Millans hustru skrev 2010-10-16 09:22:17 följande:
lagar ni thaimat själva? någon som har lust att ge mig några enkla recept? vore lite skoj att köra thaifredag här framöver. har nedräkning varje fredag fram till resan och det är...en bra bit dit
Vi lagar mycket thai! På tal om thaimat, så kan jag rekommendera att gå en matlagningskurs i thailand, superkul!
Här är två favoriter;
Massaman
4 portioner
2 st kanelstångar
10 kardemummafrön
5 kryddnejlikor
2 msk olja
2 msk
massaman curry paste
800 gr nötinnanlår eller kyckling
4 dl kokosmjölk (vi brukar ta mer)
2,5 dl oxbuljong
2-3 potatisar skurna i 2,5 cm stora bitar
2 msk färsk ingefära eller galanga, riven
3 msk fisksås
3 msk palmsocker (går att byta mot ett par tsk strösocker)
110 g rostade jordnötter
3 msk tamarindpure
torrrosta kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull lr wok på låg värme. Rör om 2-3 min, tills det börjar dofta. Ta av från värmen
Hetta upp olja i en kastrull eller wok och fräs currypasten på medelvärme i 2 min, eller tills den börjar dofta
Tillsätt köttbitarna och fräs under omrörning i 5 min. Tillsätt kokosmjölk, buljong, potatis, ingefära, fisksås, palmsocker, 3/4 delar av de rostade jordnötterna, tamarindpure och de rostade kryddorna. Sänk värmen till låg och låt sjuda sakta i 50-60 min, tills köttet är mört och potatisen precis genomkokt. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
skeda upp i en serveringsskål och garnera med resten av de rostade jordnötterna.
servera med eller utan ris.
...........................
Tom Kha Gai
4 portioner
600 g Kycklingfile skurna i lagom stora bitar (gärna tunna)
2 msk fisksås
2 burkar Cocosmjölk (ca. 8 dl)
2 stjälkar Citrongräs
5-6 cm galanga eller ingefära
1 Gul lök el. 5 små charlottenlökar
körsbärstomater
champinjoner
juice från en pressad lime
lime blad
små chilipungar 3-5 st beorende på hur stark man vill ha
ha i lite kokosmjölk i wokpanna, låt det koka till bara oljan är kvar.
fräs kycklingen i oljan. häll på kokosmjölk.
• Dela citrongräset i ca. 2 cm långa bitar, lägg ner det i pannan
• Dela lökarna i ”båtar” och lägg i pannan
• Dela galangan i extremt tunna skivor (prova med osthyvel, det brukar funka) och ner i pannan
låt koka 5 min.
• lägg i svampen och tomaterna
• ha i limejuice från en hel lime
låt sjuda 2-3 min
ha sen i limeblad (delade i bitar el strimlor) och chilifrukten (skuren i små bitar)
smaka av
servera med eller utan ris