Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    Digestive skrev 2022-07-14 16:49:49 följande:
    Jag är osäker på att den här åkern bör plöjas en runda till och i nuvarande läge. Att lägga den i träda, pyssla om den och låta den återfå näring känns som ett säkrare kort.

    Visst bör man rätta till saker som fungerar dåligt, det vill säga se över ramarna för dessa verksamheter, man risker dock att skjuta sig i foten om det görs för mycket. Om någonting händer så att yrket blir än mer oattraktivt så kan vi (och väldigt snabbt) stå inför problem som pengar inte kan lösa.

    Att vara försiktig och i första hand höja lönerna för lärarna i offentlig sektor skulle ge trippel effekt - 1) fler nöjda lärare i offentlig sektor, 2) den privata sektorn skulle behöva höja lönerna för att kunna konkurrera, det vill säga spendera mer pengar på själva verksamheten och 3) oseriösa verksamheter skulle tveka mer.

    Du får även tänka på att verksamheter utan skattkistor påverkas av besluten som tas.

     
    Du har inte förstått systemet.

    Om kommunerna ökar lönen för sina lärare så leder detta till en ökad kostnad för den kommunala skolan. Då måste kommunen öka ersättningen till friskolorna trots att friskolorna sannolikt fortsätter att betala sin personal låga löner. Kommunen får alltså betala dubbelt om de vill ge egna anställda en högre lön..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2022-07-14 17:57:25 följande:
    Dubbelt? Jag tror inte att lärarna i den privata sektorn hade jobbat ideellt om verksamheten vore offentlig.

    Jag skrev dock att lönerna i första hand skulle höjas i offentlig sektor.

    På resande fot och batteriet börjar ta slut.
    Jag tror inte att du förstår hur systemet fungerar. 

    Om kommunerna skulle öka lönerna för skolpersonalen så kommer kostnaden per elev "skolpengen" att öka i den egna verksamheten och eftersom kommunerna är skyldiga att ersätta friskolorna med samma kostnad  "skolpeng" som man har i den egna verksamheten så kommer kommunen att betala friskolor för en ökad personalkostnad trots att friskolorna sannolikt väljer att inte öka lönerna i samma grad som kommunen. 

    Att jag skriver dubbelt beror på att kommunen får betala för den egna löneökningen samt ersätta friskolorna med motsvarande (även om de inte ökar några löner).  

    Tycker du att detta system, som försvaras av M, SD och KD innebär en ansvarsfull hantering av våra skattemedel? 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2022-07-23 17:42:21 följande:
    Det är det totala antalet elever och lärare i friskolor men jag har dragit av andelen friskolor som inte drivs som aktiebolag från föregående. Ser dock nu att 220 000 elever är en närmare siffra: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Valfarden-i-privat-regi/Skolan-i-privat-regi/friskolor-i-aktiebolagsform/

    Nu skrev jag dock kanske byta ort. Att förändringar förändrar är inget slippery slop-argument och inte heller eskalerar farhågorna. Förklara hur du ser en smidig övergång - för 220 000 elever och 37 000 lärare - när ett 40-årigt skollandskap plöjs om.

    I övrigt så räknar du med resurser som 1) vi vet inte existerar samt 2) resurser som vi inte har någon aning om huruvida de existerar eller inte.

    1. Det utbildas inte tillräckligt med lärare för att dessa utdelningar skulle kunna resultera i 1800 fler lärare.

    2. Vilka som ska driva alla friskolor som idag drivs som aktiebolag (76% av friskolorna) är en fråga som hänger i luften. Ska kommunerna köpa upp alla lokaler? Är de ens till salu och vart ska eleverna ta vägen om lokaler plötsligt saknas? Hur ska skolorna bemannas fullt ut om nuvarande personal inte är intresserade av förändringarna som kanske uppstår? Och så vidare.

    Det är inget litet projekt och frågan är hur högt prioriterat det borde vara i dagsläget.
    Jag ser att du pratar om 220 000 elever men då inkluderar du även elever från gymnasiet och jag vill förtydliga att friskoledebatten primärt handlar om grundskolan. I gymnasieskolan finns redan en gemensamt antagningssystem och ersättningssystemet gör det inte lika lukrativt för privata alternativ även om det förstås finns friskolegymnasier som missbrukar systemet och arrangerar gymnasium med djur- eller hästvård utan att ha djur på skolan.

    När det gäller brist på behöriga lärare så är det värt att poängtera att friskolekoncernerna i princip gjort det till en affärsidé att anställa billiga obehöriga lärare. På så sätt ökas friskolekoncernernas vinstmarginal. Trots att det formellt finns brist på behöriga lärare har nyexaminerade lärare svårt att få jobb. 

    www.dagensarena.se/essa/rapport-fran-ett-bristyrke/
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Viktor Orbán som länge hyllats av Sverigedemokraternas ledning säger nu att länder där européer och icke-européer blandas "inte längre är nationer".

    Om Kristersson får förtroendet att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna kommer han få se fascismen i vitögat. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Det är illa när till och med sympatisörerna av det högernationalistiska blocket är oroliga för vad SD skulle kunna ställa till med..


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Fun fact! Det var Moderaterna som började använda epitetet "Brun" som beteckning vid politiska kopplingar till Sverigedemokraterna. 
    #svinhugggårigen








    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?