Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-08-15 14:02:15 följande:

    Ingen som helst roll, annat än för förståelsens skull om man diskuterar hur den kan smitta.


    Då kanske det är bäst att skippa terminologin, eftersom det verkar vara omöjligt nå konsensus, och i stället fundera på saken ur ett praktiskt perspektiv. Viruset beter ju sig på sitt eget artspecifika sätt oberoende av vad man vill kalla det.

    Om en covid-smittad person hostar i hissen, kliver ur, och jag kliver in i den en minut senare, kan jag bli smittad då? Hur länge hålls alltså virusdropparna i luften förrän de landar på hissgolvet?

    Om restauranggästerna vid bordet 2,5 m bort sitter och hostar, kan jag bli smittad då? Hur långt kan alltså virusdropparna förflytta sig förrän de landar på restaurangens golv?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-15 11:08:40 följande:

    Frågan är om grässjuka smittar via luft eller inte

    Det finns ett nästan oändligt antal inlägg i tråden som ältar kritik mot FHM och Sveriges regering, om man försöker ta fram det konkreta i dessa tror jag att det bara blir två punkter kvar: Det borde införas munskyddstvång för situationer där det är svårt att undvika trängsel och familjemedlemmar till den som är sjuk borde sättas i karantän.

    Avseende den första punkten tror jag att munskyddstvång skulle uppmuntra till trängsel och ökad smittspridning, att det vore önskvärt med mer flexibla åtgärder för att undvika trängsel i sig.

    Den aandra punkten anser jag hör hemma i ett lockdownscenario, den passar inte in i en strategi som innebär att man syftar till ett uthålligt sätt att hantera pandemin.


    Karantän är ju till för att man inte ska behöva ta till lockdown. Människor som bevisligen har varit i kontakt med en smittad går igenom en två veckors ?personlig? lockdown, medan resten av samhället lever som vanligt. En samhällelig lockdown kräver längre tid, alla smittkedjor måste komma till slutet förrän smittorisken går ner.

    Familjemedlemmarna är de som med störst sannolikhet kommer att smittas. Karantän för de flesta av dem betyder i praktiken att sjukskrivningen börjar i medeltal fem dagar tidigare än annars.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-08-16 13:29:57 följande:

    Danskarna har säkert inspirerats av Perus framgångrika metot att sprida smittan så snabbt som möjligt gemom obligatoriskt munskydd för alla.

    Själv tror jag mer på Sveriges hållbara strategi, vem vet dessutom hur länge immuniteten består efter at man smittats.

    Nej, flockimmunitet genom munskyddsspridning-  det tycker jag inte Sverige ska stasa på. Vi bör hålla fast vid den strategi som varit vår genom hela krisen, i synnerhet nu när smittan i Sverige tonar bort ska vi undvika smittspridning i form av munskydd.

    Därmed inte sagt att den som vill spöka ut sig  ska hindras, trots allt är det så försvinnande få som spökar ut sig här i Sverige att de förmodligen är försumbara ur ett smittspridningtsperspektiv.


    www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

    Enligt denna sida har kurvorna svängt uppåt i Sverige sedan början av augusti.
  • Anonym (ABC)
    Virriga Vera skrev 2020-08-19 09:38:35 följande:

    Jag är mest förvånad över att alla de som vurmar för ett munskyddstvång inte redan använder det. Om de nu tror att det ska vara bra, varför vänta till det kommer ett tvång?


    Här kommer en förklaring:

    Med munskydd skyddar man andra, inte sig själv.

    De som förespråkar munskydd är antagligen mera oroliga för smitta än de som inte gör det.

    De som är oroliga för smitta går inte på nattklubb, åker inte kollektivt i trängsel, undviker sociala kontakter osv.

    De som inte är oroliga för smitta, de gör allt detta. De har alltså en större risk att smittas, och det är därför de som i främsta hand borde använda munskydd. Men de är ju inte oroliga, så de använder inte munskydd.

    Därför vill de som är oroliga att det ska komma en allmän rekommendation, så att också de som inte är oroliga för smitta, och alltså tar större risker, ska sätta på sig ett munskydd.

    Förstår du nu hur det fungerar?
  • Anonym (ABC)
    Virriga Vera skrev 2020-08-19 10:45:21 följande:

    Så de som vill ha ett tvång, tycker att andra borde använda ett munskydd men inte de själva, därför ska alla tvingas till det?


    Varifrån får du det att de som förespråkar tvång inte skulle använda ett själva?

    Om en (1) person i en fullsatt buss använder munskydd, så har det ingen effekt alls. Om personen bredvid sitter och andas ut virus, så får man dem i sig fast man använder munskydd.

    Om alla personer i en fullsatt buss använder munskydd, kommer åtminstone en del av virusen att hamna i den smittades munskydd, och risken blir lite mindre för medpassagerarna.

    Och det här resonemanget utgår ju då ifrån att man är smittsam innan symptomen bryter ut. Det här tar man för fakta i många länder, men inte i Sverige, om jag har förstått rätt. Så det komplicerar ju ytterligare debatten i Sverige, eftersom ni behöver käbbla både om förekomsten av presymptomatisk smitta OCH munskyddens effekt.

    Förstår du NU då?
  • Anonym (ABC)
    Aniiee skrev 2020-08-19 19:36:05 följande:

    Det enda vi kan säga är väl att lärare är en av de yrkesgruppper som drabbats minst av viruset. Lärare i grundskolan hade, vid sammanställningen i juni, RR på 1,1, fritidspedagoger 0,8, specialpedagoger 1. Jämfört med exempelvis pizzabagare med 4,5, bussförare med 4,3, brandmän med 2,2 och fastighetsskötare med 1,6.

    Det är alltså mer än 4 gånger större risk att får viruset om du är brandman än om du är lärare.


    Man har bara räknat hur många som blev inlagda på sjukhus, riskerna handlar enbart om att bli så sjuk att man behöver sjukhusvård. Tegnell fick en fråga om det här på en presskonferens för någon vecka sedan. ?Jamen hur många blev smittade då?? Det är svårt att veta, var Tegnells svar.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-20 10:15:06 följande:

    Jo, men det svarade "ABC" på i andra tråden också, att ingen mask hjälper mot aerosoler men att det däremot kan stoppa droppar. Och det är förstås sant. Det kan göra en viss nytta om någon nyser, hostar, pratar lite väl fuktigt, och liknande. 

    Iofs är jag insatt i hur det fungerar exakt om nu droppar hamnar på masken - utifrån eller inifrån - om de då kan "ta sig vidare". Jag tror vi hade den diskussionen tidigare, lite kort, men det går ju inte att hitta det nu. Har för mig att dropparna inte kunde ta sig vidare, men jag förstår inte det helt. Man kan ju tänka sig att det skulle kunna gå att små partiklar av dessa droppar åker med ut- eller inandningsluften. Också som aerosol ungefär. Men det kanske inte är tillräckligt med krafter? 


    www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/ee7b2919-c7a6-4e0a-ad97-649ca2e462f1

    Videon här är på engelska. Den visar hur en hostning sprider sig över ett längre avstånd utan mask.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-08-25 20:12:35 följande:

    Trist med BNP-fallet kontra Norges. Också oroande med undersökningen som visar att 80% av de undersökta patienterna i studien som haft en svårare Covid-19 uppvisar hjärtmuskelinflammation eller svårare hjärtskada efter två månader som tillfrisknade. Det ger vid handen en potentiellt farlig situation för många, särskilt om Regionerna skulle vara nonchalanta med uppföljning, vilket det redan finns tecken på att de är. 

    Vi får väl hoppas att Folkhälsomyndighetens hälsodel kommer med tydliga och genomtänkta råd kring frågan så att inte människor i tron att de tillfrisknat helt faller döda ner efter en vanlig joggingtur eller en PW.


    Kan du sätta länk till 80%?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-26 09:27:06 följande:

    Jag håller med om den långsiktigt hållbara strategin. Det enda som jag reagerade lite mot efter att jag såg "Agenda" från i söndags var att Tegnell verkade lite väl ovillig att fundera på en smittspårningssätt som i Tyskland, vilket de presenterade i programmet. Han sa mest att han inte tyckte att de gör så olika. 

    Jag tror det var redan på måndag, eller om det var tisdag, på nyheterna så pratades det mycket om smittspårning och man framhävde flera gånger att man även i Sverige inte lämnar det åt dem smittade att spåra själva, utan att det visst sköts, men att de smittade ofta VILL hjälpa till och kontakta folk själva. De berättade också att man sedan ringer dem igen för att dubbelkolla om man har fått tag på alla. 

    Min slutsats är att Tegnell kanske bara hade svårt att förklara det som folk inte visste. Det är inte så enkelt när man inte vet vad som kommer och man ska förklara och tänka på hur mycket folk vet och inte vet. Och då ville man vara tydlig med att man faktiskt också smittspårar och inte bara lämnar det upp till enskilda. Alternativt kan det förstås vara så att man har tagit lärdom av exemplet och fixar till det snabbt. 


    www.hbl.fi/artikel/de-sparar-smittans-vag-for-att-fa-stopp-pa-spridningen/&utm_referrer=

    Att smittspåra handlar om mycket mera än att ringa sina kompisar. Man ska ha rätt intervjuteknik så att man får tag i så många kontakter som möjligt, man ska kunna komma in i patientregister, man ska kunna hitta kopplingar mellan olika smittkedjor. I Finland har en stor mängd smittspårare utbildats, det är inte något vem som helst kan göra med vänster hand.

    Tegnell menade att det är självklart att alla ringer sina nära kontakter. Nåja, de där personerna i fikarummet på jobbet jag känner till utseendet, men som jag inte minns namnet på, dem vill jag verkligen inte ringa upp själv!

    Speciellt komiskt blev det när Tegnell jämförde med smittspårning av klamydia.

    Och angående långsiktigheten i strategin: Enligt vad jag har läst har personer i riskgrupper det verkligt jobbigt. Andra kan röra sig ganska fritt, men de måste hålla sig isolerade. Personer som jobbar i kulturbranschen verkar inte heller anse att den nuvarande strategin är något man kan leva med länge.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-08-26 13:09:40 följande:

    Nej, han jämförde INTE med smittspårning. Vad jag minns så tog någon annan upp det och han inflikade han att det där handlade om klamydia och att det här ju inte är samma sak. 

    Min poäng var ju just att Tegnell nog inte hittade rätt ord där för att förklara hur man gör, eftersom de sedan på nyheterna sa att det absolut finns folk som sköter smittspårningen, att det inte lämnas till folk att göra själva. Sedan är det ju som med det mesta - regionerna sköter det. Så det kan finnas skillnader, och det som de tog upp i Agenda bara kan har varit så på något enskilt ställe. 


    amp.svt.se/nyheter/inrikes/anders-tegnell-om-coronahosten-och-smittsparning

    Hur kan man ens komma på tanken att börja prata om klamydia? Så klart att han tvingades komma med förtydliganden. Jag har inte hört dem, har du en länk?

    Agenda hade kollat med alla regioner. En region smittspårade inte alls, patienten skulle sköta det på egen hand.

    Men smittspårning i Sverige har ju egentligen ingen betydelse, man ska ju ändå gå på jobb som vanligt. I Finland där närkontakterna sätts i karantän måste ju smittspårningen skötas ordentligt.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin