Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-11-04 20:16:41 följande:

    Det är svårt att uttala sig annat än svepande om ett land man inte bor i och därmed är rätt fjärmad från, det visar ju om inte annat dina och FuckGoogles inlägg.

    Jag vet nästan ingenting om Finland - men som det verkar har ju landet klarat pandemin alldeles utmärkt hittills. Jag tror att Finland har goda förutsättningar, inte enbart för att landet inte hade rationaliserat bort lagren av skyddsmaterial utan också för att det är glest befolkat och tycks bebos av ett folk som trots att de anser sig vara världens lyckligaste blev ännu lyckligare av att få leva med restriktioner.

    En lockdown om året håller tungsinnet borta, typ.


    Jag har jämfört Sveriges och Finlands strategier, enligt vad som står att läsa i svensk respektive finsk press. Det kan man göra även om man skulle bo i Australien.

    Det är ju onekligen en stor fördel vi finländare tycks ha då, vi mår inte alls lika dåligt av restriktionerna som ni i Sverige tycks göra. Det har jag inte ens kommit att tänka på, att det kunde vara en faktor som förklarar skillnaderna mellan länderna.

    Hur är det förresten med virtuella evenemang? Finns det mycket av dem i Sverige? Här har det skett en stor utveckling på det området, det dyker upp allt möjligt hela tiden som man anmäla sig till.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-06 23:52:23 följande:

    Ju!

    Ju-et implicerar att du känner till att SARS-CoV-2-virus som muterar när de replikerar sig hos minkar i högre utsträckning än de som muterar hos mänskliga värdar förändras så att framtida vaccin blir verkningslösa.

    Har du någon forskningsreferens till den uppgiften, länken till blt.se där någon slags professor uttalade sig om att Blekinge kan bli ett nytt Wuhan funkade inte för mig.

    I egenskap av att bara ha en generell högskoleexamen i biologi så skulle jag lite amatörmässigt vilja påstå att faran snarare ligger i de virus som kommer att mutera när de infekterar vaccinerade personer.

    Du är väl medveten om att de vaccin som man sätter sitt hopp till inte kommer att skydda mot infektion men att man hoppas att symptomen för de som infekterats ska bli lindrigare.


    Därför är danskarna oroliga:

    ?? Jämfört med det virus som inte har muterat så måste vi säga att några av de varianter vi analyserade hade en resistens mot de antikroppar man skapar, som ska bekämpa coronavirusets piggar, eller så kallade spike-protein, säger Anders Fomsgaard som är överläkare vid SSI.

    Det här innebär alltså att ett vaccin kanske inte är så effektivt mot det muterade viruset.

    Resultatet gäller en viss virusvariant som åtminstone 12 personer i Danmark har drabbats av.

    Det har fyra olika mutationer i det såkallade spike-proteinet på coronavirusets yta. Just det stället på viruset ska de kommande coronavirusvaccinen angripa, och det kan därför vara illa.?

    svenska.yle.fi/artikel/2020/11/06/experter-uppmanar-till-lugn-nar-coronamutationer-sprider-sig-i-danmark-vi-ska
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-07 08:52:09 följande:

    Tack för länken.

    Som Mika Salminen säger i artikeln du länkar till kanske man inte ska dra några förhastade slutsatser av de danska påståendena.

    Det verkar ur mitt perspektiv en aning märkligt att viruset när det angriper minkar "väljer" att mutera i just spike-proteinet. Om du läser ditt eget citat så jämför överläkaren med virus som inte muterat, men virus muterar oavsett om deras värddjur är människa eller mink.

    Den danska reaktionen tycks vara förhastad - men visar det sig att det finns en reell fara att virussmitta hos minkar kan innebära att vacciner helt eller delvis blir verkningslösa så kommer säkert även svenska och finska minkfarmer att tvingas avliva sina djur.

    Inte odelat negativt i så fall mot bakgrund av förhållandena på minkfarmer och dessutom slipper vi aktioner från militanta djurrättsaktivister som fått för sig att de ska befria minkarna.


    Evolutionen väljer inte vad som ska förändras. Mutationer sker överallt, om de ger sin bärare någon fördel, då anrikas de.

    Det krävs mycket arbete för att reda ut vad varenda enskild mutation har för effekt. Eftersom vaccinerna är inriktade på just spike-proteinet, så är det ju mutationerna där man främst är intresserad av.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-07 13:36:04 följande:

    Jag vet inte hur man använder citationstecken i Finland - men här i Sverige finns det ett syfte med att sätta citationstecken för väljer.

    Jag är heller inte säker på att du förstod ditt eget citat:

    "Jämfört med det virus som inte har muterat så måste vi säga att några av de varianter vi analyserade hade en resistens mot de antikroppar man skapar, som ska bekämpa coronavirusets piggar, eller så kallade spike-protein".

    Tror du inte att virus som "väljer" att replikera sig i människor har en tendens att skapa lyckade mutationer om dessa innebär att de påverkas mindre av människans antikroppar och därmed också av vaccin.

    Min fråga kvarstår alltså - varför skulle mutationer som uppkommer i virus som "väljer" minkar äventyra kommande vaccin i större utsträckning än mutationer som uppkommer i virus som "väljer" människor?

    Det rimliga är att det förhåller sig tvärtom av flera skäl.


    Samma virus kan vara ofarligt för en art och farligt för en annan. Ett exempel är svinpest.

    Ett virus som blir för dödligt har mindre chans att sprida sig, medan virus som tilllåter sin värd att springa omkring och smitta andra kommer att klara sig bättre.

    I teorin kunde en virusmutation fungera så att viruset blir mera smittsamt hos en art (mink) samtidigt som det blir mera farligt för en annan (människa).

    Jag vet ingenting om vilka receptorer viruset använder för att ta sig in i minkceller, och hur mycket minkens immunförsvar skiljer sig från människans. De här två systemen samverkar med spike-proteinet, och denna samverkan ser möjligtvis helt annorlunda ut i minken jämfört med människan. I så fall är selektionstrycket på viruset också helt annat medan det befinner sig i minken.

    Av de här orsakerna är det alltid lite farligt när ett virus inkuberas i en annan art ett tag innan det tar sig över till människan.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-07 20:05:27 följande:

    Men vad danskarna påstår är ju det omvända - att viruset i minkar muterar så att de lättare kan hantera det mänskliga immunförsvaret.

    Nåja, danskarna kan ju avliva sina minkar, ett liv för en mink i en minkfarm måste vara ett helvete och det vore väl inte fel om minknäringen i Sverige upphörde, men i så fall gärna av rimliga skäl.


    Viruset muterar inte i en art för att klara av en annan arts immunförsvar. Det är omöjligt. Minkens immunförsvar sköter om viruset så länge det befinner sig i minken, människans immunförsvar kan inte påverka den processen.

    Det här är vad danskarna säger:

    www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/mutationer-i-minkvirus

    Det er velkendt, at virusmutationer især kan opstå, når virus springer fra en art til en anden, for eksempel fra mennesker til mink, og fra mink til mennesker. Det sker ved, at de tilpasser sig den nye art. Virus kan også mutere, når de overføres imellem mange individer. Det kan for eksempel være på et dyremarkeder eller i en stor minkfarm. Herved opstår der er stort virusreservoir og forskellige virusvarianter.

    Det att mutationer uppstår när viruset hoppar från en art till en annan är lite missvisande. Förändrat selektionstryck, skulle jag säga. Eller nåja, vad vet jag, kanske det finns någon mekanism som gör att det lättare uppstår mutationer när cellen plötsligt ska hantera en gensekvens som har en annan codon usage bias, eller nåt.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-08 09:56:20 följande:

    För någon vecka sen frågade Påven Johanna mig något om hur jag reagerade om jag upplever att någon konstant missförstår eller feltolkar mig.

    Jag tror inte att jag har en standardmetod för detta, men hursomhelst för att återgå till vår dialog. Virus definieras inte ens som liv, bland annat för att de saknar möjlighet att reproducera sig själv utan behöver använda sig av ett värddjurs DNA.

    virus springer heller inte, liksom det saknar möjligheter att hoppa.

    Jag efterlyser fortfarande en förklaring till varför virusmutationer när värddjuret är mink potentiellt skulle vara en större fara för människans immunförsvar och för kommande vaccins effektivitet än mutationer när människan fungerar som virusets fortplantningsanstalt.

    I ditt allra första citat jämför överläkaren virus som muterat med virus som inte muterat och det är en helt annan femma, som min gamla mormor brukade säga.

    I Sverige finns det förresten efter den årliga avlivningen cirka 200.000 minkar kvar på minkfarmerna, mycket väsen för lite ull, kan jag tycka.

    Hur är det Finland. Har man tagit de danska "rönen" på allvar och avlivat alla tamminkar?


    Trots att virus inte är levande, utsätts de ändå för mutationer och selektion. Du fick redan en förklaring. Vad i den förstår du inte, eller håller du inte med om?

    svenska.yle.fi/artikel/2020/11/05/coronatester-pa-minkfarmer-i-osterbotten-alla-minkar-pa-samma-farm-avlivas-om
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-08 13:47:52 följande:

    Hmm, inte så välgenomtänkt av mig att skriva så, "Cluster 5" påstås åtminstone vara något nytt, att jag betvivlar att det är så saknar relevans i sammanhanget vad jag tror, åtminstone tills man hittar exakt samma mutation hos människor där minkar inte är ursprunget.

    De vaccin som kommer nästa år innebär inte att man blir immun mot viruset, bara att symptomen blir lindrigare. Bland de som vaccinerats kommer det att uppstå mutationer där viruset blir mindre påverkat av vaccinet. I värsta fall kan det komma att innebära att vi som varit sjuka lättare smittas en andra gång.


    Det är inte bara en mutation, det är fyra.

    Man har påvist et bestemt virus fra cluster 5 med fire samtidige ændringer i generne for Spike-proteinet

    H69del/V70del, Y453F, I692V og M1229I

    Enligt en nyhetsartikel sade Mika Salminen att man har hittat samma mutationer hos människor. Jag vet inte om det betyder att man har hittat dem en och en i olika virusstammar, eller om man också hos människor har sett alla fyra, utan att det finns någon koppling till mink.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-09 16:34:19 följande:

    Hur kan du missat vad FHM säger?

    Och ja, vi vet att smittan tar fart, då detta var förutspått skulle ske på "influensa säsongen".

    Dock vet jag inte vad du vill ha lyft med artikeln, och om det är bara det du skrev här så blir det till ett jaha, då detta är väntat.

    Vi har ju bara sagt detta i ett halvår eller mer, så kan knappast vara förvånande för någon.

    Bra fråga, undra om du får svar.


    Här en skribent som har tolkat Tegnells uttalanden som att det inte kommer en andra våg.

    www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/farligt-strutsbeteende-fran-tegnell-och-lofven/

    ?Läget i Sverige är bättre än i andra länder på grund av vår utbredda immunitet, har statsepidemiolog Anders Tegnell förklarat, och det finns inget som talar för att vi skulle drabbas av en andra våg liknande den i våras.

    I stället för en utbredd samhällsspridning kan vi förvänta oss ?väldigt lokala utbrott?, har det hetat.?

    Skribenten länkar hit:

    www.dn.se/sverige/tegnell-valdigt-lokala-utbrott-i-host/

    Vad förutspår FHM nu? Att antalet nysmittade kommer att börja minska inom ett par veckor, eller att det kommer att fortsätta öka och bli likadant som på våren? Vad förutspår du, eller ni (vilka ni nu är)?
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-11-09 16:27:35 följande:

    Styrud menar att andra vågen är här. Han har kanske inte nåtts av FHMs syn på saken.

    www.dn.se/sthlm/var-femte-stockholmare-som-testas-ar-covidsmittad/


    Kopierat från Aftonbladets sidor:

    ?Enligt Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind är anledningen till att flest testat positivt just där att man "fått folk att lämna prov på ett bättre sätt".

    ? Det finns län som testar dubbelt så stor andel av befolkningen. I de länen blir procentsiffran för andelen positiva prov mycket lägre. Vi tar inte lika många prov, men vår provtagning är bättre riktad än i andra regioner, säger Åkerlind till Corren.?

    Det låter som om det är något positivt med att en stor andel av proverna är positiva...? Krig är fred-retorik igen.

    På någon WHO sida läste jag att man testar tillräckligt om under 3% är positiva, eller åtminstone under 5%. Annars kan man.räkna med att man har ett stort mörkertal. I Finland anses det vara oroväckande när över 2% är positiva, det är en av parametrarna man följer när man beslutar om strängare åtgärder.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-11-09 16:57:20 följande:

    Ja, man bävar verkligen inför morgondagens presskonferens. Hur har ni det i Finland? 


    Än så länge går det bra, det har varit 200-300 per dag i ett par veckor nu. Idag 86 på sjukhus, varav 13 får intensivvård. Man har tagit till kraftiga åtgärder väldigt snabbt och väldigt lokalt när något händer, och hittills har man lyckats stampa ner smittan.

    Någonstans läste jag att ?Alla gör som Sverige och har skolorna öppna?. Det är en sanning med modifikation vad gäller Finland åtminstone, för här blir det distansundervisning i 1-2 veckor genast då ett (1) fall upptäcks, åtminstone för den skolklassen, men i endel fall för hela skolan.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin