Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-07-28 08:02:24 följande:

    Hmm, du menar att Andreas lagkamrater borde invända när hon skriver att det är hennes personliga uppfattning att Björn Olsen är ganska narcissistisk.

    Själv vet jag för lite om honom för att tycka annat än att han knappast borde kunna tycka att medierna inte har låtit honom komma till tals. Man kan ju lämpligen lyssna på hans Sommarprat idag för att bilda sig en uppfattning om hur han ser på sig själv relativt den roll som åtminstone medierna tilldelat honom.

    Andrea tillhör väl de som anser att Sveriges linje inte skiljer sig särskilt mycket från andra länders, alltså samma uppfattning som FHM har - medan Björn Olsen anser att skillnaden är oerhörd.

    Du är ju inte ensam att stundtals framställa debatten i den här tråden som en match där två lag möter varandra. Jag själv gör det ibland, och vet ju varför jag gör så - och mot bakgrund av gårdagen så är det uppenbart att en i ditt lag efter att hon blivit bortdribblad av en motståndarspelare i stället gav sig på den person hon uppfattade som motståndarlagets svagaste spelare.

    Apropå lagkamrater så har jag aldrig sett dig protestera mot benämningar som Doktor Tengele eller när dina lagkamrater spelat på personangrepp.


    Jag har följt med både svensk och finsk media, och skillnaden i pandemi-hanteringen är enorm. Det handlar inte bara om konkreta detaljer som har att göra med själva smittspridningen, utan om hur man på alla nivåer i samhället förhåller sig till alla aspekter av pandemin.

    yle.fi/uutiset/3-11467855

    Rubriken säger att man överväger införandet av munskydd i höst, bakslag kan komma.

    Texten slutar med följande, det handlar om respekt för andra:

    THL:n Salmisen mielestä Ruotsin valtion tulisi myös ottaa tiedotusvastuuta ja kertoa, miten Suomeen matkustettaessa käyttäydytään.

    Svenska staten kunde ta på sig ett ansvar för att informera svenskar om hur man ska bete sig då man reser till Finland.

    Orsaken till detta uttalande är att många svenskar som stiger av färjan i Åbo inte verkar bryr sig om rekommendationen att försätta sig i frivillig karantän.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-07-28 09:04:34 följande:

    Ja, jag tycker också att det är stor skillnad mellan Sveriges hantering av pandemin och Finlands - och jag tycker att det är så det bör vara i och med att länderna har så olika förutsättningar.

    Självklart borde svenskar som reser till Finland respektera Finlands karantänsregler, anser man att de är felaktiga avstår man lämpligen från att resa dit.

    Samtidigt tycker jag att finländare som bor i Sverige borde försöka förstå den svenska linjen som ju bygger på frivillighet och personligt ansvar, enligt FHM är finländare den invandrargrupp som drabbats hårdast av covid-19.


    www.hbl.fi/artikel/hog-coronadodlighet-bland-sverigefinlandare/

    Sverigefinländarna själva menar att det var brist på information på finska.

    Det kommer också fram att de äldre lider av isoleringen. Ändå säger myndigheterna att Sveriges strategi är bra, för den kan man leva med länge. De äldres åsikter spelar ingen roll då, eller?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-28 12:07:43 följande:

    Angående tygmasker, så har man i Tyskland sagt så här gällande deras användning: Om man använder tygmask så får man bara använda dem en gång och sedan tvätta i 90 grader. Jag vet att många människor i Tyskland har sytt egna tygmasker, men det där med att tvätta i 90 grader är ju ett problem. Inte många tyg klarar detta. Hur ofta tvättar man annars i 90 grader? Ska man då ha ett tiotal såna masker och tvätta en maskin i 90 grader en gång i veckan? Om man inte direkt är sömmerska och vet var man hittar ett sånt tåligt tyg, så kan det ju vara ganska svårt?

    Den enda praktiskt möjliga varianten jag kan tänka mig vore att köpa byggmasker (halvmask, FFP2), ha flera stycken och använda dem omväxlande, och då hoppas att viruset ju måste ha dött efter någon dag eller två. 

    Jag hade själv beställt såna på nätet, men tyvärr gick den beställningen snett, de skickades till fel adress, men jag tänker beställa några innan jag börjar jobba igen. 

    Hur kan tygmasker kosta 3 - 400?? Lidl säljer tygmasker kommande vecka, kommer inte ihåg priset, men det var betydligt mindre. Men som sagt - tvätta dem i 90 grader??


    Vanliga vita bomullslakan kan tvättas i 90 grader.

    www.ttl.fi/sv/information-om-hemmagjorda-ansiktsmasker/

    www.hbl.fi/artikel/finlandare-vill-sy-sina-egna-munskydd/&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.fi%2F

    Jousmäki rekommenderar i sin tur ett aningen dyrare, men tåligare bomullstyg som är förbehandlat för att hålla höga tvättemperaturer.

    www.hbl.fi/artikel/vtt-bekraftar-hemsydda-munskydd-skyddar-inte-sin-barare-men-kan-minska-smittspridningen/&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.fi%2F

    Mikrofibertyg är det bästa materialet för den som syr sitt munskydd själv. Polyester är bättre än bomull, men bomull duger. Det här beskedet kommer från Teknologiska forskningscentralen VTT, som under de senaste veckorna testat hur effektivt hemmasydda masker egentligen skyddar för coronasmitta.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-05 10:04:44 följande:

    Ja, universell är ju en smula oprecist i detta sammanhang. Visst, det blir iofs tydligt att det innebär att alla måste delat i maskeraden, men det framgår ju inte under vilka omständigheter tvånget gäller.

    Nåväl, inte mycket att bry sig om. Men en lustig omständighet i sammahanget maskerader är att kraven på att alla ska vara maskerade i Sverige tycks vara omvänt proportionell till smittspridningen, ju lägre smitta desto högre rop om att man måste anordna maskerader.

    Nu senast så har SD krävt att alla som åker tunnelbana ska vara maskerade, kanske gärna med en liten bild av Åkesson på masken. Han borde ha goda förutsättningar att bli den ledande pangdemisten i Sverige, tillsammans med Busch.

    För min egen del höjer jag inte längre ens på ögonbrynen när jag läser om ett land som inför maskeradtvång - och hur smittan därefter stiger markant några veckor senare.

    Men sannolikt behöver inte populistiska politiker betala priset för att de vill verka handlingskraftiga, det får de som insjuknar i allvarlig covid-19 göra i stället.


    Om Tegnell och FHM faktiskt sitter på vetenskaplig data som visar att munskydd ökar risken för smittspridning i stället för att minska den, så borde de ju absolut offentliggöra den datan då, i stället för att sitta och se på när hela världen gör fel.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-05 14:03:53 följande:

    Jag jobbar inte på FHM och kan därmed tillåta mig att åtminstone vara hundradelen så yvig i mina gester som de som tror på att det hjälper att beta med mask.

    Häromdagen såg jag en artikel om att pandemin tagit ordentlig fart i Filippinerna, inte blev jag förvånad  när jag såg att man infört tvångsmasker en dryg månad tidigare.

    Som seriösa forskare betonar går det vare sig att bevisa att masker hjälper eller stjälper, möjligen att man skulle kunna få fram starka indicier för endera effekten.

    Till dess föredrar jag att anse att masktvång är en politisk symbolhandling, ett exempel som politiker kan visa upp på handlingskraftighet - och i stället tro på mina egna ögon som ser hur många maskerade beter sig.

    Maskforskningen kompliceras ytterligare av mask förmodligen har betydligt större potential att skydda mot smitta i Kina och länder där man har en lång tradition av masker som smittskydd för allmänheten än här där även de mest motiverade i stor utsträckning inte har begripit hur de ska användas och att de inte innebär att man kan släppa på ett socialt distanserat beteende.

    Att det är mycket psykologi inblandat i maskandet framgår inte enbart genom att många maskanvändare beter sig som om de vore immuna mot viruset utan också av att kraven på masktvång tycks tillta i styrka allteftersom smittan tonar bort i Sverige.


    Om det inte finns bevis vare sig för eller emot, då är det alltså Tegnells egna personliga övertygelse som styr Sveriges munskyddsstrategi?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-08 09:49:09 följande:

    Japp, det viktiga är hur vi skyddar våra äldre och övriga riskgrupper, och förhoppningsvis så småningom får en lösning på den här situationen. Och där vet vi inte ens säkert om det går. 

    Det som verkar mest angeläget just nu är att man tittar på situationen i kollektivtrafiken i Stockholm, nu efter semestern. Själv är jag lite less på att åka in till jobbet med bil, betala trängselskatt. Parkering betalar visserligen arbetsgivaren, men det känns lite onödigt. 

    Och det ska bli intressant hur det går med skolorna. Hoppas att det går bra förstås. Det är lite förvånande nästan att knappt några elever smittas, men framför allt inte heller lärarna. Några smittas säkert, men jag hörde att det var relativt få, färre än i andra yrkesgrupper. Det är inte riktigt det man förväntat sig. Undrar varför.....


    En reporter frågade om lärarna på torsdagens presskonferens. Lärare har inte blivit vårdade på sjukhus mera än andra yrkesgrupper, var Tegnells svar.

    - Men hur många lärare har varit smittade då?

    På det svarade Tegnell att det är svårt att veta.

    Eftersom folk som inte behövde sjukhusvård inte testades, så finns det ju ingen statistik på hur många lärare som var lindrigt sjuka jämfört med andra yrkesgrupper. Av samma orsak förstår jag inte heller hur man kan säga att knappt några elever blev smittade, de blev ju aldrig testade.

    Nu börjar det komma rapporter om hur barn har smittats.

    www.wired.com/story/a-summer-camp-covid-19-outbreak-offers-back-to-school-lessons/amp
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-09 12:25:44 följande:

    Ja, eller kanske snarare att folk i Kina tar sig mindre i ansiktet under pandemin än innan, åtminstone i miljöer som kameraövervakas.

    Hur folk i Europa som bär mask gör framgår inte av studien

    Själv anser jag att just inställningen till maskanvändnade är ett exempel på att FHM förmår att avstå från att vidta åtgärder som saknar vetenskaplig evidens men som psykologiskt innebär att man ger intryck av handlingskraft.

    Jag gillar principen att de som tror på att masker skyddar bär dem medan de som inte tror avstår.


    ???? Har du faktiskt läst artikeln?

    Bland annat det här hittar jag om Europa i artikeln:

    Western Europe (ie, England, France, Germany, Spain, and Italy)

    Western Europe had no mandatory mask-wearing policy during March 2020, and face-touching behavior was reduced slightly (OR, 1.98; 95% CI, 1.21-3.26) (Figure, A). With regard to touching the nose, mouth, and eyes, we observed larger decreases in touching behaviors in China (OR, 8.65; 95% CI, 2.64-27.72) and South Korea (OR, 17.07; 95% CI, 2.33-1125.09), although there was also significantly reduced face-touching behavior in Europe (OR, 2.50; 95% CI, 1.26-4.96) (Figure, B).

    Mouth touching (including eating) decreased significantly only in Europe during the pandemic (before: 29 incidences [46.7%]; during: 4 incidences [17.4%]), where the incidence of mouth touching was the highest among all the regions (Table 4).

    Moreover, China and South Korea had more significant reductions in touching of the nose, mouth, and eyes (China: OR, 8.60; 95% CI, 2.65-27.86; South Korea: OR, 29.27; 95% CI, 1.79-478.22). The results of the European and US populations were not significant, possibly owing to the limited sample sizes in the mask-wearing cohorts (Figure, D).

    Artiklar som har publicerats i seriösa vetenskapliga artiklar kan inte avfärdas som propaganda så där bara. Om man inte tror på resultaten, måste man kunna påvisa vad som har gått fel i studien, eller upprepa arbetet och visa att man själv kommer till ett annat resultat. Allt som publiceras i vetenskapliga artiklar är inte sant, men det enda seriösa sättet att avfärda vetenskapliga resultat är via forskning.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-09 22:08:34 följande:

    javisst, jag har läst den.

    Kan du utifrån din läsning förklara på vilket sätt studien har relevans för Sverige?

    Kan du besvara frågan hur mycket ansiktspetandet minskade för europeer som vare sig bar mask före som under pandemin?

    Kan du besvara frågan hur mycket ansiktspetandet minskade bland europeer som bar mask såväl före som under pandemin.

    Kan du besvara frågan hur stor skillnad det var i petfrekvens mellan maskbärande europeer och icke maskbärande?


    Nej, men jag ser fram emot att du förklarar det på ett lättfattligt sätt, så att också vi som inte är statistiker förstår varför all data om européer ska tolkas som att man inte får veta något om européer. Tolkningen av odds ratios ingår inte i min expertis. Det skulle vara trevligt om experterna i den här tråden delade med sig av sin kunskap i stället för att göra sig lustiga över dem som inte är det.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-09 23:05:47 följande:

    Alltså, jag förstår verkligen inte hur du kan tänka så ologiskt!? 

    Förklara för mig - HUR skulle drastiska åtgärder ha hindrat att gamla på äldreboenden och gamla som får hjälp av hemtjänst får smittan (76 % av dem döda) ??? De smittades ju säkert av personalen. 

    Det är ju så himla uppenbart att det hade blivit precis på samma sätt om vi nu hade haft jätte-drastiska åtgärder med lock-down, kanske utegångsförbud som i Frankrike!  Dessa gamla hade ändå behövt ha hjälp av någon personal. 


    Drastiska åtgärder gör att folk ute i samhället inte kommer åt att smitta varandra lika mycket. Den personal som själv blev smittad utomlands skulle ha dragit in smittan på äldreboendet, likaså partnern till den taxichaufför som körde hem smittade från Arlanda. Den smittan kunde man inte undvika. Däremot skulle man ha sluppit den smitta som senare hämtades in av personal som smittades på nattklubben och körövningen, för nattklubben skulle ha varit stängd och körövningen inhiberad. På det sättet skulle drastiska åtgärder ha gjort att inte lika många äldreboenden hade drabbats.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-09 23:04:57 följande:

    Du frågade om jag hade läst den studie jag länkade till, det är med mina mått mätt att göra sig lustig.

    Att jag frågar dig varför du bedömer att studien har relevans för oss i Europa ser jag inte som att göra sig lustig på din bekostnad.

    Åtminstone inte om du har läst artikeln och bedömer att den är relevant.

    Visar studien verkligen att maskanvändning i Europa bidrar till att användarna petar sig i ansiktet i mindre utsträckning?


    Det var inte relevansen det handlade om, utan påståendet att artikeln inte sade något om européer.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin