• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-12-27 23:56:28 följande:
    Artikeln som du refererade till för ett tag sedan publicerades i Göteborgs-posten med följande rubrik:

    Finland tänkte nytt Sverige gick den traditionella vägen

    Den som har formulerat den här rubriken verkar uppskatta förmågan att avvika från det traditionella i en exceptionell situation. Andra tänker precis tvärtom. Det viktigaste är att agera by the book så länge det bara är möjligt.

    Visst, Sverige har följt den i förväg uppgjorda planen. I praktiken gick det ju så att de flesta länderna hastigt och lustigt skrev om den planen. Det här var ju då inte en omskrivning som gick by the book, vilket inte gillas i Sverige, som vill göra saker by the book.

    Om man agerar by the book riskerar man att fylla sina sjukhus till bristningsgränsen. Det land som inte vill ta den risken, kan inte agera by the book.

    - En lockdown är inte en slutgiltig lösning, men via de här restriktionerna kan man bromsa epidemins utveckling och vinna tid. Det är kanske strategin, säger han.
    Du får helt enkelt länka till artikeln du pratar om och citerar för att det ska bli tydligt vad du avser
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-28 00:48:41 följande:
    Här är ditt inlägg. Det var Mika Salminens uttalande jag citerade.
    Så, du säger att Mika Salminen säger att Sverige kör pandemi-strategi 'by the book' och samtidigt säger du att du tror att JC talar osanning fast han och FoHM säger samma sak som Mika Salminen.

    Vad säger du om Mika Salminen? Om vad Mika Salminen säger om Sveriges hantering av pandemi-strategin?

    Vilka menar du talar osanning?

    Och hur var det med frågan:Har Sverige enligt din uppfattning en laglig möjlighet till att göra en lockdown i meningen stänga privata företag, förbjuda människor att röra sig utanför sina hem?

    Har du någpn uppfattning om varför andra länder som haft samma strategi som Finland inte har samma resultat som Finland? Tror du att dessa länders smittskydds-ansvariga mörkar och inte talar sannning? Vad tror du att dessa vill? 
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 08:21:39 följande:

    Sverige har haft möjlighet att utföra samma åtgärder som övriga norden vidtog i våras. Att påstå att grundlagen skulle hindra är direkt lögn.

    Sverige hade haft alla möjligheter att begränsa allmäna sammankommster mer än man gjorde. Att stänga skolorna, att stänga restauranger och offentliga utrymmen som simhallar, teatrar etc. Man hade också haft möjlighet att ta till åtgärder samtidigt som övrgia norden inte flera veckor senare. Inte var det nån som låste in nån i övriga norden heller. 

    Sverige har alla möjligheter att begränsa och stänga ner privata företag utan att grundlagen behöver ändras. Varför ljuger du om sånt?


    Avgå,avsätta,avskeda... fascister, Mussolini och jag vet inte allt..

    Det är så mycket osammanhängande och motstridiga uppgifter du kommer med, så du få specifiera vad du menar och på vilken grund du menar detta för att det över huvud taget ska vara möjligt att föra en seriös och meningsfull diskussion med dig. Vilken del av smittskyddslagen eller vilken annan lag hänvisar du till?
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 10:45:16 följande:
    Mycket väntat att du inte skulle klara av att svara på inlägget. Regeringen har alla möjligheter att införa näringsförbud, tillfälligt eller permanent, för privata företag. 

    Det är inget som grundlagen står ivägen för. Hur tror du man begränsade restaurangernas öppethållstider nyligen? I strid med grundlagen?

    Hur kan t.ex. drogförsäljning vara olaglig, det är inget som är inskrivet i grundlagen. Har man i Sverige förbjudit drogförsäljning i strid med grundlagen menar du? Hur tror du beslut om att avveckla kärnkraften tas? Genom grundlagsändringar?

    Bevisbördan ligger på den som påstår att grundlagen skulle hindra regeringen från att agera och fatta beslut där enkel politisk majoritet är tillräcklig. Det är bara politiskt nonsens, det vet till och med du.

    FHM och regeringen har skämt ut sig totalt. Förlorare ska stiga åt sidan.
    Jag tror du blandar ihop saker ordentligt här. Var du hittat att regeringen har alla möjligheter att införa näringsförbud för privata företag kan jag bara gissa, men jag tror inte att du kommer att visa dina påstådda källor eller att de ens kommer att visa det du vill påstå.

     Näringsförbud och dess villkor är tydligt reglerat i lag. Vet du vad som enligt lag kan ges näringsförbud, vilka som kan få näringsförbud och tex skillnaden mellan juridisk och fysisk person?
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 12:15:57 följande:
    Svara på frågan och sluta slingra dig. Var nånstans begränsar grundlagen regeringens möjligheter att begränsa olika näringsgrenar?
    Frågan du försöker ställa bygger på en sammanblandning av olika termer och felaktiga föreställningar och premisser.

    Jag tror inte du vet vad näringsförbud innebär eller vilka som kan ges näringsförbud.

    Jag tror du försöker påstå och ställa en helt annan fråga men det blir om och om fel liksom med dessa avsked, avsättningar och mussolini-referenser.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-28 12:16:13 följande:
    Det är inte reglerat i grundlag.

    Regeringen har möjlighet att via sitt regeringsunderlag driva igenom lagändringar i riksdagen.

    Det enda som hindrar regeringen är deras egen tafatthet.
    Nähä du...

    www.diva-portal.org/smash/get/diva2:787459/FULLTEXT01.pdf

    "I Regeringsformen (1974:152) 2 kap 17 § skrivs följande Begränsningar i rätten att driva näring eller utöva yrke får införas endast för att skydda angelägna allmänna intressen och aldrig i syfte att ekonomiskt gynna vissa personer eller företag."

    "I regeringsformen finns även andra rättigheter med anknytning till näringsfriheten. Tryckfrihetsförordningen (1948:105) (TF) samt Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) (YGL) är två undantag till näringsfriheten. Inom dem erbjuds ett större skydd än övriga branscher har. Uppsatsen kommer som ovan nämnt inte behandla näringsfriheten inom TF och YGL, men bör ändå belysa att dessa två särskilt samhällsviktiga branscher har en förstärkt och tydligt reglerad näringsfrihet. I övriga branscher är huvudregeln i stället att friheten inskränks för att skapa skydd för samhällsviktiga intressen. Från RF 2:17 kan utläsas att övriga näringsverksamheter får begränsas både via lagar och förordningar och på andra sätt. Vilka metoder som används för att genomföra dessa inskränkningar blir det relevanta att diskutera."

    "3.2 Rättighetsstadgan Lydelserna i artikel 15 samt 16 finnes nedan: Artikel 15 - Fritt yrkesval och rätt att arbeta 1. Var och en har rätt att arbeta och utöva ett fritt valt eller accepterat yrke. 2. Varje unionsmedborgare har rätt att söka arbete, arbeta, etablera sig samt tillhandahålla tjänster i varje medlemsstat. 3. De tredjelandsmedborgare som har tillstånd att arbeta på medlemsstaternas territorium har rätt till samma arbetsvillkor som unionsmedborgarna. Artikel 16 - Näringsfrihet 20 Näringsfriheten ska erkännas i enlighet med unionsrätten samt nationell lagstiftning och praxis."

    Ja, med den nya pandemilagen kommer regering/riksdag att kunna reglera privat verksamhet och människors rörlighet
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-12-28 12:13:46 följande:
    "Förvirringen kring vem som ska hantera de inresta resenärerna i går såväl som eventuella resenärer på de kommande flygplanen är stor. Gränspolisen hänvisade i går till Smittskyddet i Stockholm, som man menade hade kunnat besluta om karantän. Smittskyddet uppger att de inte har befogenhet att besluta om hälsokontroll av personer från ett visst geografiskt område. Folkhälsomyndigheten uppger att de inte kan göra annat än att uppmana resenärerna att testa sig, och hänvisar i sin tur tillbaka till regionerna och Transportstyrelsen. Regionerna hänvisar till Folkhälsomyndigheten och smittskydd Stockholm"

    ...vilket jävla u-land.
    Det är de omfattande fri- och rättigheterna tillsammans med ett lika omfatatnde självstyre och frånvaron av en krislag som gäller annat än vid krig eller krigsliknande situationer som skapar dessa sitautioner. 

    Att det är känentecknande för ett U-land skulle jag påstå inte är sant, över huvud taget.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-28 12:16:13 följande:
    Det är inte reglerat i grundlag.

    Regeringen har möjlighet att via sitt regeringsunderlag driva igenom lagändringar i riksdagen.

    Det enda som hindrar regeringen är deras egen tafatthet.
    svjt.se/content/naringsfrihet-och-vinstbegransning

    "Av advokat Jan-Mikael Bexhed och chefsjurist Anders Thorstensson[1]

     


    Näringsfriheten, som är en grundläggande förutsättning för en väl fungerande liberal och social marknadsekonomi, är inskriven som en grundlagsskyddad fri- och rättighet i 2 kap. 17 § RF."

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-28 12:16:13 följande:
    Det är inte reglerat i grundlag.

    Regeringen har möjlighet att via sitt regeringsunderlag driva igenom lagändringar i riksdagen.

    Det enda som hindrar regeringen är deras egen tafatthet.
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 12:15:57 följande:
    Svara på frågan och sluta slingra dig. Var nånstans begränsar grundlagen regeringens möjligheter att begränsa olika näringsgrenar?
    Här kan du läsa lite om vad den föreslagna pandemilagen skulle ge samhället för rättigheter i fråga om begräsningar av näringsverksamhet och fri rörlighet för människor. - ngt som nuvarane lagar alltså inte ge rmöjlighet till

    www.dn.se/sverige/regeringen-vill-ha-pandemilag-pa-plats-10-januari/
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 14:00:30 följande:
    Istället för att länka till skolarbeten från lägre nivå så kunde du svara på frågan.

    Var begränsas regeringens möjligheter att reglera näringsverksamhet under rådande pandemi?

    Det gör dom inte, det är också vad som står i första stycket av ditt skolarbete.

    Slingra dig inte mer nu, berätta varför regeringen inte kunde införa begränsingar på restaurangverksamhet och allmänna samlingsplatser under våren? Dom har alla tillgängliga verktyg att stifta såna lagar. Dom har ju gjort det nu, varför gick det inte under våren?
    Du läste altså inte den andra länken heller? Regeringen kan inte införa näringsförbud för enskilda företag eller branscher. Detta är tydligt reglerar i bland annat grundlagen/regeringsformen.

    Under våren använde myndigheter andra förordningar för att minska trängsel och smittspridning i viss näringsverksamhet. Detta är inte samma sak som näringsförbud och inte heller den föreslagna nya tillfälliga pandemilagen ger regeringen rätt att utfärda näringsförbud.  

    Det är lättare om du slutar dansa runt med olika begrepp och påståenden som du inte har belägg för eller ens verkar veta betydelsen av.  Än är det avsked, avsättningar, mussolini och nu näringsförbud som du valsar runt med.

    Du vet mycket väl att de begränsningar som nu finns enbart kan vara rekommendationer eller  det lagen ger möjlighet till att reglera i fråga om att allmänna sammankomster - om du och dina vänner vill träffas i hemmet eller på annat sätt träffas och det inte är en allmän sammankomst når inte nuvaranda lagstiftning ända fram, inte helelr i fråga om att stänga ned näringsverksamhet, vilket du kanske avser med näringsförbud (vilket är någonting helt annat)

    Men du kanske menar någonting annat? 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin