• TheLove

    Koka bort alkohol

    Nu börjar julen närma sig och jag är så extremt sugen på glögg.

    Är gravid och gillar inte saftglögg och undrar nu:

    Går det att koka bort all alkohol från glöggen och hur länge måste den koka?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Koka bort alkohol
  • Mizzz

    Jag skulle aldrig köpa vinglögg och försöka koka bort. Däremot lättglögg (2,25%). Dels för att den redan har så låg halt (blir ca ett kryddmått alkohol i en glöggmugg om man inte kokar). Visst smaken blir "mesig" men iaf mindre söt än saftglögg

  • Cinza
    Sorbus skrev 2010-10-31 15:05:56 följande:
    redan inlagt Glad

    Det smakar ju inte som vinglögg, men jag tycker i alla fall den är god. Den smakar juligt men ändå lite friskt, inte alls så sötsliskigt som saftglögg ofta är.
    Jag tackar för detta. Jag har kopierat och sparat. Jag skall nog även smita in på "Jul på Liseberg" och köpa lite alkoholfri glögg. De brukar ha en hel del goda alkoholfria där. Det går säkert att hitta dem i vanliga butiker också, men det är ju så trevligt med lite julmarknad
  • Maroschka
    Mizzz skrev 2010-10-31 15:08:14 följande:
    Jag skulle aldrig köpa vinglögg och försöka koka bort. Däremot lättglögg (2,25%). Dels för att den redan har så låg halt (blir ca ett kryddmått alkohol i en glöggmugg om man inte kokar). Visst smaken blir "mesig" men iaf mindre söt än saftglögg
    Det var precis det jags kulle hoppa in i tråden och fråga om
    Om man köper vanlig glöhh på ICA med sina 2,25% eller vad det är borde man väl ha fått bort relativt snabbt?
    ~Jakob 060415~ ~Olivia 080618~ ~Bebis 110106~
  • Sorbus
    Maroschka skrev 2010-10-31 15:15:04 följande:
    Det var precis det jags kulle hoppa in i tråden och fråga om
    Om man köper vanlig glöhh på ICA med sina 2,25% eller vad det är borde man väl ha fått bort relativt snabbt?
    Fast varför ska man köpa glögg med 2,25% och försöka koka bort alkoholen? Då är det väl enklare att köpa alkoholfri glögg direkt. Skillnaden i smak är ju inte stor.
  • Zixi

    Tycket själv att saftglögg är äckligt och sörjde glöggen förra julen när jag var gravid. Men för nån dag sedan testade jag IKEAs vita glögg utan alkohol och den var riktigt god. Är så ledsen att jag inte hittade den för nåt år sedan, rekomenderar verkligen. Ska köpa på mig några flaskor och själv pimpa med rom eller wiskey i år


    2010-07-20 3040/50
  • Zixi
    Sorbus skrev 2010-10-31 16:04:34 följande:
    Fast varför ska man köpa glögg med 2,25% och försöka koka bort alkoholen? Då är det väl enklare att köpa alkoholfri glögg direkt. Skillnaden i smak är ju inte stor.
    Skillnaden är enorm!
    2010-07-20 3040/50
  • Sorbus

    tja, tycker ni att 2,25 är mycket bättre ska ni naturligtvis ta den. Jag tycker det är större skillnad mellan olika märken än mellan alkoholhalten i det fallet, men att de alla är för söta. Så för min del hade det inte inneburit någon större vinst att koka bort 2,25 genetmot att ta alkoholfritt från början. Men smaken är ju som baken som bekant.

  • Maroschka
    Sorbus skrev 2010-10-31 16:04:34 följande:
    Fast varför ska man köpa glögg med 2,25% och försöka koka bort alkoholen? Då är det väl enklare att köpa alkoholfri glögg direkt. Skillnaden i smak är ju inte stor.
    Nämen fy fasen. Jag har provat alla alkoholfria sorter dom har sålt på affärerna här och dom smakar vedervärdigt!
    Dessutom är jag helt fast i lättglöggen med hjortronsmak och den finns inte som slkoholfri HÄR iallafall. Så jag kokar hellre och dricker god glögg
    ~Jakob 060415~ ~Olivia 080618~ ~Bebis 110106~
  • Rosa30

    Gör egen glögg på svartvinbärssaft-tycker i alla fall jag blir gott. Lägg i en påse glöggkryddor i konc. svartvinbärssaft och låt dra ett dygn i kylen innan den späs och värms.

    Annars kan man koka glögg med alkohol i ett någorlunda slutet kärl, typ gammaldags kaffekanna och hålla en ugnstermometer i pipen när det börjar ånga. Alkoholen kokar vid 78.4 grader, så så länge temperaturen i ångan visar runt 75-80 (hushållstermometrar är inte så exakta) så är det alkoholen som försvinner. När temperaturen börjar stiga uppåt mot 100 grader är alkoholen i princip borta, då är det vattnet som kokar bort i stället.

  • Susyloo

    Istället för att spekulera om det kokar bort eller inte kan man ju kolla artikeln på engelska wikipedia om hur snabbt alkohol kokar bort. Det finns ganska många parametrar och svårt med raka svar om hur fort det går...

  • thomas59

    2,25% är ju inget man blir påverkad av - det dricker man ju i stora mängder när det är för varmt på sommaren.


    Så ett litet glas gör absolut inget - men en liter starkglögg får du låta bli


     


    Koka - ja du måste koka bort massor typ halva grytan


    Det är så du gör hembränt - med då tar du vara på ångan istället

  • ilja73
    7 små apor skrev 2010-10-31 13:23:55 följande:
    Förvisso men jag trodde vi här pratade om praktiska mängder alkohol.
    I så fall, om vi ska ha kemiskt rent från alkohol måste du även å det starkaste säga åt TS att det finns en mängd livsmedel denna inte kan äta. Tex filmjölk.

    Tycker du att det är av signifikant betydelse att få allt kliniskt rent från alkohol när det gäller gravida?
    Jo men nu sa du att alkoholen kokar vid 78 grader oavsett vad den är blandad med och det var jag tvungen att protestera mot. Det kanske inte var meningen men det lät rätt drygt att påstå att man lärde sig det i högstadiet...

    För övrigt skrev du också att vatten avdunstar vid 100 grader. Det är ju inte heller riktigt sant, när du värmer kastrullen ser du att det börjar ryka av vattenånga långt innan det börjar koka. När du hänger tvätt avdunstar vattnet redan vid rumstemperatur, annars skulle inte tvätten torka. (Ja, jag vill vara besserwisser ibland )

    Sen håller jag med om att man troligen får bort tillräkligt med alkohol för att kunna dricka när man kokar.
    Personligen tycker jag att Blossa lättglögg är god, den smakar inte saft, och eftersom en glöggmugg är så liten så vågade iaf jag dricka en mugg nån gång ibland när jag var gravid.
  • Fröken Löken

    det finns massa goda recept man kan göra själv, brukar göra på rödvin men i år blir det alkoholfritt för mig med så tänkte testa att koka egen fast på alkoholfritt rödvin!

    Ska nog testa ikeas oxå som någon skrev om!!

    Lycka till!!

Svar på tråden Koka bort alkohol