Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Flash Gordon skrev 2019-10-06 15:36:22 följande:

    Det säger så oerhört mycket om hur samtiden fungerar.

    Och i stunden efterår sitter de och klagar på samtalsklimatet.


    Hur länge har inte du diskuterar med folket i fråga? Tanken på att bådadera skulle ha sååå dålig koll på hur du kan tänkas stå i en sådan fråga att de föreslår att du ser på rösträtten per se som en missräkning...

    ...lockar till skratt oavsett om de spelar dumma eller faktiskt har försökt förstå dig under all denna tid.

    Men troligen fick de helt enkelt chansen att demonisera en meningsmotståndare och sedan tog ryggmärgsreflexen över - efter att ha kunnat hålla på såhär i flera år näst intill problem- och friktionsfritt samt efter att ha sett hur det legitimerats i den offentliga debatten/av etablissemanget minst lika länge.

    Som ett normaliserat eko från gårdagens Sverige och idag liksom igår, missar man hur mycket vatten SD med flera (i stort och sammantaget) får på sina kvarnar av denna demonisering.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    oOOo oOOo skrev 2019-10-06 16:47:42 följande:

    "Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity."

    - MLK


    Klockrent!
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-06 20:34:41 följande:

    Du behöver inte använda 'de' för att benämna mig. Jag är en person och är inte av kunglig börd.,

    Jag häpnade över formuleringen, därav frågan. Men jag vet att mina frågor av dig allt som oftast tolkas som påhopp..

    Så om FG menade sen allmänna rösträtten eller sedan tiden för allmänna rösträtten är för mig oklart, jag tror inte heller jag får ett förtydligande.

    När det sägs av SDsvansen att åsiktskorridoren är trång så är det inte pga att de inte tål att deras påståenden ifrågasätts, utan det räcker med all tydlighet enligt inlägget ovan att frågan om vad som menas tas som ett belägg för att de inte får tala fritt.

    Det är trångt nu


    Jag adresserade både dig och KillBill. Mycket som i första stund väcker häpnad går att förstå bättre om man anstränger sig lite...

    Du behöver inte sådan information om rösträtten för att förstå att Flash Back menade att strategin fallerar. Men du kanske anstränger dig dåligt här också.

    Ärligt talat så försöker jag finna vitsen med att diskutera med folk som år in och år ut kan diskutera med exempelvis Flash Gordon - utan att få en bättre inblick i vederbörandes åsiktssfär än att man tillskriver honom antidemokratiska åsikter.

    Antingen ligger det något tröttsamt trögt i faktumet ovan eller ett lika tröttsamt jävelskap som lämnar avsändaren oförtjänt att tas på allvar.

    Om du inte drar dig från att klistra antidemokratiska åsikter på någon som du borde ha full koll på - varför ska man ta dig seriöst?

    Om du förstår dina meningsmotståndare så dåligt att du efter år av diskurser lyckas klistra antidemokratiska åsikter på exempelvis Flash Gordon - varför ska man ta dig seriöst?
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-06 22:39:37 följande:

    Det är ju märkligt att en fråga betyder att jag tillskriver FG antidemokratiska idéer. Och ännu märkligare är den sekundärkränkthet som levereras i påståendet om att en fråga är att tillskriva någon antidemokratiska idéer.

    Är denna kränkthet något som skall tas seriöst?

    Jag har ingen klar uppfattning om var FG står i en massa frågor. inte heller var du står.  Så istället för att 'underförstå hittepå' - vilket jag tagit upp med dig om just dina underförstådda hittepå tidigare - så frågar jag vad ett påstående betyder.

    Den som inte blir kränkt över en fråga  - utan kanske istället ser och känner igen vad jag ofta gör - förstår att en fråga är menad att förtydliga och undersöka argument. Jag tycker nog att du borde veta att jag allt som oftast vill bena ut argument, premisser och underliggande föreställningar. Nu bad jag FG om ett förtydligande - och då är det alltså enligt dig inte en fråga utan ett tillskrivande om antidemokratiska idéer.

    I detta inlägg tillskriver jag dig sekundärkräkthet iom att en rak fråga anklagas att antidemokratiska idéer tillskrivs andra.

    I en argumentation är det rimligt att påståenden får följdfrågor och får förklaras - det är inte konstigt att debatten polariseras och att en del tror att korridoren är trång. Det är som sagt inte ens ett ifrågasättande elller motsägande av någons påstående. Det är ju för h*lvete en fråga. 


    Ser frågeställningen och ber om ursäkt för hastigt slarv.

    Kränkt? Sekundärkränkt? Antingen driver du med mig eller tror att du känner andra genom dig själv...

    ...ordet upprörd hade dock klätt. Har inte mycket till övers för folk som kör med fulspel mot debattörer som verkligen försöker - men nu gällde det inte här.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-07 00:21:50 följande:

    Så då du inte läser och blir upprörd, ja då är det ok... En ursäkt (be om ursäkt) med ursäkt (bortförklaring)...

    Ursäkten accepterad, citerar salig 'morfar' - det är ok bara du inte gör det igen unge man.

    Sekundärkränkt är å någon annans vägnar - kalla det sekundärupprörd om det känns bättre - för att du underförstod ditt eget hittepå om vad jag skrev...

    Återstår att se om FG får loss tungan och berättar vad denne egentligen menade.


    Fint så, om än lite lustigt att se dig mallig för att du fick en ursäkt från mitt håll.

    Nej, upprörd heter det. Inte kränkt. Varför vill du ha väckt direkt svårhanterliga känslor i någon? Reflektera över det en stund om inte avhumaniseringen av dina meningsmotståndare gör det omöjligt för dig...

    Jisses, bilden jag skulle ha av dig om jag skulle vilja få dig kränkt skulle hålla dig vaken om nätterna. Folk som jag vill få kränkta har inte riktigt tjafsat med mig på internetforum...

    Hur som haver så behöver du förklara hur du har kommit fram till det här:
    Padirac skrev 2019-10-06 20:34:41 följande:

    När det sägs av SDsvansen att åsiktskorridoren är trång så är det inte pga att de inte tål att deras påståenden ifrågasätts, utan det räcker med all tydlighet enligt inlägget ovan att frågan om vad som menas tas som ett belägg för att de inte får tala fritt.


    1. Har jag någonstans påstått att folket utanför en åsiktskorridor inte får tala fritt? I en annan tråd - där vi också har diskuterat åsiktskorridoren - har jag flera gånger påpekat för dig att det inte handlar om att man ej skulle få tala fritt...

    ...och här lägger du motsatta ord i munnen på mig.

    2. Med vilka belägg målar du upp mig som en del av SD-svansen - till och med som en slags talesman för den?
    Padirac skrev 2019-10-06 22:39:37 följande:

    Jag har ingen klar uppfattning om var FG står i en massa frågor. inte heller var du står.


    Jasså, det säger du? Och utan några frågor eller minsta skymt av det där grävande intellektet du påstår dig ha i inlägg #4395, har du alltså kommit fram till att jag (bland annat) representerar SD-svansen... vilken bedrift! Spår du även i kaffesump?!

    Självbild och verklighet. Ibland som vatten och olja även för mig.

    Vet du om att jag från början diskuterade sida vid sida med KillBill, FDFMGA med flera för ett bra tag sedan (merparten ej aktiva idag, vad jag vet)? Det slutade dock såhär när jag började ifrågasätta de (på den tiden) grövre påhoppen som riktades mot SD:are här i forumen och i allmänhet.

    >>Är du inte med oss 100% så är du emot oss 200%<< Det polariserade klimatet i ett nötskal.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-07 08:44:53 följande:

    Tillräckligt länge för att veta att det inte är något att bry sig om.Vilket är precis vad det handlar om. Ryggmärgsreflexer. Ett betingat beteende.

    Skillnaden mellan 2009 och 2019 är att 2009 var de i majoritet och kunde skada folk. Inte nu längre. Nu är det bara några enstaka individer kvar som håller på såhär och de blir färre för var dag.

    Medan jag började min karriär här med att ifrågasäta om det verkligen var så smart att kalla SD-väljare för rasister, nazister, okunniga bonnläppar och sedan skratta i grupp åt dem. 


    Ait. Ser även att jag inledande faktiskt skrev >>föreslår<< [att vederbörande överhuvudtaget föreslog och på annat håll insinuerade din hållning ifråga] och borde hållit bättre i den distinkta skillnaden. Inte alltid så lyckat att debattera sömndrucken...

    Najs, så klarsynt kan jag inte klassa mitt gårdagens jag. Med handen på hjärtat - även om jag inte kastade lika skämda frukter som många andra här kunde göra på den tiden (dock långt ifrån oskyldig) - så förändrades min inställning i och med att SD växte... och det helt enkelt kändes orimligt att knyta ann alla dessa (läs: förnedrande) fördomar och (läs: nedsättande) förutfattade meningar - med hundratusentals/över en halv miljon individer (som givetvis nöts av jargongen i sig därtill). Pinsamt men sant... men det kanske ser ut så när man skiftar fot på det viset, vad vet jag. Hur som helst pinsamt.

    Man får ta den hederliga debatten istället men det sker/har skett mer i andra nätforum och speciellt IRL. Här kan man väl bara drömma om att kunna ha debatter ifred med SD:are och utan att målas upp som Hin Håle själv om man inte verbalt spottar emellanåt eller ser ut att närmare sig varandra på någon punkt...

    ...att samtala med SD:are verkar dock gå bättre här, av någon anledning.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-07 13:19:39 följande:

    "Djävulens advokat" var det snällaste jag kallades när jag ifrågasatt smartheten i att alienera en hel grupp på det sättet. Det uttrycket visar ändå på någon slkags civiliserad respekt för den ståndpunkt jag intog.

    I ärlighetens namn var det inte särskilt svårt att förutspå utvecklingen redan för 10-15 år sedan. Verkligheten vinner nämligen alltid.

    Tar man emot 10000 nya människor, 100000 nya människor, då kräver dessa resurser. Dagis, skolor, sjukvård. Bidrag, ersättningar, pensioner. Bostäder.

    Alla KUNDE räkna ut det här. Det var ingen svår matteövning. Men många, många blundade för konsekvenserna. Och många hatade, hotade och hånade dem som pekade på dessa konsekvenser.

    Alla VISSTE att det skulle gå som det gick men få vågade säga något. Den där åsiktskorridoren, var det.

    De som först vågade säga att kejsaren var naken var de som hade minst att förlora på det. Dvs de 5,4%  "bonnläpparna, rasiterna och de outbildade arga unga vita männen" som röstade SD 2010. Ja, vi känner alla igen de eptiet som delades ut. 

    Men allt eftersom verkligheten blev allt tydligare så började fler och fler våga säga det uppenbara och nu är SD på runt 20% och långt fler än så är nu emot invnandringen som den ser ut.


    Jo, utvecklingens riktning med sotigt kol i maskineriet kan man se på lång väg.

    Har aldrig förstått den där tanken att om man gör A så får man B i sammanhanget människor. Folk tror verkligen att SD förlorar på att hanteras som skräp (läs: som de faktiska farliga motståndarna för det politiska etablissemanget) samtidigt som det politiska etablissemanget blundar för den missnöjda folkopinionen, tar kritiska beslut över folkets huvud, fortsätter som ingenting oavsett vad folket tycker och inte ens samtalar ordentligt med den oroliga delen av Sveriges befolkning.

    Man lyckades göra SD till politikens en så kallad >>Antihero<<. Och dragningskraften till sådant förstår vem som helst med lite rebellblod i sig... inom kulturen pratar vi alltså om Clint Eastwood i en spagettiwestern, Deadpool (Marvel), James Bond, karaktärerna i spelserien Broderlands och så vidare - folk ÄLSKAR en antihjälte så länge som den kämpar för någonting som folket vill ha samt kämpar mot någonting som folket inte vill ha. Då visar det sig gång på gång att folk har mer än nog så mycket överseende med att antihjälten har gott om samt helt uppenbara brister (omoraliska, gör saker för fel syfte, mansgrisar, skitstövlar, kalla, vansinniga/tokiga et cetera). Precis som en >>Underdog<< kan få folk att reagera snarlikt men av helt andra skäl. Och fenomenet med antihjältar har vi känt till länge...

    Och processen du beskriver med en åsiktskorridor som resulterade i självcensur kring direkt uppenbara utmaningar skriver jag under på. Ha i åtanke den storm som uppstod när Tobias Billström (M) ruckade på proppen lite och när han började problematisera sådant som >>volymer<< och >>antal<< i den offentliga debatten, 2013.

    Vem förstår inte att det krävs mer resurser om befolkningen ökar i antal och att det finns en gräns för både hur snabbt vi kan få fram dessa resurser och vad vi överhuvudtaget klarar av för en period? Visst, en lång mening om man formulerar det som i föregående, but come on! - man kan kognitivt jämföra det med att förneka att ett glas kan överfyllas...

    Sedan kan det såklart vända till någonting mer hanterbart men det förutsätter att vi inte fortsätter att utmana situationen för en period.

    Och inte minst för tillståndet på planetens skull, med ett allt instabilare klimat och väder på sina håll - för när sådana flyktingvågor börjar röra på sig (tänk 10-20 år framåt i tiden) så gäller det verkligen att ha ordning på torpet...

    ...om vi vill kunna hjälpa till med nya platser att bo på för de drabbade. Föreställ dig dagens vård- och bostadsköer i en sådan situation eller ens hälften av dessa problem då.

    Jag kan inte riktigt se hur vi ska kunna klara sådana utmaningar om vi inte balanser tillståndet här och förbereder oss med största möjliga allvar som ledstjärna.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-07 17:18:16 följande:

    Nu anser jag att en ursäkt inte är en ursäkt om den följs av ett förklaring. Då liknar det en bortförklaring i stället för att be om ursäkt. Men det märkliga tar inte slut... Hur får du mitt påstående om att jag inte vet alla positioner du, FG eller de flesta på FL tar i olika frågor som ett belägg för att jag säger att du och FG tillhör SDsvansen. Jag säger snarare vilken position SD svansen har enligt min uppfattning. Andra kan naturligtvis ha samma uppfattning och inta samma positioner som de. Detta utan kaffesump.


    Jag vet inte vad jag ska göra med informationen om vilka särskilda kriterier du har för att räkna en ursäkt som en ursäkt. Men ok, du finner det alltså märkligt att jag inte förhöll mig till dessa kriterier när jag bad om ursäkt... ja, jo, vi lever väl i en märklig värld antar jag.

    Nästa gång ska jag försöka veta saker innan jag får reda på dem. Inte mer än rimligt att jag iallafall försöker.

    Aja, hur som haver. Den här meningen/stycket fick mig att ställa frågan >>Med vilka belägg målar du upp mig som en del av SD-svansen - till och med som en slags talesman för den.<<:
    Padirac skrev 2019-10-06 20:34:41 följande:

    När det sägs av SDsvansen att åsiktskorridoren är trång så är det inte pga att de inte tål att deras påståenden ifrågasätts, utan det räcker med all tydlighet enligt inlägget ovan att frågan om vad som menas tas som ett belägg för att de inte får tala fritt.


    Du ser väl att frågorna står i numrerade punkter precis under det här citatet i inlägg #4398? Du verkar dock knyta frågorna till citat under dem...

    Om du även har särskilda kriterier för hur du anser att man ställer upp frågor och vill läsa frågorna innan du har läst vad de relaterar till, så kan jag göra mitt bästa även med det.

    Kan du svara på frågan nu?
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-07 20:39:07 följande:

    Jag grundade allt på att

    dina anklagelser över en enkel fråga jag ställt och responsen på det som jag uppfattade som i en avsevärd del liknade den definition som HEO gav 'åsiktskorridor'

    nu kritiserades inte bara att förspråkarna för 'PK-åsiktskorridorens existens' sades emot, utan att det ställdes öppna frågor om vad som menades med deras utsagor.

    Rätt eller fel?  Eller ett oläst frågetecken som skapar ringar på vattnetÅsiktskorridoren -- det vill säga den buffertzon där du fortfarande har visst svängrum att yttra en åsikt utan behöva ta emot en dagsfärsk diagnos av ditt mentala tillstånd


    Hmmm, ok. Du försöker alltså påstå att man behöver tillhöra SD-svansen för att reagera som jag gjorde - missförstånd eller inte. Vi hade nog levt i en allt märkligare värld om enbart SD-svansen kunde uppröras av det jag upprördes av (oavsett hur missförståndet hanteras i sammanhanget). Men då vet jag att du själv inte upprörs när du tror att folk demoniserar andra på ett fult vis och kommer aldrig att uppröras av det heller... för du vill såklart inte tillhöra SD-svansen själv.

    Aja, sak samma. Köper inte den här förklaringen för fem öre men det kvittar. Jag har hängt här länge nog för att veta att SD-stämplar tillhör det hetaste tilltaget att ta till för en del... och längderna man behöver gå för att stämpla en anarkist som SD-what ever stoppar inte många här heller. Man kan sammantaget se det som en slags återkommande tvångsritual att sätta SD-stämplar på varenda meningsmotståndare...

    ...finns det överhuvudtaget någon meningsmotståndare här som inte har fått en sådan stämpel av någon? Det sker så systematiskt att jag faktiskt tvivlar.

    >>nu kritiserades inte bara att förspråkarna för 'PK-åsiktskorridorens existens' sades emot, utan att det ställdes öppna frågor om vad som menades med deras utsagor.

    Rätt eller fel? Eller ett oläst frågetecken som skapar ringar på vattnet<<

    Skulle du kunna formulera om det som jag citerar ovan?
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-07 22:41:50 följande:

    Nu är det ju inte bara SDsvansen utan också andra långt ut på högerflanken som gastar om att de är förtryckta av åsiktskorridoren.  Kanske gör du det också  - eller så är det enbart en allmän reflektion du gör baserat på observationer att åsiktskorridoren förhindrar SDsvansen och de längre ut på högerflanken att gasta om åsiktsförbud. Du får berätta själv hur du ser på det. Kanske är du anarkist på ena flanken, eller den andra. det har jag som sagt tidigare ingen full uppfattning om.

    Det jag reagerade på var att det först snackats om att 'åsiktskorridoren' förhindrade människor att tala fritt utan att 'dömas och diagnostiseras' - ett dåligt samtalsklimat helt enkelt  - om jag får sammanfatta HEOs poäng på detta vis för enkelhetens skull.

    Sen ställde jag en öppen fråga som med all uppenbar tydlighet tolkades som en retorisk fråga eller ett påstående... 

    Vilket då bemöttes...Detta sammanfattar jag med orden: När det sägs av SDsvansen att åsiktskorridoren är trång så är det inte pga att de inte tål att deras påståenden ifrågasätts, utan det räcker med all tydlighet enligt inlägget ovan att frågan om vad som menas tas som ett belägg för att de inte får tala fritt.


    Ja, nationalister och konservativa vill statistiken främst peka ut. Vad som kan klassas som specifikt extremt bland dessa kan såklart diskuteras men vi har nog ungefär samma bild.

    Jag beskrivs väl allmänt dåligt genom kliniska ideologier i politisk mening utan det landar i sådant som humanism (en doktrin), anarkism (hur nu det ska placeras, någonting mellan en doktrin och enklare insikt), icke revolutionär (ideologisk temperatur/tolerans), viss förkärlek till primitivism om än mest ett romantiserande, något konservativ (i meningen tempo) och sedan allsköns filosofi som inte ens borde kunna samexistera mellan två öron emellanåt (och genom det ganska tydligt postmodern). Bär jag på några extremer så skulle jag själv peka ut intellektuell öppenhet och dito tolerans (det vill säga så att det potentiellt skapar problem, helt enkelt extremer).

    Själv?

    Ok, jag förstår - dock för trött för att gnälla vidare om SD-stämplar.
    Skriver i E-Prime.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?