Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    KillBill skrev 2021-03-23 19:37:54 följande:
    Digestive skrev 2021-03-23 19:16:31 följande:
    Den fattigaste tiondelen av befolkningen... med andra ord en snävare andel än den del av Sveriges befolkning som lever på inkomststöd.

    Ur artikeln:
    Här [i Sverige] är det i stället framför allt inkomster från kapital som gjort att de rikaste dragit ifrån, berättar Roine.

    Finner du det märkligt eller till och med orättvist att olika typer av inkomststöd per se inte kan växa i samma takt som kapitalet bland hos den rikaste tiondelen i Sverige (det vill säga med ~80% sedan början av 90-talet, enligt uppgifter ur samma artikel)?
    Återigen: 
    "De lägsta inkomsterna har ökat med i genomsnitt 0,4 procent per år, medan toppen ökat med 2,5 procent från 1970-talet till 2010. Om Sverige hade haft 0,4 procents tillväxt i 25 år skulle alla beskriva det som en katastrof, säger Markus Jäntti, professor i nationalekonomi på Institutet för social forskning vid Stockholms universitet."

    0,4 procent i årligt inkomstökning täcker inte för att hålla jämn takt med inflationen ochleder till att man får det sämre. 

    Låga inkomster är förknippade en en mängd samhällsproblem och
    låginkomsttagare dör också  flera år tidigare än människor med högre inkomster.
    Självklart bör sverige agera för att förbättra situationen för de som det sämt i samhället.  
    Ja, det är märkligt att sjukskrivna har sämre hälsa och disponibel inkomst än friska i arbete. Sann jämlikhet når vi först när sjuka har lika god hälsa som friska.

    Visst kan vi höja inkomststöden så det jämnar ut sig med inflationen. Det vore bara ~4 gånger mer påfrestande för vår statskassa än vad det har varit hitintills (enligt dina uppgifter samt den aktuella inflationstakten generellt).

    Låt mig gissa att det inte är besparingar på en av världens dyraste statsapparater som ska ge utrymme för denna post.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2021-03-24 11:58:16 följande:
    Det är ju ett sätt att se på det.

    Jag tänkte mer att han borde ha fattat något om hur fria strukturer kring företag skapar en positiv utveckling.

    Även om det mestadels var Hägglunds inom försvarsindustrin så fanns det ju forskning där också.
    Härstammar man från ett tankegods som anser att staten är den bästa företagsägaren så är man nog sen med att se poängen med det motsatta.

    Ett privat företag hanteras mer eller mindre som en kassako i Sverige. Det är ingenting som driver utvecklingen framåt utan någonting som finansierar statsapparaten - som i sin tur ska vara utvecklingens katalys.

    Det är inte konstigt att Sverige tappar fart på dessa områden. Att pensionera en gammal vinnarhäst är dock en del av livets gång...
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-24 14:03:09 följande:

    Nu svamlar du. Sverige befäste nyligen placeringen som ett av världens mest innovativa länder. Vad är det som får dig att snacka illa om Sverige?


    Världen har sett en explosion av ökat intresse för bland annat bioteknik, batteriteknik och blockchain-teknik de senaste åren.

    Du menar att Sverige har varit med/är med i kapplöpningen om Covid-19 vaccin, nästa generations energiförvaring och blockchain-teknik?

    Att Sverige är i framkant på områden som telecom med flera är sedan gammalt.  Det är inte riktigt samma sak som att vårt innovationsfält expanderar och därtill hänger med i pågående trender.
  • Digestive

    Ja, Förtroendebarometern är intressant 2021. Inom mätningen kan bland annat konstatera att sittande regering nästan är uppe i samma förtroendenivåer som Alliansens lägsta:


  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-24 22:12:39 följande:
    I dagens Ipsos gör Kristdemokraterna Folkpartiet sällskap under riksdagsspärren och Moderaterna ligger under de siffror som Fredrik Reinfeldt uppvisade. Det är väl Centerpartiet som ligger bäst till av de forna allianspartierna.

    www.dn.se/sverige/dn-ipsos-unikt-lage-nar-tre-partier-riskerar-att-aka-ur/
    Förringar inte faktum att den sittande regeringens allra högsta förtroendesiffror inte ens når upp till Alliansens sämsta inom mätningen.

    Men visst kan nästa val bli en rysare på flera vis, utfallet är dock ingenting som jag lägger någon större vikt vid.

    Det utfallet spelar mindre roll när vi har har en regering som lånar pengar till sin Alldeles för mycket är lagom!-politik istället för att fylla våra lador under högkonjukturer. Lånade pengar som till och med andra länders lador fylls med (nu senast ska 150 miljarder strösslas bort på detta).

    Det är ett fantastiskt dåligt läge som regeringen Löfven har skapat åt Sverige inför kommande lågkonjuktur och då världens reservvaluta samtidigt står inför historiskt obeprövade utmaningar. Vad är planen, KillBill?

    Kanske vore det bra om regering Löfven kunde roffa åt sig några mandatperioder till bara för att tydliggöra vilka det är som har ställt till det...
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-25 17:21:34 följande:

    Vad pratar du om? Sverige lånade näst minst  pengar av EU länderna under förra året. Sveriges statsskuld är bland de lägre i EU. Sverige ekonomi och ekonomiska utsikter bedöms vara mycket goda. Här får du ett exempel som är helt färst. 


    www.dagensnaringsliv.se/20210322/204928/moodys-bekraftar-svenskt-toppbetyg

    Under 2019 hade vi en tillväxt på 1,2% (innan pandemin) och sista kvartelet 2020 låg vi på -0,2%.

    Och här kommer någon och räknar med att Sverige har 3% tillväxt året 2021 (mitt i pandemin och med den högsta arbetslösheten sedan finanskrisen 2008).

    Vilket flummeri. Kommer vi att hitta oljefynd i Sverige 2021 eller vad?
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-25 20:54:52 följande:

    Det är inget konstigt alls utan helt normalt med en ekonomisk rekyl efter en recession. I EU som helhet  förväntas BNP öka ytterligare något men där var också nedgången i BNP så mycket större än vad den var i Sverige under förra året.


    Frågan är snarare om det här är änden av rekylen eller om vi kan hålla skutan flytande en liten stund till. Stockholmsbörsen ligger redan på historiska rekordnivåer och framförallt i USA ser man fler och fler tecken på att en marknadscykel börjar lida mot sitt slut (bland annat 10Y fonderna har börjat rusa i USA och även här i Sverige).

    NASDAQ kan exempelvis dumpa med ~30% och fortfarande befinna sig i en parabolisk rusningstrend och övriga index ser motsvarigt tokiga ut...

    Det är inget litet luftslot som spricker när det väl spricker. Över 20% av all USD som existerar - världens reservvaluta - trycktes under året 2020 allena. Det finns inget historiskt motstycke.

    Men visst finns det sämre platser att befinna sig på än i Sverige när världsekonomin  väl korrigerar sig. Det vore dock en underdrift i kvadrat att mena att Sverige står rustat inför kommande lågkonjuktur - ingen 

    Här nedanför kan den som vill se hur mycket nytryckta dollar som har tryckts vid närliggande kriser (för att stimulera ekonomin) samt jämföra detta med Coronakrisens dito:
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-26 07:13:52 följande:

    Jag vet inte riktigt vart du vill komma. Ekonomerna tror på en rekyl för världsekonomin/högkonjunktur efter pandemin. Den dagen det kommer en lågkonjunktur så är Sverige bättre rustat än de flesta andra länder i Europa (i och med våra låga skuldsättning).


    Så under 2021/efter pandemin så räknar dessa ekonomer med att exempelvis stockholmsbörsen kommer att rusa MER paraboliskt än såhär?


    På fem månader har vi återhämtat oss till samma nivåer som innan pandemin (efter finanskrisen 2008 tog det oss ~4 år) och på fem månader därefter - efter en månads korrigering - har vi sprungit ifrån en parabolisk trend med hela ~15%. 

    Härifrån väntar vi alltså på en rekyl så att ekonomin börjar tar fart igen? - enligt dessa ekonomer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-26 16:12:04 följande:

    Sverige drogs in i finanskrisen 2008-2009 och redan 2010 hade Sverige en kraftig uppgång i BNP på hela 6 procent. 

    "Dessa ekonomer" är tex konjunkturinstitutet och Svenskt Näringsliv. Menar du att du inte litar på prognoser från Svenskt Näringsliv?


    Nja, jag tror att marknaden på flera håll i världen - inte minst i USA - hinner göra gigantiska korrigeringar innan dess.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?