Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    KillBill skrev 2020-06-20 14:35:26 följande:

    Vad vill du ha sagt med att barn inte bor ensamma?

    Även den norska folkhälsomyndigheten har kommit fram till att det var fel att stänga skolorna.  www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/norge-ger-sverige-ratt-om-skolstangningarna/


    Att barn som insjuknar i covid-19 knappast håller fysisk distans till sina föräldrar. Hur smittsamma är barnen? De som faktiskt har insjuknat? Texten jag länkade till sade att man inte vet säkert.

    Alla bara talar om att barn inte smittas så lätt. Jag undrar hur det går för de vuxna i familjer där barnet faktiskt har smittats. De artiklar jag har läst diskuterar bara enstaka fall, eller så säger de att i de fall där barn har insjuknat, så är det oftast någon vuxen familjemedlem som har hämtat smittan till familjen.

    Jag skulle vilja läsa en studie som utgår från en samling fall där det faktiskt är ett barn som är den första i en familj att smittas. Hur ser smittspridningen ut då?
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-20 15:19:46 följande:

    Rapportens slutsats (den rapport som beskrivs i den artikel du länkar till) är att barn troligen har en mindre roll när det gäller att sprida sjukdomen.


    Jo, det stämmer säkert. Men det finns ju två komponenter i smittspridningen: En sjuk som sprider smittan, och en frisk som blir smittad. Sen har vi fenomen på populationsnivå, och fenomen på individnivå. Din källa säger ?smittas?, och jag gissar att diskussionen rör sig på populationsnivån.

    För den som sitter med ett covid-19 sjukt barn i famnen är det fullständigt irrelevant information att barn inte smittas lika lätt som vuxna. Risken för att jag som förälder ska hamna i det läget är inte så stor, men OM jag hamnar där, vilken är då min risk att bli smittad av mitt barn?
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-20 16:01:59 följande:

    Även om det är mindre sannolikt att barn smittas av covid 19 kan man smittas om barnet väl blivit sjukt men är det ett argument för att stänga skolor? Barn umgås ofta på fritiden och det har visat sig att barn i länder där skolor har stängt har umgåtts ändå vilket har minskat värdet av skolstängningningarna.

    Nyttan av en skolstängning måste ställas mot att det skulle drabba föräldrar med samhällsviktiga funktioner och jag tycker att Sveriges beslut att hålla skolorna öppna har varit rätt.

    Om Europa drabbas av en andra våg av covid 19 kommer de flesta länder troligen hålla skolorna öppna.


    I Finland föreslås en lagändring, så att det ska bli möjligt att alternera mellan närundervisning och distansundervisning. Och ingen förälder med samhällsviktiga funktioner tvingades vara hemma i Finland, skolan var öppen för klass 1-3 för alla som inte kunde ordna det på annat sätt.

    svenska.yle.fi/artikel/2020/06/04/narundervisning-galler-fran-och-med-i-host-men-distansundervisning-kan-komma-i
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-20 16:20:40 följande:

    Varför man inte har karantän? För att det gör mycket skada, ekonomiskt framför allt. Om man kan åstadkomma ungefär samma resultat utan att stänga ner, så är det förstås att föredra. Det är tanken. 

    Det finns inte tillräckligt av något inom sjukvården och det har varit så i minst 20 år. Uppenbarligen har ingen regering haft lust att ta i det. 


    Radioinslaget handlade om karantän av familjemedlemmar till konstaterat smittade. Inte en allmän samhällskarantän.

    Missförstod du, eller är det faktiskt så politikerna tänker? Att det är ekonomiskt mera fördelaktigt att låta så gott som garanterat smittade röra sig ute i samhället, än att bromsa smittspridning ens lite?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-21 11:39:35 följande:

    Att man inte kontrollerar direkt på flygplatsen utesluter ju inte att man kan göra det senare. Vi vet ju att att man ofta inte hittar virus i test just de första dagarna. Så det är ju mycket möjligt att tanken var att det kan vara värre att testa folk direkt på Arlanda - de testar negativt och går ut i samhället helt obekymrat. Sedan kan det bryta ut några dagar senare. 

    Kanske har de ringt folk rest och frågat om de har några symptom och bett de testa sig?  Och alla har kanske inte ens flugit. Några kan ha bilat ner. 

    Jo, det finns falsk trygghet där med! Nämligen att en massa folk skulle testa negativt som ändå har viruset. De skulle då inte se någon anledning att vara försiktiga. De skulle gå till jobbet med symptom, för att de då tror att det inte kan vara covid-19. 


    Nej, det skulle inte ha fungerat med att testa alla på Arlanda. Däremot skulle resenärerna ha förhindrats att smitta andra (än sin egen familj) om de hade beordrats i karantän.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-06-21 11:03:08 följande:

    Var femte anställd hade jobbat trots symptom på att de kan vara smittade.

    Allt medan hallelujakören mässar lockdown i stället för att fokusera på vad som inte fungerade.


    De länder som valde lockdown utgick väl ifrån att det inte skulle fungera utan ordentliga förberedelser.

    Tror du att anställda inom äldrevården följer restriktioner sämre än den övriga befolkningen? Eller kan man utgå ifrån att det samma gäller hela Sveriges befolkning? Alltså att en femtedel på alla arbetsplatser har jobbat med symptom?
  • Anonym (ABC)

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sd-utspelet-vill-ta-hjalp-av-grannlanderna-for-coronatestning

    ?Att ta hjälp av grannländerna ser Svenonius inte som lämpligt,?

    Varför skulle inte det vara lämpligt? Det behöver ju inte vara fråga om nödhjälp, utan ren och skär business. I Finland finns det visst just nu mera testningskapacitet än sjuka människor att testa.

    I mars skickade hälsovårdsföretaget Mehiläinen i Finland sina prover till Syd-Korea för analys, eftersom det inte fanns tillräckligt med testningskapacitet på hemmaplan. Testerna blev ju mycket dyrare, men man ansåg tydligen att det var ett pris värt att betala. Ingen funderade på om det var lämpligt eller inte.

    www.hs.fi/talous/art-2000006458259.html

  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-06-21 20:05:51 följande:

    Angående barn och Covid-19.

    Ja, det är högst oklart hur smittsamma barn kan vara och de flesta stängde sina skolor av riskminimeringsprincipen. Men här kommer en artikel om hur Sverige som inte stängde skolorna missade en unik möjlighet att studera just detta i en 100% naturlig miljö, och på så sätt bidra med värdefull kunskap i den globala kampen mot pandemin.

    www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools

    Notera att en sådan studie faktiskt planerades av forskare på KI. Notera också att gruppen barn och tonåringar (0-19 år) verkar stå för en icke försumbar andel positiva antikroppstester.

    Om vi nu måste agera experimentverkstad så kan vi väl åtminstone bidra med information, tänker man.


    Science har talat med barnläkaren Jonas Ludvigsson:

    ?Consider if your own child ? had COVID-19,? he wrote. ?None of the kids will want to play with a child who has COVID-19, even if most kids will have no symptoms or only ?some fever and a cough.?

    Är det bara vuxna som behöver stanna hemma vid minsta symptom i Sverige?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-21 23:12:07 följande:

    Hur tänker du nu? Nej, så klart följer de inte restriktionerna sämre, utan där borde restriktionerna helt enkelt vara mycket striktare, eftersom faran är större. Dvs. OM smitta uppstår, så blir det katastrof. 

    Och problemet är att just att om en person som jobbar inom äldrevården (eller sjukvården) är smittat - kanske utan eller nästan utan symptom -  så jobbar ju den personen mycket nära ganska många människor och kan smitta 20, 30 stycken. 

    Just när det gäller gamla människor på äldreboende - de flesta är mer eller mindre dementa. DE håller sig inte till hygienregler. Jag har själv upplevt hur det gick när det gick vinterkräksjuka på min mammas äldreboende. Snart hade nästan alla det, eftersom folk smakade varandras mat, delade bestick, gick på den allmänna toaletten, och allt möjligt. DÅ sprider det sig snabbt! 


    ?Var femte anställd gick till jobbet med symptom? sade någon. Det fick man ju inte. Därav min fråga. Är det lika illa på andra arbetsplatser?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-21 23:35:54 följande:

    Tysklands främsta expert Christian Drosten sa i en intervju att Sverige har gjort en (eller flera, men han pratade främst om en) studie som resten av världen har stor nytta av, just för att man hade skolor och förskolor öppna. Och han sa att urvalet för den studien var så bra och noggrant gjort, att den studien kan visa mer än flera andra studier sammanlagda. 

    Jag minns inte vad exakt studien undersökte, men det är klart att man har gjort studier, att man har fortsatt att försöka lära sig så mycket som möjligt. Däremot har man uppenbarligen inte gjort ett test som den här personen gärna ville ha. Och man har testat, men inte så som de kanske gör i USA eller i Tyskland. Lite skillnader får man ju räkna med. 


    Science artikeln:

    In a review paper published 19 May in Acta Paediatrica, Ludvigsson concluded that children are ?unlikely to be the main drivers? of COVID-19 spread. He cited case studies from France and Australia but wrote that, ?So far there have been no reports of COVID-19 outbreaks in Swedish schools,? citing ?personal communication? from Anders Tegnell, Sweden?s state epidemiologist, on 12 May. ?This supports the argument that asymptomatic children attending schools are unlikely to spread the disease,? Ludvigsson wrote.

    When asked about these cases, (skolorna med många sjuka lärare) Ludvigsson said he was unaware of them. He did not respond to a query about whether he would amend the review article to include them.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin