• Anonym (mamma)

    Får skolan boka tid för remiss till ortoped utan mitt medgivande? Fadern har gett medgivande. Gemensam vårdnad

    Ska försöka göra detta så kortfattat och tydligt som möjligt.
    Är skild sedan 3 år tillbaka, gemensam vårdnad om en 10årig son med en dokumenterad rörelsebegränsning. Det är inget "stort", men han är klumpig och ganska stel i kroppen. Han är medveten om det och mår bra. I höstas började han på mellanstadiet vilket innebar skolbyte. I samband med detta informerade jag klassföreståndaren om hans begränsning. 

    Nu har vi varit på utvecklingssamtal. Eftersom pappan inte vill ha dem med mig (en lång egen historia som inte hör hit) så har vi separata samtal. Idrottsläraren har då bedömt att sonen riskerar att inte uppfylla målen pga av sin klumpighet (?). Fadern hade samtalet när idrottsläraren var i byggnaden och de beslutade att skicka sonen till skolsköterskan som ska utreda sonens ena fot (?) för vidare remiss till ortoped. 

    Under helgen har jag samtalat med fadern och vi har kommit fram till att inte skicka sonen till skolsköterskan, då sonen som sagt inte mår dåligt av sin begränsning. Jag informerade idrottsläraren idag.

    Jag har nu fått svaret att sonen SKA skickas till skolsköterskan eftersom fadern gett sitt medgivande.  Idrottsläraren påstår sig ha befogenhet att skriva ett sådant här omdöme efter vad hon ser och även ha sig befogenhet att bedöma sonen. Han ska dessutom dit imorgon!

    1) Kan idrottsläraren gå förbi båda föräldrarna och skicka en elev till skolsköterskan?
    2) Kan fadern svänga igen ifråga, och ge idrottsläraren befogenhet att skicka till skolsköterskan utan mitt medgivande?
    3) Måste inte jag åtminstone informeras när det bokas en tid för min son hos skolsköterskan?


    Det här är viktigt för mig för jag vill inte att min son ska känna att "det är fel på mig". Det är det inte. Han har lärt sig leva med sin begränsning, hans vänner accepterar honom för den han är. Han har inte ont. Jag ser en stor risk att han kommer börja just känna att det är något fel på honom om det ska utredas något som inte behöver utredas.

    Folk som utan något mer än sin egen åsikt tycker att sonen ska till sjuksköterskan behöver inte svara. Jag känner min son bäst. Jag behöver svar på de tre frågorna ovan - inte vad folk tycker om hans begränsning eller om de tycker jag har fel.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-03-21 11:41
    Förtydligande. Dokumenterad rörelsebegränsning = har varit hos en specialistläkare. Denne har gett oss rådet att han har den här begränsningen och att den inte kommer hindra honom i livet. Det går inte att "göra" något åt den, utan precis som min son gjort, är rådet att lära sig att leva med den och lära sig acceptera sig själv.

    Idrottsläraren vill alltså gå emot den rekommendation specialistläkaren gett oss.

  • Svar på tråden Får skolan boka tid för remiss till ortoped utan mitt medgivande? Fadern har gett medgivande. Gemensam vårdnad
  • Ego Lovers
    Anonym (Mia) skrev 2016-03-22 13:29:57 följande:
    Sonen din ska ju bedömas efter sina egna möjligheter!

    Jag skulle meddela denna idrottslärare att en skolsköterska eller till och med skolläkare inte har någon som helst tillräckligt kunnande att bedöma sonens skada. De kan inte det för de är inte specialister. Jag skulle kontakta vården själv, fråga dem om det behövs en uppföljande utredning då det nu var några år sedan, sedan be om att få ett bra intyg till idrottsläraren. Var sonen två år när han utreddes sist så är det nog bra med ny bedömning, var han åtta år så nä då får det vara!
    Ibland har en allmänläkare eller en simpel ssk löst gåtor som genier inte kunnat lösa pga att de har ett sådant snävt intresseområde
  • Ess
    Steven01 skrev 2016-03-22 17:44:11 följande:
    Därför att läkare är människor och människor gör olika bedömningar! Varför lägga en människas hela framtid i händerna på en person när det enda som krävs är två timmar för att få en andra bedömning!
  • Anonym (T)
    Fennyxx skrev 2016-03-22 17:43:33 följande:
    Jo. Om föräldrarna hade kommunicerat hade situationen aldrig uppstått.
    Det vet du inget om, för övrigt skadar det aldrig att skaffa sig kunskap om vad det än gäller, 
    Självhävdelsebehov kan parterna ha även om dom kommunicerar med varandra.

    Som situationen är nu utesluter inte det ena det andra.
    Dom kan både gå till familjerätten och ts kan ändå söka råd hos en jurist.
    Så nej, det ena utesluter inte det andra, vilket var exakt vad jag skrev. 
  • Anonym (Söndercurlade ungar!)
    Anonym (T) skrev 2016-03-22 19:17:28 följande:

    Det vet du inget om, för övrigt skadar det aldrig att skaffa sig kunskap om vad det än gäller, 

    Självhävdelsebehov kan parterna ha även om dom kommunicerar med varandra.

    Som situationen är nu utesluter inte det ena det andra.

    Dom kan både gå till familjerätten och ts kan ändå söka råd hos en jurist.

    Så nej, det ena utesluter inte det andra, vilket var exakt vad jag skrev. 


    Du skriver felaktig information och råder ts att kontakta en jurist. Konfliktdrivande skulle jag kalla det beteendet.
  • K med lilla E

    Jodå det gör de visst. Man kan lätt aktualisera patienten igen och göra en ny undersökning och ny bedömning. Barn växer och detr inte ovanligt att man tar upp utredningar många gånger under uppväxten.

    Hur lång tid det är eller om killen faktiskt har en uppföljande läkare skrivet ts inget om.

    Mitt svar var generellt att vården inte utreder patienter som redan är utredda och troligen har en läkare som är pal.

    Problemet här verkar inte vara btist på utredning utan kommunikation mellan skola och föräldrar[/quote]

  • Themis

    Jag hade velat få förnyad bedömning av specialist om det har gått några år, i synnerhet när det gäller barn, som utvecklas mer än en vuxen med en "statisk" diagnos. 

    Tyvärr kan man bli felbedömd och felbehandlad även av specialister, så för alla fall där bedömningen påverkar en under lång tid/livsvarigt så hade jag aldrig nöjt mig med en enda utredning.

    Bitter och dyrköpt erfarenhet har lett mig till den slutsatsen.


    Silence is golden. Duct tape is silver. /unknown
  • Anonym (Idrottslärare)

    Först för att tala specifikt om just idrottsämnet; I roll som lärare skulle iaf jag helst sett ett intyg på vad din son har exakt från läkare. Har du redan lämnat in ett sådant så ska undervisningen kunna anpassas iaf helt klart så att din son får motsvarande godkänt betyg i ämnet, men helst skulle jag se anpassning till även ett par till grader i betyg. Skolsköterskan har högre sekretess än lärare så även om denne har tillgång till en diagnos är det inte säkert att hon kan dela med sig av den. Fixa ett intyg direkt till idrottsläraren är mitt tips. 

    Men som idrottslärare blir du expert i att se rörelsemönster (något som ibland inte finns hos läkare och troligtvis inte alls hos dig). Läraren kanske kan hjälpa din son att bli mindre stel och klumpig? Även om han är rörelsehindrad i någon kroppsdel kan man ofta träna upp en annan för att kompensera. Kan det finnas saker som kan skada din son och han därmed inte bör delta i? Är det något extra att se upp med i undervisningen? Allt detta är jätteviktigt för en idrottslärare att veta. Nästan alltid finns det något man kan göra för att hjälpa och tänk dig att det kan göra att din son får det enklare i framtiden. Oftast ju tidigare desto bättre! Om din son utvecklar ett felaktigt rörelsemönster som följd av hans nedsättning så är det dessutom viktigt att fixa snabbt så han inte får problem med leder eller annat som vuxen.

    Varför vill du inte att din son ska se skolsköterskan eller en ortoped? Om din son har en nedsättning kommer han varken bli mer eller mindre upprörd över en till undersökning. Om han till exempel alltid åker ut först i kull så är han nog själv ytterst medveten om hans problem (även hans klasskamrater- de är unga, men inte blinda och sådant märks snabbt), så tror inte att det kommer att skapa något problem som din son inte redan märkt av och hanterat.

  • Anonym (skolsköt)
    Anonym (mamma) skrev 2016-03-21 13:16:19 följande:

    Jag vet att det säger mer om den elaka tungans personlighet än om mig från dess ord, men jag får säga att tyvärr sårar det ändå. Jag försöker vara en god mor och det är inte enkelt alla gånger att avväga olika frågor. Jag trodde detta var ett forum för råd och stöd, inte för elakheter och snabbdragna slutsatser.

    Jag har fått några kloka svar som egentligen går i samma linje som jag själv är inne på. Tack till läraren för dina flertalet bra svar. Att det handlar om idrottslärarens bristande förkunskaper och kanske lite lathet att vilja lösa problemet utifrån hellre än inifrån. Om det ändå vore så enkelt att ett inlägg i skon skulle lösa allt! Tro mig - då hade jag tagit det! Alla gånger! Men jag ser inte att det finns något belägg för att ett inlägg skulle lösa något, utan bara ge min son känslan av att det är fel på honom.

    Jag vill även förtydliga att jag inte gått i konflikt eller konfrontation och att det är jag som initierat försök till samtal med idrottsläraren. Jag har försökt förklara vad specialistläkaren sagt och aldrig ifrågasatt henne - utan haft fokus på vad jag redan vet och varför jag i nuläget ställer mig tveksam till att detta ska utredas (igen) av skolan.
    Det är idrottsläraren som, enligt beskrivet ovan, har bokat en tid utan att ens informera mig och som nu när jag trots att jag säger att jag är överens med fadern om att besöket inte ska ske där - så ska det ändå ske - för han gett klartecken tidigare.
    Det är hon som säger att målen riskerar att inte uppfyllas, men hon tydliggör inte på vilket sätt, för målen ska baseras på kunskap och engagemang, inte på prestation. 

    Jag förstår att det är lätt att utgå från att det säkert är mig det är fel på, men om ni törs, prova tänk utanför boxen och ställ er frågan, IFALL det är idrottsläraren som faktiskt inte förstått vidden av problemet, vad skulle ni göra då? Ifall det var ert eget barn - för jag gissar att ni inte själva anser er vara så korkade som ni tror att jag är - hur hade ni agerat?

    DET är svaren jag vill ha, inte era elaka, låga och fega anonyma svar som inte gör ett skvatt för mig.


    Om läraren inte lyssnar på dig angående vad läkaren har sagt varför inte prata med skolsköterskan om just detta. Hen kanske kan  hjälpa till att få läraren att förstå.
  • Anonym (Söndercurlade ungar!)

    Om idrottsläraren har bedömt att barnet inte kan nå målen utan en utredning så kan rektorn besluta om att barnet ska utredas oavsett vad vårdnadshavarna säger. Ett åtgärdsprogram ska göras och sen kan skolsköterskan ta vid.

  • pyssel
    Anonym (Söndercurlade ungar!) skrev 2016-03-22 14:59:00 följande:

    Det är inte idrottslärarnas "fel" att betygskraven är som de är. Vad ska hon anmäla?


    Om du läser Skolverkets bedömningsstöd som redan länkats behöver du inte hitta på egna betygskriterier. Det står klart och tydligt.
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Får skolan boka tid för remiss till ortoped utan mitt medgivande? Fadern har gett medgivande. Gemensam vårdnad