Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Vad är bra med mångkultur?

    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 12:43:50 följande:

    Bara vi inte gör den dumheten att hävda att vår svenska definition av jämlikhet ska vara den enda som är rätt.


    I Sverige och i svensk kultur är det det enda som är rätt eftersom vi har utvecklat vår kultur till det.
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 12:43:50 följande:

    Religion, kultur och allhanda värderingar och ideologier kommer alltid att ha ett inflytande om hur det ska tolkas och kommer att anpassas efter det.
    Och ser man det som ett problem, ja då har man hamnat väldigt snett, och gör oförlåtliga intrång i det privata.


    Få ideologier gör intrång på det privata livet som de religiösa. Svensk kultur är inte i närheten.

  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 09:51:07 följande:
    Fel, det finns massor med olika varianter av Islam, och många lever väldigt lika som oss, precis som det finns kristna som är fullblodsfanatiker och extremister, inte ett dugg bättre än islamisterna.

    Och jag är säker på att jag/vi inte lyckats pricka in muslimer i vår vänskap, som skiljer sig markant från övriga muslimer.
    Senast förra veckan hade vi besök under ett antal dagar av en muslimsk grabb/vän från Pakistan som studerar bilelektronik på ett universitet i Tyskland.
    Och hade du hört han framföra sina åsikter hade du aldrig tagit han för muslim.., ja han åt förstås inte grisfläsk, så där hade du kunnat avslöja han.

    Vill du hitta de du säger, då får du leta bland de radikaliserade, och de som aldrig haft en möjlighet att ta del av några andra värderingar än de som tvingats på dom.
    Annars så lever dom fredligt med sin kultur och sina värderingar, och det kan du väl ändå inte se nåt problem med.
    Vi har religionsfrihet, så det finns ingen som helst anledning för oss att lägga oss i ett religionsutövande.
    Inte så länge det inte strider mot vår lagstifning och de regelverk vi har, vilket givetvis även omfattar de mänskliga rättigheterna.
    Det vi uppfattar som radikal muslimsk kultur är inte ovanlig, tvärt om, även om den såklart inte gäller alla. Muslimsk kultur är i grunden radikal i jämförelse med vår kultur.

    Såklart vi inte ska lägga oss i religion och religionsutövande på ett individuellt plan. Problemet är att det inte är så de flesta religioner fungerar utan de strävar efter att verka på ett samhällsplan och de börjar med den egna familjen, släkten, vännerna o.s.v. Det är här det krockar med den svenska kulturen som strävar efter större valfrihet och frihet hos varje individ.
  • Tom Araya
    gammelget skrev 2016-10-11 13:26:40 följande:

    Vad man måste ha i åtanke är att mångkultur är ett projekt, en process som (förhoppningsvis) kommer leda fram till något bra, men det tar tid.

    Vi har haft det uppskattningsvis sedan 80-talet, 35 år ungefär. vilket inte är något i sammanhanget, vi är fortfarande bara barn i det avseendet. Så om man nu är sån motståndare till mångkultur för att "invandrarna begår mer brott än svenskar!" eller liknande, så tänker man väldigt kortsiktigt.

    Målet med mångkultur är att skapa en blandkultur, där alla världens kulturer mixas, blandas upp och ur detta skapas en ny, bättre kultur. Vi är långtifrån där än, ha tålamod. 

     


    Jag har svårt att se det kommer något bättre ur vår kultur mixad med kulturer som inte kommit lika långt i utveckling på plan som för oss är viktiga.
    Vår kultur är utan mångkutur tillräckligt öppen för att ta till sig många av de positiva aspekter som finns i andra kulturer genom den naturliga processen av kulturutveckling.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-10-11 07:31:10 följande:

    Men vad är problemet? Sverige har genom alla tider, mer eller mindre,  färgats av sin invandring från exempelvis Tyskland, Holland och Frankrike. Sverige har haft judar i Sverige sedan 1500-talet utan att detta har påverkat vår religionsutövning.


    Svenskar som flyttar utomlands tar med sig sin kultur och exempelvis så firas svensk jul och midsommar nuförtiden på svenskkolonier i Spanien och i Thailand på samma sätt som svenskar i mer än 150 år firat svenska traditioner USAs svenskbygder.


    Har inte invandrare i Sverige samma rätt att utöva sina traditioner som svenskar har rätt att utöva sina traditioner när de flyttar utomlands?

    Så här kan det se ut till midsommar på den Spanska solkusten.


    Till att börja med så finns det antagligen orter runt om i världen där lokal kultur i allt för hög grad präglas av invandrad kultur, exempelvis från Sverige och Tyskland för att det ska kunna ses som positivt för samhället i stort.

    I det här ämnet talar jag bara om kultur i politisk mening och där är firande av diverse traditioner inte särskilt intressant, inte heller etniskt ursprung eller flerspråkighet. Jag talar om de grundläggande värderingar som samhället vilar på.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2016-10-11 07:42:14 följande:
    Tja, det strider säkert mot Europarådets konvention om mänskliga rättigheter, alltså att ett förbud skulle överklagas och att Sverige skulle stoppas från att stoppa indoktrinering av barn på vidskeplig grund av en överstatlig domstol.

    Dessvärre beslutade väl också riksdagen för något år sen att vissa konfessionella inslag får förekomma i skolan, inte som en eftergift mot islam utan högerpartierna tillsammans med SD fattade detta beslut.

    Förr eller senare kommer vi säkert att få en skola som är helt fri från religiösa inslag, tyvärr blir det nog senare.
    Jag har en annan tolkning av mänskliga rättigheter.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 09:16:24 följande:
    Oro dig inte för religioner eller andra kulturer, lägg fokus på de som vill införa begränsningar i demokratin och som lägger skulden på religioner och kulturella skillnader, och var med att bekämpa dessa grupper och politiska partier, som t.ex SD.
    Det finns massor av begränsningar av frihet och demokrati inom religiösa ideologier. De handlar i flertalet fall om att "lyda Gud mer än människan".
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 10:18:57 följande:
    Men varför ska du inte få leva som du vill, ingen tänker ändå påföra dig nåt annat.
    Och jämställdhet betyder även att andra än dina värderingar ska få finnas, så lev du efter dina värderingar, men låt andra ha sina, då blir det jämlikt för alla.
    Jag har inga problem med detta så länge det inte påverkar någon annan. Fundera över hur det ser ut i konservativa kulturer, särskilt med stark religiös prägling...
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 10:18:57 följande:
    Men varför ska du inte få leva som du vill, ingen tänker ändå påföra dig nåt annat.
    Och jämställdhet betyder även att andra än dina värderingar ska få finnas, så lev du efter dina värderingar, men låt andra ha sina, då blir det jämlikt för alla.
    Värderingar handlar om hur man behandlar andra människor, hur man ser på lag och rätt mm. För religösa kan det i många fall handla om förhållandet mellan människans och Guds lagar. 
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 14:52:33 följande:
    Om du hade sett på SVT Forum programmet "Ett år efter flyktingströmmen" (Inte säker på att det heter exakt så) så hade du fått svar på dina frågor, och sett att det radikala snabbt försvinner bort, och som mest berstår hos den äldre befolkningen.
    Detta stämmer säkert i vissa fall. Frågan är vilket ställningstagande svenskt samhälle ska ha i de fall när det inte fungerar så.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-11 14:42:10 följande:
    Då tolkar du mig fel, men som jag sagt, det finns ingen exakt tolkning av innebörden i jämställdhet.
    Den kommer alltid att se lite olika ut, beroende på kultur, religion, ideologi och en hel massa annat som har med egna värderingar att göra och hur man vill utforma sitt/sina liv.

    Och jag kan omöjligt se några som helst motsättningar eller problem i det, det är ju samma sak vi alla vill se, så gör inte jämställdhet till nån svensk uppfinning, som inte andra kan göra lika bra eller bättre.

    Att det ska vara så svårt för vissa, att leva och låta leva.
    Fast du är väl införstådd med att varje individ i den svenska kulturen ges friheten att själv välja nivån för sitt eget liv. Vad som skiljer i vissa andra kulturer är ju att du inte får välja själv.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?