Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Har du förtroende för regeringen?

    anaxo skrev 2017-08-02 15:58:37 följande:
    Anders sa även en annan bra sak angående IT informationen jag hoppas partiet inte är så naiva att de inte begriper att IBM säkerhets prövar sin personal bättre än vad våra politiker kan, men det ger inga politiska poäng.
    IBM:s säkerhetsprövning behöver inte nödvändigtvis vara likadan som Säpos.

    I sak finns det inga problem med att säkerhetspröva folk utanför myndigheter. Det görs på rutinbasis.

    Här hade man dock glömt att fixa detta och helt plötsligt var det "försent" så man bröt medvetet mot lagen och släppte uppgifterna till osäkrad part.
  • Flash Gordon
    Som i den andra tråden:

    Även om detta dyker upp nu så var det med i den första rapporteringen kring fallet. Det att regeringen visst INNAN IBM tog över.

    Sedan försvann detta i den allmänna rapporteringen om misstroendet.

    Faktum är att regeringen hade kunnat stoppa alltihop innan det hände.
  • Flash Gordon
    Borgaren skrev 2017-08-04 12:19:27 följande:
    Outsourcning av IT tjänster är inga problem, om man har kompetenta politiker som har kontroll, att skylla på det är som att skylla på bilen när man kör för fort.

    Jag är sanslöst förvånad hur lätt många vänster köper och sväljer de infantila undanflyker vänsterpolitiker har, har ni ingen som helst fri vilja?
    Det är inte ens politikernas ansvar att hantera detaljerna.

    Politikerna har givit ett direktiv att outsourca drift och standardisera mjukvara. Ingenstans har de skrivit att det samtidigt skall brytas mot lagen eller bortses från säkerhet.

    Sedan bröt en GD medvetet mot lagen och struntade i säkerheten. Där var det politiska misstaget att ansvarig minister inte kände till  det.

    Det hade kunnat stanna där.

    Men då körde sossarna "Operation Mörkläggning" och ett gäng socialdemokratiska politiker och tjänstemän som visste om detta höll tyst.

    Hade man informerat de andra partierna på lämpligt sätt hade detta aldrig vuxit förbi Anna Johansson.

    Och det hade definitivt inte kommit fram att regeringen varm informerad om detta INNAN det ens inträffat men att man låtit bli att stoppa det.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-08-06 09:23:49 följande:
    Det är en stor skandal att Transportstyrelsen under alliansregeringen genomförde en upphandling där man hade glömt bort att specificera de högt ställda säkerhetskrav som borde ha gällt i upphandlingen.

    Alliansregeringen borde självklart ha försäkrat sig om att statens myndigheter skulle ställa höga krav på säkerhet i den outsourcing som alliansregeringen uppmanade statens myndigheter att genomföra. Det var ett stort politiskt misstag av alliansen att inte ha kontroll på detta.
    Från socialdemokraten som några inlägg tidigare menat att en regering inte kan styra en myndighet.

    Tungan ute
  • Flash Gordon

    Det lustiga i sammanhanget är att just Transportstyrelsen är en av 18 myndigheter som tagit fram dessa riktlinjer för hur man skall hantera sekretess vid outsourcing:

    www.esamverka.se/stod-och-vagledning/vagledningar/outsourcing---en-vagledning-om-sekretess-och-persondataskydd.html

    länk till pdf

    "Outsourcing eller utkontraktering, dvs. att låta externa tjänsteleverantörer utföra funktioner som annars skulle skötas i egen regi, är en viktig del i myndigheternas strategier för att utveckla e-förvaltningen. Många myndigheter har t.ex. utkontrakterat drift och förvaltning av myndighetens informationssystem, tekniskt stöd såsom it-support och teknisk bearbetning såsom skanning, tryck och postbefordran av dokument.

    I vissa fall innebär en sådan utkontraktering att tjänsteleverantören och dennes personal får tillgång till uppgifter som hos myndigheten är sekretessreglerade och därmed inte utan särskild prövning får lämnas ut. Myndigheten måste i sådana situationer göra vissa juridiska överväganden för att säkerställa att utkontrakteringen är laglig och lämplig. Detta gäller även då tjänsteleverantören fungerar som personuppgiftsbiträde åt myndigheten. I vissa fall krävs nämligen att praktiska åtgärder vidtas eller att den planerade tjänsten justeras för att utkontrakteringen alls ska kunna äga rum."

  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-08-06 09:38:05 följande:
    Jag tror inte att någon skulle ha klandrat alliansregeringen om den hade försäkrat sig om att transportstyrelsen hade tänkt igenom säkerhetskraven i den outsourcing som alliansen ville att transportstyrelsen skulle genomföra. Det hade mer handlat om kvalitetssäkring av alliansregeringens förda politik än om styrning av en myndighet.
    Som socialdemokrat borde du våga äga ert eget problem.

    Löfven har mer integritet på området än så

    Han har åtminstone erkänt att två ministrar fuckat upp.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-08-06 10:30:37 följande:
    Om du läser säkerhetspolisens förundersökning så ser du att den upphandling som Transportstyrelsen påbörjade (när alliansen regerade) hade mycket stora brister när det gäller säkerhetskraven. Detta är allvarligt då Säkerhetspolisen hade varnat statliga myndigheter för att outsourca IT system. Transportstyrelsen negligerade helt enkelt varningarna från Säpo.
    Äg ert eget problem. Löfven försöker göra det.

    Såväl Transportstyrelsen som din regering negligerade varningarna.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-08-07 10:53:42 följande:
    Om man läser säkerhetspolisens förundersökning så är det uppenbart att det fanns stora brister på transportstyrelsen när alliansen regerade. Säkerhetspolisens undersökning har visat att Transportstyrelsens ledning, när alliansen regerade, saknade kunskap om vilken skyddsvärd information som myndigheten förfogade över och trots detta så valde myndigheten, på uppmaning av alliansregeringen, att outsourca det IT system som innehöll mycket skyddsvärd information (t.ex. Försvarshemligheter). Riktigt skrämmande.
    Våga äg ditt eget problem.

    det är en GD tillsatt av ditt parti som fuckat upp.

    Det är dina ministrar och din regering som dels inte fattat vad som pågår, dels vägrat agera när varningarna kom, dels mörkat vad som skett.

    Löfven klara av att erkänna detta.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-08-07 12:04:51 följande:
    Den tidigare GDn för transportstyrelsen (som utsågs av alliansen) har erkänt stora brister under upphandlingen och att dessa brister försatte Maria Ågren i en mycket svår situation.
    Jag förväntar mig att en GD har svåra situationer att hantera.

    Jag förväntar mig också att en GD följer lagen, att ansvarig minister vet (i stora drag) vad som sker på hennes myndighet, att en regering agerar när de får veta att hot föreligger och att en regering inte mörkar en säkerhetsläcka av detta slag för övriga politiska parter.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?