Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 08:42:51 följande:

    Jag håller med om kritiken i artikeln. Det påpekas där att FHM kommer med kommentarer i tex den ekonomipolitiska eller miljöpolitiska sfären. Jag håller med om att dom borde hålla sig till frågor om hälsa. Är det svårt att förstå vad artikeln handlar om, eftersom du inte förstår innebörden av att jag håller med om innehållet?

    Tidigare så påstod du att det finns forskning som visar att munskydd inte hjälper. Nu försöker du bortförklara det, ok. 

    Hahaha, det verkar som om du inte förstår hur forskning fungerar, det var ju synd.


    Jag har läst samma artikel, jag har förstått innehållet, jag håller med skribenten.

    Artikeln är kort, innehåller ingen krånglig terminologi, och har en klar och tydlig poäng, så jag kan inte se någon orsak att behöva skriva ner samma sak här.

    Ett tillägg kan göras:

    Många förfasar sig över politiker som har fattat beslut om strängare åtgärder än dem myndigheterna har rekommenderat. Men det är det politiken handlar om. Man fattar beslut som går i linje med den ideologi man har. Varenda åtgärd inom alla samhällsområden har positiva konsekvenser för endel, och negativa konsekvenser för någon annan. Vissa åtgärder ger synliga resultat på kort sikt, andra åtgärder ger resultat på lång sikt. Om målet med politiken man för är att bli omvald om tre månader måste man fatta andra beslut än om målet är att jorden ska vara en bättre plats för alla om 10 år. I en demokrati väljer vi våra politiker, men vi väljer inte våra tjänstemän. Därför är det självklart att det är politikerna som ska fatta de beslut som påverkar folks vardag.

    Det har sagts att lagarna i Sverige inte tillät strängare åtgärder. Man kan stifta nya lagar, om man vill. Ifall rubrikerna i media hade sagt ?Hälften av barnen på förskolan dog i covid-19?, då är jag säker på att Sverige väldigt snabbt hade stiftat en hel drös med nya lagar.

    Läget i Sverige är som det är för att det är så det svenska folket vill att det ska vara.
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-30 09:25:58 följande:

    Menar du intervjun med WHOs envoy, som berömde New Zealands lock-down och strategi, och sa att när de väl fått bukt med smittan, kan dom sedan bli mer som Sverige innan vaccin finns, och bygga på tillit mellan regering och befolkning, eget ansvar, avstånd mellan människor och munskydd - då detta bedöms vara tillräckligt - eller också ha fler korta, lokala lockdowns igen?

    Dvs NZ borde kolla på Sverige, gör som dom (plus använd munskydd) när det inte finns i princip några fall av smittade längre i NZ. Fast den senaste lock-down i NZ (efter fyra nya fall) prisades.

    Det räddar inte bilden, och har inget att göra med hur omvärlden tycker att Sverige har hanterat smittan hittills. 

    www.magic.co.nz/home/news/2020/08/nz-should-move-to-similar-approach-to-covid-as-sweden--who-speci.html


    Man ska göra som Sverige - EFTER att man har slagit ner smittan till låga nivåer. DESSUTOM ska man smittspåra och försätta närkontakter i karantän.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-08-30 12:19:44 följande:

    Vi har ändå inget folk till smittspårning i den omfattningen.

    Det roliga är att jag på mer än ett ställe hört folk som ringer upp andra och säger de blivit smittade och vara försiktiga.

    Så uppenbarligen har det funkat i min omgivning, men hur mycket är svårt och säga.

    Och vad är fel på egenansvar?

    Vad är det med klamydia som du vill lyfta och som du glömde skriva?


    www.gp.se/ledare/vad-tror-folkhälsomyndigheten-om-oss-egentligen-1.33159154

    ?Men jag kan mycket väl föreställa mig olustkänslan att behöva kontakta den lokala restaurangen, gymmet eller tandläkarmottagningen och säga att hej, jag kanske har smittat ner alla här.?

    Har dina bekanta ringt också sådana som de inte personligen känner?

    www.1177.se/sjukdomar--besvar/konsorgan/konssjukdomar/klamydia/

    Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom slidsamlag eller analsamlag.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-08-30 12:19:44 följande:

    Vi har ändå inget folk till smittspårning i den omfattningen.

    Det roliga är att jag på mer än ett ställe hört folk som ringer upp andra och säger de blivit smittade och vara försiktiga.

    Så uppenbarligen har det funkat i min omgivning, men hur mycket är svårt och säga.

    Och vad är fel på egenansvar?

    Vad är det med klamydia som du vill lyfta och som du glömde skriva?


    Ingen HADE tillräckligt med smittspårare. Därför har man i vissa länder sett till att utbilda flera.

    svenska.yle.fi/artikel/2020/07/10/en-arme-av-sparare-kan-rycka-in-sa-har-forbereder-sig-finland-for-en-andra

    Vid universiteten i Helsingfors, Tammerfors och Östra Finland utbildas nya coronaspårare genom en webbkurs för yrkeskunnig vårdpersonal. Över 2 000 personer har anmält sig till kurserna, och vid midsommar hade 500 jämfört kursen.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-30 11:24:39 följande:

    Det jag undrar är ju - har detta fungerat hel och hållet i Finland? Jag vet inget annat land där det har fungerat. Jag trodde att det hade gjort det i Tyskland, där man har en sån himla bra organiserat system. Men nu fick jag höra i något tyskt TV-program att de delvis var så försenade med att informera folk att de ska bege sig i karantän att karantäntiden redan var slut. Dvs. det tog 2 veckor tills de meddelade folk och då var de ju friska igen!

    Fast det är klart - det som du ju aldrig kommer ihåg, även om man påminner 10 gånger - Finland hade ju aldrig många fall på en gång! Då kunde de ju hinna med! I Sverige var det helt omöjligt att hinna med, för att vi hade för många fall samtidigt, i början. Samma sak för Tyskland uppenbarligen. 

    Och det var inte det enda som inte fungerade i Tyskland. De hade också brist på skyddsmaterial, de hade också 70 % av dem smittade i äldreboenden (Sverige hade 50 + 25 %, äldreboende + hemtjänst. Tyskland har ingen hemtjänst). Men där klagar inte folk på såna missar lika mycket. De klagar på annat istället, på begränsning av frihet och sånt. 


    EFTER att ha slagit ner smittan, skrev jag. Det gjorde man ju aldrig i Sverige. Inte gick det att smittspåra i Finland heller på våren, det var brist på både tester och smittspårare. Testningskapaciteten har ju gått upp nu både Finland och Sverige, men till skillnad från Finland verkar Sverige inte ha brytt sig om att utöka smittspårningskapaciteten, och karantän har man inte heller velat ha, hittills i alla fall.

    www.tv4.se/nyheterna/klipp/förslaget-karantänkrav-för-osmittad-partner-13288595

    Hur bra det fungerar? Det återstår att se. Faktum är att om man INTE smittspårar, då sprider det sig fortare. De aktuella siffrorna för Finlands del kan du se på Worldometers. Om man vet var det håller på att gå på tok, då kan man sätta in åtgärder lokalt. Just nu är det kommunen Kuhmo som behöver strama åt lite.

    yle.fi/uutiset/3-11518504

    Klistra in texten i Google translate om du vill veta vad där står.

    På annat håll i landet lever vi än så länge normalt, äldre personer och personer i riskgrupper på samma villkor som vi andra.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-08-30 12:59:43 följande:

    Hela historien med pratet om Klamydia handlar om att Tegnell på vanligt vis besvarar alla de frågor han får - i det här fallet var det som jag uppfattade det DNs reporter som pratade om nivåer av STD under sommaren som en indikation på hur unga vuxna lyckas med social distansering. 

    Jag vet inte varför du verkar missförstå en sån sak. Lyssnar på på FHMs  pressträffar eller har du en annan källa för vad FHM säger?



    Anonym (ABC) skrev 2020-08-26 12:41:06 följande:
    www.hbl.fi/artikel/de-sparar-smittans-vag-for...=

    Att smittspåra handlar om mycket mera än att ringa sina kompisar. Man ska ha rätt intervjuteknik så att man får tag i så många kontakter som möjligt, man ska kunna komma in i patientregister, man ska kunna hitta kopplingar mellan olika smittkedjor. I Finland har en stor mängd smittspårare utbildats, det är inte något vem som helst kan göra med vänster hand.

    Tegnell menade att det är självklart att alla ringer sina nära kontakter. Nåja, de där personerna i fikarummet på jobbet jag känner till utseendet, men som jag inte minns namnet på, dem vill jag verkligen inte ringa upp själv!

    Speciellt komiskt blev det när Tegnell jämförde med smittspårning av klamydia.

    Och angående långsiktigheten i strategin: Enligt vad jag har läst har personer i riskgrupper det verkligt jobbigt. Andra kan röra sig ganska fritt, men de måste hålla sig isolerade. Personer som jobbar i kulturbranschen verkar inte heller anse att den nuvarande strategin är något man kan leva med länge.
    www.svtplay.se/video/27748743/agenda/agenda-23-aug-21-20
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-08-30 13:22:29 följande:

    Vill man ha en konstruktiv kritik, så bör man prata om äldre boenden, men det är man ointresserad av har jag märkt.


    www.tv4.se/nyheterna/klipp/förslaget-karantänkrav-för-osmittad-partner-13288595

    Här ett konkret förslag på hur man skulle kunna minska risken för att smittan tar sig in på äldreboenden.

    Karantän för närkontakter är något som jag har nämnt flera gånger, så nej, jag är inte ointresserad av frågan.

    Vad anser du om förslaget?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-30 15:49:03 följande:
    Haha. Vet du hur många som skulle ha behövts i Sverige där smittan ju slog till så mycket mer än i Finland? Jag vet inte exakt, men kanske 100 gånger så många? Varför förstår du aldrig att det är en jätte-skillnad om man bara har några få fall!?
    Nu har smittan gått ner i Sverige. Nu borde det gå att smittspåra.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-30 16:03:54 följande:
    Vi har ju pratat om allt detta. Sverige har haft fullt upp med att se till att det fanns tillräckligt med sjukvårdspersonal och att testning så småningom kom igång. Det var två saker som prioriterades före smittspårningen. Smittspårning är också viktigt, men jag tycker ändå att de två andra sakerna var ännu viktigare. 

    Och om FInland har slagit ner smittan eller om de haft tur och inte fått in så mycket smitta - det kan man också diskutera. 

    Första länken fungerar inte och den andra tycker jag är lite mycket  för att köra i google översätt. Kan du inte sammanfatta? Men gör dig inte besväret om det är ett sånt förslag igen som Sverige ändå inte skulle ha råd med, om smittan har den omfattningen som den hade i sverige.
    svenska.yle.fi/artikel/2020/08/30/nya-coronarestriktioner-i-kuhmo-efter-massexponering
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-08-31 10:02:56 följande:

    Jag tror man måste skapa nått nytt för detta, och säkerställa smitt spårare i framtiden.

    Vilken väg man väljer där är en bra fråga, men nått i stil med myndighet eller underliggande någon som en enskild punkt.

    Och sen får den inte belasta sjukvården om det blir en omfattande smitta, för sjukvården kan inte hinnan med om det blir en pandemi.

     

    Även är det en stor komplexitet att smittspåra, hade jag blivit smittad idag, så skulle jag aldrig kunna redogöra den potentiella smittan, då jag vet inga namn jag gått förbi eller varit i en närheten tillräckligt.

    Bara den posten gör smittspårning extremt svår, sen finns ju det enklare också, så ingen tror det bara finns svåra fall.

     

    Man jag tror vi får se smittspårningen på annat sätt, och att vi kanske i framtiden blir mer aggressiva i början på influensa tider.

    SÅ vi slipper det som skedde denna gång, att vi inte ens visste om att viruset var faktiskt här, och vi var inte ensamma i Europa med den och fick en hand tilldelad til oss som innebar omfattande smitta redan innan vi fattade det var här.

     

    Men detta kostar pengar, och frågan är om folk vill ge upp konsumtion över ett smittskydd och smittspårning.


    Det stora jobbet med smittspårning är att hitta och kontakta dem du har utsatt för smitta, inte att hitta den du blev smittad av.

    När det görs organiserat, alltså inte så att var och en ringer sina kompisar, då kan man i vissa fall hitta en gemensam nämnare för fallen, som t.ex. i det här fallet:

    svenska.yle.fi/artikel/2020/08/22/ocksa-lordagens-coronafall-leder-tillbaka-till-the-old-irish-pub-i-vasa

    Följande finska artikel berättar om hur olika team av smittspårare koncentrerar sig på olika miljöer, såsom byggarbetsplatser, skolor, daghem, äldreboenden, eftersom man ofta kan hitta kopplingar mellan t.ex. olika byggarbetsplatser.

    yle.fi/uutiset/3-11505000

    Jag är helt säker på att man inte jobbar på det här sättet då man smittspårar klamydia.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin