• Empan36

    Vägar sluta med blöja 6 år

    Hej! Jag har en dotter som blir 6 år om 2 månader och fortfarande använder blöja, använder inte toaletten alls! Vi har försökt med allt känns det som, belöningar, sagt att det är inte finns i hennes storlek längre med mera.. Vi vet inte varför hon vägrar gå på toaletten, det är som att hon blir skrämd av den, hon kan inte ens sitta där utan att bli hyterisk. Annars är hon som vilket annat barn som helst, aningen blyg men har kompisar och har aldrig varit utstött eller liknande. Vi har tagit upp det här med läkare och BVC men inget händer ju!! Det säger att hon har tills skolan börjar på sig, men vad händer om hon inte slutat då? Kan tillägga att hon själv tycler det är jobbigt att hon använder blöja, hon skäms ofta om någon kommentar detta, för många undrar. Jag börjar bli desperat, vet inte vad jag ska ta mig till känns som vi testat allt och läkarna verkar inte ta detta på allvar, finns det ingen hjälp man kan få? :(

  • Svar på tråden Vägar sluta med blöja 6 år
  • Empan36

    BVC har sagt åt oss att det går över i 2 års tid nu, att hon kommer sluta när hon känner för det eller när hon börjar tycka det är pinsamt. Grejen är den att hon tycler redan det är grymt jobbigt, många barn frågar henne varför hon har blöja fortfarande osv. Så länge ingen drar upp blöjor med henne så leker hon på som vanligt men direkt någon frågar drar hon sig undan och vill hem på en gång. Läkaren har bett oss testa göra hål i blöjan och helt enkelt låta allt rina igenom men inte ens det funkar. Har även sagt att nu köper vi inga mer blöjor nu är det slut men hon är så pass stor nu att hon fattar, jag kan hitta gömda blöjor lite varstans som hon gömt för att kunna ta på sig. Vi har tagit bort blöjorna helt ett tag men hon höll sig tills hon blev hysterisk och alldeles gråtfärdig så vi fick ge upp det med råd från läkaren, hon höll sig över dygnet varje gång. Jag hat försökt hitta orsaken, om det kan ligga någon psykiskt bakom det hela som gör att hon inte vill?

  • Empan36

    Vi har testat med pottan också, funkar inte heller. Kan tillägga att hon även går hos en logoped pga att hon "tappar" bokstäver. Kanske inte har nåt med det här att göra men man vet aldrig, kanske nån som vet. Jag har "förbjudit" henne att ha blöja på sig hemma, har sagt åt henne att ska hon ha den så ska det endast vara när hon känner sig nödig och inte bara för att ha den på sig, måste ju börja nånstans. Det händer att jag kommit på henne med att smyga och sätta på sig en, men det är inte alltid jag hinner se. Påpekar alltid när hon är kissnödih att vi kan gå på toa och kissa men hon total vägrar jämnt.

  • Empan36

    Det kommer bli en utredning vid 6 års ålder men jag vill så gärna hjälpa henne på nåt sätt innan, men det verkar totalt omöjligt. Oroar mig så mycket över att hon ska bli utanför senare pga det här, som jag skrev tidigare så är Hon väldigt blyg och tar inte kontakt med andra utan det är dom som måste komma till henne först, tar tid för henne att komma in själva leken också men när hon väl känner sig bekväm leker hon på som aldrig förr.

  • Empan36

    Ska testa med att förklara hur toan fungerar igen, gjorde det ibörjan men kan vara värt ett försök igen.

    Hon får inte ha blöja på sig om hon inte ska kissa eller bajsa men ibland händer det att hon satt på sig själv utan att någon märkt och det är oftast då nån annan kommenterar det. Jag vet inte om det är att hon glömmer ta av sig den? Men det känns inte som det eftersom jag ibland får kämpa med att få av henne den, får helt enkelt slita av den, har hänt att hon kissat den full och sen inte tagit av ändå och blir ändå hysterisk när den ska av. Hon använder Libero up and Go st 8, finns inga andra som passar henne, de med vanliga spännen åker upp men nu funderar jag på att köpa nåt annat märke igen som är för litet ich som hon faktiskt inte kan sätta på sig själv då heller, då kan jag få bättre koll på ifall hon har.

  • Empan36

    Vi har testat med att lägga undan blöjorna och sagt att nu är det slut och vi handlar inga fler men hon håller sig, hon kan vara panik kissnödig utan att ens kissa på sig. Ett tag gick det 1,5 dygn och hon hade så ont i magen att vi var tvungna att ge henne blöja enligt läkarens råd. Det är ju farligt att hålla sig för länge. Har testat flera gånger men hon håller sig då helt enkelt, vi trodde först att hon isåfall skulle kissa på sig under natten men inte det heller.

    Nu har hon dock bestämt ett datum hon ska sluta på och tummat på att hon ska gå på toaletten så vi får se hur det går. Hon har sagt så här flera gånger.

    Imorgon ska jag testa göra hål i blöjan när hon inte ser så att när hon kissat rinner det igenom, fick tips av en bekant. Vi gjorde så en gång förut men då var det meningen att hon skulle sitta på toaletten med blöjan på för att öva , så då visste hon att det var hål i men nu tänkte jag testa att göra utan att hon vet och säga att dom helt enkelt blivit för små ich det inte finns större storlek.

  • Empan36

    Vi kör på med att bara göra sina behov inne på toan, tror det funkar bäst. Funkar som sagt inte att bara ta bort blöjan nu. Skippade att göra hål också efter råden härifrån, nu när hon ändå bestämt ett datum!
    Jag får gömma blöjorna, annars sätter hon på sig själv när inte jag ser, vilket gör att hon skippar att gå in på toan och istället fortsätter leka på som vanligt.

  • Empan36

    Att sitta på toa funkar inte, hon blir helt hysterisk.
    Är också rätt arg över att BVC bara sagt att vi ska vänta ut allt i flera år nu :( även fast vi varit på dom flera gånger.

  • Empan36

    Började första gången vid 1,5 men hon var inte alls redo, testade igen vid 2 års ålder och hon kissa i pottan 4-5 gånger men sen ville hon inte mer, BVC sa att vi inte skulle stressa utan låta henne välja själv. Vid 3 års ålder började vi igen, testade med toan för att se om hon hellre ville sitta där, köpte en mindre toasitt som hon fått välja. Ibörjan gick det bra med att bara sitta där utan att kissa men sen total vägra hon det också och BVC bad oss vänta ut det hela ytterligare. Vid 4 års ålder bad jag om råd igen eftersom hon fortfarande inte kunde gå på toa utan blir bara hysterisk men fick samma svar igen ich att dom inte gör nån utredning förens 6 års ålder.
    Vi har under det här åren alltid försökt peppa henne flera gånger att gå på toa men utan resultat.

  • Empan36

    Hon är väldigt "pedant" av sig eller vad man ska kalla det, när vi varit ute och badat och hon blivit kissnödig har jag sagt att hon kan kissa i vattnet om hon vill men hon tycker det är äckligt, har även testat med att kissa i skogen. Hon vill alltid ha rent runt omkring sig och plockar till och med upp andras skräp på marken..

  • Empan36

    19 jan har hon sagt, kan skriva och berätta hur det gick :)

    Hon säger till ibland och då brukar jag säga att vi kan gå på toa och kissa men då blir hon arg och säger att hon inte är kissnödig och då säger jag att isåfall behöver hon inte ha blöja heller och då går det ett tag innan hon ber om blöja igen.
    Det har hänt att hon gömt blöjor för att kunna ta på sig utan att jag vet men nu ligger dom på ett ställe där hon inte når. Så hon får bara använda när hon måste.

  • Empan36

    Det går inge vidare här.. Hon hade bestämt ett datum men vägrade ändå gå på toaletten den dagen, utan panik skriker direkt. Jag har ingen aning om vad vi ska göra nu. Väntar på att det blir utredning, någon som vet vad dom gör under den utredningen? Känner mig så totalt värdelös över allt det här :( vill veta vad det är som har gått snett och om det kan ligga någon psykisk störning bakom allt.

  • Empan36

    Det går inte att få henne att sitta på toa eller potta, hon får panik och skriker/slåss och gråter. Får hon inte blöja håller hon sig istället för att kissa på sig. Har pratat med BVC igen, ska dit och få en remiss om jag förstod det hela rätt. Hoppas verkligen detta hjälper nu.

    Hon måste bli av med blöjan innan hon börjar i skolan till hösten.

    Har testat nästan alla tips ni kommit med här men ingenting funkar :(

  • Empan36

    Hon har nu gått på toaletten bara sådär, 5 gånger!!! Känner mig såklart sjukt stolt och glad, samt lättad. Nu går det framåt och förhoppningsvist har vi kastat blöjan för gott :)

  • Empan36

    Det funkar kanon! Helt fantastiskt att det gått från att ha varit en stor fobi till nu när hon till och med tycker det är roligt att gå på toa, igår gick hon minst 20 gånger, kom inte alltid nåt men hon är så stolt att hon vågar nu och vill sitta där hela tiden, haha. Tusen tack för alla tips!

  • Empan36

    Det var hon själv som börja tycka det var grymt jobbigt och vi prata lite om att vi skulle gå till doktorn och sånt och det ville hon inte. Så hon bestämde sig bara, det var jobbigt i början och vi fick sitta länge men tillslut släppte det. :)

  • Empan36

    Hon är torr om nätterna, eller ja hon kissar sista gången runt 22 då vi tar upp henne men hon har kunnat kontrollera sig länge bara att hon haft skräck för att kissa utan blöja. Men vi har sagt händer det en olycka så händer det, nu är vi glada att vi slipper blöjan :)

Svar på tråden Vägar sluta med blöja 6 år