Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-08-31 19:12:01 följande:

    Om vi håller oss till sanningen så är det just nu underdödlighet - så någonting gör vi rätt just nu.

    Skälet till att alla världens regeringar utlyst undantagsregler i olika omfattning beror på att en pandemi härjar bland befolkningen.  Kännetecknande för en pandemi är att det är sjukdom som inte går att stoppa och att den drar med sig stor samhällspåverkan och dödlighet.

    Så att du just nu raljerar över att det dör människor pga covid19 är _märkligt_ på riktigt.


    www.euromomo.eu/graphs-and-maps

    Enligt de här graferna sticker inte Sverige ut alls på något sätt. Det är många länder som ligger minst lika bra till som Sverige just nu.

    Var hittar man underdödligheten som alla pratar om i siffer- och/eller bildformat? Jag hittar det bara konstaterat i diverse texter. Fast det tycks ändå inte gälla för hela Sverige.

    www.fplus.se/underdodlighet-i-sverige-men-inte-i-9-av-21-regioner/a/4q6L6q

    Hur pålitliga är siffrorna som svensk media presenterar egentligen? Aftonbladet har en karta som visar att Sverige har den lägsta smittspridningen i hela världen just nu.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jgxj9/senaste-nytt-om-coronaviruset
  • Anonym (ABC)
    Anonym (man) skrev 2020-09-02 13:27:16 följande:

    Coronanationalister beskriver nog snarare ert sätt att resonera där allt verkar kretsa kring att Sverige ska ha rätt till vilket pris som helst, allt annat är sekundärt.

    Påven och vi andra kritiker är dessutom inte de enda som märkt av den sortens nationalism som sköljt över landet, det har skrivits ett flertal artiklar om det och är ett fenomen som inte enbart drabbat Sverige.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7488644

    Det som sägs mellan 4:50 - 5:30 är ju slående relevant för vad man ser i denna tråd

    Att ni nationalister själva inte riktigt vill kännas vid det är en helt annan sak, för andra är nationalismen uppenbar, bla i hur ni enträget hävdat att FHM är så mycket mer upplyst, smartare och bättre än resten av världen, alla andra har inte fattat eller bara fallit för populism, FHM är de enda som öht kan ha rätt i allt. Så jo faktiskt är coronanationalism rätt ord för det för det fenomenet verkar ha uppstått just kring corona pandemin.


    Det som säkert har bidragit är att FHM och regeringen väldigt ofta har kritiserat andra länder. Jag har inte sett motsvarande i Finland.

    För Finlands del kan man dessutom konstatera att det som sägs i Sverige om Finland inte ens stämmer alla gånger. Senast i går sade Tegnell om Finlands corona-app, att den har integritetsproblem. Nej, det har den inte.

    Är det en medveten del av strategin, att lite tänja på sanningen inför det svenska folket, eller har man inte så bra koll på omvärlden som man låter påskina?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-02 15:46:22 följande:

    Tyskland och Danmark är dock inne på andra vågen, smittan ökar. Det gör det inte i Sverige. Jag tror inte att det spelar roll om man stänger ner eller inte. Högst för ekonomin. Den blir sämre då. Och allmänna folkhälsan också (framför allt den mentala). 

    En lockdown är bra att göra om det är relativt kort tid som pandemin pågår. Här handlar det om något år eller två och man kan ha två månaders lockdown, inte mer. Resten av tiden härjar smittan ändå. Det är därför det inte gör skilllnad. Däremot är det förstås stor skillnad om man låter smittan härja helt fritt, eller om man tar lämpliga skyddsåtgärder. Och det gör vi ju i Sverige också. 


    Här är ett annat exempel på hur allmänheten i Sverige har missförstått andra länders (åtminstone Finlands) strategi. Och orsaken till den missuppfattningen hittar man ju också i myndigheternas uttalanden, som t.ex. ?Alla andra länder tittar sig förvirrat omkring?.

    Ingen i Finland hade ens en tanke på att vår lätta variant av lockdown skulle vara tills dess ett vaccin finns. Avsikten var att köpa sig tid. Under den tiden skaffar man testningsmaterial, skyddsutrustning, startar upp inhemsk produktion, utbildar smittspårare, utvecklar en smittspårningsapp, utbildar corona-hundar etc. Smittan går ner under tiden så att man kan hantera den bättre när man väl kör igång igen. Och man har lärt sig mera om sjukdomen så att man t.ex. slipper de där onödiga dödsfallen pga blodpropp. Nu är hela samhället förberett på ett helt annat sätt än i våras.

    Om vågor:

    Man kan ju också se det som att Sverige hade sin andra våg under sommaren, så att den helt och hållet satt ihop med den första. Vi i Finland tog sommarlov från pandemin.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-09-02 16:21:29 följande:

    Att många smittade har jobbat beror på att så många har varit smittade utan att ha symtom och inte på att de sket i att de var smittade. När t.ex. jag och min hustru hade smittan så var det som en mild förkylning.


    I Finland har det hela tiden sagts att man smittar innan symptomen bryter ut. I Sverige sade man att man inte smittar om man är symptomfri, och därför ska man jobba tills man får symptom. Det är ju bara otur då om man råkar vara på jobbet (på ett äldreboende) när symptomen bryter ut.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-02 17:55:21 följande:
    Vänta nu... vad sa Tegnell om appen? Han sa väl att man i Sverige tycker att folk inte vill ha en sån app pga att det är integritetskränkande. Vad du menar med att appen skulle ha integritetsproblem ..... det går inte riktigt att tolka vad du menar där. 

    Och jag minns bara en gång då man har kritiserat andra länder. Annars har man väldigt många gånger också sagt att man inte vill jämföra eller bedöma, att alla länder har olika förutsättningar, så jag håller inte alls med om bilden som du ger. 
    Tegnell:
    "Den har ett antal legala problem med integritetstanken..."

    Nej, den finska appen har inga problem med integritetstanken. Antingen vet han inte vad han talar om, eller så står han där och ljuger.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-02 22:07:58 följande:
    Nej då, jag har inte alls missförstått. Du har missförstått mig. Jag menade inte att FInland skulle köra lock-down tills det kommer ett vaccin. Men det ändrar ju inte på situationen, att man måste göra något annat än lock-down resten av tiden. Dvs. även Finland måste ju ha en icke-lockdown strategi för all övrig tid, som de inte stänger ner. 

    Skillnaden är ju bara att de ansvariga i Sverige kom på idén att köra denna icke-down-strategi under HELA tiden. Om det var nödvändigt att ha lockdown i alla länder som hade det - det är ändå svårt att säga. Man kan ju inte testa den andra varianten.

    Jag tycker absolut att det låter bra och vettigt, så som Finland har tänkt där. Det visste jag också, det är inget nytt. Men poängen är - för 25. gången - att det inte hade fungerat i Sverige. Vi hade för mycket smitta redan. 

    Tänk dig nu, om vi hade tänkt och gjort på samma sätt i Sverige - för att köpa lite tid och skaffa fram alla dessa saker. I Sverige hade vi snart sjukhusen fulla med folk och det var ganska kaotiskt. Att fixa alla dessa saker, det fick man ju göra under tiden ändå. Om man stänger ner samhället så tar det ju ändå nästan två månader - minst 6 veckor - tills det minskar. Så även vid en lock-down har man inte lugn och ro och tid att fixa saker. Inte om man har många smittade samtidigt från början. Om man bara har några få, som i Finland, då är det förstås en helt annan sak. 

    Visst, man kan se det som om Sverige haft andra vågen direkt efter den första. Men värre än i andra länder är det ju ändå inte. Och utan lockdown, som ju medför negativa konsekvenser.
    Finland har en icke-lockdown strategi. Hybridstrategi, kallas den.

    Sveriges långvariga strategi har ju haft väldigt stora negativa konsekvenser för personer i riskgrupper.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-02 23:23:51 följande:
    Så det skulle innebära att det finns lagar, i Sverige, som går emot, så att man i princip inte kan införa en sån app i Sverige? Jo, det låter konstigt, om det är frivilligt att ladda ner appen. Om det nu inte finns lagar som säger att man inte får samla sån information om folk. 

    Jag vet inte säkert om det kan finnas lagliga problem. Är du helt säker på den saken. Du är väl inte jurist heller? 

    En annan möjlighet vore att han har uttryckt sig lite dåligt och inte riktigt menar så. Men jag vet inte heller hur. 
    Den finska appen samlar ingen information om folk. Därför finns det inga integritetsproblem med den.

    pcforalla.idg.se/2.1054/1.738843/sverige-behover-en-corona-app
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-03 00:05:08 följande:

    Jag anser inte att det är strategin som har orsakat detta. Möjligtvis någon miss i strategin, just när det gäller detta.

    Men mer sannolikt är ju att det t.ex. har att göra med brister i sjukvården, eller i beredskapen, eller i omsättningen av åtgärderna. Eller "systemfel", dvs. ett känsligt system inom äldreomsorgen, för många lågavlönade vårdbiträden i äldreomsorgen, karensdagen (som sedan blev avskaffad). Det finns ju såå mycket annat det kan bero på, inte bara på den huvudsakliga strategin. Som verkar väldigt vettig

    Vad innebär hybridstrategi då?


    Jag pratar inte om dödsfallen nu, utan om dem som lever. Den svenska strategin går ut på att äldre personer och riskgrupper ska undvika sociala kontakter. DET har orsakat ett stort lidande i just den gruppen av befolkningen.

    Hybridstrategi: Testa, smittspåra, isolera, vårda.

    Finland har testat barn under hela pandemin, Sverige börjar nu, men bara äldre barn.

    Smittspårningen i Finland är på en helt annan nivå än i Sverige.

    I Finland sätts alla närkontakter i obligatorisk karantän, med full ersättning för inkomstbortfall. Sverige ska nu börja fundera på om familjemedlemmar till smittade borde stanna hemma.

    Vården är väl den enda som fungerar likadant i Sverige och Finland.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-03 00:07:59 följande:

    Nån information måste den väl samla. Eller åtminstone spåra var folk är. Annars vore den ju till ingen nytta. Och man måste också ta hänsyn till om det kan bli integritetsproblem om den t.ex. blir hackad. 


    Läs artikeln! Där hittar du alla svaren. Det är inte alls som du tror.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-03 09:20:17 följande:

    Absolut. Det ÄR ett stort lidande. Samtidigt hade det ju då inte varit bättre med ännu mer isolering genom lock-down. Det hade inte heller gått för de som måste ha hjälp. Sånt måste man nästan hitta lösningar för på lokal nivå. 

    Allt du tar upp här är beroende på hur omfattande smittspridningen är. Så för 26:e gången. Detta funkar i Finland så länge det är få smittade. I Sverige, med många smittade KAN DET INTE FUNGERA. 

    Är vården så lik? Den är i alla fall dålig i Sverige. Tyskland är så mycket bättre. Och det är självklart kopplat till hur mycket pengar man investerar i den och hur mycket personal man har. Man får ingen bra vård med billig-lösningar. Men just i pandemi så var det också chefer som inte fick till att sätta om i praktiken det som rekommenderats av FHM. 


    Finlands lockdown varade i två månader. Sveriges isolering (lockout?) av äldre kommer att hålla på till oktober, säger FHM.

    Du frågade vad hybridstrategin går ut på. Jag svarade, och förklarade på vilket sätt den skiljer sig från den svenska strategin.

    Nej, ni HADE inga möjligheter att göra som Finland. Men NU då? Sverige har låg smittspridning, så säger FHM. Men du menar alltså att Sverige har så hög smittspridning, att det inte lönar sig att ens göra ett försök att ta kontroll över den?

    Både Sverige och Finland vill vårda så bra som möjligt. De andra delarna av Finlands strategi har Sverige hittills inte prioriterat så högt. Det var så jag menade.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin