• Annita

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-28 18:00:40 följande:
    Ja det där har jag läst, men vem är det som anställer ett personligt ombud eller är dom inte anställda alls, alltså att de jobbar ideellt?
    Jag vet inte vilka som anställer tyvärr, men det verkar vara staten som har inordnat själva funktionen. 
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-29 00:09:01 följande:

    Det finn möjlighet att söka csn på heltid för deltidsstudier i specifika fall. Jag menar att jag kanske har lätt för att lära. Säg att jag pluggar en kurs på 100 poäng på 10 veckor. Det blir 10 tim/veckan. Jag kanske orkar sitta 3-5 timmar på en dag och 2 timmar övriga dagar, även helgen inräknat. Då går det ju fortare än 10 veckor. Jag får således tid över att antingen studera annat (kräver att det finns kurser på distans som inte har fast startdatum) eller självstudier. Självstuderar jag i en kurs bör jag klara den kursen fortare när jag väl sätter igång med den på riktigt via Komvux.

    Detta förutsätter förstås att jag har lätt för att lära, tar mig tid att plugga, planerar, har bra studieteknik, har diciplin osv.


    Tänk på att FK är väldigt petiga när det gäller arbetsförmåga. Säg att du har sjukpenning eller sjukersättning på deltid, resten av tiden som du inte studerar. Om FK då får veta att du studerar i högre tempo än du "ska" så kan de sänka din ersättning med hänvisning till att du har större arbetsförmåga.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-28 22:47:27 följande:

    Ibland undrar jag hur du tänker när du inte ens tar till dig av vad jag skriver. Jag skriver uttryckligen att de kan gå fortare om jag studerar över sommaren, pluggar effektivt och snabbt osv.


    Jag tolkar kjell2s inlägg som att han försöker provocera dig att förstå att du inte både kan äta kakan och ha den kvar. Det vill säga om du vill ha bidrag måste du följa reglerna. Gillar du inte reglerna finns alternativet att låta bli att ha kontakt med myndigheter och försörja dig själv. Du har ett val och du får ta konsekvenserna av valet du gör.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-29 22:16:30 följande:
    Men jag kan ju liksom inte säga ner till de pengar jag har idag heller för då får jag ju inget försörjningsstöd heller typ.
    Man förväntas spara pengar från månaderna innan man söker försörjningsstöd. Själv tycker jag att det verkar vara nån sorts Moment 22, för man får ju heller inte ha några besparingar.
  • Annita
    Anonym (X) skrev 2018-11-29 22:57:43 följande:
    Men om du tidigare haft 10 000 i månaden och normen är 7 500 (för räkneexemplets skull) så förväntar de sig att du ska haft ett överskott på 2 500/månad = du får ha, eller till och med förväntas ha, "sparpengar".
    Ja, det var det jag var ute och for efter - att man måste sätta undan pengar från inkomsten man har innan man söker försörjningsstöd. Jag tror dock att för många blir det ett Moment 22, för de vänder sig ju till soc för att pengarna är slut. De har oftast inte vetat tre månader innan att de måste spara undan.

    Med besparingar menade jag mer "pengar på banken". 
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-29 23:34:00 följande:

    Ja men reglerna motsätter ju att jag ska kunna ha en inkomst om jag börjar att studera i låg takt för att se vad jag klarar av.


    Det är ju precis därför man kan få aktivitetsersättning ända tills man fyller 30. Under de dryga tio åren från skolåren till trettioårsdagen har man möjlighet att studera i låg takt. Det är väl liksom det som är meningen med upplägget.

    Men nu ser du framåt och inte bakåt, som du brukar svara när folk påpekar att du borde ha gjort allt detta tidigare. Ja, nu är nu, men jag tycker att det är fel att du nu sitter och klagar på en bidragsform som ger unga vuxna en möjlighet att komma ikapp med livet. Det går ju inte att rucka på reglerna bara för att du kommit igång så sent med detta.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-30 21:52:16 följande:
    Den dagliga verksamheten har bara tider mellan 8-16 och ska jag förlägga tiderna annorlunda än jag gör i dagsläget kommer jag inte kunna vara där 6 timmar på en dag. Kanske får jag då dela upp det på fler dagar, fast det tror jag inte riktigt på heller.
    Varför tror du inte på det?

    Jag tycker det verkar väldigt tufft att gå från noll timmar per dag till sex timmar, på ett bräde som du har gjort. Jag förstår faktiskt inte hur det har gått till att du har 6h gånger två. Fyra dagar à tre timmar borde väl vara bättre, om det nu nödvändigt ska vara 12 timmar. Ofta börjar man ju med kanske en eller ett par timmar per dag.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-30 22:14:27 följande:
    Ja men jag orkar ju inte öka tiden speciellt inte innan min 30-årsdag. Jag känner mig själv och vet vad jag orkar osv. Men då kan det ju bli så att jag får leva på försörjningsstöd efter 30-årsdagen.
    Så ska det väl inte behöva bli...? Jag vet inte tillräckligt mycket om ersättningsformer tyvärr, men om du arbetstränar måste det ju finnas något program du kan delta i, via FK...? 

    Det är ingen idé att gå upp i tid för snabbt, det är bättre att hitta stabilitet. Men däremot kan man absolut laborera med tider - färre timmar per dag i fler dagar, prova att jobba bara förmiddagar eller bara eftermiddagar.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-30 23:56:17 följande:

    Här är en länk till som innehåller följande punkter:

    1. Att ha kul
    Nej det har jag verkligen inte, något tråkigare och monotonare finns inte.

    2. Att vara stolt över sitt arbete/arbetsplats 
    Nej jag är inte stolt över att vara på en daglig verksamhet, det kan jag inte påstå alls.

    3. Goda jobbrelationer
    Nej det har jag inte. Personerna som är på denna verksamhet är inga som jag skulle vilja umgås med privat. Vi delar inte intressen, är inte lika som personer osv.

    4. Känslan av att tillhöra teamet 
    Nej det känner jag inte så värst mycket av eftersom alla jobbar var för sig, kanske lite grann att man hjälper varandra, men det är minimalt.

    5. Självständighet med tydliga mål
    Nja, ibland kan jag välja vad jag vill göra på snickeriet men det är oftast arbeten som måste göras och som är så monotona att klockarna stannar.

    6. Utvecklingsmöjligheter
    Finns inga sådana på denna verksamhet.


    metromode.se/karriar/6-avgorande-saker-som-kravs-pa-jobbet-for-att-vi-ska-trivas-och-stanna-kvar/


    Men du kan inte se DV som en arbetsplats, på det sättet. Det är snarare en utbildning; en inblick i hur det kan fungera på arbetsmarknaden. Arbetsträning, helt enkelt! Att träna på att arbeta, INFÖR ett riktigt arbete.

    Det finns ju en trygghet i att du faktiskt inte måste prestera, du behöver inte ta ansvar osv. Du behöver bara tänka på att använda tiden på bästa sätt för din egen skull.

    Att titta på en sådan här lista och jämföra med ett riktigt, förmodligen välbetalt, jobb är inte rättvisande. De flesta människor har dessvärre inte turen att ha alla de här sex förutsättningarna på sina jobb. Såklart vill man sträva efter att ha det så här på sin arbetsplats, men dit är det en bit kvar för dig. DV är ett delmål på vägen.

    Även om du inte trivs med arbetskamraterna kan du kanske se det som en utmaning att prata lite med någon varje dag, tex. De allra flesta arbetar år ut och år in med kollegor de aldrig skulle drömma om att umgås med privat. Ändå måste man klara att samarbeta med människor som man kanske inte ens gillar...
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-01 18:42:23 följande:
    Genom AF är jag mycket tveksam till att det inte finns något annat att erbjuda. De enda FK vill är att vänta ut min 30-årsdag för att sedan kunna skjuta problemet ifrån sig.
    Men alltså, i så fall skulle de väl ha velat skicka dig till AF? Eller pushat dig att börja studera...? Istället har de ju sagt att de vill att du fortsätter på DV.

    Det här med att de vill vänta ut din 30-årsdag, var har du fått det ifrån? Är det något som en handläggare antytt/sagt, eller är det din egen gissning/farhåga?
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?