Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-10-13 23:39:08 följande:

    T.ex. att barn inte driver infektionen, men framför allt att det går att inte ha en lockdown utan bara köra med social distansering.

    Att man får en andra våg om man har en lockdown, och att det kan vara bättre att istället köra samma reglerna och hålla antal smittade nere. Att kontaktsmitta inte spelar någon stor roll. Och säkert mer som jag inte kommer på nu. 

    Det märker man om man ser presskonferenserna. För ungefär två veckor sedan var det fyra eller fem utländska medier som ställde frågor till FHM. 


    Den senaste utländska reportern jag hörde var från Israel, och han berättade att vissa grupper i Israel vill göra som Sverige och skapa flockimmunitet. Han ville veta vad Tegnell hade för åsikt om det. Flockimmunitetsstämpeln verkar vara svår att få bort.

    Nu verkar det som om Sverige frångår sin tidigare linje om endast social distansering och samma regler i hela landet under lång tid, då både familjekarantän och möjlighet till lokala restriktioner införs.

    www.dn.se/sverige/uppsala-kan-bli-forst-med-lokala-rekommendationer/
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-15 08:41:36 följande:

    Så insatt är jag inte i hur exakt man smittspårar. Är du? 

    Och att det inte skulle begränsa sig till Kina - det var ju så med SARS, och även MERS blev ingen pandemi, och likaså svininfluensa. Inte konstigt att de trodde så.


    Det är väl självklart att det blir mindre jobb med att smittspåra om den exponerade har suttit hemma i flera dagar innan insjuknandet, än om den har rört sig ute i samhället.

    Det har skrivits väldigt mycket i finsk press om den smittspårning som görs, så jag har en ganska bra uppfattning om hur den går till. Smittspårare berättar själva, man kan läsa artiklar om smittkedjor kopplade till en Lapplandsresa, ishockeymatcher, religiösa sammankomster, nattklubbar.

    Smittspårare berättar (finsk):

    yle.fi/uutiset/3-11568660

    Här finns en video som berättar om smittspårningen, på finska. En smittad person har exponerat sina kolleger och sin familj. En kollega smittades, men satt redan i karantän, så smittkedjan bröts.

    www.is.fi/kotimaa/art-2000006493709.html

    Vasa är just nu värst drabbat i Finland. I pressen finns listor på var de smittade har rört sig, så att andra kan kolla om de har kan varit utsatta för smitta. Artikeln är på svenska.

    www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/403320

    Hur är det med smittspårningen i Sverige nu då? Ingen hade tillräckliga resurser våras, men åtminstone i Finland har man utökat antalet smittspårare enormt.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-15 08:52:20 följande:

    En liten grupp av religiösa fanatiker tar du som exempel för vilket intryck omvärlden har fått av Sverige? De där ultraortodoxa judarna lever i en mycket egen värld och de har skeva uppfattningar om det mesta. 

    Och det är inte Sverige eller FHM som har skapat missförstånd om flockimmunitet utan det beror helt enkelt på att vanligt folk inte har förstått det helt och hållet. T.ex. att man ju måste ha flockimmunitet för att få bort sjukdomen. Men det kan ju också uppnås genom vaccination. 

    Och självklart skulle Sverige också har haft såna åtgärder tidigare om man hade haft möjlighet. Dvs. det berodde på att man dels hade för många smittade samtidigt och dels inte tillräckligt med resurser (personal, tester, rutiner....)


    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/sverige-utpekat-inte-gett-mer-an-dod-och-elande/

    ?Toppepidemiologer världen över? har tydligen samma missuppfattning om Sveriges strategi som religiösa fanatiker i Israel.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-15 12:31:36 följande:

    Jag vet inte varför du gör dig besväret med länkarna. Jag tänker inte bli smittspårare.

    Och du säger redan i första meningen det avgörande "om man har suttit hemma i flera dagar innan insjuknandet" - det hade ju inte dessa personer gjort. De var ju i Alperna eller på väg hem. Man kan ju faktiskt tänka sig att de inte längre smittade när de väl kom tillbaka. Fast, det är klart, att det varierar.

    Visst man hade kunnat sätta hela familjen i karantän, men det fick man inte enligt lagen. Kanske är det en bra idé att folk kan kolla om de var utsatta för smitta. I Sverige gör man så här numera:

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-for-smittsparning-av-covid-19/


    Jag sätter alltid ut länkar som stöder mina påståenden.

    Uppmaningen att gå på jobb gällde naturligtvis bara friska personer, var man redan sjuk skulle man ju stanna hemma. De friska kunde ha smittats sista dagen på resan, eller de kunde ha rest tillsammans med någon som redan hade insjuknat. Om de hade stannat hemma efter resan, så hade de inte kunnat ta med sig smittan till sina arbetsplatser = mindre jobb för smittspårare.

    Det är det som är hela idén med smittspårning och karantän, hitta och isolera dem som har blivit utsatta för smittan innan de hinner föra smittan vidare.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-10-15 13:54:59 följande:

    En vanlig kvällstidningsartikel som var uppbyggd så att den som har svagt utvecklad  läsförståelse och vurmar för att Sveriges strategi är flockimmunitet får sitt och den som behärskar lättläst tidningssvenska kan konstatera att en av de 80 forskarna twittrat om svensk flockimmunitet.

    Det skulle nog inte vara så dumt att skeptikerklustret fokuserade på egna läsförståelsebefrämjande åtgärder i stället för allt ankdammssnattrande om klybans brist på läsförståelse.

    Nåja, även Donald Trump har ju fått för sig att Sveriges strategi är flockimmunitet


    Majoriteten av jordens befolkning lär ha svag läsförståelse, så man kan inte ignorera deras uppfattning om saker och ting.

    En annan mycket allvarligare missuppfattning är den att aborterade foster används för att producera covid-19 vaccin. Den missuppfattningen kan få konsekvenser även för de läskunniga.
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-15 21:03:35 följande:

    time.com/5899432/sweden-coronovirus-disaster/

    Det här tycker jag är en bra artikel, som hänvisades till i Expressens artikel.

    Tycker den stoppar myten om att utlänningar plötsligt blivit imponerade av den Svenska strategin (@AndreaBD).

    Titta på dödssiffrorna och hur regeringen presenterat detta till folket, inge vacker syn.


    Om man googlar ?Sweden herd immunity? så hittar man hur mycket som helst. Det tycks alltså inte ha spelat någon roll vad Tegnell säger på sina presskonferenser, myten lever vidare.

    I artikeln som det länkas till här, kan man också läsa följande:

    The report also compares Sweden to Finland for March through the end of May and wrongly concludes that the ?closing of schools had no measurable effect on the number of cases of COVID-19 among children.? As testing among children in Sweden was almost non-existent at that time compared to Finland, these data were misrepresented; a better way to look at it would be to consider the fact that Sweden had seven times as many children per capita treated in the ICU during that time period.

    Jag läste rapporten som publicerades i somras, efter att den hade refererats i finsk press, och kunde konstatera precis samma sak som den här skribenten. Bara genom att titta på andelen fall bland barn i Sverige och i Finland så märker man att något är fel i rapporteringen. I Finland står 0-9 åringarna för 3,3% av alla fall och 10-19 åringarna för 8,8%. I Sverige är motsvarande procentandelar 0,8% och 5,6%. Finska barn har inte större benägenhet att insjukna, utan de har testats mera.

    Jag undrar varför FHM gick ut med vilseledande information på det här sättet?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-10-15 23:00:38 följande:

    Tja, i den artikeln finns det ju också saker som inte stämmer. T.ex. 

    "Sweden actually recommends against masks everywhere except in places where health care workers are treating COVID-19 patients (some regions expand that to health care workers treating suspected patients as well)."

    "Swedavia, the owner of the country?s largest airport, Stockholm Arlanda, told employees during the spring and early summer they could not wear masks or gloves to work."

    Märkligt, de kräver ju t.o.m. as resande måste ha mask i teminalen. Det verkar ju inte stämma!

    www.swedavia.se/arlanda/reseinformation-med-anledning-av-coronavirus/

    " it didn?t even help the economy: Sweden has fared worse economically than other Nordic countries throughout the pandemic."

    Det här stämmer väl inte heller?!

    Och sedan en himla massa påståenden om att FHM och svenska regeringen skulle påstå en sak, men i hemlighet köra en helt annan strategi. Det kan man väl alltid påstå om man nu vill prata negativt om någon. Men något bevis finns ju inte. Emailen mellan olika personer som finns en länk till, är långt ifrån entydiga. 

    Finns säkert mer, men jag orkar inte leta....


    Den första punkten: På en pressträff i mitten juli fick Karin Tegmark Wisell en fråga om man kommer att rekommendera munskydd för personal i äldrevård och hemtjänst. Hon svarade inte direkt på frågan, utan förklarade hur man ska vårda klienterna bortvänd så att man inte är ansikte mot ansikte. Det skulle jag tolka som ett ganska tydligt nej till munskydd.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-10-15 23:54:55 följande:

    Du ska nog inte fråga google - eller som ngn annan säger: FuckGoogleAskMe -  bara för att du hittar ngt på internet gör det inte samt


    Det handlar inte om vad som är sant eller inte, utan om folks uppfattningar. Och en av dem är att Sverige försöker skapa flockimmunitet. Människors beteenden avgör hur pandemin kommer att fortsätta. Jag tror inte att de som anser att covid-19 är en ofarlig förkylning, och som tror på strategin om flockimmunitet, kommer att lyda råden om att undvika fester. Om de personerna blir för många, så kommer man inte att kunna bromsa epidemin, vad myndigheterna än kommer med för rekommendationer. Idag såg jag följande länk i en finsk kommentar (som alltså förespråkade flockimmunitetsstrategin):

    gbdeclaration.org/

    ... Those who are not vulnerable should immediately be allowed to resume life as normal. Simple hygiene measures, such as hand washing and staying home when sick should be practiced by everyone to reduce the herd immunity threshold. Schools and universities should be open for in-person teaching. Extracurricular activities, such as sports, should be resumed. Young low-risk adults should work normally, rather than from home. Restaurants and other businesses should open. Arts, music, sport and other cultural activities should resume. People who are more at risk may participate if they wish, while society as a whole enjoys the protection conferred upon the vulnerable by those who have built up herd immunity.

    Underskriven av professorer, läkare och forskare, två av dem svenska. Texten finns där på nätet. Någon har skrivit den. Är underskrifterna förfalskningar, eller finns det svenska läkare som på allvar anser att Sverige ska gå in för flockimmunitet?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-10-16 00:51:16 följande:

    Det var en blandad kompott måste jag säga, att en sökning på internet om Sweden och herd immunity - eller i alla fall påvisa hur de uppfattningar som ligger till grund för dessa engelskspråkiga resultat -  skulle påverka hur människor beter sig och ska avgöra hur pandemins spridning fortsätter  - i Sverige antar jag att du menar... men du kan ju mena att våra grannar i Finland skulle påverkas av detta internetresultat, eller i alla fall innehållet du ger sökresultatet.

    Är det kanske uppsalastudenternas tro att den svenska strategin är att uppnå flockimmunitet (som de läst i en engelskspråkig tidning eller publikation av något slag) som gör att de bestämmer sig att festa - inte att de som alla unga människor söker gemenskap, kontakter och närhet?

    Eller är alla dessa sökresultat frukten av att studenter och ishockeyspelare osv blivit intervjuade om vad de tror är Sveriges strategi? Kommer då resultaten i sökningar på Sweden och Herd Immunity tillsammans med dessa personers påstådda uppfattningar skapa en spiral av ständigt ökande medveten eller vårdslös smittspridning och ännu fler träffar på google...  

    Det finns väl om jag ska vara snäll ett par luckor i resonemanget .. Så du menar säkert något annat än det jag pusslat ihop av den info du gav om googlesökningar och människors uppfattningar och ökad smitta

    Men förklara gärna hur du tänkte att det hänger ihop, sökresultat och ökad smittspridning...

    texten du hittat på gbdeclaration speglar inte FHMs rekommendationer eller Sverige strategi trots att du säger att du hittat  två läkare från Sverige som sägs stödja det texten förmedlar.

    Vad har dessa två läkare med FHM och Sveriges strategi att göra? På vilket sätt skulle FHMs och Sveriges strategi ha med dessa underskrifter att göra? Skulle deras äkta eller oäkta underskrifter ha något som helst med FHMs eller Sveriges strategi att göra? Eller skulle detta få folk i Sverige och Finland och i andra länder att tro att Sveriges strategi är flockimmunitet? Varför har då två svenska läkare skrivit på ett upprop för att inte följa FHMs och Sveriges rekommendationer?

    Som du ser väcker ditt inlägg många frågor som jag anser behöver besvaras för att förtydliga vad du menar och vad du bygger ditt resonemang på.

      


    Läs inte in sådant i texten som inte finns där. Mina påståenden, i förenklad form:

    Det finns människor som gör en koppling mellan ?flockimmunitet? och ?Sverige?, oberoende av om de stöder den strategin eller ej.

    Det finns människor som stöder tanken på flockimmunitet. Vissa av dem kopplar ihop fenomenet med Sverige, andra gör det inte.

    Människor som anser att man borde sträva efter flockimmunitet följer knappast rekommendationerna.

    Allt annat du skriver får du stå för själv.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-10-17 13:53:00 följande:

    Det är som jag ser siffrorna ett väldigt blandat resultat med smittade och döda oavsett nedstängningar eller inte. Det finns exempel som stödjer det du skriver, men det finns också exempel som motsäger det du skriver.

    Munskydd har säkert sin plats och funktion, men det finns tydliga exempel på att det inte fungerar för att hindra spridning av det nya corona-viruset i stort i samhället.

    På vilket sätt tror du att Sveriges lagar påverkat smittspridning och dödstal, om något?

    Anser du att det enbart är strategin som bestämmer förloppet av spridning och antal dödsfall, eller ser du att lagar, samhällsorganisation, vård och omsorg e.d påverkar spridning och antal dödsfall? I så fall i vilken grad?


    Jag har stött på vetenskapliga texter där man diskuterar möjligheten att munskydd minskar risken för att insjukna i en allvarlig form av covid-19. Mekanismen skulle vara den att en mindre dos virus i de övre luftvägarna aktiverar ?acquired? immunresponsen som hinner stoppa smittan i tid, medan en stor dos virus rakt ner i lungorna aktiverar ?innate? immuniteten, som sedan kan ställa till med problem. Om det här stämmer, så kommer man inte att se någon effekt på antalet smittade, däremot på antalet inlagda på sjukhus. Länken till artikeln finns i något av mina tidigare inlägg.

    Att stifta nya lagar är en del av strategin. Om ikraftvarande lagstiftning inte fungerar med tanke på det praktiska arbetet för att begränsa smittspridningen, då skriver man om lagarna.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin