Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-10-28 20:03:15 följande:

    Mm, till hens försvar så är hen långt från ensam om att inte verka förstå skillnaden mellan sjukdomen och viruset som framkallar den.

    Många säger ju corona rakt av, vilket jag förresten själv gör till vardags, däremot skulle jag nog inte ens med nattmössa på säga att covid-19 muterat, då skulle jag säga att SARS-CoV-2 - eller bara coronan - muterat.

    Tyvärr tycks sjukdomen ha tagit fart igen, men lyckligtvis så finns det en helt annan beredskap och en betydligt större kunskap nu än i våras.


    När sjukhusen är fulla, hjälper det inte längre med kunskap.

    yle.fi/uutiset/3-11617252

    Rubriken i översättning:

    Coronapatienter fyller sjukhusen i Europa: intensivvårdsplatserna hotar att ta slut och det finns inte tillräckligt med vårdare för de sjuka

    Här berättas bl.a. att Belgien vill skicka patienter till Nederländerna, men där har man inte möjlighet att ta emot några, utan måste i stället be Tyskland om hjälp.

    Svenska medier talar hellre om hur länder stänger ner.

    Aftonbladet:

    Frankrike och Tyskland stänger ner igen ? för att stoppa smittan

    Här berättas väldigt detaljerat om vad som stängs i samhället, men just ingenting om hur det ser ut i sjukvården.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-29 11:38:31 följande:

    Om man manipulerar bilder, t.ex. "krymper" längden av en buss så att det ska se  ut att vara för mycket folk, så är det definitivt medvetet gjort! Och det är nog inte omedvetet gjort heller om man publicerar bilder ifrån ETT ställe som är fullt med folk och ger intrycket att det är så överallt. 

    Det som du skriver - både det om folk som inte förstår eller om lögner om ökning i andra länder - låter så pass osannolika och obekanta att jag skulle vilja ha källa på det. 


    Studio DN 27.10. Det konstateras att man bara kan spåra 50 % av fallen i Helsingfors. ?Hur väljer man det?? frågar reportern. I svaret svamlas det om koderna till smittspårningsappen. Ingendera av dem hade alltså någon som helst koll på hur smittspårningen i Finland fungerar. Då borde man kanske inte diskutera saken offentligt heller.

    Norge har varit mycket i rubrikerna, man får det att låta som om det går dåligt i Norge. I själva verket är smittspridningen tre gånger högre i Sverige än i Norge just nu. Skillnaden är den att Norge reagerar i ett mycket tidigare skede än Sverige, i Sverige låter man smittan stiga till högre nivåer innan man vidtar åtgärder.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-29 13:45:45 följande:

    Ditt första exempel - där förstår jag inte riktigt att det skulle vara journalisten som inte har koll, utan det verkar mer att du inte gillar om man diskuterar något som inte är helt säker. 

    Intressant dock att Finland redan nu bara klarar att spåra 50 % av fallen. Då kanske du börjar förstå lite grann varför det inte gick att göra i Sverige i våras. 

    Att kvällstidningar skriver så att det låter mer allvarligt än vad det är, det är ett välbekant, daglig, fenomen. I regel brukar de då inte ens ljuga utan det vanliga är ju att de har en ganska extrem titel, men att man sedan i artikeln kan läsa att hur det verkligen är. 


    Det var bara Helsingfors. I många andra delar av landet kan man spåra 80%.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-29 15:42:03 följande:

    Ja, oavsett, Finland kan i alla fall inte längre smittspåra, så man ser ju att det inte ens krävs så många fall för att det ska bli omöjligt. Anders Tegnell menade idag att vi hade 10 gånger så mycket smittspridning i våras än vad vi har nu. Helt uteslutet att smittspåra i det läget. Tyskland kan inte inte heller smittspåra numera. 


    Nja, 80% anses faktiskt vara en bra siffra.

    Jag tror du missförstår. Du måste skilja mellan HINNA smittspåra och KUNNA smittspåra. I Finland hinner man än så länge med, det gör man inte i Tyskland. Men man har aldrig någonsin kunnat spåra smittkällan i vartenda fall. Att man kan spåra 80% betyder att av 100 nya fall, så vet man varifrån smittan kom i 80 i fallen. Spårar ?framåt? gör man naturligtvis för alla 100.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-10-29 17:35:18 följande:

    I de blindas rike är den enögde kung, åtminstone ett ögonblick.

    Minns du Björn Olsen från i somras?

    ? Det här pratet om en andra våg kan man lämna därhän, säger Björn Olsen till Dagens Industri.

    www.expressen.se/nyheter/wold-och-olsen-gar-emot-tegnell-ingen-andra-vag/


    Björn Olsen jämför med influensavirus som muterar, det gör inte coronavirus på samma sätt. Det är en sådan andra våg vi inte kommer att få.

    ? Vi är fortfarande inne i en slags första våg i slutet på den.

    ? Det blir ingen andra våg, men däremot kan man få en lång svans med fall och utbrott om man inte sköter det här rätt.
  • Anonym (ABC)
    pyssel skrev 2020-10-29 18:55:27 följande:

    Ovanstående.. på tal om användandet av ordet "narrativ" av vissa i tråden.. :\ Jag tänker att jag skulle börja se de där presskonferenserna igen, som jag gjorde första veckorna. Men redan då lämnade de mig med ett "mm" och "hm", och siffrorna gick att läsa sedan ändå. Så jag blir mer sugen på filmkanaler när jag kommer hem efter en dag bland de som aldrig "steppat upp".


    Den mest informativa delen av presskonferenserna är reportrarnas frågor och Tegnells svar. Man får veta lite hur reportrarna tänker, vad de har läst, är de kritiska eller godtar de allt som sägs. Svaren berättar också vilken åsikt FHM har gällande diverse fakta och åtgärder, har de ändrat åsikt på någon punkt.

    Ett exempel:

    I tisdags frågades det om smittan bland ishockeylag, kan smittan ha kommit in obemärkt under radarn?

    - Nej, ökningen(!) har inte varit obemärkt.

    Reportern förtydligade att det var den asymptomatiska smittspridningen hon menade. Nej då, sådan finns inte. Om man intervjuar folk efteråt, då hade de faktiskt haft något väldigt svagt symptom.

    Ok, då vet vi det. Asymptomatisk smittspridning finns officiellt inte i Sverige. Man måste bara känna efter jättemycket bättre om man har något symptom eller inte innan man går hemifrån.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Vakna) skrev 2020-10-30 15:27:27 följande:

    Imorgon är det demostration i Stockholm. Jag jobbar tyvärr.

    word.harrietsblogg.se/2020/10/30/protest-mot-corona-nedstangning-i-kungstradgarden-pa-lordag-kl-1200/

    Och protestera mot regeringen www.skrivunder.com/ror_inte_min_frihet

     


    Ett felaktigt antagande som görs i de här texterna du länkar till är att länder stänger ner för att så många dör. Det som är problemet med covid-19 är egentligen inte det att så många dör, utan att så många överlever - men bara efter att ha legat flera veckor på sjukhus. Eftersom antalet sjukhusplatser inte ökar i takt med antalet svårt sjuka smittade, så kommer man förr eller senare till det skedet då sjukhusen är fulla.

    Jag hoppas du kan svara på följande frågor:

    Tror du att det är en lögn att sjukhusen fylls?

    Vad tycker du är den rätta åtgärden när sjukhusen är fulla? Ska man låta resten av dem som blir svårt sjuka dö, eller ska man tvinga folk att inte smitta varandra?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-10-30 17:32:43 följande:

    Högerextremister. Det lär väl inte samlas fler än att de blir färre än 50.


    Jodå, men jag skulle vilja veta hur de tänker. Jag har sett ?pandemin är över? texter, men det blir ju svårare att hävda det samtidigt som länder i Europa börjar bjuda ut sina patienter till grannländerna. Det finns också ?sjukhusen är tomma? filmer.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-30 10:56:42 följande:

    Jag minns INTE att han skulle ha sagt att det inte finns. Och jag har alltid undrat varför du uppenbarligen överdriver för att framställa det som värre än vad det är? 

    Att han vill tona ner det, det tror jag. Antagligen för att man inte kan göra så mycket åt asymptomatisk smitta.


    Det här kan göras för att stoppa asymptomatisk smittspridning:

    Man kan sätta närkontakter till smittade i karantän. Då man väl insjuknar har man inte smittat ner någon annan, smittkedjan är bruten.

    www.expressen.se/debatt/en-ny-forodande-vag-av-smitta-hotar-gor-ratt-nu/

    Karantänreglerna

    Speciellt två skillnader sticker ut:

    I Norge måste nära kontakter till covid-19-sjuka stanna hemma i tio dygn, i Danmark tills de gjort två test, och i Finland i 14 dagar, vilket är WHO:s  rekommendation. Detta sedan i våras.

    Om man inte vill införa karantän, kan man åtminstone rekommendera folk att vara extra försiktiga om man vet att man har haft närkontakt med en person som senare insjuknar i covid-19. Jag frågade här om FHM har gett någon sådan rekommendation, någon svarade nej.

    Man kan också använda munskydd.

    sverigesradio.se/artikel/7583249

    * På grund av den ökade smittspridningen av covid-19 har Region Skåne nu beslutat att vårdpersonal bör använda munskydd vid all ansiktsnära vård ? vårdmoment som utförs ansikte mot ansikte inom en meter.

    * Syftet är att minimera risken för att symtomfri personal smittar vårdtagare.

    Du tror att FHM medvetet tonar ner risken? Varför skulle de göra det i ett läge när smittan ökar snabbt?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-30 19:02:47 följande:

    Vi har diskuterat det ungefär 10 gånger tidigare, kommer du inte ihåg det? De uppskattade nu att smittspridningen i våras var 10 gånger mer än vad den är nu i Sverige. Att då ha närkontakter i karantän hade betytt  att de allra flesta hade varit hemma. Fullkomligt ogenomförbart alltså! Enligt senaste "uppdrag granskning" hade man situationen att man INTE HADE munskydd i äldreboenden. Och då krävde arbetsmiljöverket att personal måste ha munskydd, annars tänker de inte jobba. Jaha.... och då upprepar högsta chefen i Stockholm (man fick höra dessa samtal): Vi HAR INGA MUNSKYDD! GLOBALT! Så, det var två förslag som var helt ogenomförbara i praktiken. Svar på sista frågan: Kanske för att de tror att det minskar panik?


    Glöm våren.

    Sverige var nere på under 25 fall per 100.000 på 14 dagar, då kunde man ha infört karantän, om man hade velat. Och nu finns det munskydd.

    Du tror inte att städernas nedstängningar och sjukvårdspersonalens larm förorsakar panik då?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin