Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-06-13 12:41:55 följande:

    Det förstår jag också. Men kanske var det jag som uttryckt mig oklart. Jag borde kanske ha frågat: När det gäller aerosoler - kallas det då för luftburet om aerosolerna tar sig en viss sträcka, och har man någon bestämd gräns där? 


    en.m.wikipedia.org/wiki/Aerosol

    Här finns mera detaljer. Partiklarna har ju ingen egen motor som gör att de kan förflytta sig, så det är snarare tiden de hålls i luften än avståndet de kan förflytta sig över som man ska fokusera på. ?External processes? (se nedan) påverkar alltså. Om luften står stilla rör sig aerosolerna en kortare sträcka än om det blåser. Luftburet innebär just precis det som ordet säger, partikeln faller inte genast till marken utan hålls i luften. De är oftast mindre än 1 mikrometer sägs det på den engelska sidan.

    Svenska Wikipedia:

    En övre gräns för partikelstorleken sätts av att partiklarna ska befinna sig svävande några sekunder i gasen innan de faller ut vilket ger en storlek runt 100 µm, mätt som aerodynamisk diameter.

    The previous discussion focussed on single aerosol particles. In contrast, aerosol dynamics explains the evolution of complete aerosol populations. The concentrations of particles will change over time as a result of many processes. External processes that move particles outside a volume of gas under study include diffusion, gravitational settling, and electric charges and other external forces that cause particle migration. A second set of processes internal to a given volume of gas include particle formation (nucleation), evaporation, chemical reaction, and coagulation.[26]
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-13 12:45:47 följande:

    Jag försökte. Men jag kan inte säga mycket till det. Hänger inte med riktigt där. 


    Här är en Google translate version av ett stycke ut PNAS-artikeln. Det sägs klart och tydligt att influensavirus, SARS, MERS och SARS-Cov-2 kan smitta via aerosoler.

    Tidigare experimentella och observationsstudier på övermänsklig överföring har visat en betydande roll av aerosoler i överföringen av många andningsvirus, inklusive influensavirus, SARS-CoV-1 och Mellanöstern respiratoriskt syndrom coronavirus (MERS-CoV) (8?? ? 11 ). Exempelvis uppvisade luftburna coronavirus MERS-CoV en stark förmåga att överleva, med cirka 64% av mikroorganismer som förblev smittsamma 60 minuter efter finfördelning vid 25 ° C och 79% relativ fuktighet (RH) (9). Å andra sidan inträffade snabbt virusnedbrytning, med endast 5% överlevnad under en 60-minuters procedur vid 38 ° C och 24% RH, vilket tyder på inaktivering. Nyligen genomförda experimentella studier har undersökt stabiliteten hos SARS-CoV-2 och visat att viruset förblir smittsamt i aerosoler i timmar (12) och på ytor upp till dagar (12, 13).
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-13 14:12:10 följande:

    Kanske har Corona-viruset just inte såna egenskaper? Att sätta sig t.ex. på huden och föröka sig där och sen flyga iväg?  


    Virus tar sig in i en cell, tar kommandot över cellen, så att den börjar producera nya viruspartiklar. Hudens yta består av dött material, ett virus kan inte ?sätta sig på huden och föröka sig där?.
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-06-13 19:38:43 följande:

    Ja, det går inte längre att förneka asymptomatisk överföring.

    Jag kan berätta hur det är i Sverige. Vi använder inte karantän. För typ en vecka sedan publicerade en grupp svenska forskare en uppmaning till våra myndigheter att implementera samma regelverk som i Finland, då det är ett beprövat sätt att minska smittspridningen.

    Våra myndigheter besvärade sig inte ens med att kommentera.


    En skillnad mellan Sverige och Finland är då alltså att svenskar som exponerats för viruset tillåts sprida det vidare, medan finländare inte tillåts göra det. Om det är så att asymptomatisk smittspridning förekommer, så har ju den här skillnaden i hanteringen en viss betydelse för resultatet.

    www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Vb05Jr/smittan-ar-kvar--hur-kan-det-plotsligt-vara-okej-att-oppna-upp-varlde

    Ord som inte förekommer alls i den här texten är testa, smittspåra, isolera, karantän. Jag undrar om han faktiskt inte vet hur andra länder hanterar pandemin, eller om han medvetet väljer att bortse från skillnaderna?

    Strategin i Finland idag är att alla med sjukdomssymptom ska testa sig, om testet är positivt, sätts alla närkontakter i karantän. Eftersom beredskapen och medvetenheten om viruset är på en helt annan nivå nu än i mars, så tänker man sig att de smittor som importeras kommer att kunna stoppas förrän det har gått så långt som till okontrollerad smittspridning. Därför öppnar Finland nu för resande.

    Skribenten skriver som om ingenting skulle ha förändrats sedan mars. Men det kanske är så i Sverige?
  • Anonym (ABC)

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-startar-masstesterna-av-misstankta-covidpatienter-det-har-varit-intensivt

    ?Får man reda på att man har covid -19 tror vi också att man efterlever restriktionerna bättre.?

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3aJpr/lyckobeskedet-pa-vrango-smittspridningen-under-kontroll

    ?? Den grupp som smittades först har gjort ett jättebra jobb genom att sätta sig i karantän så att utbrottet har stannat av, säger Marie Johansson, vårdcentralchef på Styrsö vårdcentral till Göteborgs-Posten.?

    ???????

    De här formuleringarna får mig att tro att en svensk med konstaterad covid-19 inte MÅSTE isolera sig. Kan det faktiskt stämma?

  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-06-20 08:39:56 följande:

    UD släpper reseavrådan till en rad länder i Europa men inte till övriga Norden.

    Så Belgien är OK nu, men inte Finland. Lite skevt, nej? Eller vad ska detta symbolisera?


    Inresande till Finland från alla länder utom de baltiska och Norden minus Sverige ska sitta i karantän 14 dagar. Det här gäller både finländare och utlänningar. En person som insjuknar i Finland tvingas isolera sig, är man då en svensk på resa kan man inte åka hem. För Sverige är det här inte acceptabelt, svenskar ska få röra sig fritt i samhället.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-20 11:11:40 följande:

    Ett stort ansvar för att sjukvården inte kommit upp i högre testning vilar på sjukvårdsregionerna i storstäderna som styrs av moderater och andra borgerliga partier.

    Ska vi jämföra Sveriges testning så är det missvisande att bara plocka ut Vitryssland och Iran. Jämför vi oss med länder i vår närhet, stora europeiska änder samt länder utanför EU med stor smittspridning har testningen sett ut så här de senaste 7 dagarna (Brasilien borde vara med men de har inte redovisat antal tester de senaste 7 dagarna).


    Jag har bara hört en bråkdel av presskonferenserna, men är ändå benägen att hålla med dem som säger att de inte ger så mycket information. Några av Tegnell fraser har satt sig i minnet, så att säga:

    Tvätta händerna.

    Håll avstånd.

    Det går inte att jämföra.

    Vi vet inte vad det betyder/vad det beror på.

    Jag förstår inte vad han menar.

    Om testningskapaciteten:

    I Finland gjordes det väldigt klart för alla då i mars att det inte fanns test så att de räckte till för alla med symptom. Då var det självklart att de som skulle läggas in på sjukhus är prioritet nummer ett, eftersom man måste veta hur patienten ska bemötas och behandlas. Jag antar att situationen var den samma i Sverige i mars.

    Danmark som är högt på listan testar vem som helst, Finland som är lågt nere testar alla med symptom. För ett tag sedan sades det att det just nu inte ens finns så många sjuka att testa som det finns kapacitet för.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-20 10:20:42 följande:

    Jag är alltid beredd att försöka ge folk råd, om jag tror att det kan hjälpa dem, och jag tycker det är synd om det tolkas som personangrepp, när jag verkligen försöker råda. Jag är lärare sedan många år tillbaka och då är jag väldigt van vid att tänka på lagom nivå, bra kommunikation och även förkunskap. 

    Som sagt - det här är ju ett specialistområde där de flesta av oss inte har tillräckligt med förkunskaper,  det har inte jag heller. Och de här i diskussionen som HAR det, har visat det. Men det kan finnas lite knep hur man ändå kan avgöra vad man ska tro på. Det mest uppenbara är väl att man kan höra så många olika åsikter som möjligt - av experter. Eller att läsa på om dem delarna som verkar viktigast i det sambandet. Och då menar jag inte så mycket epidemiologi - det är för invecklat - utan snarare vad olika myndigheter egentligen ha för uppgifter. 

    Jag kan försöka svara på dina frågor - så gott jag kann.

    Jag tror man slutade testa för att man inte hade kapacitet (personal mest - det sa Anders Tegnell på en direkt fråga av en journalist, på pressträff), och för att fallen blev så många att man att man tyckte det verkade meningslöst att testa en del av dessa. Man slutade ju aldrig, men man kanske ville använda de få testmöjligheter som man hade i vissa (nya) områden där man hade bäst chans att stoppa smittan. 

    Vilka uppmaningar från forskarvärlden? Jag känner egentligen inte till en enda uppmaning som FHM inte skulle ha tagit ställning till, så om du googlar lite så kommer du säkert att få exakt svar på det. 

    Det finns inte bevis för så många saker ännu, det är ett nytt virus. Men det klagades ju precis så mycket på att FHM inte agerar när det inte finns bevis för något. Och det var väl just du som klagade? Så nu påstår du motsatsen? När det gäller barn - jag antar att de har grundat detta på flera studier. Jag googlar snabbt...

    www.forskning.se/2020/05/20/inte-troligt-att-barn-driver-covid-19-pandemin/

    www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-considerations-in-children

    Vad menar du med "vad är grejen" med folkimmunitet? FHM har ju svarat på det så många gånger på presskonferenser. De har ändrat sig lite där också, men det blir så när kunskapen ökar. Numera är det att det kan vara en ytterliga faktor som kan bromsa smittan lite, men det kommer inte att stoppa den.


    Om du både är lärare, och har följt med all information, så kanske du vet något om detta:

    ? Ett mycket starkt argument för att barn inte driver covid-19-pandemin är dock frånvaron av större utbrott av covid-19 på svenska skolor.

    Min fråga: Hur kan man veta det, man har ju inte testat? Vad är det för typ av data man har samlat in från de svenska skolorna? Vad vet man om andelen lärare bland sjuka? Högre, lägre eller samma procent jämfört med andra yrkesgrupper?

    ?These findings must be interpreted with caution because they occurred after implementation of strict physical distancing measures, including school closure,?

    Så här har det ju varit i de flesta andra länder.

    Jag skulle vilja veta om föräldrar till skolbarn har varit mera sjuka, mindre sjuka eller lika sjuka i covid-19 som barnlösa i samma ålder. Eftersom Sverige har haft skolorna öppna, så skulle här ha funnits alla chanser till datainsamling.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-20 13:42:26 följande:

    Du har nog fel.

    Brittisk studie ger Sverige rätt om skolan: Barn löper mindre risk att bli sjuka

    omni.se/brittisk-studie-ger-sverige-ratt-om-skolan-barn-loper-mindre-risk-att-bli-sjuka/a/pLz4JV


    Jodå. Men barnen bor inte ensamma, de bor i hushåll med vuxna. Sjuka vuxna kan försöka isolera sig så gott det går i hemmet, men man kan inte stänga in det sjuka barnet i ett rum på vinden.

    www.theguardian.com/science/2020/may/22/children-covid-19-adults-data-coronavirus

    While the UCL-led review suggests that children are more resilient to the infection, the pooled data were not sufficient to confirm whether children spread the infection more or less easily than adults.

    ?In times of uncertainty, what we need to do is mitigate risks,? Viner said. ?I would concur very strongly that an effective test and trace mechanism in place is very important to mitigate the uncertainty about transmission from children.?
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-06-20 13:02:59 följande:

    Uppenbarligen har de varit tillräckligt otydliga för att både jag och du ska sitta här och gissa och försöka avkoda. "Inte viktigt att veta hur många smittade vi har" - så förklarades besultet i början. Samtidigt som man bedömde risken för smittspridningen som "mycket hög" :\

    www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/70GQRV/nya-strategin--slutar-rakna-exakta-antalet-coronafall

    Nu misstänker jag också att det i grund och botten handlar om bristande resurser, för jag vet att det inte ens testades i extrema riskzoner såsom vården.

    Där man hade bäst chans att stoppa smittan, säger du. Som t.ex. hemkommande från hårt drabbade områden ute i världen? Gissa: testades dessa?

    Ok. Så de bemöter allt? Jag säger ju inte att jag inte kan missa saker....om du kan hjälpa mig och informera om deras svar på t.ex. detta:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7490296

    ....så skulle det uppskattas.

    Nej, det klagas konsekvent på att de inte agerar; varken när det finns bevis, eller när det än så länge inte gör det av ren försiktighet och med målet att skydda till varje pris (i det som beskrevs av regeringen som Sveriges största kris sedan Andra världskriget). Återkommer btw om det där med barn och spridning av corona. Frågan om skolorna, nämligen.

    Så visst är det ett "specialistområde", dock ett sådant som påverkar oss alla och mig personligen rätt så direkt. Därför behöver vi tydlighet och snabba åtgärder. Vi pratar inte om vatten på Mars, det finns inte tid att mysforska och det här är inte ett j-a experiment.

    Förresten så följer jag nästan slaviskt varenda rekommendation som ges. Så att du inte får en felaktig uppfattning. Inte för att jag håller med FHM, men för att det är det enda vi har.


    Det skulle verkligen vara intressant att veta varför man inte använder sig av karantän i Sverige. Sunda förnuftet säger ju att det skulle bromsa smittspridningen.

    Har Sverige lagstiftningen på plats för att kunna sätta folk i karantän? I Finland får man ersättning för inkomstbortfall om en smittskyddsläkare har beordrat karantän. Ifall det här systemet inte finns i Sverige, så fungerar det ju inte. Dessutom finns det tydligen inte tillräckligt med smittskyddsläkare i Sverige, jag läste för ett tag sedan att Norge har en varje kommun, medan det bara finns 60(?) stycken i hela Sverige. I Finland föreslog någon att också hälsocentralläkare skulle få rätten att försätta folk i karantän, det skulle göra systemet mycket effektivare.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin