Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-09-08 22:25:00 följande:

    Man kan aldrig dra slutsatsen att något inte finns, bara för att man inte har hittat det. Det finns ju många olika sätt att ta reda på sånt. Om du vill kolla alla dessa, så kan du hålla på dem närmaste åren! Smartare vore att ställa frågan till t.ex. aftonbladet, så att de kan ta upp det på en presskonferens. Det skulle inte förvåna mig om frågan kommer upp ändå. 


    Nu lägger du bevisbördan för något du själv har påstått på en annan. För att debattera på ett korrekt sätt, är det den som lägger fram ett påstående som också ska presentera bevis för att påståendet stämmer. Konspirationsteorier och fake news uppstår ju för att folk påstår allt möjligt, och för att påståendena sedan sprids vidare, utan att någon någonsin kollar upp att påståendena faktiskt stämmer.

    Slutsatsen angående svenskars inställning till Corona-appar måste därför bli att det finns ingen undersökning, och att det därför är omöjligt att veta hurudan inställning svenskarna har.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-09 13:52:33 följande:

    Lite munskyddsproblematik med appar, åtminstone om inte så gott som alla har en app.

    Åtminstone om smittspårningsappen varnar om man befinner sig/har befunnit sig i närheten av någon smittad.

    Frågan är hur stor andel av befolkningen som skulle ladda ner en app och också använda den - och dessutom lägga in att de är smittbärare och sedan gå ut på stan med appen i högsta hugg.


    Nej, nu har du missförstått. Det är inte kontakter EFTER att man har konstaterats smittad som spåras, utan de kontakter man hade INNAN man ens hade gått och testat sig. Alla som telefonen har haft kontakt med 14 dagar innan koden för positivt testresultat matas in i telefonen blir larmade.

    www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000006627736.html

    Google translate:

    Koronablasern slutar fungera när upplåsningskoden anges. Den skickar sin egen nyckel till bakgrundssystemet men utstrålar inte infektionen runt det. De som är i närheten inom 14 dagar får dock en varning med retroaktiv verkan.

    Om jag tolkar det här rätt, så slutar appen skicka ut nya engångskoder efter att man har matat in upplåsningskoden, alltså den man får av sjukvården efter att ha fått ett positivt testresultat.

    Man träffar ju inga okända människor efter att ha fått smittan konstaterad, eftersom man då ska isolera sig.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-09 14:49:33 följande:

    Nej, jag syftade inte specifikt på den finska appen - utan en möjlig app här i Sverige - därför garderade jag med att skriva "befinner sig/har befunnit sig". 

    Det senare gäller Finland efter vad jag har förstått - men man kan ju också tänka sig en app som varnar för den som är smittad, visserligen kan man ifrågasätta värdet av att även ha den funktionen, i och med att den som springer ut smittad knappast bryr sig om att varna andra med en app.

    Men den finska appens potential är ju beroende av att så många som möjligt använder den - blir det ganska få så kan den inge en känsla av falsk trygghet.


    thl.fi/fi/-/koronavilkkuun-on-syotetty-41-avauskoodia-jos-saat-altistumisilmoituksen-seuraa-vointiasi-ja-hakeudu-tarvittaessa-testiin

    7.9 hade den blivit nerladdad 1.8 miljoner gånger. Myndigheternas mål var 1 miljon inom september.

    Den falska tryggheten kommer sig i så fall av att vissa har fått för sig att appen varnar om en smittad person är i din närhet just nu.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-06 14:42:03 följande:
    Synd, det är en intressant artikel med ett flertal infallsvinklar. T ex säger chefen för Belgiens FHM att man inte kan jämföra ett glesbefolkat land i Europas utkant med ett tätbefolkat i dess mitt. Han tycker också att landskampen i coronabekämpning är absurd och att man inte kan utvärdera och jämföra förrän pandemin är över - om ens då, skulle jag vilja tillägga.

    Mark Ryan (WHO) framhåller att Sverige fattat beslut på vetenskapliga tolkningar av fakta, inte politiska tolkningar av fakta.

    Grundtesen är väl att det som utmärker Sverige är förtroendet och frivilligheten, att man kan få till ett effektivt sätt att smittskydda genom dialog mellan befolkning och myndigheter - utan att tillgripa tvång.

    En annan förutsättning för omvärderingen av Sveriges strategi är att man just har släppt polariseringsbehovet - att man alltså inte menar att Sverige låter smittan gå genom befolkningen.

    Så här säger WHOs särskilda sändebud för covid-19:

    - Myndigheterna i Sverige ansåg att de hade tillräckligt goda relationer med medborgarna för att uppnå önskade förändringar. De behövde inte använda regler och tvång. Det är anmärkningsvärt.

    Och apropå polarisering. Många i Sveriges grannländer har ju fått en betydligt mer negativ syn på Sverige än de hade innan - och som jag förstår det har många svenskar fått en betydligt mer negativ syn på våra grannländer än de hade innan.

    Det kanske blir en bestående konsekvens av landskampen i coronabekämpning.
    Min syn på Sverige påverkas av det jag har läst i svensk press. Eftersom jag inte bor där, så missar jag ju vad vanligt folk har för tankar och åsikter. Den uppfattning man får av det man läser här är att folket är väldigt tudelat, men det kan ju hända att de som har åsikter i mitten av skalan inte har något behov att uttala sig.

    Det har ju inte undgått någon att FHM anser att andra länder har gjort fel och att Sverige har gjort rätt. Jag kan inte komma på att FHM skulle ha berömt ett enda land för något de har gjort som Sverige inte har gjort. Likaså har de andra nordiska länderna blivit anklagade av svenska politiker för att förstöra det nordiska samarbetet. Följaktligen har en mängd rubriker och texter haft en väldigt hånfull ton när läget i de andra nordiska länderna har beskrivits.

    Det är inte bara svenskar som har haft en negativ inställning till de stängda gränserna, många i Finland har också varit kritiska. Av alla de texter och intervjuer som behandlar temat har jag en (1) gång sett att den kritiskt inställda också hade tänkt på smittorisken. Ingen av de andra berörde smittorisken med ett enda ord. Det föreblev alltså oklart om de hade egna ideer om hur riskerna ska hanteras, eller om de ansåg att Finland borde ta skeden i vacker hand och acceptera en betydligt större smittspridning än den vi har haft hittills. I våras ansåg Tegnell att svenskar är trygga turister för att så många är immuna, och dessutom är det inte turister som för smittan till utlandet. Ann Linde å sin sida menade att smittspridningen var låg i Sverige, och att det därför var tryggt att låta svenskar resa. Karantän gillas inte i Sverige, och jag såg aldrig att någon skulle ha föreslagit något system för testning av resenärer. Är det så att svenska politiker och myndigheter anser att de andra nordiska länderna borde tillåta en högre smittspridning?

    Sverige har hela tiden hävdat att man gör allt man kan för att förhindra smittspridning. Samtidigt läser man om hur en smittskyddsläkare säger att målet för strategin är flockimmunitet. En barnläkare säger att man kan inte smittspåra i skolor, för då vill ingen låta sina barn leka med de covid-19-smittade barnen. Äldreboendena vill förhindra dementa att sprida smitta, men det får man inte. Personal som vill använda munskydd förbjuds att göra det. Och all sifferexercis som man håller på med, endel av den är ju direkt vilseledande. Och varför är det viktigare att ta reda på exakt varför alla gamla dog, än att ta reda på vilka åtgärder som vidtogs på de äldreboenden som klarade sig bra? Eftersom allt det här är så helt tvärtemot vad man anser vara god smittbekämpning i Finland, så är det svårt att bli övertygad om att Sverige faktiskt vill hålla smittan nere.

    Sen har de fakta som länderna lutar sig mot. Här passar det verkligen perfekt att använda begreppet Alternative facts. Sverige säger att man inte smittar innan symptom uppkommer, därför kan man tryggt jobba fast man har en sjuk familjemedlem. Finland säger att man smittar innan symptom uppkommer, därför ska familjemedlemmar sitta i karantän. Sverige säger att munskydd inte hjälper, därför behöver personal inom äldreomsorg och hemtjänst inte använda munskydd. Finland säger att munskydd hjälper, därför ska personal som jobbar med riskgrupper använda munskydd.

    Vi har också blivit mycket medvetna om att väldigt många på Sveriges äldreboenden har smittats. Hur kunde det gå så? Antingen stämmer inte FHM:s teser om när och hur man smittar, eller så har folk gått på jobb sjuka i Sverige, fastän de mycket strängt har uppmanats att stanna hemma.

    Om man överför alla de här resonemangen på turisterna, så kommer endel av dem att respektera Finlands restriktioner eftersom de anser att Sverige borde ha agerat likadant. Andra kommer att strunta i dem eftersom de anser dem vara överdrivna. Vissa kommer att resa trots att de är sjuka. Och även om de inte är sjuka då reser iväg, så kan de insjukna medan de är på resa. Kommer de i så fall att följa de svenska eller de finska mydigheternas rekommendationer? Kommer alltså resten av familjen att stanna hemma, eller kommer de att röra sig ute i samhället som vanligt?

    Tycker du fortfarande att det är märkligt att folk i grannländerna känner sig oroliga?
  • Anonym (ABC)

    yle.fi/uutiset/3-11516123

    Här finns data på över- och underdödlighet i Europa och USA (Yhdysvallat). Först kurvor, man kan jämföra vilka länder man vill. Längre ner i artikeln finns stapeldiagram för alla länder. Årets siffror jämfört med medeltalet för 2015-2019.

  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-12 20:14:45 följande:
    Jag fattar inte vad du klagar på. Visst, man har sagt någon gång att man tycker att andra länder gör fel. Och det var väldigt odiplomatiskt. Däremot hade FHM helt rätt där. Det var ett misstag att t.ex. Spanien, Frankrike, m.fl. mest har satsat på sin lockdown och nu har de stora problem med andra vågen. Inte bara lika stora, utan de har fler smittade per dag än vad de hade under första vågen. Att man måste tänka långsiktig och ha regler som man ska följa under hela tiden som corona pågår - det försökte ju FHM få andra länder att förstå.

    Varje land får ju avgöra själva om de vill stänga gränserna och vilka de vill stänga gränserna för. Det är väl ingen katastrof! Svenskarna tyckte väl att man kunde göra det på ett säkert sätt och finnarna trodde inte på det. Och jag förstår Finland där. 

    Däremot är det bara löjligt att du igen tar upp denna dåren till norrländsk läkare. Du vet precis att han bara är en enskild dåre! Och nej, det är inte självklart att det är värre i Sverige, bara för att man inte gör som i Finland. Olika länder har olika förutsättningar, och olika sätt att göra (och olika lagar). Vissa saker går inte ens att ändra tillräckligt snabbt i Sverige. 

    Nej, Sverige har inte haft nån annan fakta än andra länder. Du har uppenbarligen fortfarande inte förstått att FHM vill ha 100 %ig säkerhet innan de säger att något ÄR SÅ. Andra länder säger att det verkar vara så om det mesta pekar mot det. Enkel skillnad!

    Och vi har tuggat ungefär 30 GÅNGER att Sverige inte skulle ha råd att betala för att alla anhöriga skulle kunna stanna hemma! Det kan man göra om man bara har några få - som i FInland. Det skulle ändra sig jäkligt snabbt i Finland också, om ni fick många fler smittade! 

    Och vad skulle man ha gjort emot att folk kanske gått till jobbet sjuka??? Det är ju upp till deras chefer att vara uppmärksamma på! 
    Du missar en sak nu. Spanien och Frankrike har inte lika många smittade nu som i våras.

    I våras var det stor brist på testkiter. I Finland och Sverige, och förmodligen i Spanien och Frankrike, testades bara de svårast sjuka. Mörkertalet i våras var enormt. Nu testar Finland alla med symptom, Sverige också, och förmodligen Spanien och Frankrike. Nu hittar man och registrerar också dem som knappt har några symptom alls.

    Sverige räknade ju en hel del på hur många som egentligen hade smittats, och via diverse svängar kom man fram till att de smittade var 75 gånger flera än de bekräftat smittade. Med andra ord, när Sverige i våras rapporterade kring 500 smittade per dag, så skulle det verkliga antalet ha varit 37.500.

    Om långsiktiga regler:
    Varför är det så självklart att det är bättre med långsiktiga regler? Jag personligen lever mycket hellre växelvist isolerat under stränga restriktioner en kortare tid, och därefter i stort sett som vanligt en längre tid, än att månad ut och månad in behöva oroa mig för att bli smittad. Finlands nuvarande strategi har som målsättning att det ska räcka med korta lokala nedstängningar. En sådan tog man till i kommunen Kuhmo då man fick ett utbrott. Man stängde ner 30.8, nästa vecka öppnar man upp igen för att man lyckades hitta och isolera dem som hade utsatts för smittan.

    www.altinget.se/artikel/fhm-onskade-och-fick-avgorande-inflytande-over-regeringens-beslut
    "Socialstyrelsen kördes över

    Även Socialstyrelsens medicinexperter har fått stå tillbaka. Man ansåg exempelvis under Regeringskansliets beredning att familjemedlemmar/hushållskontakter utan symtom borde få ersättning för att stanna hemma och minska smittrisken för riskgrupper.


    Men Folkhälsomyndigheten var emot, vilket ledde det till att socialdepartementet i somras kraftigt begränsade vilka anhöriga som kan få stöd ? vilket Arbetet först avslöjade. 


    Urban Nylén, medicinsk sakkunnig på Socialstyrelsen, uppger att man står kvar vid sin bedömning, men att Folkhälsomyndighetens yttrande fick stort genomslag i Regeringskansliet."

    Varför skulle FHM vara emot en sådan sak? Ekonomin kan det ju inte handla om, det är ju inte FHM:s sak att ta ställning till.



  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-12 21:46:45 följande:
    Nej,jag tycker inte att det är märkligt att folk i grannländerna känner sig oroliga, inte mot bakgrund av hur den svenska smittskyddsstrategin har beskrivits där och inte mot bakgrund av påståenden att smittspridningen på äldreboenden berodde på att vi inte hade någon lockdown.

    Att det finns två läger i Sverige är nog en sanning med modifikation. De flesta svenskar känner till hur våra äldreboenden fungerar och varför de fungerar så illa som de gör och det stora flertalet verkar vara tillfreds med den svenska strategin. Att kritiker av strategin har fått ett stort medialt utrymme här i Sverige är inte detsamma som att de är representativa för en stark folkopinion.

    Men som jag skrev tidigare befarar jag att det i grunden vänskapliga smågnabbet sverige/svenskar och de övriga nordiska länderna emellan för en längre tid kommer att få tydliga inslag av antagonism och ren illvilja - och att förhållandet kommer att vara ömsesidigt.

    Möjligen då med undantag för relationen mellan Sverige och Finland, här i Sverige har publiciteten kring Finland och dess coronastrategi och beredskap varit nära nog odelat och översvallande positiv. 
    Det har inte varit så mycket diskussion om den svenska strategin i finsk press. Så  mycket mera än att det svenska samhället är öppet och att väldigt många har dött har inte kommit fram. Mika Salminen fick i en intervju frågan om hur han ser på den svenska strategin, den kommenterade han med att han har ansvar för Finlands strategi, och tar inte ställning till vad man gör i andra länder.

    Men det är alltså inte det som har skrivits i finsk press som har påverkat min syn på Sveriges strategi, utan det som har skrivits i svensk press. Eftersom siffrorna på antalet sjuka och döda talar sitt eget språk, så är man ju tvungen att övertyga folket om att man har gjort rätt på något annat sätt. Och eftersom Sverige inte har någon egen unik smittobegränsande åtgärd som man kan upphöja till skyarna, så måste man i stället förklara varför andra länders åtgärder är dåliga. Och det är på den här punkten det blir lite absurt. För vi som bor i länder som har tagit till de här åtgärderna har ju fått höra att de är bra.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-09-12 21:58:38 följande:
    Vad exakt är det du vill lyfta i texten?
    Pope Joan II skrev 2020-09-12 21:12:22 följande:
    Ja, det är något annat jag vill lyfta fram. AndreaBD kallar Nystedt för dåre - något som jag uppriktigt tvivlar på att FHM håller med henne om. I samband med det tyckte jag att länken till Karlstens blogginlägg kunde vara av intresse. Du håller möjligen inte med om det, eller vad vill du lyfta fram med din kommentar?

    Vad är det som är intressant, du verkar inte riktigt greppa detta med länkar och vad man vill ha sagt med dom.
    Och jag trodde du var unik mot mig, men icke, detta verkar vara nått du brukar göra ser vi nu.


    Okey, lyft vad?


    Om man sätter ut en länk till en text utan kommentar så brukar det i allmänhet betyda följande:
    "Jag tycker att hela texten är intressant och läsvärd, och jag håller med om de slutsatser textförfattaren drar."

    Om det i en text finns ett intressant stycke, medan största delen av texten är irrelevant för sammanhanget, så brukar man nämna det i samband med att man länkar, eller så klistrar man in ett citat ur texten.

    Om man är av en annan åsikt än textförfattaren så säger man det i samband med att man länkar. Annars så kommer folk att göra den tolkningen att man håller med, och det vill man ju inte.

    Om du följer de här tumreglerna när du försöker tolka vad folk vill ha sagt med sina länkar, så kommer du att hamna någorlunda rätt. Det förutsätter ju förstås att du också läser texten som det länkas till.


  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-13 09:00:51 följande:

    Men ... det passar ju inte här. Det är en samling av olika mail och även om jag inte har läst hela - det var ganska långt också - så har jag inte sett någon direkt slutsats.

    Nu har jag läst det en gång till och läst allt, förutom några insändare på norska. Inga slutsatser! Det är de vanliga olika uppfattningarna - vad andra länder rapporterar och vad FHM säger. Inget nytt överhuvudtaget! Jag tror inte att jag vill lägga tid på påvens länkar i fortsättningen. 


    Redan rubriken är en slutsats. En annan finns i texten:

    ?Internationellt finns det egentligen bara en bild av Sverige: Flockimmunitet.

    ...

    Och det är inte konstigt, för den som frågar har hört hur Tegnell återkommande har lutat sig mot principen om flockimmunitet.?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-13 06:35:58 följande:
    Ur mitt perspektiv skulle man kunna se på den svenska strategin utifrån en skala där man i den ena änden anser att om Sverige vidtagit liknande åtgärder som våra nordiska grannländer så hade äldreboendena och hemtjänsten kunnat begränsa smittspridningen till ett minimum, liksom samhället i övrigt hade kunnat göra, i andra änden på skalan anser man däremot att Sverige var ett offer för omständigheter som låg bortom FHM:s och regeringens kontroll och att vår strategi utifrån omständighetrna var och är fullkomlig. 

    Få om ens någon befinner sig åsiktsmässigt i närheten av den sistnämnda änden - men en del svenskar tangerar den förstnämnda ytterkanten och synpunkterna på den svenska strategin i en del av våra nordiska grannländer tycktes länge vara parkerade där. 

    Jag var inte ensam om att notera skadeglädjen i en del av rapporteringen om döda i Sverige när det såg som värst ut här, en parallell till de som här i tråden gillade ett kortfattat påstående om att 30 procent fler hade hamnat på sjukhus i Stockholm. 

    Vi har många coronaår framför oss men förhoppningsvis kommer smittspridningen att ligga kvar på låga nivåer här i Norden, så landskampen i coronabekämpning kanske till slut blir så långdragen och ointressant att man slutar jubla när man upplever att motståndarlaget gjort ett självmål.
    När Expressen först rapporterade om att Danmark och Norge hade gått förbi Sverige i antal nya smittade, så illustrerade man texten med en bild av en glatt leende Tegnell. Antagligen insåg man att det var olämpligt, för bilden försvann väldigt snabbt.

    Jag förstår inte hur man ska kunna få igång ett riktigt samarbete, så länge Sverige sågar varenda åtgärd som grannländerna tar till.

    Då när man ännu inte hade fått upp testningskapaciteten i Sverige, föreslog någon (Åkesson?) att man kunde be de andra nordiska länderna om hjälp, det var ju väldigt få som behövde testas i grannländerna just då. Nej, det var olämpligt, tyckte den man då intervjuade. Tegnell förklarade också i somras att han inte ser någon idé med att testa många, om man inte kopplar en åtgärd till testandet. Samtidigt förklarade Tove Falk(?) att det skulle vara bra med tanke på forskningen om man faktiskt visste vem som hade haft covid-19 eller inte. Det hade inte Tegnell kommit att tänka på, eller?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin