• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 22:46:21 följande:
    Ur en akademisk och matematisk och språklig synvinkel kan man diskutera betydelsen av mest smittsam i det oändliga. För Tegnell verkar detta vara det mest väsentliga. Dessutom, han SKA ha rätt, och det får han genom att slå ner på ordet mest (notera att reportern blev avbruten) och förklara varför reportern har FEL. Det märkliga är att han inte inser hur pinsam hela hans utläggning blev.

    Varför? Jo, därför att ur en praktisk synvinkel behöver man bara slå fast om en person utan symptom kan vara smittsam eller inte. Vid ett givet ögonblick är det fullständigt omöjligt att veta om en sannolikt smittad person kommer att insjukna om två timmar (och alltså vara jättesmittsam) eller om två dagar (knappt smittsam) eller om två veckor (icke-smittsam). Det enda beslut man har att fatta är att isolera eller inte isolera personer som har haft närkontakt med en bekräftat smittad person. Det går inte att påbörja isoleringen exakt 48 h innan insjuknandet.

    WHO:
    The time from exposure to COVID-19 to the moment when symptoms begin is, on average, 5-6 days and can range from 1-14 days. This is why people who have been exposed to the virus are advised to remain at home and stay away from others, for 14 days, in order to prevent the spread of the virus, especially where testing is not easily available.
    Jovisst, AT verkar många gånger vara noggran med den faktiska betydelsen av det han säger - många gånger verkar det han säger flyga över huvudet på de som frågar, mer för ett år sedan än nu då han kanske lärt sig att utveckla svaren lite mer.

    Pinsamheter... det har ju debatterats tidigare i tråden att pinsamheter skulle ha med smittspridningen att göra..  och inte bara AT har ju skammats utan andra också.. men detta har ju i sig inte med strategin att göra, om man inte menar strategin med ohederlig argumentation då.. de konstanta påhoppen på AT och andra i tråden har dock inte många skämts för utan kanske har det funnits en del stolthet istället.

    Det enda som helt kan skydda människor som saknar immunitet är social distansering eller riktiga masker då symptomen inte ndvändigtvis är enkla att känna igen och ens väldit tydliga för alla.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 23:33:05 följande:
    Distansen ska dessutom finnas uttryckligen mellan smittade och osmittade. Endast då har den en effekt.

    Pandemihanteringen i Sverige jämfört med Finland kan sammanfattas så här:

    I Sverige vill man jobba bort trängseln så att det ska vara mindre riskfyllt att ha smittbärare ute bland folk.

    I Finland vill man jobba bort smittbärarna så att det ska vara mindre riskfyllt att ha trängsel ute bland folk.
    Det är det där med lagar och fri och rättigheter - inte ens de tilfälliga pandemilagarna kan begränsa enskilda personer om de inte är konstaterat smittade. Sen är det storlskillnad på hur det är möjligt att hantera en liten smitta och en omfattande smitta. Det du nämner diskuterades för knappt ett år sedan men det konstaterades att det skulle innebära en s omfattande nedstängning att inte ens sjukvården skulle fortsätta fungera. För många smittade du vet.. 

    Detta är smittas om kom in vid sidan av och tidigare än alpresenärerna - spännande läsning om olika varianter och deras förekomst

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19-del2

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19-del-3

    Sen.. Sverige har inga civila krislagar. Sverige är inte FInland och Finland är inte Sverige. 
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2021-03-01 12:50:21 följande:
    Det är missvisande eftersom mycket av det som sägs skulle skett iallafall, oavsett covid eller restriktioner. Hur kan du mena av vad som angavs (som rubriken sa) att restriktionerna dodar lika manga som viruset?




    Du menar att många av de som dött med covid-19 ändå skulle ha dött så det är missvisande att räkna med dem? 
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2021-03-01 18:54:05 följande:
    Ska man se det globalt är det bättre folk dör av lockdowns och andra covidåtgärder än av covid, eftersom det minskar smittan i det långa loppet för alla länder/hela jordens befolkning. Så åtgärder ska prioriteras om antalet döda ska jämföras.
    Det var ett påstående som jag tycker var väl generaliserande och illa underbyggt med fakta. Det är inte så enkelt - det är grått med inslag av grått, inte svartvitt.

    Det beror väl helt och hållet på hur de smittade som skall dö hanteras av samhället kan jag tänka.

    Om de isoleras och dör ensamma utan vård kommer ju inte att smitta andra, de är i fallet med covid19 i huvudsak äldre och sköra  - eller?  

    De dödstal som kommer från lockdowns och restriktioner drabbar i huvudsak barn och kvinnor och fattiga och andra utsatta som hade haft betydligt längre tid kvar att leva och i långa loppet kommer de ekonomiska följderna av lockdowns möjligen att påverka hälsa och liv för generationer, inte bara i fattiga länder utan alla de svagaste också i Sverige. Hur kommer ungdomsarbetslösheten att påverkas av skolans distansundervisning t.ex.

    Det finns inga enkla svar, men många svåra val.  Men visst prioriteras åtgärder hela tiden - det är en del av folkhälsomyndighetens arbetsuppgifter.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-03-07 12:23:34 följande:
    Väldigt bra? Vilket hån mot alla som dött! 

    Sverige har nästan flest singelhushåll i hela världen, och är väldigt glesbefolkat jämfört med andra Europeiska länder. Dessutom har vi en av världens bäst sjukvård.

    Sverige borde ju minst ligga under 2 % som Norge och Danmark och Finland med såna väldigt bra förutsättningar som vi haft.
    Betyder en större andel singelhushåll att människor lever mer fler eller färre sociala kontakter - jämför med undersöknigen som visade att människor i Finland har ett mindre omfattande socialt kontaktnät än människor i Sverige.

    Glesbefolkat? Var då? I de Svenska städerna där smittan sprids som mest? Eller i trångbodda lägenheter?  Var menar du det är glesbefolkat och hur menar du att denna genomsnittliga befolknings(o)täthet spelar roll för smittspridning?

    Svensk sjukvård har styrkor och den har svagheter. Många 10-tals år av vetenskaplig utveckling och sturikturrationalsiering har gett högkvalitativ vård, men den typ av vård som krävts för covid-sjuka som till viss del handlar om inläggning på sal med övervakning och lindring av symptom då medicin saknas - i betydelsen inte ens existerar  - har rationaliserats bort för länge sedan. Sverige har inte många sjukvårdsbäddar. Lägg till det den sjukdom som covid ger de sårbara, en sjukdom som saknade och saknar behandling. 

    Borde eller kunde? Det är två väldigt olika begrepp. Moraliserar du över virusets förmåga att sprida sig bland all världens befolkning   Avgå Tegnell, Avgå Löfven Tomte
  • Padirac

    Samtidigt i Sverige vårvintern 2021  - befolkningens sätt att följa rekommendationer för att minska smittspridning har gett effekter på alla sässongsspridna virus härjningar...

    www.dn.se/sverige/fa-fall-av-andra-virusinfektioner-under-pandemin/

    "Vårvintern är den tiden på året då säsongsinfluensa och vinterkräksjuka härjar som mest. Men hittills visar kurvorna nästan noll fall.


    – Normalt brukar vi närma oss toppen för säsongsinfluensa så här års men nu har vi ingenting. Det är helt otroligt, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten."

    "Varje år avlider i genomsnitt runt tusen personer till följd av säsongsinfluensan. Men det här året finns varken döda eller sjuka registrerade – kurvan är ett rakt streck. De inrapporterade fallen till Folkhälsomyndigheten från vecka 40 i höstas och fram till vecka 8 i år är totalt 20 sjuka. I statistiken räknas det som noll.


    – Det är så få fall att de inte ens gått upp över den normala baslinjen som säger att influensasäsongen har börjat i år, förklarar Mia Brytting."

    "Samma utveckling ses hos de andra infektionerna för calicivirus (vinterkräksjukan) och RS-viruset. Det senare drabbar främst små barn och äldre och under vecka 7–8 rapporterades totalt 10 fall jämfört med förra årets närmare 250 fall.


    – Även där ser man den fantastiskt raka linjen i botten, säger Mia Brytting.


    Förklaringen till den positiva utvecklingen stavas coronapandemin och att vi inte reser utomlands och för in viruset i Sverige, förklarar hon. Redan i våras när restriktionerna om att hålla god handhygien, avstånd och stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom infördes för att minska smittspridningen av coronaviruset såg man en påtaglig minskning av de tre andra virusinfektionerna.


    – I och med att vi följer reglerna för covid-19 gör det att man minskar smittspridningen för andra virusinfektioner. Det här är ett tydligt bevis för det, säger Mia Brytting."

  • Padirac
    Padirac skrev 2021-03-08 22:35:31 följande:
    Samtidigt i Sverige vårvintern 2021  - befolkningens sätt att följa rekommendationer för att minska smittspridning har gett effekter på alla sässongsspridna virus härjningar...

    www.dn.se/sverige/fa-fall-av-andra-virusinfek.../

    "Vårvintern är den tiden på året då säsongsinfluensa och vinterkräksjuka härjar som mest. Men hittills visar kurvorna nästan noll fall.

    ? Normalt brukar vi närma oss toppen för säsongsinfluensa så här års men nu har vi ingenting. Det är helt otroligt, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten."

    "Varje år avlider i genomsnitt runt tusen personer till följd av säsongsinfluensan. Men det här året finns varken döda eller sjuka registrerade ? kurvan är ett rakt streck. De inrapporterade fallen till Folkhälsomyndigheten från vecka 40 i höstas och fram till vecka 8 i år är totalt 20 sjuka. I statistiken räknas det som noll.


    ? Det är så få fall att de inte ens gått upp över den normala baslinjen som säger att influensasäsongen har börjat i år, förklarar Mia Brytting."

    "Samma utveckling ses hos de andra infektionerna för calicivirus (vinterkräksjukan) och RS-viruset. Det senare drabbar främst små barn och äldre och under vecka 7?8 rapporterades totalt 10 fall jämfört med förra årets närmare 250 fall.


    ? Även där ser man den fantastiskt raka linjen i botten, säger Mia Brytting.


    Förklaringen till den positiva utvecklingen stavas coronapandemin och att vi inte reser utomlands och för in viruset i Sverige, förklarar hon. Redan i våras när restriktionerna om att hålla god handhygien, avstånd och stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom infördes för att minska smittspridningen av coronaviruset såg man en påtaglig minskning av de tre andra virusinfektionerna.


    ? I och med att vi följer reglerna för covid-19 gör det att man minskar smittspridningen för andra virusinfektioner. Det här är ett tydligt bevis för det, säger Mia Brytting."


    Avgå Tegnell, Avgå Löfven Tomte
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-03-08 22:52:53 följande:
    Läste tidigare idag att alla de vanliga säsongsplågorna gått ner till statistiska omätbara nivåer. Det är ju verkligen talande för hur oerhört smittsamt och farligt Covid-19 är. Verkligen tråkigt att Sverige som hela tiden legat efter många andra länder i förloppet av pandemin inte tagit lärdom alls.

    Så vad har fungerat och vad har inte fungerat?
     

    Överdödligheten i Europa 2020                                     
    Skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016-2019 i respektive land:


    Liechtenstein, 20,8 procent Spanien 18,9% Polen, 18,7% Slovenien, 18,5% Italien, 17,4% Belgien, 16,7% Tjeckien, 16,6% Bulgarien, 15,1% Storbritannien 15,1% Schweiz, 13,0% Malta, 12,6% Litauen, 12,3% Nederländerna, 11,6% Rumänien, 11,1% Österrike, 11,1% Portugal, 11,0% Slovakien, 10,5% Frankrike, 10,4% Cypern, 9,2% Kroatien, 9,1% Ungern, 8,1% Sverige, 7,6%   Kolla denna överdödlighet och den plats vi har i jämförelsen.
    Grekland, 7,5% Tyskland, 5,3% Estland,  3,1% Finland, 2,7% Island, 1,6% Danmark, 1,6% Lettland, 0,4%

  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-03-09 11:52:59 följande:
    De har agerat för långsamt med att sätta in åtgärder. På vilket sätt är det en lyckosam strategi? Hade Sverige haft en framgångsrik strategi hade vi sett väldigt liten smitta här, inte 13000 döda.
    Det är inte strategin som gjorde att det innan och bredvid apl-resenärerna kom in en omfattande samhällssmitta.

    OM någon strategi kunde förhindrat detta så skulle det alltså fått lov att råde utrese och inreseförbud redan innan smittan var känd - det finns ju en del sådana stater i världen, men inte många visar sin uppskattning för dessa diktaturers metoder som vissa gör....
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-03-09 22:52:38 följande:
    Jag hade en släkting som nästan alltid spårade in på ur missnöjd han var med sitt liv och hur bra allt skulle ha blivit om han bara  hade kunnat få vägleda sitt yngre jag i olika valsituationer - däremot var han aldrig intresserad av sådant han kunde göra för att förändra saker i realtid.

    Han är död nu, i cancer - men hade han levat så skulle han med stor säkerhet ha varit en hängiven kritiker av den svenska strategin och vetat exakt vad som gjorts fel och hur många liv som hade sparats bara man inte avvecklat beredskapslagren eller bara man förstått att stänga ner Sverige i tid eller bara man förstått att inte sätta åldringar på undantag i miljöer som präglas av misär.


    Tja, att vicka sin egen båt istället för att ro den är nog inte så ovanligt..  
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin