Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-15 21:33:15 följande:
    Nu har du totalt förvirrat mig. Den första länken jag hittar, säger tex nedanstående.
    Alltså att användande av mask kan reducera smittade med 40-60%.
    What would we reply if we were asked what the effect of introducing face masks would have been if they had been made compulsory all over Germany? The answer depends, first, on which of the three percentage measures we found above is the most convincing and, second, on the point in time when face masks are made compulsory. The second aspect is definitely not only of academic interest but would play a major role in the case of a second wave.
    We believe that the reduction in the growth rates of infections by 40% to 60% is our best estimate of the effects of face masks.

    Jag läste t.ex .det här:


    "Nine case?control studies suggested implementing transmission barriers, isolation and hygienic measures are effective at containing respiratory virus epidemics. "

    Alltså bara 9 av 67 studier tyckte att det gjorde nytta att ha någon slags "barriär" framför ansiktet. Sedan är det förstås inte säkert att alla studier handlade bara om munskydd. Det var ju även social distancing med. 

    Det här stod under "main results". Nu får jag kolla om jag hitta vart du tog dem här siffrorna ifrån. ..... Nej, det är lite väl mycket att gå igenom. Du får i så fall tala om var det står. Enklast är ju om man främst går efter vad som står i sammanfattning eller resultat. 

  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-11-15 22:53:26 följande:
    Tja, öka betyder väl skada?

    Bara en snabb sökning i början (du kan nog hitta mer om du orkar söka), av t ex den som så stort förespråkar fakta, men verkar ha svårt att ge lite referenser:

    #4904 "munskydd triggar andra icke önskvärda skeenden.
    Som falsktrygghet, handhavande fel och ett par till mindre."

    #4700 "Jag tror att smittan kommer öka med munskydd"

    #4672 "Samma sekund man börjar pilla på munskyddet som de flesta gör, så har man ökat sina risker att bli smittad."


     


    #2436 ?Folk kan inte ens använda munskydd, och det ökar risken för smitta."


    #2175 ?kan tänka mig att de som pilar på sin mask ökar risken att bli smittade."


    Okej, men det var bara EN person som skrivit dessa saker, och det var inte jag. Dessutom syftar ju alla dessa saker på att man gör "fel" på något sätt. Dvs. då påstår man ju inte att det skulle vara skadligt om man gör RÄTT. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 22:57:40 följande:
    Det blev ingen kö eftersom patienterna dog. c:a 800 har dött på IVA och följdaktligen har 5200 personer dött utan att hamna på IVA. Du kan göra matematiken.
    Var kommer dem siffrorna ifrån? 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-16 01:05:05 följande:

    Tur inte strategin var ännu mer lyckad, för då hade väl ännu fler förlorat livet.
    Förstår du inte att det inte spelar så stor roll vilken strategi man har där om man redan har "förlorat kontrollen" (jag är lite osäker om jag själv skulle kalla det för det, så jag citerar mest nu)? 

    När man väl har fått ett visst mått av allmän smittspridning så har man inte längre alla möjligheterna öppna. Framför allt så kommer man aldrig att kunna få bort viruset igen. Därför FINNS det bara en möjlig strategi numera: Att hålla smittan nere så bra man kan tills vi får ett vaccin. Sedan kan man ha lite olika uppfattningar om vad som är mest effektiv och hur mycket man kan tänka sig inskränka sitt liv - om det är värt det, m.m.. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-15 23:54:57 följande:
    #7564
    Däremot skulle det förstås kunna göra skada om man skulle nonchalera andra åtgärder som gör mer nytta och ha masker istället. Det är ju det som man befarar. Och du behöver bara lyssna på presskonferensen i tisdags - då berättade Anders Tegnell om en studie i Nederländerna, som visade just detta.

    #7682
    Det finns argument för och emot, tycker jag. Att man kanske inte håller lika mycket avstånd då om man har en mask - det är en berättigad invändning.

    #7717
    Nej, forskningen ger INTE stöd för det. Eller snarare så finns det en del som talar för och lika mycket som talar emot. Och man vill inte rekommendera något där man inte vet om det är bra.
    Varför citerar du dessa? I ingen av dem tre står det ju något om att masker skulle vara skadliga. Att det kan vara skadligt att nonchalera andra åtgärder är ju inte alls samma sak som att maskerna i sig skulle vara skadliga. 

    Och tredje inlägget handlar om det finns belägg för att de gör tillräckligt nytta för att man skulle med gott samvete kunna rekommendera dem. 

    Faktiskt så har inte ens Anders Tegnell påstått, framför allt på senare tid, att maskerna inte skulle kunna göra nytta i vissa situationer. FHM verkar snarare tänka på helheten där och på hur det kan se ut i realiteten om folk skulle ha mask på sig i många vardagssituationer - i Tyskland har ju skolbarn det i klassrummet och en del vuxna har det hela dagarna på jobbet. Hur realistiskt är det att folk sköter det bra DÅ?

    Min son berättade för mig igår att han hade provat göra en liten föreläsning för en skolklass, kanske en halv timma, med mask. Han tyckte det var väldigt störande och vill verkligen inte ha mask i såna situationer. Sedan, om man funderar, så är chansen att smitta barnen, eller att smittas av dem, ändå inte så stor. Så varför skulle man välja att göra något som är jobbigt, och antagligen inte ens gör nytta? Han har ju också minst två meters avstånd (nästan hela tiden). 

    Om du gör en studie i ett labb - då gör det säkert lite nytta. Men det är en helt annan sak i en vardagssituation. Folk skulle inte orka göra det ordentligt. Och då kom FHM kanske fram till att de flesta inte skulle sköta det ordentligt - annars skulle man behöva övervaka det hela tiden. Det skulle kräva enorma resurser. Som man bättre kan använda till annat. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-15 19:42:45 följande:
    Om allt Sverige kan göra är att rekommendera, så skulle det ju i princip kunna åtminstone rekommenderas att inte gå på restaurang, gå i karantän om man nyss haft fest med coronasmittade, inte resa utanför regionen, inte umgås utanför hushållet, ha munskydd på bussen och ICA, kontrollera ventilationssystem på äldreboenden etc etc. 
    Allt detta, förutom munskydden, är ju reglerat i Sverige också, men bara inte exakt likadant som i Finland. Och det måste inte heller vara exakt som i Finland. Det är olika förhållanden och även olika lagar. 
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-11-15 22:53:26 följande:
    Tja, öka betyder väl skada?

    Bara en snabb sökning i början (du kan nog hitta mer om du orkar söka), av t ex den som så stort förespråkar fakta, men verkar ha svårt att ge lite referenser:

    #4904 "munskydd triggar andra icke önskvärda skeenden.
    Som falsktrygghet, handhavande fel och ett par till mindre."

    #4700 "Jag tror att smittan kommer öka med munskydd"

    #4672 "Samma sekund man börjar pilla på munskyddet som de flesta gör, så har man ökat sina risker att bli smittad."


     


    #2436 ?Folk kan inte ens använda munskydd, och det ökar risken för smitta."


    #2175 ?kan tänka mig att de som pilar på sin mask ökar risken att bli smittade."


    Den första är det inget konstigt med. De andra är inte mina och jag håller inte helt med dem heller. Jag tror inte att det skulle öka risken, snarare att det inte minskar risken då. Dvs jag skulle gissa på att det gör varken nytta eller skada. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 23:32:58 följande:
    En blandning av googling och uppskattning.

    Jag googlade mig till att 3000 unika individer har vårdats på IVA.
    Andra googlingar visade att omkring 25% dör på IVA, men att trenden går åt rätt håll. 

    Så ungefär dessa siffror borde det handla om.

    Sen kan man vända och vrida på allt. Enligt läkartidningar är det c:a 30% av de som dör med Corona där den primära dödsorsaken är något annat. Min slutsat är att om man fortsätter bryta ned det så är varje fall unikt och då vet man ingenting. Det är komplicerat helt enkelt.
    Precis. Men du försökte ge intrycket att man inte gör vad man kan för folk! Och så är det säkert inte. Folk dör ju när de är gamla och/eller sjuka. Och nu dör vissa av dem med Corona. Några dör av Corona, men jag tror ändå att ganska många inte hade så lång tid kvar. 

    Det är inte heller säker att de som inte legat på IVA utan på andra avdelningar på sjukhuset hade kunnat få hjälp på IVA. De kanske dog av att organ stängde ner, och alla kan man inte hålla igång med hjälp av insatser på IVA. Det är ju inte bara lungorna som kan krångla. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-11-16 13:59:52 följande:

    Det krävdes ca. ett år av pandemi för regeringen och "experterna" att inse det som alla normala människor fattade så fort vi gick ut på gatan: svenskarna är fenomenalt dåliga på att följa rekommendationer. "Folkvett" existerar inte.


    Jämfört med vilka eller vad? Jag lovar att det är värre ju längre du kommer söderut i Europa. Vi är nog mest disciplinerade i Norden.  
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-11-16 15:36:57 följande:
    Jämfört med inga och inget, eftersom det är bara vi som körde detta experiment?. Vilka krishanterar med folkvett? Vitryssland, möjligtvis.
    Det är i allra högsta grad relevant att jämföra med andra för att alla andra länder självklart i grunden har samma rekommendationer som Sverige har! Nämligen social distans, att tvätta händerna, m.m. Sveriges rekommendationer är ju tagna direkt från WHOs rekommendationer.

    Enda skillnaden är att man där kan bestraffa folk som inte gör det i en del länder. Men det hindrar inte folk från att sabotera med flit eller att tolka rekommendationer på ett dumt sätt (med flit). 40.000 demonstrerade i Leipzig i Tyskland i helgen, mot covid-reglerna. En del hade masker ovanpå huvudet istället. Även i Italien och Spanien är det folk som bråkar om det. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin