Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Har du förtroende för regeringen?

    Kung Markatta skrev 2017-05-23 00:27:49 följande:
    Stefan Löfven försökte störa guldfirandet på Sergels Torg idag men buades då ut ordentligt av publiken Glad

    Och smartaste bästa tjejgänget försökte få det till att "den svenska modellen vann" och fick mota digitala burop för det.

    Iglar som vill spegla sig i andra glans.

    Det enda rimliga svaret på det var när en lätt dragen Peter Forsberg helt enkelt lyfte upp minister Pagrotsky en meter eller två över marken och höll upp honom framför publiken vid firandet 2006.

  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-23 08:24:04 följande:
    Jag förstår att det kommer som en total överraskning för dig men när Ygeman twittrar om Djurgårdssegrar eller retweetar kontot Satanisterna som skämtsamt gör reklam för sig om det finns fler (moderat) politiker som vill byta parti så handlar det inte om myndighetsutövning från Anders Ygemans sida.

    När det gäller Svenska institutet så leds den verksamheten sedan 2010 av generaldirektör Annika Rembe (hon utsågs av alliansen) och det aktuella twitterkontot kom till 2012 (när alliansen regerade) och har sedan dess varit utlånat till privatpersoner (som mer eller mindre frekvent har upprättat blocklistor).
    Swedenkontot är således inte lämpligt att använda om du vill komma i kontakt med Svenska Institutet men om du googlar ska du se att du både kommer att hitta telefonnummer och e-postadresser som kan användas för detta ändamål.
    Hur exempelvis Ygeman, som minister, använder sitt twitterkonto är en intressant fråga där samhället är ute på okänd mark. Mediat är så pass nytt att inget konkret regelverk finns. Men det kommer att behöva tas fram relativt snart.

    Men vad gäller SI så är det en myndighet och deras twitter-konton är en del av myndigheten, vare sig du ser det så eller inte.

    Att de inte kan lägga upp den typen av åsiktsregister som de gjorde torde vara tämligen klart.

    Vilka befogenhter de sedan har att stänga ute svenska medborgare från deras kommunikationskanaler - det är en fråga som faller in under det som exemplifieras med Ygeman här ovan.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-23 12:41:26 följande:
    Ok med då borde Carl Bildt betraktas som delansvarig för det inträffade. Den aktuella myndigheten sorterade under honom när kontot lanserades under 2012 och det är också högst troligt att människor har blivit blockade av det aktuella twitterkontot mellan år 2012 och 2014 då Bildt var ansvarig minister.
    Det aktuella åsiktsregistret skapades ca 8/5-17. På order från ledningen för myndigheten.

    Därav att utrikesministern nu fått frågan på sitt bord.

    Huruvida enstaka blockeringar från en myndighet är tillåtna eller inte, det är okänt i dagsläget.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-23 16:02:10 följande:
    Nej. Myndigheten har lånat ut sitt konto till främmande människor sedan 2012 och alla blockeringar som har skapats på kontot lär ur juridisk mening vara att betrakta som enskilda register. Det lär, genom åren, ha funnits flera hundra register kopplat till swedenkontot.
    Nä, det specifika åsiktsregistret beställdes från den curator som hade kontot från 8/5-17.

    Detta register behölls sedan och var tänkt att fungera som bas för framtida blockeringar.

    Registret skapades i "förebyggande syfte" och hade enligt SI kvalitetsäkrats till att handla om rasister och högerextremister.

    I allt detta har SI därtill misslyckats med i princip allt de har att hålla sig till.
  • Flash Gordon
    Flash Gordon skrev 2017-05-23 07:12:32 följande:

    Och smartaste bästa tjejgänget försökte få det till att "den svenska modellen vann" och fick mota digitala burop för det.

    Iglar som vill spegla sig i andra glans.

    Det enda rimliga svaret på det var när en lätt dragen Peter Forsberg helt enkelt lyfte upp minister Pagrotsky en meter eller två över marken och höll upp honom framför publiken vid firandet 2006.


    Den här är till och med ännu roligare.

    Tre Kronors spelare buar ut Löfven när de får veta att de förväntas "high-fiva" honom på scen:

    https://twitter.com/baboom_bd/status/866935787165765634
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-23 19:21:40 följande:
    Att det fanns ett nytt register from den 8 maj förändrar inte det faktum att det har funnits hundratals register kopplat till kontot innan dess.
    Om du fortfarande inte vet vad som har hänt kan du läsa om det här. SI beskriver själva skillnaden:

    https://si.se/si-tar-krafttag-att-skydda-det-fria-ordet-pa-sweden/

    "Under sin vecka som @sweden har hon med SI:s godkännande använt en blockeringslista, som är framtagen i samarbete med andra experter på näthat. SI har även tidigare givit curatorerna frihet att blockera användare, men denna vecka har det skett i större skala, enligt systematik och dessutom förebyggande.

    ..

    "I vår djupanalys av @sweden har vi kunnat se att tre fjärdedelar av näthatet kommer från konton som aldrig tidigare interagerat med oss”, säger Jenny Ljung. ”För att skydda sig mot näthat räcker det alltså inte att blockera när något väl händer. Vi måste också arbeta förebyggande för att skapa en säker arena för våra curatorer.""

    Från att tidigare (ibland) ha blockerat något enstaka konto EFTER ATT NÅGOT VERKLIGEN HAR HÄNT övergick SI den 8/5-17 till att systematiskt samla ihop konton i ett åsiktsregister och blockera dess i förbyggande syfte och dessutom peka ut kontoinnehavarna som rasister.

    Det är absolut en fråga som kommer att behöva hanteras huruvida en myndighet har rätt att blockera en svensk medborgare ens på förekommen anledning, men det är en helt annan fråga än det register som nu skapades, under de former det skapades, i det syfte det skapades och med vilken motivering det skapades.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-25 13:24:30 följande:

    Ur juridisk synvinkel lär motivet vara egalt. Det centrala är att enskilda medborgare, sedan 2012, av en statlig myndighet, getts möjligheten att  blockerat människor från att interagera med myndighetens Twitter konto. Du anser att blockeringarna/blockeringslistan är att betrakta som åsiktsregistrering och då lär väl det gälla oavsett om den som har blivit blockerad (hamnat på listan) har varit i kontakt med Twitter kontot eller ej. Håller du inte med om det?


    Enskilda blockeringar av svenska medborgare (som Ygeman ägnar sig åt, exempelvis) lär säkert redas ut så småningom vad som är ok och inte. Nya kommunikationsmedel kommer att behöva justerade regelverk.

    Direkta åsiktsregister av den typ SI tog fram och all den hantering kring detta som fallerat har blivit en mycket större historia. Framförallt är det sammanställt "i förbyggande syfte" vilket inebär någon slags omvänd bevisbörda och därtill pekades alla ut som rasister.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-25 16:54:33 följande:
    Haha, Ygemans twittrande är privat, har du inte förstått det? Trodde du verkligen att twittrande om Djurgården, humoristiska retweet av satanistkontot eller ironiska kommentarer om politiska motståndare är myndighetsutövning? Oj oj oj, jag tar mig för pannan.
    En fråga som återstår att bedöma. Vad kan en minster säga och via vilka kanaler coh kalal det privat, alternativt offentligt?

    Vådan med nya kommuikationssätt som det inte finns ett tydligt regelverk för.
  • Flash Gordon

    Det ultimata myndghetshaveriet.

    Amatörernas julafton när SI skapar sitt åsiktsregister:

    https://twitter.com/BjorklundVictor/status/867478227522134017

    "Verkar ju supersmart!", kvittrar kvinnlig tjänsteman som höll i det praktiska från myndighetens sida.

    Missade att allt bryter mot myndighetens egen policy.

    Supersmarta nätsäkerhetsexperten skickar dessutom info hon vill hålla hemlig till offentlig mejl på myndighet. Klagar sedan på att någon kommit åt informationen. Missade att mejl är offentlig handling.

    Supersmarta nätsäkerhetsexperten avslutar sedan med att försöka lära ut hur myndigheten ska försöka komma undan kritiken för registret när väl sk*ten brakat lös. Missar återigen att mejl till myndighets-adress är offentlig handling.

    En myndighet styrd av amatörer.

    Sätt ihop en samling klonade individer med samma politiska värderingar, ge dem alla befogenheter de behöver och de kommer fram till en idé som är rätt och riktig i just deras åsiktskorridor.

    De glömmer helt bort att de förväntas vara en neutral myndighet.

  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2017-05-25 18:04:25 följande:
    Om inte avsändaren är ett företag eller en myndighet så utgår i alla fall jag ifrån den som uttalar sig på sociala medier med ett privat namn gör det privat.
    Det gör du. Men det gör långt ifrån alla.

    När en minister skriver något på twitter är det inte alls solklart om det kommer formellt från regeringen eller privat.

    Strandhäll är ett annat exempel på hur twitter är en tveksam kanal att kommunicera.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?