Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
www.dn.se/sverige/ny-studie-sa-steg-dodlighet.../
Ja, då skulle det väl passa bra att göra mer för att trycka tilbaka smittspridningen.
www.dn.se/varlden/studie-postcovid-kan-leda-t.../
Något för Kjöller att ta sig en titt på.
För ett år sedan var det närmare 550 inlagda personer på IVA, nu är det drygt 300
www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/bromsa-smittan--det-har-kan-din-verksamhet-gora/
"Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19.
Åtgärder för att förhindra smittspridning kan t.ex. vara att verksamheten
sätter upp information till medlemmar, personal, kunder med mera,, markerar avstånd på golvet, möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel, erbjuder digitala alternativ, erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuder handdesinfektion minimerar antalet personer vid samma tidpunkt, särskilt i trånga lokaler, och anpassar öppettiderna.
Råden kommer från Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd HSLF-FS 2020:12. Råden gäller i dagsläget fram till 30 juni 2021."
www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/rekommendationer-for-att-minska-spridningen-av-covid-19/
Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.
Grundläggande försiktighetsåtgärder
För att undvika spridning av covid-19 bör du:
stanna hemma vid symtom på covid-19, tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren. Begränsa nya nära kontakter
Du bör begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
Om du träffar andra personer än de i din mindre krets bör ni:
undvika att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid, och med fördel umgås utomhus. Hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel
Du bör hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus.
Du bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel där. Du bör om möjligt handla ensam och inte vistas i t.ex. butiker under längre tid än nödvändigt.
Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt
När det är möjligt ska du komma överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån. Du bör också om möjligt anpassa dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.
När du är på arbetsplatsen bör du hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum.
Resa på ett sätt som minimerar risken för smitta
Du bör resa på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det kan innebära att du i första hand använder andra färdsätt än kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där platsbiljett inte erbjuds, som till exempel att gå, att cykla eller åka bil.
Vid längre resor kan det innebära att du:
undviker att träffa nya kontakter under resan och på resmålet kan säkerställa att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19. Munskydd i kollektivtrafiken för personer födda 2004 och tidigare
Du bör helgfria vardagar kl. 7–9 och kl. 16–18 använda munskydd när du reser med sådan kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds.
Bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta
Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2001 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:
hålla avstånd till varandra inte dela utrustning med varandra när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus undvika gemensamma omklädningsrum resa till och från aktiviteten individuellt utföra aktiviteten i mindre grupper.
Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2002 och senare.
Alla verksamheters ansvar
Alla verksamheter i Sverige ska säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.
Alla verksamheter
Åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 kan till exempel vara att verksamheten:
sätter upp information till medlemmar, personal, kunder med mera markerar avstånd på golvet möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel erbjuder digitala alternativ erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuder handdesinfektion bestämmer ett maximalt antal personer som får vistas samtidigt i lokalen anpassar öppettiderna. Arbetsplatser
Alla arbetsplatser bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa dessa föreskrifter och allmänna råd. Sådana åtgärder kan till exempel vara att:
uppmana personal att arbeta hemifrån när så är möjligt och erbjuda förutsättningar för det använder digitala alternativ eller skjuter upp tjänsteresor, konferenser och liknande arrangemang ge anställda möjlighet att hålla avstånd till varandra, till exempel vid möten, i fikarum och i omklädningsrum ge anställda möjlighet att regelbundet tvätta sina händer med tvål och vatten eller använda handdesinfektion. Utbildningar för vuxna
Kommunal vuxenutbildning, lärosäten och andra som erbjuder utbildningar för vuxna bör, förutom vad som gäller för arbetsplatser, erbjuda distansundervisning när det är möjligt och när verksamhetsansvarig bedömer att det är lämpligt utifrån elevernas behov.
Detta råd gäller inte för andra utbildningsformer än kommunal vuxenutbildning som omfattas av skollagen (2010:800).
Kollektivtrafik och allmänna färdmedel
För att undvika spridning av covid-19 inom kollektivtrafiken och allmänna färdmedel bör verksamheterna:
se till att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel begränsa antalet passagerare per fordon informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning. Föreningar m.m.
För att undvika spridning av covid-19 bör föreningar och andra associationsformer:
om det är möjligt skjuta upp årsmöten och föreningsstämmor eller genomföra dem digitalt undvika andra möten eller genomföra dem digitalt. Föreningar för idrott, kultur och fritid
För att undvika spridning av covid-19 bör föreningar som bedriver idrott, kultur och fritidsaktiviteter:
när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.
Smittskyddsläkare kan föreslå att Folkhälsomyndigheten föreskriver om lokala allmänna råd för att tillfälligt motverka lokal eller regional spridning av covid-19.
Dessa föreskrifter träder i kraft den 14 december 2020 och gäller till och med den 30 juni 2021.
Här kan du läsa hela den formella versionen av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19: Föreskrifter om ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m."