• Empan36

    Vägar sluta med blöja 6 år

    Hej! Jag har en dotter som blir 6 år om 2 månader och fortfarande använder blöja, använder inte toaletten alls! Vi har försökt med allt känns det som, belöningar, sagt att det är inte finns i hennes storlek längre med mera.. Vi vet inte varför hon vägrar gå på toaletten, det är som att hon blir skrämd av den, hon kan inte ens sitta där utan att bli hyterisk. Annars är hon som vilket annat barn som helst, aningen blyg men har kompisar och har aldrig varit utstött eller liknande. Vi har tagit upp det här med läkare och BVC men inget händer ju!! Det säger att hon har tills skolan börjar på sig, men vad händer om hon inte slutat då? Kan tillägga att hon själv tycler det är jobbigt att hon använder blöja, hon skäms ofta om någon kommentar detta, för många undrar. Jag börjar bli desperat, vet inte vad jag ska ta mig till känns som vi testat allt och läkarna verkar inte ta detta på allvar, finns det ingen hjälp man kan få? :(

  • Svar på tråden Vägar sluta med blöja 6 år
  • Skruttelutt

    Usch, jag lider med er! Måste vara jättejobbigt. 

    Jag funderar på hur hon står/sitter när hon kissar. Kanske skulle hon kunna tänka sig att kissa
    i duschen medan hon står där i rinnande vatten? Sitta på huk och kissa i duschen/ute?

    Det känns som att hon har väldigt bra koll och är "torr". Hon kan ju kontrollera så att hon kissar
    i blöjan när ni ger henne den. Nu måste hon "bara" våga kissa utanför blöjan.  

  • marieerikss

    Hejsan. Men din lilla flicka ska ju inte skämmas för hon har blöjor, det låter som det är bäst för henne ju. Min dotter är drygt 6 år och hon har blöja än hela tiden för hon själv inte vill det ska hända olyckor i byxan. Hos oss fungerar det bra och de som kommenterar får bara höra av min flicka att hon behöver det sen är det bra med det.
    Det är inget som man kan stressa eller pressa ett barn med. Förr eller senare slutar dom med blöjor och det finns ingen anledning haka på "stress-trenden" och tro att barn kan ha full kontroll mer eller mindre från de är nyfödda, för så har det aldrig fungerat och kommer aldrig fungera.
    Alla barn är olika så gör det som är bäst för just ditt barn. Svårare än så är det inte. Vad folk omkring sen tycker, det får stå för dom. Barn är barn och ingen har rätt bestämma vad som är "normalt" eller "onormalt". Just med blöjor finns det inget som heter normalt eller onormalt så rädet bara. Sen får alla tycka vad dom vill. Men att lägga press på barnet ska man inte göra. Låt henne vara och behöver hon blöja låt henne ha den, det är absolut inget fel ju.
    Och nej, ingen klagar på min dotter för hon är drygt 6 år och har blöja, ingen i föskolan, ingen i vår bekantskap och ingen barnläkare heller.
    Nåja hoppas det löser sig på bästa sätt för er dotter. Viktigast är att hon själv förstår det inte är fel hon har blöjor och att hon själv får bestämma när hon känner hon är torr och klarar sig utan. Vissa barn klarar av gå på toa eller potta men har ändå byxblöjor på sig för att de känner sig säkra då, det är heller inget fel med det.
    Lycka till och du kan ju berätta för henne hon långtifrån är ensam behöva blöja. 

  • fågelungarna
    marieerikss skrev 2013-01-21 12:00:25 följande:
    Det är inget som man kan stressa eller pressa ett barn med. Förr eller senare slutar dom med blöjor och det finns ingen anledning haka på "stress-trenden" och tro att barn kan ha full kontroll mer eller mindre från de är nyfödda, för så har det aldrig fungerat och kommer aldrig fungera.
    Jodå, bebisar har visst kontroll på blåsa och tarm, de kan viljemässigt kissa och bajsa redan när de är bara några dagar gamla. Däremot förstår de ju inte att det inte är ok rent socialt att kissa och bajsa var de än befinner sig, det får ju föräldern hjälpa dem med genom att ta dem till toa när de är nödiga. Genom att gå på känn, eller att avläsa bebisens signaler. Sen använder förstås de flesta som ec:ar någon form av engångs- eller tygblöja som komplement, på heltid eller delvis, åtminstone det första halvåret-året.

    Kom ihåg att engångsblöjor bara har funnits sedan mitten av femtiotalet. Hur gjorde man innan dess? Hur gör man överallt i världen där man inte har råd att köpa blöjor? Ser du inga som helst bekymmer med det enorma sopberg/extrema koldioxidutsläpp en sexåring med blöja har skapat? De problem med förstoppning som en viss andel av blöjbarnen har? Etc. Jag förstår fullständigt att det kan gå snett med potträningen, så man hamnar i den situation som TS beskriver. Man behöver inte känna skuld, för man har som förälder gjort så gott man kunnat. Men att inte ens se det problematiska kring situationen med en sexåring i blöja på heltid, det tycker jag nog är lite anmärkningsvärt.
  • MajaVira
    Empan36 skrev 2013-01-04 20:56:46 följande:
    Började första gången vid 1,5 men hon var inte alls redo, testade igen vid 2 års ålder och hon kissa i pottan 4-5 gånger men sen ville hon inte mer, BVC sa att vi inte skulle stressa utan låta henne välja själv. Vid 3 års ålder började vi igen, testade med toan för att se om hon hellre ville sitta där, köpte en mindre toasitt som hon fått välja. Ibörjan gick det bra med att bara sitta där utan att kissa men sen total vägra hon det också och BVC bad oss vänta ut det hela ytterligare. Vid 4 års ålder bad jag om råd igen eftersom hon fortfarande inte kunde gå på toa utan blir bara hysterisk men fick samma svar igen ich att dom inte gör nån utredning förens 6 års ålder.
    Vi har under det här åren alltid försökt peppa henne flera gånger att gå på toa men utan resultat.
    Hur länge har ni låtit bli att tjata på henne? Hon verkar ju ha fått någon låsning efter allt tjat om att gå på pottan/toaletten. Stackars barn.
  • FemmeM

    :O Tycker absolut bvc borde hjälpa er! Hon börjar väl förskoleklass i höst? Om ni inte fått henne att gå på toaletten på 6 år lär det bli himla svårt att få det att hända på ett halvår?
     

  • FemmeM
    marieerikss skrev 2013-01-21 12:00:25 följande:
    Det är inget som man kan stressa eller pressa ett barn med. Förr eller senare slutar dom med blöjor och det finns ingen anledning haka på "stress-trenden" och tro att barn kan ha full kontroll mer eller mindre från de är nyfödda, för så har det aldrig fungerat och kommer aldrig fungera.
    Har de inte sluta med blöja vid 6 års ålder skulle jag börja tvivla på att de verkligen kommer sluta med det förr eller senare.
    Nyfödd och 6 år är en himla skillnad tycker jag. Har själv en tjej som fyller 6 i februari och nej, kan inte se hur en 6-åring utan utvecklingsproblem eller någon slags psykisk spärr fortfarande har blöja. 
    Vill inte alls verka nedvärderande så utan har helt enkelt svårt att förstå det. 
  • Antilopen
    fågelungarna skrev 2013-01-21 21:10:09 följande:
    Jodå, bebisar har visst kontroll på blåsa och tarm, de kan viljemässigt kissa och bajsa redan när de är bara några dagar gamla. Däremot förstår de ju inte att det inte är ok rent socialt att kissa och bajsa var de än befinner sig, det får ju föräldern hjälpa dem med genom att ta dem till toa när de är nödiga. Genom att gå på känn, eller att avläsa bebisens signaler. Sen använder förstås de flesta som ec:ar någon form av engångs- eller tygblöja som komplement, på heltid eller delvis, åtminstone det första halvåret-året. Kom ihåg att engångsblöjor bara har funnits sedan mitten av femtiotalet. Hur gjorde man innan dess? Hur gör man överallt i världen där man inte har råd att köpa blöjor? Ser du inga som helst bekymmer med det enorma sopberg/extrema koldioxidutsläpp en sexåring med blöja har skapat? De problem med förstoppning som en viss andel av blöjbarnen har? Etc. Jag förstår fullständigt att det kan gå snett med potträningen, så man hamnar i den situation som TS beskriver. Man behöver inte känna skuld, för man har som förälder gjort så gott man kunnat. Men att inte ens se det problematiska kring situationen med en sexåring i blöja på heltid, det tycker jag nog är lite anmärkningsvärt.

  • Farfalla

    Ts har inte läst allt.. Men är det utrett om det finns fysiska orsaker att hon inte kan hålla sig osv? Och skit i BVC!! Kontakta barn och ungdoms medicin vart du bor! Har ni försökt med någon form av potta hink i ett annat rum? Habilitering brukar ha typ toaletträningsdagar. Massa sliskig saft,läsk salta popcorn osv och sen fokus i toalettstolen för ljudets skull. Sen massor av hurrande vid varje lyckat försök :)


    Rasmus och Jolinas mamma.. <3
  • Empan36

    Det går inge vidare här.. Hon hade bestämt ett datum men vägrade ändå gå på toaletten den dagen, utan panik skriker direkt. Jag har ingen aning om vad vi ska göra nu. Väntar på att det blir utredning, någon som vet vad dom gör under den utredningen? Känner mig så totalt värdelös över allt det här :( vill veta vad det är som har gått snett och om det kan ligga någon psykisk störning bakom allt.

Svar på tråden Vägar sluta med blöja 6 år