Koka bort alkohol
Nu börjar julen närma sig och jag är så extremt sugen på glögg.
Är gravid och gillar inte saftglögg och undrar nu:
Går det att koka bort all alkohol från glöggen och hur länge måste den koka?
Nu börjar julen närma sig och jag är så extremt sugen på glögg.
Är gravid och gillar inte saftglögg och undrar nu:
Går det att koka bort all alkohol från glöggen och hur länge måste den koka?
Jag skulle aldrig köpa vinglögg och försöka koka bort. Däremot lättglögg (2,25%). Dels för att den redan har så låg halt (blir ca ett kryddmått alkohol i en glöggmugg om man inte kokar). Visst smaken blir "mesig" men iaf mindre söt än saftglögg
Tycket själv att saftglögg är äckligt och sörjde glöggen förra julen när jag var gravid. Men för nån dag sedan testade jag IKEAs vita glögg utan alkohol och den var riktigt god. Är så ledsen att jag inte hittade den för nåt år sedan, rekomenderar verkligen. Ska köpa på mig några flaskor och själv pimpa med rom eller wiskey i år
Sorbus: du skojar va?
tja, tycker ni att 2,25 är mycket bättre ska ni naturligtvis ta den. Jag tycker det är större skillnad mellan olika märken än mellan alkoholhalten i det fallet, men att de alla är för söta. Så för min del hade det inte inneburit någon större vinst att koka bort 2,25 genetmot att ta alkoholfritt från början. Men smaken är ju som baken som bekant.
Gör egen glögg på svartvinbärssaft-tycker i alla fall jag blir gott. Lägg i en påse glöggkryddor i konc. svartvinbärssaft och låt dra ett dygn i kylen innan den späs och värms.
Annars kan man koka glögg med alkohol i ett någorlunda slutet kärl, typ gammaldags kaffekanna och hålla en ugnstermometer i pipen när det börjar ånga. Alkoholen kokar vid 78.4 grader, så så länge temperaturen i ångan visar runt 75-80 (hushållstermometrar är inte så exakta) så är det alkoholen som försvinner. När temperaturen börjar stiga uppåt mot 100 grader är alkoholen i princip borta, då är det vattnet som kokar bort i stället.
Istället för att spekulera om det kokar bort eller inte kan man ju kolla artikeln på engelska wikipedia om hur snabbt alkohol kokar bort. Det finns ganska många parametrar och svårt med raka svar om hur fort det går...
2,25% är ju inget man blir påverkad av - det dricker man ju i stora mängder när det är för varmt på sommaren.
Så ett litet glas gör absolut inget - men en liter starkglögg får du låta bli
Koka - ja du måste koka bort massor typ halva grytan
Det är så du gör hembränt - med då tar du vara på ångan istället
det finns massa goda recept man kan göra själv, brukar göra på rödvin men i år blir det alkoholfritt för mig med så tänkte testa att koka egen fast på alkoholfritt rödvin!
Ska nog testa ikeas oxå som någon skrev om!!
Lycka till!!