• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (realist) skrev 2021-01-28 12:16:18 följande:
    Sverige är sämre än EU genomsnittet och har varit det hela tiden. Det får ses som ett totalt misslyckande för ett av Europas mest glesbefolkade länder.

    ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer&time=earliest..latest&country=SWE~EuropeanUnion&region=World&deathsMetric=true&interval=total&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=total_cases&pickerSort=desc
    Inte alls, testa att räkna lite på egen hand, det kan vara nyttigt.

    I den här tråden har jag vid åtskilliga tillfällen gett exempel, såväl när Sveriges dödsandel varit högre som när den varit lägre än EU/UK-genomsnittet.

    Du får gärna kontrollera uträkningarna efter bästa förmågaSkrattande
  • FDFMGA
    Anonym (realist) skrev 2021-01-28 13:59:55 följande:
    Varför inte gå in på länken som jag skickade?
    UK hör inte till EU men jag förstår att du vill ha med dom för att dom är hårt drabbade. Det var ju trots allt UK och Sverige som var insnöade på flockimmuniteten i början.

    Sverige har som sagt legat över EU snittet hela tiden (förutom riktigt i början av pandemin när den ännu inte kommit hit).

    En viktig fråga vi får ställa dig då är:

    Tror du att Sveriges förutsättningar att klara pandemin här uppe i norr med en liten befolkning på en stor yta är:
    1. Sämre än central och sydeuropa
    X. Bättre än central och sydeuropa
    3. Som förnekare av misslyckandet så avstår jag från att besvara den frågan.
    Jag tror att jag förklarat ett tiotal gånger varför jag har med UK, till nästa gång ska jag ta med Schengen/EES-länderna också, ju större urval desto bättre.

    Jag har nog också förklarat ett tiotal gånger att det underlättar lite med en viss flexibilitet när man tänker, Sverige är ett av de mest urbaniserade länderna i Europa, nästan hela landets befolkning (85 procent) bor på en dryg procent av landets yta.

    Tänk dig ett gigantisk land bestående av enorma mängder ödemark, i landet finns det en stad med några miljoner invånare.

    För en genomsnittlig kritiker skulle detta land te sig som glesbygdernas glesbygd, medan den som har åtminstone ett tiotal fungerande synapskopplingar skulle se på befolkningsstrukturen något annorlundaSkrattande

    Men du får gärna ta fram EU-snittet för dödligheten i covid-19 och jämföra med Sverige, min gissning är att Sverige ligger marginellt över snittet för närvarande.
  • FDFMGA
    Anonym (realist) skrev 2021-01-28 17:18:42 följande:
    Så, gulligt. Har Tegnell berättat det åt dig?

    Sverige är definitivt inte ett av de mest urbaniserade länderna i Europa och det är definitivt inte tätbefolkat.

    Urbaniseringsgrad är ett helt godtympligt begrepp som saknar standard. Varje land bestämmer själva var de dra gränsen för stad/landsbyggd. Och Sverige har definitivt inte några snäva definitioner där, ett förslag kunde vara att du när coronan är över åker ner till London, Paris eller Ruhrområdet och ser dig omkring lite i världen.

    Sen kan du komma tillbaka hit i tråden och mästra oss med dina kunskaper om hur tätbebyggt och urbaniserat Sverige är.

    Åtminstone fick man ju sig ett gott skrattDrömmer
    Nja, det tillhör väl allmänbildningen.

    Hur går det med din jämförelse av andelen döda i Sverige kontra EU - har det gått skeppsmask i kulramen?

    Du kan väl göra ett försök - jag lovar att inte skratta.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-01-28 16:10:09 följande:

    Ja, det är ju synd att oppositionen gör ett så dåligt jobb att deras egna väljare är missnöjda med dem, annars hade vi ju haft ett bra slagläge nu när förtroendet för Löfven sjunker efter det att han bröt mot de regler han själv fört fram. 


    Och Tegnell/FHM har visserligen förlorat i förtroende men jämfört med oppositionen och regeringen så är det klasskillnad.

    Det är väl rätt få som blev imponerade av Ebba Busch aktiviteter på Stureplan eller för den delen Löfvens uppträdande på Gallerian.
  • FDFMGA
    Anonym (realist) skrev 2021-01-28 18:49:22 följande:
    Eftersom du uppenbarligen inte klarade av att öppna länken jag skickade så måste jag tydligen lägga in en bild. Sverige har högre antal döda per miljon än EU och har haft det hela tiden förstår du.

    Jag lägger in lite simpel svenska så kanske budskapet går hem. Att vara högt uppe i bilden är ajabaja. Inte bra. Högt upp i bilden är som att lägga handen i elden. Det tar ont, låt mamma blåsa...
    Varför skulle jag öppna den. Jag har ju bra koll på hur Sverige ligger till gentemot jämförbara länder. Min förhoppning var att du skulle räkna ut det på egen hand, Jag har sett många anonymer som varit så vana att få räknevällingen serverad av andra att de gjort de gjort halsbrytande matematiska fel - som t ex att extrapolera att SD mot bakgrund av hur partiet växt vid  ett antal val ska nå upp till 150 procent av rösterna.

    Att lära sig räkna kan vara första steget mot ett begynnande självständigt tänkande.


  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2021-01-28 19:15:48 följande:
    Ja den där "flexibiliteten", dvs förmågan att sålla bort allt man inte vill se har vi ju sett plenty av från nationalistklustret i trådenDrömmer
    Jepp, nationalistiskt naveltrång klassar jag det som.

    Jämför med Norden är ju lika flexibelt som en papegojas "Polly vill ha kaka"
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-01-28 18:55:46 följande:
    Ja, det verkar vara nys det där med att längd i sig skulle avgöra 'gläfsighet' - skulle det betyda att de peruanska gatumusikerna i Antares skulle ha betett sig olika beroende på var de befann sig?! Eller att olika etniciteter skulle vara 'gläfsigare' andra med tanke på att den som är kortvuxen i en del av världen är kanske lång i en annan del av världen.. I radioprogrammet jag länkade till om gatumusikanterna (som också gett ut en eller fler skivor) så framstår de inte alls 'gläfsiga' 

    sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nniskans_kroppsl%C3%A4ngd

    Det är ett mycket märkligt resonemang.

    Å andra sidan kan man aldrig vara säker på vad som får ett hjärta att klappa extra, en kortvuxen man eller kvinna, och vilken känsla den sinnesrörelsen sen ger upphov till varierar ju med person.

    Mina förra grannar hade en större hund (räknas labrador som större?) som gläffste, nej skällde, konstant om någon person befann sig inom synhåll, det var väl inte så roligt men det jobbiga var att grannarna då började skrika värre än hunden skällde...  de var över medellängd
    Att småhundar skäller beror oftast på ägarna - som kan vara såväl små som stora  men inte sällan rätt okunniga som hundägare. Hundar är experter på att känna av människor och då särskilt att känna av ägarens sinnesstämning. En ängslig ägare skapar en ängslig hund.

    Och vad har detta med tråden att göra. Tja, det kan ju klyban få fråga mig Glad
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2021-01-28 22:19:22 följande:
    Att småhundar skäller beror oftast på ägarna - som kan vara såväl små som stora  men inte sällan rätt okunniga som hundägare. Hundar är experter på att känna av människor och då särskilt att känna av ägarens sinnesstämning. En ängslig ägare skapar en ängslig hund.

    Och vad har detta med tråden att göra. Tja, det kan ju klyban få fråga mig Glad
    Ja, såvida det inte handlar om en sheltie, de skäller oavbrutet av födsel och ohejdad vana.
  • FDFMGA
    misil skrev 2021-01-28 22:31:19 följande:
    Hur stor måste skillnaden bli i antal döda mellan Sverige och våra nordiska grannländer för att du ska medge att Sverige har misslyckat i sin pandemihantering,jag är genuint intresserad om du har en gräns eller om det är gränslöst.
    Jag tror inte du har förstått att jag jämför Sverige med EU/UK och där är skillnaderna i relativa dödstal marginella.

    Med ett nationalistiskt naveltrångsresonemang skulle man likväl kunna bräka ut att Europa är en katastrofzon jämfört med Afrika och Asien.

    Nationalisterna brukar med blindstyremässig  regelbundenhet konstatera att Sverige tillhör de 20 värst drabbade länderna i världen (visserligen inte sant men få nationalister har väl lärt sig räkna längre än till 20).

    Tittar man på de 20 länderna som har redovisat högst andel döda i covid-19 så är nästan samtliga europeiska.


  • FDFMGA
    misil skrev 2021-01-28 23:02:09 följande:
    Med andra ord så fick jag inget svar,endast en harang om något som inte handlade om frågan.Varför vill du inte svara på den?
    Jo, du fick ett svar.

    Att du inte förstod det är inte mitt problem. Jag har sedan länge slutat förvåna mig över att publiken till NM i coronabekämpning inte förstår att det finns en värld utanför deras arena där man bryr sig föga om att publiken där gör vågen.

    Jag har inte för vana att peta mig i naveln alltför ofta, så jag jämför Sverige med EU/UK.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin