Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-09-27 14:58:36 följande:
    Tack för att du rättade min mattemiss, ska ju vara 82 procent som struntade i att isolera sig, inte 78 procent.

    Av artikeln i Independent framgår att det man försöker göra i England är att straffa dem som inte följer ordern om självisolering med böter upp till 10.000 pund.

    Om jag tror att det hjälper - nej!

    Det är bara att hoppas på att ett mirakelvaccin ska finnas tillgängligt redan i höst - annars är det risk att den återvändsgränd förbudsländerna har hamnat i blir permanent, alltenativt att så stor andel av exempelvis Englands befolkning har smittats att flockimmuniteten börjar begränsa smittan.

    Länk till Independent

    www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-self-isolation-uk-rules-symptoms-police-fines-b594240.html
    Den finska strafflagen gör det möjligt att bötfälla den som bryter mot karantän eller isolering, och om jag tolkar alla siffror och koder rätt, så har den paragrafen funnits innan covid-19. Varför skulle man då inte bötfälla, om någon skulle bli fast för att ha brutit mot karantän eller isolering på ett sätt som medför ökad risk för smittspridning? Men det som avgör hur flitigt man kommer åt att tillämpa lagen är ju hur mycket resurser man sätter på övervakningen.

    Jag tror att övervakningen vad gäller covid-19 till en stor del sköter sig själv, just i och med den aktiva smittspårningen. Den som är i karantän eller isolering, men bryter den och går ut med sina vänner, och smittar ner någon av dem, kommer att bli avslöjad i det skedet följande smittade ska uppge namnet på alla den varit i kontakt med. Om inte vännerna hör till den kategorin av människor som avsiktligt försöker skaffa sig smittan, så tror jag att de skulle köra ut den som kom till festen med orden "Hej, om ni skulle bli smittade av covid-19 i en nära framtid, kom då ihåg att jag inte var med på den här festen!"

    Människor som låter bli att testa sig kan ju aldrig bli fast för nånting, officellt har de ju inte covid-19. Det problemet får man när det inte finns tillräckligt med testkapacitet.

    Du svarade aldrig på frågan om vad du tror kan få 82%-en att isolerna sig.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-27 18:04:18 följande:
    Som jag förstår det är såväl IVO som SKR kritiska till Socialstyrelsen föreslagna regler och anser att det räcker med de rekommendationer som redan finns.

    Det är inte många dagar kvar innan jag kan besöka några anhöriga/släkt som befinner sig inom äldreomsorgens domäner.

    Om Socialstyrelsen har tänkt att det ska vara ett obligatorium för personalen att informera mig om  FHM:s rekommendationer hoppas jag att Socialstyrelsen hinner trycka upp en broschyr och distribuera den . Jag vet inte hur mycket du känner till om svensk ädrevård, men på de boenden jag har besökt får man leta med ljus och lykta efter personal med tillräckliga svenskkunskaper för att kunna föra ett samtal med ambition att nå utöver det mest basala.

    Men det är klart: På rummet, hålla avstånd, tvätta händerna handsprit, räcker ju långt.

    Det är inte min avsikt att vara kritisk mot invandrare eller invandring- men det är rent ut sagt för jävligt att man omgett personer som går mot livets slut med personal de sällan kan kommunicera med.
    För ganska länge sen redan sades att man skulle ta reda på vad man hade gjort annorlunda på de boenden som inte hade fått in en massa smitta. Vart har den utredningen tagit vägen? Man skulle ju tro att den är viktigare att få gjord, än den då man redde ut åldringarnas egentliga dödsorsak.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-27 16:41:03 följande:
    Och där är vi igen - jag tror knappt något land skulle ha råd med att låta alla närkontakter stanna hemma, med ersättning, så fort det blir mer än .... jag skulle gissa 100 stycken nysmittade om dagen. Där kan det förstås variera lite. Beror på hur många människor man har hittat som kan sköta det jobbet. I vissa länder var det ju studenter eller militärer som fick göra det. 

    Men vid en snabb utveckling - som den som vi har nu i dem flesta länderna - så dröjer det bara några dagar tills man inte kan göra det längre. Jag tror Finland kan hamna där också snart. Igår var det väl runt 100 nysmittade på en dag? 
    Alla närkontakter får inte ersättning. Bara den som inte kan jobba hemifrån.

    www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pandemiasta-jattilasku-kelalle-koronapaivarahaa-maksettu-jo-10-000-suomalaiselle-summa-12-miljoonaa-euroa/7928414

    Artikeln från 18.9 säger att 10.000 finländare har fått 12 miljoner euro. För ett tag sedan läste jag att ett dygn på intensiven kostar 3000 euro. För 12 miljoner får man 4000 vårddygn. Det skulle räcka till 10 dygn för 400 personer. I Sverige har man hittills vårdat 2599 personer. 10 dygn var för dem kostar 78 miljoner euro.


  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-10-13 19:41:36 följande:

    Den initiala smittan som var bra högre här n i våra grannländer.

    Det är en som har väldigt svårt och fastna har vi märkt.


    Den initiala smittan har ingen betydelse nu längre. Sverige har varit nere och vänt vid under 25 fall per 100.000 på 14 dagar. De flesta europeiska länderna, även Sverige, är långt över den siffran nu. Smittspridningen i olika länder nu under hösten är helt och hållet beroende på strategin i respektive land.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-13 10:23:26 följande:

    Otroligt höga dödsfall? Jag gav en länk till en metaanalys (sammanställning av många studier) där man undersökte just detta tidigare, men ingen verkade så intresserad då. 

    Okej, jag hittade den igen:

    www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971220321809

    Där har man alltså konstaterat att skillnaden i dödsfall (mellan olika länder) i förhållande till antal smittade beror på EN ENDA faktor: Ålder. Dvs. i Sverige dog fler för att det var gamla människor som smittades. Det är belagt nu. 

    Man kan inte styra antal dödsfall med strategier ifrån FHM - förutom kanske med speciella regler för äldreboenden -  utan det kan ju t.ex. bero på vad sjukhus gör. Men så var det inte nu heller, utan det var helt enkelt så att de allra flesta smittade var mycket gamla. Man kan bara (i viss mån) styra antal smittade med strategier/åtgärder, och där har vi inte fler än t.ex. Island (Sverige 9 smittade per 100.000 invånare, Island 10). Israel har ju tre gånger fler smittade, men bara en tredjedel så många döda. Och det beror på att det är unga som är smittade. 


    Länken fungerar inte, det verkar som om nätadressen är ofullständig?

    Sverige har väldigt mycket flera dödsfall bland yngre också. FHM:s sidor idag säger att 242 personer under 60 år har avlidit, och 410 personer i åldersgruppen 60-69. Motsvarande siffror för Finlands del är 17 och 26.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/lagesoversikt-om-coronaviruset

    Att jämföra antalet smittade i Sverige och Island tror jag inte funkar. På våren testade Island massor, och hörde därför till de länder i världen som hade flest smittade sett till folkmängden. Sverige testade bara dem som lades in på sjukhus. Då när totalantalet var cirka 15.000 smittade i Sverige, hade FHM räknat ut att de egentligen var 75 gånger flera, eller 1,125 miljoner smittade. Jag vet inte om FHM fortfarande anser att de här siffrorna är korrekta.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-14 11:16:54 följande:

    Jo, det är JUST den initiala smittan som har betydelse! Det var DÅ folk dog, Inte nu. Hur ologiskt kan man resonera egentligen? 


    Jag talar inte om dödsfallen i våras, utan om smittspridningen nu.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-14 11:13:26 följande:

    Länken fungerar alldeles utmärkt för mig. 

    Att jämföra siffror mellan Sverige och Finland är meningslöst, vi har haft det tidigare. Vi vet att Finland - ännu - har mycket färre smittade, och därmed förstås också färre döda, i ALLA ålderskategorier, antar jag. 

    Det är klart att även några yngre kan dö. Det har ju också sagts att yngre personer nästan alltid har haft stora riskfaktorer. Det kan handla om folk som har cancer eller handikapp.

    Nä, självklart är Island och Sverige ganska olika, men det är Finland och Sverige också. Och att det var ett stort mörkertal i våras, det vet vi. Det testades ju inte mycket då. Det är ju inte så nu. 

    Poängen är som vanligt att pandemin inte är över än, så att man överhuvudtaget inte kan drar såna slutsatser som du försöker dra. 


    Vad försökte jag dra för slutsats, menar du?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-14 13:40:29 följande:

    Men nu dör ju knappt någon! Om man ska kritisera Sverige och säga att det är för många döda - då är det ju INTE smittspridningen nu, utan dödsfallen i våras som man pratar om. 

    Om du förstås menar att det kan bli fler döda igen - då förstår jag. 


    När man tittar på kurvorna i olika länder ser man att dödstalen i allmänhet börjar öka en månad senare än antalet smittade. Sveriges nuvarande uppgång började för ganska exakt en månad sedan, så om uppgången fortsätter, så kommer dödstalen antagligen att börja öka snart.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-14 13:48:35 följande:

    Jag antar ju att du nämnde de yngre människorna av någon anledning? Att du menade att de dog i onödan och att Sverige då gör fel? Och jag anser att man inte kan dra den slutsatsen innan man har helhetsbilden. Och redan nu så finns det ju tecken på att de gamla som dog, ändå hade dött inom några månader. Vi har ju underdödlighet nu. Så om vi hade högre dödlighet under första halvåret 2020 och vi har underdödlighet andra halvåret, så kan det ju till slut bli så att vi inte har särskilt hög dödlighet under hela året, eller hur? 

    Poängen är att man inte än kan säga att något var fel, eftersom det kan jämna ut sig. 


    Av diverse debattinlägg får man det intrycket att det skulle varit en väldigt mycket större andel äldre som dog i Sverige än i t.ex. Finland. Men det stämmer inte. Enligt dagens siffror, är andelen av de avlidna som är 80 år eller äldre 68% i Finland och 67% i Sverige.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-14 22:29:49 följande:

    Möjligt att allmän spridning hade tagit sig till äldreboenden också så småningom. Men samtidigt har man ju konstaterat att de virusstammar som kom ifrån Alperna försvann igen ganska snabbt. Och generellt är det ju en ganska ineffektiv metod att lägga ALLT för att man då kanske får med dem få som man vill få med. Men alla andra drabbas ju också. 

    En bra strategi för hur man ska göra just på äldreboenden skulle funka lika bra, utan alla väldigt negativa affekter av en lockdown. Att tvinga bara de som har varit utomlands att isolera sig, det kan ju vara omöjligt enligt lagen, och det var nog huvudanledningen till att man inte gjorde det. 


    De som hade varit utomlands direkt uppmanades att gå på jobb, eftersom ?det är lättare att smittspåra när folk lever som vanligt?. Jag minns den repliken av Tegnell, och tyckte att det lät helt absurt.

    omni.se/tegnell-medger-miss-i-virusbedomning-trodde-att-kina-skulle-fa-stopp-pa-det/a/pLkM9E
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin