Varför skulle muslimer ha dålig kvinnosyn?
Mentat skrev 2011-07-11 08:10:52 följande:
Jaha. Fast enligt islamportalen, vilken man tycker borde ge ett korrekt svar utifrån islamska principer, så hävdas det att det är fullt logiskt och rimligt att män ärver dubbelt så mycket som kvinnor med motiveringen att kvinnor (Jfr islamportalen.se/index.php?option=com_content...:vad-aer-kvinnans-andel-av-arvsraett-enligt-islam& catid=7:vanliga-fragor&Itemid=25) skall ha "hemgift och underhåll och att hon är undantagen från väpnad strid och betalande av lösensumma."Man kan säkert anse mycket om det men knappast att det präglas av någon jämställdhet i alla fall även om jag inser att ämnet är religion.
Som SkåneP har påpekat var Sverige inte heller alltid jämställt förr i tiden även om det just vad arvsrätt beträffar har funnits exempel på lika arvsrätt i de äldsta nedtecknade lagar vi har. Förutom Gotland som han nämner var det tydligen gammal tradition att kvinnorna i Småland ärvde lika som män, det för övrigt i tider då hon rimligen både hade hemgift, fick underhåll och var undantagen från väpnad strid och eventuella lösensummor, det senare har dock inte varit särskilt vanligt i Sverige för allt vad jag vet.
Poängen är väl att vi sedan åtminstone hundra år tillbaka, mer egentligen, har rört oss mot ett allt mer jämställt samhälle. Sker det någon sådan rörelse i olika muslimska länder eller framför allt, eftersom det är trådens ämne, inom den muslimska tron?
Det är det som blir lite krypist. För du gör jämförelsen att det inte är jämställt, för du jämför med hur det fungerar i Sverige. Men å andra sidan så har svenska män inga förpliktelser med sin arvedel. Så det går inte riktigt att så kategoriskt försöka jämföra. För förutsättningarna ser olika ut.
Idag är det lätt att se svensk och västerländsk jämställdhet som den enda och enda rätta. Det är bra att sträva efter lika lön för samma arbete, att vi är lika värda osv dessa tankar delar Islam. Men däremot så handlar inte jämlikhet i Islam om att vi ska göra precis samma sak alla gånger - för att vara jämställda. Vi har andra sätt att mäta jämställdhet och jämlikhet på.
Det är därför vi ofta har lite svårt att komma så mycket längre i den här typen av frågor, för den sida som du 'representerar' har svårt att se att det kan finnas andra sätt som man också kan utgå från och mäta utifrån. Det är inte bättre eller sämre, utan annorlunda bara.