• annonyym88

    Köper du kläder på H&M?

    www.svt.se/nyheter/sverige/kritik-mot-h-och-m-s-laga-loner

    Som de flesta borde veta tillverkas merparten av H&Ms kläder i östra Asien, bland annat i Bangladesh. Det finns en anledning att H&M har så billiga kläder - lönerna som betalas ut år arbetarna är skamligt låga - 300 kr/mån. Denna låga lön gör att du kan köpa dina kläder billigt. Det finns andra klädhandlare som tillverkar sina kläder i Europa, och då blir också prislappen till dig som konsument betydligt högre - vilket gör att många väljer bort dom dyra butikerna för att handla på H&M - den egna girigheten styr som vanligt främst.

    Det finns väldigt mycket hyckleri i denna fråga. Man vill gärna ha billiga kläder, sedan tycker man synd om arbetarna som nästan inte får något betalt. Som sagt:

    våra billiga kläder=låg lön för arbetare i någon annan del av världen

    När vi köper billiga kläder bidrar vi direkt till att arbetare i Bangladesh får låg lön. Köper vi dyrare kläder bidrar vi till att arbetare i Europa får bättre betalt och att fabrikerna i Asien inser att låg lön inte är OK. Det är inte svårare än så. Vill vi hjälpa till måste vi vara beredda på att öppna våra egna plånböcker, och där tar det stopp för de flesta. Man kan skänka några tusen om året i bistånd som inte gör någon långsiktig nytta, eller vänja sig vid att köpa färre och dyrare kläder.

    Men det sätter vår girighet stopp för.

  • Svar på tråden Köper du kläder på H&M?
  • annonyym88
    BuoBä skrev 2013-01-30 14:18:52 följande:
    Om du ska ha kontroll på hela kedjan, från råvara till färdigt tyg, så får du nästan börja föda upp får och odla bomull själv. 
    Det finns handlare som har koll på produktionskedjan också. Man kan till exempel få reda på om bomullen är ekologiskt spunnen, och var den är spunnen. Det handlar bara om att BRY SIG OCH FRÅGA, och sedan vara beredd på att köpa mindre och betala mer.

    Men folk är alldeles för giriga för det.
  • Zayco

    Japp, jag handlar kläder på H&M och äter kött och bär päls

  • annonyym88
    frökenelisabeth skrev 2013-01-30 14:24:02 följande:
    "Fabrikerna i Asien inser att låg lön inte är ok" - tror du att de går in och höjer lönerna då? Eller lägger de ner fabriken? Experter inom området hävdar att det inte hjälper arbetarna i Asien att bojkotta HM och andra - tvärtom. Att en bojkott är fel väg att gå om man vill förbättra villkoren för arbetarna.

    Jag handlar på HM för övrigt.
    Haha, vilka "experter"? De vanliga självutnämnda eller?

    Jag köper KRAV-potatis på ICA, den kostar 10kr mer än den vanliga potatisen men smakar likadant. Om folk skulle börja köpa kläder på grund av produktionsförhållanden kan du ge dig på att fabrikerna i Asien skulle förstå vad som var lönsamt - inte billiga kläder som tillverkas med skitlöner utan dyra kläder där arbetarna fått ordentligt betalt.

    Förändringen skulle givetvis inte ske över en natt, men det gjorde ju inte KRAV-tänket heller. Grejen är bara att man måste börja gå i rätt riktning någon gång istället för att skylla ifrån sig som du gör.
  • Elin 885
    Zayco skrev 2013-01-30 14:27:58 följande:
    Japp, jag handlar kläder på H&M och äter kött och bär päls
    äter kött gör jag också men bär inte päls,
    eftersom pälsindustrin och köttindustrin inte sammarbetar (som som jag har förstått det) så känns det som ett jäkla slöseri.

  • BuoBä
    annonyym88 skrev 2013-01-30 14:16:15 följande:
    Detta är standardargument 1A för alla hycklare. "Bättre att de tjänar lite än ingenting alls".

    Eller så blir det som så att H&M ser var kunderna börjar köpa sina kläder, hos butiker vars plagg tillverkas i Europa för skäliga löner. Om branschen ser var kunderna är på väg kommer den att anpassas. Man skulle börja märka kläderna på olika sätt för att visa att de är tillverkade under sjyssta förhållanden, ungefär som KRAV-märkningen fungerar idag. KRAV är ett marknadsföringsredskap för företag idag, och dessutom står märket för sjyssta villkor när det gäller produktionen.

    Så att resonera som dig är inget annat än att döva sitt eget samvete för att man vägrar skära ned på kläderna man handlar för att andra människor ska få det bättre.

    För det går inte att införa en sån märkning ändå, och jobba tillsammans med fabriksägarna i Bangladesh för bättre villkor och högre löner? Din argumentation är aningens naiv. 

  • annonyym88
    BuoBä skrev 2013-01-30 14:33:46 följande:

    För det går inte att införa en sån märkning ändå, och jobba tillsammans med fabriksägarna i Bangladesh för bättre villkor och högre löner? Din argumentation är aningens naiv. 


    Vad pratar du om nu? Hänger inte med...
  • sagström

    Varför inte välja bättre alternativ med shysstare förhållande så kan dessa fabriker växa. Man kan ju inte handla från ett företag med kassa löner för att om man slutar kanske de lägger ner, finns ingen logik i det tänket alls.

  • chrissandra

    Det händer men väldigt sällan eftersom jag inte gillar att betala 149:- för en tröja som jag bara kanske kan använda en gång innan den blir ful i tvätten.
    Lindex samma sak, har köpt en top där för 149:- som noppade sig redan innan första tvätten. Det tycker jag är att köpa dyrt.
    Jag betalar hellre 400:- för en tröja som tål att användas och tvättas utan att ändra form och/eller färg. 

     

  • BuoBä
    annonyym88 skrev 2013-01-30 14:34:59 följande:
    Vad pratar du om nu? Hänger inte med...

    Din tes är att konsumenterna måste börja köpa kläder tillverkade i Europa för att arbetarna i Bangladesh ska få det bättre. Vore det inte bättre för H&M att stanna kvar i fabrikerna i Bangladesh, men systematiskt jobba tillsammans med fabriksägarna för att ge arbetarna bättre villkor?

  • Ordis

    Jag är inte emot barnarbete.


    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
Svar på tråden Köper du kläder på H&M?