• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (felix) skrev 2021-02-28 10:30:29 följande:
    Lite löjligt att tro att människor som inte bedöms vara kompententa till att hantera ett munskydd, plötsligt skall ha handlingskraft och kompetens till att göra alla dom saker som står i den långa instruktionen för hur en individ skall hantera sin egna smittspårning. 90 % kommer inte att göra det som står där, eller bara lite grann, begränsat och för sent. 20-30 % kommer nog att strunta i det helt, för att dom inte ens orkar läsa denna textmassa.

    Hela iden med smittspårning är ju att det skall gå snabbt och att någon, en organisation, skall ha överblicket över helheten. Hur skall en individ ha överblick över smittspridningen i sitt egna område? Hur skall en individ kunna få kontakt med random personer, som man kan ha smittat på et gym eller annat? Om det bara skall hanteras lite grann halvhjärtat av varje individ som denne känner för det, så håller jag med Tegnell, att det blir meningslöst och inte får någon större effekt..
    Varför tror du att en individ måste ha koll på alla?  se nedan

    "Smittspårningsenheten har koll på alla provsvar från självprovtagningen som visar på covid-19. De ser också om någon inte bokat tid för smittspårningssamtal, vilket man får information om att göra i samband med provsvaret, och ringer då upp personen. Skulle man inte få kontakt alls skickas information med förhållningsregler med posten. Men det är ovanligt.

    Mönster och smittspårningskedjor

    Under smittspårarnas dagliga avstämningar går de igenom vilka fall som kommit in och var de finns. Var man tror att man blivit smittad är viktig information för att koppla samman olika smittspårningskedjor och se mönster. Uppgifterna förs in i en gemensam digital anslagstavla och blir  viktig information till Smittskydd Halland som Smittspårningsenheten jobbar tätt tillsammans med."


    Padirac skrev 2021-02-28 10:14:34 följande:
    Regionerna som är ansvariga för smittspårning har lite olika information om hur det går till med smittsprårning

    Så här skriver Region Kalmar

    www.regionkalmar.se/samarbetsportalen/coronav.../

    "En person med ett positivt provresultat får information om hur den ska smittspåra och meddela sina närkontakter. Det gäller personer man har varit nära från 48 timmar innan första symtom. Samtliga personer som har ett positivt provresultat i egenprovtagningen får nu en elektronisk enkät att fylla i direkt på 1177.se och utifrån svaren i denna kan en fortsatt smittspårning initieras av smittspårningsenheten i prioriterade fall. Smittspårning sker också via hälsocentralerna. 

    Om en smittad inte kan eller vill kontakta sina närkontakter själv görs detta av smittspårare. Då gäller patientsekretess. 


    Det är den smittades ansvar att informera sin arbetsgivare om smitta. Arbetsgivaren påbörjar sedan smittspårning enligt instruktioner i vägledningen "När smittan kommer". Vid smittspårning inom vård och omsorg bistår smittspårningsenheten enligt nedan."

    Så här skriver region Halland

    "Du som får besked att du har covid-19 är också skyldig att följa de instruktioner du får av vården. Instruktionerna handlar om vad du ska göra för att inte smittan ska föras vidare. Här är smittspårning ett viktigt verktyg.


    Men hur går det till? Hur vet jag vilka jag kan ha utsatt för smitta? Måste jag ringa själv och berätta?


    Stegen nedan visar hur smittspårning praktiskt går till för dem som provtas vid självprovtagningsbussarna i Halland. Det kan skilja sig om man tar provtagning på annat sätt.


    1. Instruktioner med provsvaret

    De flesta i Halland provtas vid självprovtagningsplatser. Får du minsta symtom på covid-19 ska du logga in och boka tid för provtagning. Det är också via e-tjänsterna som du sedan får ditt provsvar. Om det visar att du har covid-19 får du instruktioner och förhållningsregler i samband med svaret på provet. Där uppmanas du bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk. Ditt eget ansvar är en stor del i smittspårningen.


    2. Berätta för dem du bor med

    Om du bor tillsammans med någon ska du berätta för dem att du har covid-19. De ska stanna hemma från jobb och skola i 7 dagar, räknat från den dagen du tog provet. Om det är möjligt ska du hålla avstånd till dem du du bor tillsammans med och vara extra noga med att tvätta händerna.


    3. Identifiera andra personer du träffat under den smittsamma perioden

    Du är viktigt att du tänker igenom och noterar vilka personer du haft nära kontakt med under den så kallade smittsamma perioden. Med smittsam period räknas dygnet innan du först fick symtom på covid-19. Med nära kontakt räknas 1,5-2 meter i minst 15 minuter. Om ni träffades inomhus ökar risken att du smittat andra.


    4. Informera personer som kan ha utsatts för smitta

    Du har också ansvar att så snabbt som möjligt börja ta kontakt med de som du kan ha utsatt för smitta. Detta för att de ska vara extra noga både med att vara uppmärksam på symtom och att hålla avstånd till andra, för att bryta smittspridningskedjan.


    5. Samtal med smittspårare eller redovisa kontakter via digitalt frågeformulär

    I informationen du får tillsammans med provsvaret står att du ska boka telefonsamtal med en sjuksköterska som gör smittspårningen. Bokningen görs via e-tjänsterna och du blir uppringd av smittspåraren på utsatt tid.


    När det är högt tryck på smittspårningsenheten finns också möjlighet att svara på smittspårarens frågor digitalt. Du väljer vilket alternativ som passar dig bäst. 


    Smittspårarens uppgift är att tillsammans med dig säkerställa att alla som du haft nära kontakt med under den smittsamma perioden identifieras och kontaktas för att vara extra uppmärksamma på symtom.


    Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad man gjort och vilka man träffat ? därför får du svara på många frågor. Du får också uppge var du jobbar och var du tror att du själv blev smittad.


    Vara säker på att alla får information

    När samtalet är klart har ni en lista över de personer som ska få information om att de varit utsatta för smittorisk. Du berättar vilka som du redan kontaktat och övriga bestämmer ni tillsammans vem som kontaktar vem. 


    Har du svarat på frågorna digitalt kan personer som du redovisat bli kontaktade av smittspåraren. 


    Det finns tillfällen då det kan vara jobbigt att berätta att man har covid-19 och utsatt någon för smittorisk ? vid de tillfällena hjälper smittspåraren till och tar den kontakten. Din identitet blir inte avslöjad om du inte själv vill det.


    Smittspåraren får inte avslöja din identitet

    Den som utsatts för smitta får inte veta av vem, om du själv inte väljer att berätta det. Smittspåraren får inte berätta vem som är orsak till spårningen."

    www.regionhalland.se/om-region-halland/smitts.../

    "Besök på Smittspårningsenheten


     


    Smittspårningsenheten är ny och startades upp efter sommaren. Den finns i både Halmstad och Varberg och totalt jobbar nu sju smittspårare på heltid med att ringa alla dem som bekräftats ha covid-19. Och smittspårarna har mycket att göra. Samtalen avlöser varandra ? runt 20 samtal hinner en smittspårare med på en dag. Ett normalsamtal tar ungefär 10 minuter.


     


    Det gäller att vara fokuserad på uppgiften, lyssna och ställa följdfrågor för att så kallad ?index? ? den som fått positivt provsvar för covid-19 ? minns var man varit och vem man träffat.  ?Vem träffade du där då? Och hur nära satt ni då? Aha, hon var långt borta. Vad gjorde du sen, efter det..??


    Vi smittas i sociala sammanhang

    Julia Nyström som är samordnare på Smittspårningsenheten berättar att de flesta de ringer mår relativt väl. De tror att de bara har en förkylning och blir överraskade när provsvaret kommer.


     


    ? Smittspårningen visar att de flesta blir smittade i sociala sammanhang. Det kan vara en middag med vänner, man har spelat golf eller padel, setts på after work eller varit på fest.


     


    Smittspårningsenheten har koll på alla provsvar från självprovtagningen som visar på covid-19. De ser också om någon inte bokat tid för smittspårningssamtal, vilket man får information om att göra i samband med provsvaret, och ringer då upp personen. Skulle man inte få kontakt alls skickas information med förhållningsregler med posten. Men det är ovanligt.


    Mönster och smittspårningskedjor

    Under smittspårarnas dagliga avstämningar går de igenom vilka fall som kommit in och var de finns. Var man tror att man blivit smittad är viktig information för att koppla samman olika smittspårningskedjor och se mönster. Uppgifterna förs in i en gemensam digital anslagstavla och blir  viktig information till Smittskydd Halland som Smittspårningsenheten jobbar tätt tillsammans med.


     


    ? Allt arbete handlar om att så tidigt som möjligt bryta smittspridningen i varje kedja. Spårningen ger också viktigt information om var smittan sprids. Den kunskapen påverkar vilka åtgärder som kan behöva göras för ytterligare bromsa spridningen av viruset, berättar Julia.


    Eget ansvar

    Den som får besked om covid-19 får också instruktioner att följa i samband med provsvaret. I dessa uppmanas man bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk."




  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-02-28 10:56:27 följande:
    Så man kan inte utbilda och anställa några tusen pers till att smittspåra? Helt omöjligt med en arbetslöshet på 9.3 % att hitta några svensktalande som kan hantera en telefon? Eller studenter i vårdsektorn som man typiskt använder som smittspårare i Danmark. 

    Naturligtvis sprider sig smittan brett i samhället, när man inte gör nått. Iden med smittspårning är ju att man skall hålla den nere. Och allmän bred smittspridning i samhället är ingen anledning till att bara ge upp. Tvärtom. I Danmark har man ambitionenen att smittspårning organisationen skall ha en kapacitet så att den klarar en topp på 7000 bekräftade smittade per dag. dvs det dubbla av den topp man som värst var uppe på.

    Jag kan inte annat än förvånas över all nonchalans, amatörism och totala brist på ambitioner som uppvisas från svensk sida. Och en hjärntvättad befolkning som bara tycks acceptera denna bottenprestation.
    Relevant kritik det där med att anställa smittspårare.

    Sen är det lite naivt att tror att det ens är möjligt att tror att det går att smittaspåra för att bryta alla msittkedjor med den utbredda smittspridningen som det var i våras. I Danmarks fall och för andra länder med mindre smittspridning och under tiden mellan pandemins vågor är det naturligtvis enklare att smittspråra för att bryta smittkedjor.

    Situationen är i mångt och mycket lika för alla europeiska länder med några få undantag - undantag som det visat sig alltid har mindre smittspridning - du vet säkert vilka länder jag syftar på.  Resten av befolkningen i de europesiska länderna (och säkert andra länder också då)  lever i länder med amatörism och total brist på ambition och befolkningen är dessutom hjärntvättade också.Solig

    Å andra sidan menar Region Uppsala att deras smittspårning varit effektiv och tryckt ned antalet sjuka i behov av  vård från decembertopparna..

    Men vad dessa personer vet om sin egen verksamhet kan ju en del undraTomte

    sverigesradio.se/artikel/smittsparning-avgorande-for-farre-covidfall-i-i-uppsala--2

    "Publicerat onsdag 10 februari kl 09.24
    På Akademiska sjukhuset har beläggningen av covidpatienter minskat kraftigt sedan i december, och det innebär en stor lättnad för personalen. En viktig anledning har varit en effektiv smittspårning menar ansvariga för provtagningen i regionen. Ändå förbereder man sig nu för en tredje våg av corona-spridning."
     
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 11:29:33 följande:
    Enligt THL har 1-2% av alla närkontakter i finska skolor blivit smittade. Detta då i en situation när hela klassen försätts i obligatorisk karantän efter att ett fall har upptäckts.

    Hurudana mönster har man sett i Sverige, där skolgången fortsätter normalt för alla friska? Hur stor andel av alla närkontakter blir smittade när man inte bryter smittkedjorna i skolan?
    Vad menar du med att skolgången fortsätter som normalt för alla friska? 

    Jag har för mig att det har varit lite språkliga förbistringar ang förståelse och betydelsa av 'som normalt' - så förklara gärna vad du menar.

    FoHM har statistik om smittspridning i skolor och olika åldrar - jag har länkat till detta tidigare.  Så vitt jag förstått har lokala utbrott i skolor hanterats lite olika på olika ställen vid olika tillfällen - allt från att en skola stänger till att en klass eller elever hålls hemma under en tid.

    skolvarlden.se/artiklar/tva-grundskolor-stanger-efter-smittspridning

    "Hela Källbrinkskolan och årskurs 9 på Balingsnässkolan går över till fjärr- och distansundervisning under två veckor. Bakgrunden är ett antal bekräftade fall av covid-19 bland skolornas lärare, men precis hur många det rör sig om går kommunen inte ut med. Ingen av de smittade ska vara allvarligt sjuk.

    – På Källbrinkskolan har vi flera fall av konstaterad smitta bland medarbetare, och fler som väntar på svar. Och de blir fler varje dag, säger Anna-Karin Mäntylä, grundskolechef på Huddinge kommun."

    "Att en skola stänger helt medan en annan skickar hem en enskild årskurs beror på hur smittspridningen ser ut, enligt grundskolechef Anna-Karin Mäntylä.


    – Det som skiljer skolorna åt är att samtliga konstaterade fall på Balingsnäs är koncentrerade till år 9. Skolan är byggd så att varje årskurs spenderar den mesta tiden inom ett och samma område och vi har inte haft några konstaterade fall i någon annan årskurs, säger hon.


    Hon betonar också att kommunen samarbetar med Smittskydd Stockholm och utgår från deras smittskyddsläkares bedömningar.


    – Vi är inga experter på det här utan vi måste lita på myndigheterna. De här besluten fattar vi inte själva utan i samråd med Smittskydd Stockholm."

    "I dagsläget bedömer Huddinge kommun inte att flera skolor ligger i riskzonen för att behöva stänga, men på förvaltningen följer man utvecklingen noga.


    – Vi följer alla skolor i Huddinge kommun och tar beslut efter behov. Vi har inga indikationer på att någon annan skola befinner sig i riskzonen i dagsläget. Det här är en sammantagen bedömning kopplat till de här två skolorna, och det läget se vi inte på någon annan skola, säger grundskolechef Anna-Karin Mäntylä."


    www.svd.se/fler-skolor-stanger-pa-grund-av-viruset

    "I Hallsberg kommer Alléskolan att hålla stängt måndag och tisdag sedan en elev och en medarbetare konstaterats smittade av viruset, rapporterar Nerikes Allehanda.

    – Vi befinner oss i högsta beredskapsläge och då har vi beslutat oss för att stänga Alléskolan och Allévux för att kunna hantera situationen och de här frågorna på ett korrekt sätt, säger förbundsdirektör Marie Kilk till tidningen."


    "I Uppsala kommer Celsiusskolan att hålla stängt på måndag sedan en gymnasieelev testats positivt för coronaviruset. I ett meddelande till vårdnadshavare heter det att skolan kommer att städas extra på måndag, och att ambitionen är att kunna öppna på tisdag, rapporterar Upsala Nya Tidning.

    En förskola med 19 barn och fem anställda i Göteborgsstadsdelen Hisings Backa kommer att hållas stängd i minst två veckor, skriver Göteborgs-Posten."

    Som du ser så agerar olika regioner, smittskydd och skolor olika i olika situationer - det är en del av det omfattande självstyret i Sverige och med den i våras ändrade lagen finns dessa möjligheter.

    Det är synd att Sverige inte tagit efter de saker Finland en gång i tiden tog efter Sverige. Finland är ett föregångsland och det är olyckligt att Finland tittar på tex Sveriges skola

    Förresten, den länk du gav tidigare var intressant och informativ, precis om de flesta länkar du delar.


    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/lagesoversikt-om-coronaviruset/coronavirusinfektioner-i-skolor

    "THL har sedan början av höstterminen samlat in information om coronavirusexponeringar som förekommit i småbarnspedagogiken och skolorna och om fortsatt smittspridning i dessa miljöer till följd av exponeringarna. Uppgifterna om skolan gäller den grundläggande utbildningen och andra stadiet.

    Kommunernas enheter som utför smittspårning rapporterar om exponeringen direkt till THL. Ungefär två veckor efter exponeringssituationen tar THL på nytt kontakt med dessa enheter och frågar efter konstaterad fortsatt smittspridning. Man strävar efter att utreda smittkällan för varje smittad person så noggrant som möjligt.

    Smittorisken efter exponering är klart mindre i skolan


    När epidemin accelererat har exponeringssituationerna ökat kraftigt då personer som smittats har varit i småbarnspedagogiken eller skolan under smittsamhetstiden. Nya infektioner med anknytning till småbarnspedagogiken och skolan har dock konstaterats endast hos en liten del av de exponerade. Smittorisken efter exponering är fortfarande klart mindre i skolan än i andra situationer av coronaexponering.


    Fram till den 11 januari 2021 hade kommunerna rapporterat uppgifter om sammanlagt 42 914 personer som under höstterminen hade exponerats i småbarnspedagogiken eller skolan. Av dem hade 588 personer (1,4 %) smittats. Vuxna har till största delen smittats av en annan vuxen i småbarnspedagogiken eller skolan."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 17:05:38 följande:
    Som normalt = Alla exponerade fortsätter att gå till skolan, så länge de är friska. Om skolan är öppen, måste barnen gå dit.

    Ok, vissa skolor stänger redan efter ett fall, andra stänger först efter ett stort utbrott. På vilken nivå fattas besluten? Varierar det också? Finns det någon enhetlig linje för hur smitta i skolan ska hanteras, eller beror allt på hur enskilda individer förhåller sig till riskerna? För åsikterna om barn och smitta varierar ju från barn ska utsättas för smitta för att skapa immunitet i befolkningen till barn ska skyddas eftersom risken för MIS-C eller långtidscovid är oacceptabelt hög.
    Tja, jag vet inte hur många gånger jag skrivit det i tråden, men det finns ett omfattande självstyre iom den förvaltningsmodell Sverige har sedan många 100 år.  Regeringen har lagt ett lagförslag som efter remiss och justeringar antagits av riksdagen. Efter det kan myndigheter och olika delar av förvaltningen planera och införa åtgärder som går i linje med lagar och förordningar på det sätt det kan göras utifrån för just dessas just nu rådande omständigheter.

    Det finns säkert omogna organisationer som låter enskilda personer ha inflytande utöver vad enskilda personer ska ha, men det är inte så förvaltningsmodellen är skapad. 

    Det finns säkert de som i den öppna debatten har åsikten att barn och friska ska smittas, men det är inte myndigheternas eller statens strategi och önskemål även om det finns de som vill påstå detta utifrån massa olika hittepå argument. 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 17:05:38 följande:
    Som normalt = Alla exponerade fortsätter att gå till skolan, så länge de är friska. Om skolan är öppen, måste barnen gå dit.

    Ok, vissa skolor stänger redan efter ett fall, andra stänger först efter ett stort utbrott. På vilken nivå fattas besluten? Varierar det också? Finns det någon enhetlig linje för hur smitta i skolan ska hanteras, eller beror allt på hur enskilda individer förhåller sig till riskerna? För åsikterna om barn och smitta varierar ju från barn ska utsättas för smitta för att skapa immunitet i befolkningen till barn ska skyddas eftersom risken för MIS-C eller långtidscovid är oacceptabelt hög.
    Det är många grundskolor som nu har delar av barnen olika veckor eller dagar i skolar resp på distans...
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-28 18:16:42 följande:
    De har många gånger varit väldigt självsäkra på saker som sedan visat sig vara fel och som bidragit till ökad smitta. Som t ex att de utgick från att man inte smittade innan man hade symtom, därav fick man in mycket mer smitta på äldreboenden. De höll fast vid det väldigt länge trots att det visade mer och mer på att så inte var fallet. De borde ha tagit det sära före det osäkra där som i många andra tillfällen, t ex krav på munskydd i trånga miljöer. Munskydd har de också stått på sig att det ska minsann inte svenskarna behöva ha på sig. Resten av världen har fel. Att erkänna att de haft fel verkar de ha svårt för. Löfven säger fortfarande att Sverige valde rätt strategi, trots många gånger fler döda än alla de nordiska länderna tillsammans, länder som har liknande demografi som Sverige.
    FoHM är enligt lah skyldiga att sköta sina åtaganden och arbetsuppgifter enligt vetenskap och beprövad kunskap. Som ABC länkat till tidigare - FoHM arbetar enligt Finlands Mika Salminen evidensbaserat. FoHM har flertalet gånger berättat att det de sger är från den kunskap som finns nu, och det är inte deras egna hemmasnickrade vetenskap utan det är det WHO rapporterar om, den nya vetenskap som skapas här och nu.

    Om det är någpnting som kännetecknar vetenskap så är det att inget är tvärsäkert, allt kan och ska omprövas. Menar du att andra än FoHM har haft tillgång till mer och riktigare vetenskap? 

    Munskyddsfrågan är omdebetterad och det ska tydligen finnas ett par/tre vetenskapliga rapporter som alla andra undersökningar basera p åoch dessa är inte konkluderande, det finns många ställen där munskydd inte lett till mindre smittspridning än smittspridningen i Sverige. Ta det säkra för det osäkra säger du...  det går säkert om man inte ör lagbunden till att följa vetenskap och beprövad kunskap., för ett år sedan fanns det inte ens munskydd till de som behövde det i sina yrken.. soprent i stora delar av vården och faktiskt världen.  Det säkra för det oräkra i den situationen är inte att se till att de få munskydd som finns då går ut till en allmänhet istället för till vård och omsorg.

    Demografi är enbart en modell att beskriva verkligheten utifrån, det finns fler modeller, ingen av modellerna kan på egen hand beskriva hela verkligheten och orsakerna till att Sverige har mer smitta än de andra nordiska länderna , igen.. i en av många bra länkar från ABC säger Finlands Mika Salminen att det inte är så stora skillnader i de åtgärder som sätts in i de Finland och i Sverige, samma sak sägs om ågärder i Norge och Sverige...   Strategier och åtgärder är alltså inte så olika, det är mer än uppenbart att det behövs ytterligare modeller för att beskriva samhällen än den modell baserad på demografi som du lyfter fram. 

    Jag tror att de saker som coronakommissionen lyft fram tillsammans med den omfattande allmänna strukturrationalisering som gjorts i Sverige i snart 50 år och det som rapporterats om virusets gener som vuisar att det fanns en stor utbredd smitta i Sverige innan och frpn andra håll än de som om hem med alpresenärerna är en början på att samla ihop en del av de modeller som förklarar varför Sverige hade och har mer smitta än de närmaste grannländerna. Att enbart skylla på statsminsterns och en tjänsteman är en väldigt förenklad bild av hur både samhälle och biologi fungerar. 
  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-02-28 20:08:38 följande:
    forskning.no/covid19/hvorfor-gikk-det-sa-galt...

    En bild av det svenska misslyckandet utanför den svenska bubblan. Läs kanske bara det Frede Forland säger.

    Inget mystisk oförklarlig initialsmitta som kommer in under radarn, ingen ödesbestämd sårbarhet i samhällskroppen, inget som kräver årtionden av analyser för att förklara.  Bara konsekvenser av den politik som man valde att föra. 
    Det är en förklaringsmodell, men den tar inte hänsyn till hela verkligheten och kan därför inte förklara det svenska misslyckandet på ett korrekt sätt.

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19/

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19-del2/

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19-del-3/

    Det var de här rapporterna som den inte så påläste journalisten från Bulletin ställde oinitierade frågor om...  i korthet visar dessa prover att en stor del av smittan kom in från andra än alpresenärerna och att alpresenärernsa smittkedjor bröts inom en avgränsad tid.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 20:36:48 följande:
    Du har utelämnat andra hälften av Mika Salminens budskap, det om att använda sunt förnuft.

    www.svd.se/vett-och-logik-ar-ett-recept-vart-...

    Beslutsfattare kan inte räkna med att det alltid finns färdiga forskningsresultat tillgängliga när de ska fatta beslut. De kommer inte undan behovet av att ibland behöva förlita sig på vett och logik.

    Tidigt i våras visste vi inte att virusspridningen ökar när människor anordnar fester. Hade det varit känt för beslutsfattarna kunde myndighetens rekommendationer ha sett annorlunda ut. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell i söndagens Agenda special, som handlade uteslutande om den svenska pandemi-hanteringen.

    Ja, han sade faktiskt så. Folkhälsomyndigheten visste inte i våras att privata fester var ett problem ur smittspridningssynpunkt. Man kan fråga sig hur de kunde undgå att förstå att smittan sprids när människor samlas, dricker alkohol och umgås på en begränsad yta. Även om det inte fanns några rapporter eller referentgranskade vetenskapliga artiklar om hemmafesters betydelse för spridningen av covid-19 kan insikten, när den väl uppenbarade sig, knappast ha kommit som en chock.
    Problemet med sunt förnuft är att det varierar kraftigt med person och tid. 

    Någon hollywoodkändis anser ju att fasta och infraröd bastu är sunt förnuft för att behandla covid-19. 

    Mika Salminen säger ju faktiskt att det i Sverige är en 'mer vetenskaplig' metod.. och jag säger att just det står i smittskyddslagen och att just detta är någnting som togs upp i agenda special också..  du komemr väl ihåg att Finland inte är Sverige och att Sverige inte är Finland.

    Du missförstår eller fultolkar ATs uttalande. vi har debatterat detta tidigare om du kommer ihåg? 

    Tror du verkligen på riktigt att du gör en rimlig tolkning av påstpåendet om smittspridning fester? Kan det finnas en annan tolkning av påståendet som passar ihop med de grundläggande fakta om smittspriddning som är allmänkunskap och som all personal på FoHM helt säkert känner till?    
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 20:59:33 följande:
    Det är stor skillnad i hur WHO, FHM och Tegnell uttrycker sig angående presymptomatisk smitta.

    www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-...

    Laboratory data suggests that infected people appear to be most infectious just before they develop symptoms (namely 2 days before they develop symptoms) and early in their illness. People who develop severe disease can be infectious for longer.

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-bereds.../

    Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-ka.../

    Men Anders Tegnell menar att symtomfri smitta inte har haft någon större betydelse för spridningen.
    Att man skulle smitta flera dagar innan man får symtom, det skulle jag hävda är fullständigt omöjligt.
    Nej, det är ingen stor skillnad på det WHO, FHM och AT säger om presymptomatisk smitta

    WHO:
    "Whether or not they have symptoms, infected people can be contagious and the virus can spread from them to other people.

    Laboratory data suggests that infected people appear to be most infectious just before they develop symptoms (namely 2 days before they develop symptoms) and early in their illness. People who develop severe disease can be infectious for longer.


    While someone who never develops symptoms can pass the virus to others, it is still not clear how frequently this occurs and more research is needed in this area."


    FoHM:
    "Ja, smitta kan spridas både från personer med och utan symtom. Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel i jämförelse med smittspridningen från personer med symtom."

    "Smitta från asymtomatiska personer med covid-19

    Det finns ett flertal rapporter som undersökt andelen asymtomatiska personer med covid-19. Det är stor variation på antalet asymtomatiska personer i de olika studierna och det är svårt att jämföra studierna då de skiljer sig åt i till exempel analysmetoder, den studerade gruppen, vad som räknas som symtom vid covid-19 och hur länge man följt gruppen för att se vilka som sedan utvecklar symtom. Det finns ett flertal rapporter om att personer utan symtom har smittat andra personer samt studier som analyserat hur mycket virus personer med symtom har jämfört med de utan symtom. Det finns få studier som beskriver hur smittsam en asymtomatisk person är och till vilken del den bidrar till smittspridningen i samhället. Utifrån den erfarenhet som finns av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel."

    AT: i agenda special som du nämnde pratar AT om en normalfördelningskurva av smittsamhet, vilket tydligen inte är sant enligt andra  www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-tillrattavisade-nike-nylander-hade-sjalv-fel1/

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 21:53:09 följande:
    Jag citerar SvD, och jag reagerade precis likadant som SvD:s reporter när Tegnell uttalade sig om vad man visste och inte visste i våras.

    Det kan bli lite fel ibland, när man till varje pris ska försvara sig och förklara sig. Men om har man en sådan makt över folk som Tegnell har, då borde man vara mera noggrann med hur man uttrycker sig.
    Ja, Tegnell verkar inte vara mediatränad utan svarar på vad som helst utan att tänka på hur det kan missförstås, sådär som politiker har drillats av medias så kallade skjutjärnsjournalister

    Jag tycker faktiskt att artikeln i expressen jag länkade till stödjer precis det AT sa i agenda special - en gång till då... att AT pratar om tillfället då en smittad person är allra mest smittsam och skiljer det från persioden då en smittad peson är som mest smittsam verkar vaar helt i linje med ATs sätt att svara..

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-tillrattavisade-nike-nylander-hade-sjalv-fel1/

    "När symtomen bryter ut, och ett par dagar före och ett par dagar efter. Just när det bryter ut, då är man som allra mest smittsam. Perioden när man är som mest smittsam är från två dagar före till två dagar efter."
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin