• Anonym (Ansvar)

    DU skapar DITT liv!

    Jag är så trött på folk som bara skyller allt på omständigheter runtomkring och inte tar ansvar för sitt eget liv.

    Det liv du har det har du skapat själv och kan inte skylla på omständigheter (det finns så klart ett undantag, Sjukdom. Det kan man inte styra själv)
    Jag tycker folk är så snabba med att skylla ifrån sig istället för att ta eget ansvar.

    Nej jag mår dåligt på grund av att jag inte har något jobb, för att den här personen sa så eller gjorde så, för att det är mörkt på vintern osv osv osv.

    Nej du mår dåligt för att du väljer att må dåligt. Det är ett val man har. Du behöver inte må dåligt. Och du kan själv välja om du vill låta andra människor få dig att må dåligt. för det kan dom bara om du låter dom göra det.

    Och ja har du en man som inte lyfter på arslet och inte hjälper till eller bara är allmänt pantad så är det inte på grund av honom som du mår dåligt, det är på grund av att det är du som valt honom och gjort ett dåligt val helt enkelt. väldigt lätt att ändra på.

    Så varför skyller folk ifrån sig så mycket istället för att ta ansvar?

  • Svar på tråden DU skapar DITT liv!
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Komplext) skrev 2015-04-03 09:28:41 följande:

    Jag förstår lite hur du tänker TS. Själv är jag ensamstående med barn vv sedan en tid tillbaka, är ganska ung. Har bra jobb och bor i ett hus jag äger själv. Jag väljer aktivt varje dag att försöka se positivt på min situation, att tänka "friska" tankar, att välja lycka och inte älta- även om jag skulle ha anledning till det. Dock så är jag en otroligt stark person, det vet jag med mig själv och det är oftast så jag beskrivs av andra. Självständig, stark, målmedveten, positiv...

    Däremot i mitt arbete (är socionom) möter jag människor varje dag som kommer från olika bakgrunder och med olika förutsättningar. I enstaka fall tänker jag "men ryck upp dig människa", men det är oftast i sådana fall där resurserna finns och där det enda som egentligen behöver komma till är lite positivt tänkande. De flesta jag möter har dock varit med om oerhört tunga saker i livet. De upplever en stor maktlöshet i sina liv och saker de själva inte kan påverka är en stor del av deras liv varje dag. Jag känner så oerhört starkt för dessa människor och gör mitt yttersta för att kunna vara en liten del av deras stöd, att kunna hjälpa med det jag kan för att kunna stötta upp. Men är det något jag lärt mig- och vet, så är det att vara ödmjuk och inte döma. Ge era medmänniskor kärlek, förståelse och visa att du finns där så är bara det en god hjälp på vägen.

    Tänker att din trådstart hade kunnat beröra sååå många fler, och kanske motiverat någon att göra en liten skillnad under denna påskhelg, om den skrivits på ett motiverande, upplyftande och stöttande sätt istället för dömande och kritiskt.


    absolut. jag förstår hur du menar. Och jag vet att alla är olika med olika bagage. Och som sagt jag har inga problem med ödmjukheten. Jag förstår hur andra människor har det och att det inte alltid är så lätt. Jag menar bara på att man måste ha viljan att vara lycklig. Det är faktiskt ett val oavsett hur svårt man har det. Man kan välja det. Man kan INTE välja att ha ett perfekt liv men att vara lycklig är en helt annan sak.

    Även om man inte bara kan trycka på en knapp och bli lycklig (kan inte ens jag) så kan man vilja förändra och välja lyckan.
  • Astarte
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-03 09:32:57 följande:
    jag kan till viss del hålla med dig också. som du säger, många ser sig som offer men ofta så är det även många som skyller på depression för att få ett ord på det, för att använda det som ursäkt för att inte ta tag i det. Då kan man ju fråga vart depressionen kommer från och vad man själv kan göra för att motverka det. Ibland behöver man hjälp dit genom kanske terapi eller så men bestämmer man sig för att man vill vara lycklig så är ju bara det ett stort steg på vägen även om vägen dit är lång.

    Jag säger inte att det går i en handvändning. Det kan ta tid. Men viljan måste ju finnas.
    Fast depressioner kan uppstå av flera orsaker och det är inte alltid personen som drabbas har någon "skuld" i det. Sedan hör det ju till sjukdomen att man gärna tror att det aldrig kan bli bättre och att det därför inte är någon idé att kämpa.

    Sedan är jag övertygad om att du hr fel i att alla kan välja att vara lyckliga. Du förutsätter att viljan är fri, men den tanken är bara en illusion.
  • Daniel12
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-03 09:30:33 följande:

    Håhå Jaja!!


    Det är EXAKT det jag menar. Folk SKYLLER på uppväxt, bakgrund, förutsättningar osv osv. Folk hittar på ursäkter för att inte ta ansvar för sitt eget liv. Nej jag hade jobbig barndom så jag får göra så här, nej jag har ADHD så jag får bete mig illa. Nej jag fick ingen kärlek när jag var liten så det är min ursäkt för att dejta idioter osv osv osv.

    Offerkoftan växer sig större över sverige.
    Jo alla KAN välja att vara lyckliga, Att göra sig själv lycklig. Sen är det olika svårt för alla och det har jag hela tiden sagt. Men alla kan.
    Det är bara det att folk väljer att göra sig till offer istället.


    Det är inte "bara" något folk skyller på. En person som varit i missbruk t.ex. och som arbetsgivare känner igen från gatan kan ha otroligt svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Sen existerar faktiskt det fenomenet att det finns människor som  på olika sätt blir motarbetade pga andras avundsjuka. Själv var jag t.ex. tvungen att flytta till en annan ort eftersom jantelagen var alltför utbredd i den mindre kommun där jag bodde. Folk blev avundsjuka bara för att man fått ett arbete eller ville ägna sig åt högre studier. "Man blir aldrig profet i sin hemstad" finns ett gammalt uttryck som heter.

    Hur ställer du dig då till misshandlade kvinnor t.ex. som sitter fast i en relation med en man som ständigt hotar och kontrollerar dem och inte låter dem träffa eller ringa till vänner etc? Och när inte polisen ingriper? Får de skylla sig själva? Ja naturligtvis, de "valde" ju att bli tillsammans med de männen, som de från början inte hade en aning om var sådana som de blev!

    Ja du är lättlurad och manipulerad av "tänk positivt och förändra ditt liv" - trenden.

  • Anonym (Maja)

    Jag förstår inte riktigt vad som är alternativet? Att man ska gå opåverkad genom livet? Man kan väl bli förbannad på en vän som beter sig illa även om man har valt den vännen själv? Blir ju ett märkligt liv om man bara "får" göra perfekta val - inte så lätt att veta det i förväg heller ....

    Och sen kan man ju fundera på hur utvecklingen gårr frammåt om man aldrig får reagera på felaktigheter bara för att man har ett eget val, löneutveckling, och olika rättigheter av olika slag - vad skulle hänt på den fronten om folk bara "jag har ju valt det här jobbet själv så då ska jag inte klaga".

    Sen påverkas man faktiskt även av andras val. De som i exempelvis krigssituationer blir utsatta för extrema övergrepp mot de mänskliga rättigheterna tex - har de valt det själva?

  • Anonym (Komplext)

    Vill tillägga en sak också. Vi i Sverige ses ofta som så mjäkiga men jag tror att det kan bero på att vi har en så otroligt stark jantelag här. "Du ska inte tro att du är något, skryt inte, visa inte när du gjort något bra".

    Jag är helt övertygad om att vi behöver SE varandra (och oss själva) mer. Vi är så himla dåliga på att ge varandra beröm och credit men ändå är det så få saker som detta som verkligen kan göra en människa varm inombords. Jag försöker alltid lyfta mina medmänniskor, ge beröm och komplimanger som jag kan stå för, för det finns där! Är inte kristen eller så men jag brukar tänka på "kärleksbudskapet". Prova ni också! :)

  • Anonym (seenitall)
    Anonym (Komplext) skrev 2015-04-03 09:45:04 följande:

    Vill tillägga en sak också. Vi i Sverige ses ofta som så mjäkiga men jag tror att det kan bero på att vi har en så otroligt stark jantelag här. "Du ska inte tro att du är något, skryt inte, visa inte när du gjort något bra".

    Jag är helt övertygad om att vi behöver SE varandra (och oss själva) mer. Vi är så himla dåliga på att ge varandra beröm och credit men ändå är det så få saker som detta som verkligen kan göra en människa varm inombords. Jag försöker alltid lyfta mina medmänniskor, ge beröm och komplimanger som jag kan stå för, för det finns där! Är inte kristen eller så men jag brukar tänka på "kärleksbudskapet". Prova ni också! :)


    Håller med om att det saknas värme och kärlek i Sverige. Det är var man för sig själv och när det sedan påverkar en person negativt så ska man skylla sig själv. Det blir en nedåtgående spiral.
  • Eisa

    Teoretiskt kan alla göra sig själva lyckliga ja (till en viss gräns, vi har inte tillräckligt med hormoner för att känna eufori hela dagarna). Men i praktiken saknar många människor verktygen. Det är inget konstigt och inget man kan döma dem för. Livet är inte lätt. Man kan försöka hjälpa med det man kan.

  • Anonym (Lycklig)

    Oavsett var vi befinner oss och hur våra liv ser ut kan vi välja att fokusera på det positiva i tillvaron. I hos själva, i vår omgivning, i vår natur mm. Genom att bryta negativa tankemönster så kan man komma långt när det gäller att bearbeta motgångar man möter genom livet. Jag blev svårt sjuk och kom över en bok: Döden gav mig livet / Dying to be me av Anita Moorjani. En otroligt inspirerande bok som gjorde att jag med små metoder och förändrat tankesätt blev lycklig trots alla problem som fanns kvar i min tillvaro. Heltidssjuk, maken fick börja försörja mig, kunde bara äta väldigt begränsad mat, inget socialt umgänge, alltid trött och energilös. Men jag var och är ändå jättelycklig trots att jag varit sjuk i många år.

    Jag hamnade i en livskris några år senare och trodde att jag skulle vara deprimerad hela livet pga detta eller iaf många år. Men jag skrev av mig varje dag, använde metoderna jag lärt mig samtidigt som jag gick hos en psykolog och efter några månader var jag tillbaka på 90% och ännu senare tillbaka där jag var innan. Man kan känna lära sig att känna sig mer tacksam, ödmjuk inför livet, älska sig själv mer och varje gång en negativ tanke som inte bidrar med något konstruktivt (negativt ältande) kan man bryta den genom att tänka bort den med en positiv tanke eller aktivitet. Tanken kommer då allt mer sällan tills den till slut nästan försvinner helt. Det är ingen magi eller quickfix det handlar bara om att man uppmärksammar sina tankar och tar kommandot över tankarna istället för att tankarna själva sätter agendan. Tankarna styr allt, det är dom som avgör om du är lycklig eller inte.

    Det är inte vad du har, vem du är, var du är eller vad du gör som avgör om du blir lycklig eller olycklig. Det är vad du tänker på.

  • Anonym (j)
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-03 09:30:33 följande:

    Håhå Jaja!!


    Det är EXAKT det jag menar. Folk SKYLLER på uppväxt, bakgrund, förutsättningar osv osv. Folk hittar på ursäkter för att inte ta ansvar för sitt eget liv. Nej jag hade jobbig barndom så jag får göra så här, nej jag har ADHD så jag får bete mig illa. Nej jag fick ingen kärlek när jag var liten så det är min ursäkt för att dejta idioter osv osv osv.

    Offerkoftan växer sig större över sverige.
    Jo alla KAN välja att vara lyckliga, Att göra sig själv lycklig. Sen är det olika svårt för alla och det har jag hela tiden sagt. Men alla kan.
    Det är bara det att folk väljer att göra sig till offer istället.


    Jag tycker man ska vara försiktig med att se på psykisk ohälsa som något man styr med vilja.Skulle du säga till en med ansiktsförlamning att "skärp dig nu rör på käften"
    Du har en drivkraft att inte bli som dina föräldrar och gör allt för att undvika det men kanske har du syskon med samma uppväxt och erfarenheter som har kapitulerat.Den ena gör allt den andra gör ingenting men båda två har ju i grunden problem.
  • Anonym (Ansvar)
    Astarte skrev 2015-04-03 09:39:34 följande:
    Fast depressioner kan uppstå av flera orsaker och det är inte alltid personen som drabbas har någon "skuld" i det. Sedan hör det ju till sjukdomen att man gärna tror att det aldrig kan bli bättre och att det därför inte är någon idé att kämpa.

    Sedan är jag övertygad om att du hr fel i att alla kan välja att vara lyckliga. Du förutsätter att viljan är fri, men den tanken är bara en illusion.
    det är väl klart vi har en fri vilja.
Svar på tråden DU skapar DITT liv!