• Daniel12

    DU skapar DITT liv!

    Jasså? Själv är jag trött på alla egoistiska människor som säger "Kan jag så kan alla", utan att se de minsta nyanser eller skillnader hos människor ang. bakgrund, uppväxt och förutsättningar. Typiskt den nya ego-generationen med charlatanen Dr Phil i spetsen, och ytterst en agenda från amerikanska staten att folk ska "lära sig" ta ansvar för sina egna liv så att staten på sikt ska slippa bry sig om människor som mår dåligt eller inte kan eller orkar lika mycket som andra.

    Folk som skriver inlägg liknande TS är lättlurade och godtrogna. Men som flera sagt,funkar det för TS så är det väl skitbra.

    Visst kan vi till stor del välja hur vi vill må, det håller jag med om, samt att många gräver ner sig för minsta lilla och har onödigt stor offerkofta, men att generalisera så grovt och säga att alla människor kan bara för att du och ett antal andra kan, så gör det inte det till någon universell regel eller allmängiltig utgångspunkt.

  • Daniel12
    Anonym (Ansvar) skrev 2015-04-03 09:30:33 följande:

    Håhå Jaja!!


    Det är EXAKT det jag menar. Folk SKYLLER på uppväxt, bakgrund, förutsättningar osv osv. Folk hittar på ursäkter för att inte ta ansvar för sitt eget liv. Nej jag hade jobbig barndom så jag får göra så här, nej jag har ADHD så jag får bete mig illa. Nej jag fick ingen kärlek när jag var liten så det är min ursäkt för att dejta idioter osv osv osv.

    Offerkoftan växer sig större över sverige.
    Jo alla KAN välja att vara lyckliga, Att göra sig själv lycklig. Sen är det olika svårt för alla och det har jag hela tiden sagt. Men alla kan.
    Det är bara det att folk väljer att göra sig till offer istället.


    Det är inte "bara" något folk skyller på. En person som varit i missbruk t.ex. och som arbetsgivare känner igen från gatan kan ha otroligt svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Sen existerar faktiskt det fenomenet att det finns människor som  på olika sätt blir motarbetade pga andras avundsjuka. Själv var jag t.ex. tvungen att flytta till en annan ort eftersom jantelagen var alltför utbredd i den mindre kommun där jag bodde. Folk blev avundsjuka bara för att man fått ett arbete eller ville ägna sig åt högre studier. "Man blir aldrig profet i sin hemstad" finns ett gammalt uttryck som heter.

    Hur ställer du dig då till misshandlade kvinnor t.ex. som sitter fast i en relation med en man som ständigt hotar och kontrollerar dem och inte låter dem träffa eller ringa till vänner etc? Och när inte polisen ingriper? Får de skylla sig själva? Ja naturligtvis, de "valde" ju att bli tillsammans med de männen, som de från början inte hade en aning om var sådana som de blev!

    Ja du är lättlurad och manipulerad av "tänk positivt och förändra ditt liv" - trenden.

  • Daniel12
    The sea refuses no river skrev 2015-04-03 11:27:26 följande:

    Jag håller till viss grad håller med om att det är upp till var och en att välja sin "lycka", vilket jag egentligen skulle vilja omformulera. Jag menar att vi snarare har potential att förändra vår världsbild, och vi i har förmågan att utveckla ett större perspektiv på oss själva. På en individuell nivå

    Emellertid är din TS något naiv. Den utgår ifrån att människor har samma förutsättningar och verktyg att arbeta med. Det blir särskilt tydligt när du skriver om missbrukare.

    Faktum är att när man ser bortom individen, som givetvis måste förändra sitt perspektiv om den vill bryta en kraftigt negativ vana, så ser man att antalet missbrukare i olika länder i västvärlden är ungefär samma. Och likväl, ungefär 1/10 utvecklar missbruksproblem. Statistiskt sett sammanfaller det på ett sådant sätt att det verkar insinuera, att somliga människor (10% av oss ungefär) har ett alldeles unikt problem att tackla, som de flesta av oss inte ens behöver komma nära.

    Den enda slutledningen jag kan göra av detta är att, i motsats till vad du skriver, så är missbruk inte en situation en försätter sig i själv, utan ett problem som man snarare har en disposition gentemot.

    Vad jag menar, är att trots vår individuella kapacitet att förändra vår tillvaro, våra liv, och oss själva - så står vi inte med en penna framför ett blankt papper, utan har en mängd saker att förhålla oss till.

    Och det du beskriver angående ansvarstagande och frånsägande, bör vi av ovan nämnda skäl snarare utveckla empati, snarare än att frånta människor deras upplevelser. Empati tillåter oss till exempel att väga in människors faktiska problem - istället för som i din TS, bemöta problemen med oförståelse.


    Grejen är ju den att jag själv har läst en radda böcker med samma budskap som TS ger, gemensamt för författarna till dessa böcker och TS är just den där blinda naiviteten, som inte tar hänsyn till att människor, som du säger, har en mängd saker att förhålla sig till.

    Sådana här böcker är väldigt inspirerande att läsa om man har levt ett skitliv eller är ung och vill förändra sig, men är väldigt amerikanska i sina upplägg. "Reach the top and have success" och författarna till dessa böcker är 8 ggr av 10 mer intresserade av att håva in stora pengar än att vilja förändra folks liv. Men när man ställer tänk-positivt-och-förändra-ditt-liv-böckerna mot sin egen verklighet och vill börja förändra saker på allvar, så märker man genast hur jävla svårt det i praktiken kan vara, speciellt om man har människor i sin närhet som är missunsamma och avundsjuka. Det låter så lätt. Men det är desto mindre lätt i praktiken..

Svar på tråden DU skapar DITT liv!