• Annita

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-04 14:23:11 följande:

    jeg menar såklart att om jag arbetar 50% måste jag ju på något vis kunna få någon ersättning för resterande 50% som återstår upp till heltid.


    Ja, om du beviljas sjukersättning på 50%. Annars tror jag du kan beviljas sjukskrivning på halvtid. Eftersom du är nollad söker du försörjningsstöd för den halvtiden (kanske under tiden som FK handlägger sjukersättning?). Detta förutsätter förstås att en läkare bedömer att du behöver vara sjukskriven, och att FK godkänner.

    Men när du fyller 30 är du troligen inte färdigutredd. Om AF då finns med i bilden kan de ev bevilja rehabiliteringsersättning på heltid. Under en period får du då prova att öka din arbetstid på en praktikplats. För att beviljas rehabiliteringsersättning måste du ha läkarintyg på heltid, godkänt av FK.

    Som du ser måste FK vara inblandade i allting även om AF kopplas på. Därför tycker jag inte det finns någon anledning att du stressar upp dig för att du inte har AF med redan från nyår. Alla stora beslut måste ändå förankras hos FK.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-04 14:50:37 följande:

    Men kan man ha rehabiliteringsersättning samtidigt som man jobbar deltid och får lön?


    Jag tror inte det. Rehabiliteringsersättning är oftast en insats man har _före_ eventuell lönebidragsanställning, som ett sista led i utredning av arbetsförmågan.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-04 15:16:07 följande:
    Men vad kan man ha för typ av sjukbidrag samtidigt som man jobbar deltid med lönebidrag?
    Men det skrev jag ju här ovanför?

    Men sammanfattningsvis ligger det nog närmast till hands att du söker sjukersättning. Om du får avslag söker du försörjningsstöd på deltid.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-04 15:48:36 följande:
    Men eftersom de vid min 30-årsdag inte kommer vara färdig med utredningen gällande min arbetsförmåga gissar du. Då blir det ju svårt att få sjukersättning. Rehabiliteringsrrsättning kunde man ju enligt dig inte få när man hade ett arbete med lön. Försörjningsstöd är ju inte mycket pengar. Kanske får man inte ens det om man har ett deltidsarbete.
    Nej precis. Det kommer inte vara klart tills du fyller 30, det finns inte en chans. Inget av dina alternativ går att stressa fram. Inte studier, inte jobb, inte sjukersättning.

    Du kan såklart söka jobb helt på egen hand som Kjell2 tipsat om ett flertal gånger, men då trillar du ur systemet. 

    Och ja, jag gissar. Det finns ingen som vet ännu hur det kommer bli i slutänden. Du _måste_ utredas först.
  • Annita
    Anonym (??) skrev 2018-12-04 18:33:23 följande:

    Ts, när AF tar över dig så måste du prestera för att få pengar. De väntar sig att du gör ett visst antal ansökningar om jobb per månad (är det 20?). Detta måste du göra även om det känns meningslöst. Även om du inte vill ha jobben. Även om du inte tror de vill anställa dig. Även om ansökan inte är perfekt måste den lämnas in. Gör du för få (oavsett argument) får du inga pengar.

    Hur ställer du dig till detta?


    Nej, det där stämmer inte alls. Inte när det handlar om en utredning om arbetsförmåga, initierad av FK. Då kommer TS att bli inskriven i något program och höra till en specialiserad handläggare. Han kommer inte ses som en vanlig arbetssökande.

    Skulle en utredning visa att han har hundra procent arbetsförmåga blir det en annan sak. Jag har svårt att tänka mig att det blir så, dock.
  • Annita
    Anonym (Cissi) skrev 2018-12-05 21:12:29 följande:

    Jag tycker att du ska följa FK:s plan och vara ärlig om hur du mår, så att de inte pressar dig till mer än vad du klarar av.
    Jag håller med!
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-01-04 07:56:14 följande:

    På vilket sätt tycker du att mitt inlägg är rappakalja? Förklara gärna. Det är ju precis sådär det ser ut.


    Fia skrev ett långt och genomtänkt inlägg med kloka tankar och goda råd. Du ger intryck av att knappt ha läst det. Jag tänker att du faktiskt skulle kunna kosta på dig att åtminstone svara "tack så mycket för att du tog dig tid att svara mig"...
  • Annita

    TS, finns det någon samordning alls med din handledare på den dagliga verksamheten? Den personen borde ju veta en del om hur du fungerar i vardagen, vilket kan vara intressant för både läkaren och FK. Vid långtidssjukskrivningar brukar ofta läkaren samråda med både FK och arbetsgivare/verksamhet. På det viset blir inte vägen lika lång när intyg måste kompletteras osv.

    Ett Personligt Ombud skulle kunna hjälpa dig att samordna allt lite bättre, tror jag, så att du slipper ta hand om allt sådant själv när det stökar till sig som det har gjort nu.

  • Annita

    Kan man inte vara deltidssjukskriven och studera deltid, då? Det verkar lite vanskligt att balansera på gränsen för att få 100% CSN.

  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-12 00:43:59 följande:

    Men ska inte samhället och det svenska skolsystemet vara anpassat för alla? Detta är ju diskriminering att utestänga folk från att fullfölja sina studier. Man kan ju inte få Pengar från varken försörjningsstöd eller FK när man studerar vilket innebär att jag då måste jobba. För att orka både jobba och studera måste jag dra ner på studietakten vilket gör att det tar ännu längre tid.

    Det känns som att det i dagens samhälle är näst intill omöjligt att klättra och få högre utbildning, ekonomi osv. om man en gång har börjat med bidrag och/eller har låg utbildning samt varit sjukskriven en längre period.


    Ja det är klart att man får det tuffare med en sådan start, men det finns ju ändå sätt att komma vidare.

    I ditt fall är ju läget lite ovanligt. Du är ju inte friskskriven än, även om du tänker försöka knixa till så du ändå får 100% CSN men med lägre studietakt.

    Men det som är väldigt speciellt är ju att du absolut vill läsa på distans. Det är antagligen väldigt få personer som vill göra det. Att gå i skolan är så mycket annat än att läsa böcker, lyssna på läraren och skriva prov. En stor bit är ju att interagera med andra elever, kring skolämnena.

    Jag förstår inte hur du tänker riktigt, visst, en sak är ju att läsa in gymnasiet på distans, det går kanske att knixa till. Sedan universitetsutbildning på distans, eller?

    Men sedan ska du jobba efter det. Inte på distans. Jag vet att du är övertygad om att det kommer att fungera bara det är ett tillräckligt utvecklande arbete. Men samma sak borde väl gälla studierna.

    Hur som helst är det inte diskriminering, det finns sätt att komma vidare.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?