• Svar på tråden Rökning och operation
  • Korsriddaren
    Pussesnuttan skrev 2011-09-05 21:22:53 följande:
    Tycker diskussionen är löjlig och att Aftonbladet ens tar upp en sån snyfthistoria säger ju allt om tidningen.

    Självklart ska hon INTE få någon operation innan hon sluta röka.
    Försvårar det läkning mm är det ju inget att diskutera. Valet borde ju vara lätt om man verkligen behöver en operation.

    Jakkolina,
    Det ställs krav på överviktiga att gå ned visst mycket i vikt innan de får hjälp med operation. Bl.a. för att visa att de är motiverade att ändra livsstil.
  • Starkast

    Den kvinnan vet nog inte vad "oliderlig" värk är, för om hon visste det skulle det vara ett enkelt val.
    Nu verkade det visserligen vara ett enkelt val för henne - men åt fel håll.

  • Mellamella

    Men så jävla synd det var om henne då. Hon erbjöds en operation. Hon tackade nej. Skyll dig själv då.
    Det är vanligt att det ställs olika typer av krav om man ska opereras. Det handlar inte om diskriminering, det handlar om patientens säkerhet och välmående.
    Hon tvingas inte leva med kronisk värk. Hon väljer att leva med kronisk värk.


    Thats my story and I'm sticking to it
  • Aniko

    Orkar inte läsa tråden men om kvinnan i artikeln inte är villig att fimpa borde hon själv betala för operationen och all eftervård som hon kommer få gå igenom pga alla komplkationer. Glöm att jag som skattebetalare vill vara med och finansiera en operation som är dömd att misslyckas!

  • A r a s

    Hade vården sagt på samma sätt med en grovt ätstörd patient: "Om du inte väljer att börja äta nu så hjälper vi dig inte."

    Att vara ätstörd är också ett val. Och en sjukdom. Men du måste välja att ta upp kampen mot den. Jag hade aldrig vågat utan att få hjälpen.

  • xXMaLoXx
    lillamillan skrev 2011-09-05 21:12:12 följande:
    Om man behöver hjälp för att bli gravid får man inte vara för tjock och man får inte röka. Finns ju krav för det oxå. Men om man kan bli gravid utan hjälp från landstinget eller privat vård så kan man ju inte neka någon, vi kan inte införa tvångsterilisering hos överviktiga rökar i sverige bara för att vården ställer krav på de som behöver hjälp.
    Röka får man numera göra, märkligt nog. Jag anser det f ö rimligt att ställa krav inför en operation som inte är akut. Jag tycker att det är ganska märkligt, att man ens vill utsätta sig för risken som rökning kan innebära vid en operation.
    www.hecate.se Theo 100111 <3
  • Avalie
    Starkast skrev 2011-09-05 21:13:39 följande:
    Det finns ingen som tvingar. Det är ett fritt val. Just denna kvinna verkar välja smärtan, hennes alldeles egna val. Gör man det valet som finns andra som vill ha operationstiden och väljer att avstå rökningen.

    Att alla inte kan förstå VARFÖR man inte ska röka vid op. är något som alltid kommer att finnas kvar oavsätt hur mycket det informeras om det. Tror man att det beror på om man röker i närheten av andra eller inte så har man fått det fullständigt om bakfoten.

    Människor som ÄR i behov av en operation för att kunna överleva kommer de aldrig sätta ett tillfälligt rökförbud på, i denna kvinnas fall handlar det om livskvaliteé och inte någon akut livsnödvändig operatin. Även i ditt fall handlade det om din livskvaliteé och ingen operation som var livsnödvändig.

    Ang. bra program så finns det!
    Men en vuxen människa får ju faktiskt ha ett visst mått av egenansvar och inte förvänta sig att få allt serverat på ett silverfat. Vet man om att det kräver ett rökstopp får man ta ansvaret att söka den hjälpen själv om man inte klarar av det på egen hand - eller välja att avstå. Svårare än så är det ju inte.
    Nämn en enda anledning till att en vuxen människa inte ska kunna ta det ansvaret själv?
    Ja självfallet så måste hon ta ett eget ansvar för rökstoppet, men vad jag har förstått från artikeln så hade hon bett om det och inte fått det.
    Så om man sätter ett sådant krav på en människa så är det inte alla som klarar av att sluta på egen hand.
    I mitt fall har jag haft väldigt svårt att sluta p g a min man röker. Man vet ju inte vilka hennes omständigheter är. Men jag håller med att just för att det gäller en op som höjer hennes livskvalite så borde hon sluta.
  • Sara62
    Starkast skrev 2011-09-05 21:21:37 följande:
    Varför det?
    Det handlar inte om att sluta röka. Det handlar om att stoppa några veckor för att det är NÖDVÄNDIGT.

    Sedan tror jag inte att en överviktig får alla operationer heller?
    Är det ex. någon idé att byta en höft eller ett knä på någon som är väldigt överviktig och inte har viljan att försöka tappa X antal kilon? Hur lång tid tar det innan det behöver åtgärdas igen? Kan det överhuvudtaget bli bra från början?
    Nu är jag inte säker, men kan tänka mig att det blir kryckor, rullator eller rullstol för ganska många överviktiga då en operation är lönlös.
    Det finns BMI-gränser även för knä- och höftprotesoperationer, av liknande skäl. Högre risk vid operationen, högre risk för att operationen måste göras om, högre risk för andra komplikationer efteråt.

    När vi ställer dessa krav på våra patienter erbjuder vi dem samtidigt hjälp med rökstopp eller viktnedgång.

    "Sara"
    specialistläkare i ortopedi
  • Starkast
    infragilis skrev 2011-09-05 21:07:53 följande:
    Och är man kraftigt överviktig borde man inte skaffa barn eftersom det ökar risken för diabetes och en massa annat för barnet. Nä, och om man inte vill amma ska man inte heller skaffa barn. För ersättning ökar risken för psd, astma, eksem, fetma, diabetes typ 1 och 2 med mera. Eller, vänta, vissa saker är okej att vara egoistisk om, men inte andra?
    Börjar man röka för att skada barnet kan jag hålla med dig, men inte annars.
    Källa på att Diabettes ökar för barnet om mamman är överviktig eller att födas upp på ersättning tack!
    Skulle vara intressant att veta då man inte VET varför Diabettes uppkommer i forskningsvärlden.
Svar på tråden Rökning och operation