Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    M och M skrev 2012-07-18 18:45:08 följande:
    Härligt det låter!

    Samma här, inga problem att städa upp på typ köksbänken, är att hålla efter det som är det kluriga :-P Har testat många olika varianter med lådor, både öppna och stängda, försökt ha stora saker på bänken så det nte ska gå att lägga så mkt där, dekorerat med blommor etc för att det ska se fint ut, men det är hopplöst, köksbänken blir alltid full med grejer :-/ När vi någon dag gör om köket ska köksbänken närmast ingången bli stängd med något slags skåp så det inte är så lätt att bara lägga ifrån sig när man kliver in. Det är min slutgiltiga lösning. Men jag vet att då hamnar grejerna på köksbordet ist, men då måste man plocka bort oftare iaf för att kunglna äta och så, haha

    Rent allmänna tips för att få bort det där krafset man lägger ifrån sig på bord och bänkar:

    * Finns många snygga krokar och dom går att hänga precis överallt - fäst krokar på utsidan av garderobsväggarna, på väggarna i hallen, på ytterdörren, extra krokar på hathyllan osv osv  - där kan man sen enkelt hänga av sig nycklar, små handväskor, glasögon,  solbrillor, skärp, kepsar, hårsnoddar osv

    *en snygg korg på golvet kan med fördel användas till tidskriftsamlare för tidningar man gärna lägger ifrån sig . Korgar kan man placera ut flera stycken av. En i varje rum så får man bort allt junk i form av tidningar, reklam, böcker och annat i läsväg.

    *finns såna här enkla små vägghängda tygstycken med små fack i , oftast är dom tänkta för post och vykort och mindre saker - där kan man samla familjens mobiler och laddare när man är hemmavid.

    *ha en korg  i hallen på en krok där man kan lägga ifrån sig filofaxer, Ipads, surfplattor, pluggböcker, pärmar och annat man har med sig hem och bort.

    *Hantera post bara en gång. ta hand om den så fort den kommer. Sortera in räkningar på något ställer där dom ska vara tills dom ska betalas, släng kuvert och reklam på en gång. 

    *Låt husdjuren få egna platser för deras saker - låt katten/hunden/ödlan/ormen what ever få SIN krok i hallen med bajspåsar, koppel, handduk . Sy gärna en gympapåse och samla sakerna i och häng upp på kroken.

    *samma sak med bebisarna i huset - låt dom ha en egen krok där du hänger skötväskan.       
                
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    M och M skrev 2012-07-18 18:47:09 följande:
    Dotterns saker såsom smålådor med pennor och kritor, några leksaker som inte ska stå framme, några lådor, spargris, en tavla som inte kommit upp på någon plats etc. Har ställt i ordning snyggt där någon gång, men det har en tendens till att bli en sån snabb avställingsyta till sånt som inte har något annat hem just nu...

    men varför hamnar dom där då om dom uppenbart har sin plats på något annat ställe?

    spargrisen och tavlan gör väl inget om dom står där, men pennor och kritor och leksaker ska väl förstås tillbaka till barnrummet därifrån man hämtade dom?   
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    I helgen har jag ägnat mig åt att rensa min garderob och försöka hitta ett nytt system för att få plats med alla kläder.

    Jag började färgsortera och jisses vilken skillnad det blev!

    Mycket lättare att överskåda vad man har när allt ligger i prydliga färg-högar och man behöver inte leta sig blå efter just DEN tröjan och riva ur halva garderoben.

    roligare att matcha kläderna och man kommer också faktiskt att ANVÄNDA alla kläder också när allt är överskådligt och lättbegripligt.

    Idag har jag på mig ett par sköna slimmade jeans och en saknad  topp där vardera plagg legat inknölad mot väggen under lång tid  för att man alltid letat efter något annat.... 

    jag har inte på något sätt haft oordning i garderoben men ibland behöver man ändra sitt tänk för att få allting att fungera smidigare och allra helst tycker jag i en garderob där man i regel är flera ggr om dagen .

    Jag har dessutom satt upp två rundstavar i garderoben där jag hänger kläder - dom har jag satt  längst ner  - ca 1 dm upp från golvet och lite på snedden, den lägre sitter 15 cm ut från väggen och den övre sitter 11 cm ut från väggen - perfekt att sätta skor på - bara att låta rundstaven vila under klacken.  Blir precis som hyllorna i en skobutik ni vet. 


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    har haft en veckas skön semester i turkiet men innan jag åkte iväg fick jag ett ryck och städade ur en av våra "klädkammare/förråd/garderober" som vi har i huset.. ni vet alla dom där utrymmena under snedtak man har i gamla hus...

    Nu har en av dom blivit en helt egen walk-in-closet och herrejösses vad fint det blev och vad prylar jag fått dit utan att det blev förråd av det igen..

    Skruvat upp enkla skruvkrokar på väggen och hängt upp mina finaste klänningar direkt med galge på väggen, radat upp mina 22 par skor snyggt längs med väggen/golvet, vikt och lagt in mina stickade tröjor på en hylla , hängt upp mina handväskor på fina krokar på väggen och avslutat med en stor fet spegel på dörren... Så nöjd!  


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Fantasia78 skrev 2012-10-25 18:38:53 följande:


    Åh, så skulle jag också vilja ha. Tror tyvärr vi har för ont om plats hemma, för att lyckas med det.


    Är lite nyfiken här - hur många kvadrat har du hemma? Drömmer


    lever i ett hus byggt 1948 och har 140 kvadrat boyta att pyssla och fixa med

    90 kvadrat biyta varav 50 av dom är källaren... resten är alltså fördelat på vind,flera klädkammare och annat  (vinklar, vrår, dödutrymmen) .

    vinden är faktiskt en yta som inte används men jag har funderingar på att göra något av det också en vacker dag.. vinden är kanonfin och synd att det inte utnyttjas. 
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2013-02-21 09:30:22 följande:
    Ja, hemma hos mig står det ganska still i utrensningen. Det är fortfarande rörigt. Jag gör ett ryck då och då, försöker sälja för små barnkläder på Tradera, lämnar kläder på klädbytardagar osv, men jag tror att jag gör det för omständigt. Enklast vore nog om jag fick en mer lättsam inställning och skänkte det vi inte behöver till välgörenhet. Samtidigt är jag glad att få in lite pengar, för det blir ju en del  men det tar ju en himla tid att fota och lägga upp på Tradera, prismärka osv.

    Jag har kommit underfund med att jag är ganska omständig i mycket jag gör. Jag vill göra saker perfekt, vilket resulterar i att många saker inte blir gjorda alls. Allting känns så övermäktigt och stort, så jag orkar inte ens ta mig för att börja. Mycket kraft går åt innan jag ens har startat, för att jag vet hur jobbig uppgiften är... och det är ju för att jag själv sätter kraven så högt, som uppgiften blir så otroligt jobbig och tidskrävande. Jag måste lära mig att acceptera att göra saker på en okej nivå. Förvånad

    Någon som har tips på hur man lär sig det?  

      
    jag skulle tro att du behöver lära dig att det finns fler sätt att göra saker på och du får ändå rätt resultat. 

    Att förenkla rutiner och saker man gör  betyder inte att man ska vara slarvig.

    Du kan ändå fota kläder och lägga ut på tradera - men skippa allt onödigt omkring, du behöver tex inte stryka och  arrangera kläderna i en timma innan du ens tar en bild.

    tex.

    och det gäller ju allt du gör.  Slutresultatet kommer alltid bli detsamma men lär dig att ta dig dit utan en massa timmar av ångest o krångel. 
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Linthe skrev 2013-02-21 20:05:52 följande:
    Jag har anmält mig till en loppis om ett par veckor så nu ska det rensas. Hoppas att få lite sålt så det ger lite pengar också. Annars får jag nog slänga eller skänka lite för tillbaka hem vill jag inte släpa alla sakerna. Vissa saker kanske går att lägga ut på Tradera om det blir fina saker kvar.
    mitt tips inför loppis - ta hälften av det du tänkt - sov på saken och packa sedan hälften av det som blev . 

     blir det för mycket prylar orkar folk inte stå och leta och rota runt och då går man istället bara förbi.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Raggarbruden skrev 2013-07-14 22:50:11 följande:
    Jag hade toppenstädat i mitt rum för ett tag sen. (tonåring) 

    Men kan ni ge nåt tips hur jag ska lyckas hålla den ordningen som en gång fanns?!

     
    jag tror jag var en av dom som gav dig tips och det jag spontant känner med folk som har konstant röra är att om man måste ha så mycket prylar ska det även finnas gott om förvaring.  Har man svårt att lägga tillbaka sakerna där dom egentligen ska vara så får man se till att det finns plats att lägga dom nån annan stans... 

    Har du mycket grejor på ditt skrivbord tex och lådorna är proppfulla så kanske ett hyllsystem ovanför skrivbordet kan vara en bra lösning för att enkelt hiva upp grejorna en nivå o skapa yta på bara några sekunder.

    Har du svårt att lägga smutstvätten i tvättkorgen en trappa ner  så skaffa en egen tvättkorg i ditt rum.

    Kommer handdukarna aldrig tillbaka till badrummet - sätt upp krokar på baksidan av din egen rumsdörr och häng dom där. 

    tonåringar brukar dessutom älska smarta lösningar som även tilltalar dom estetiskt.   Häng upp en ståltrådsgalge på en krok på väggen o du har genast en bra hängare för att klämma fast hårklämmor, hårspännen o snoddar på. Snyggt blir det också...

    Kort sagt - fråga dig själv vad som skulle motivera dig själv att hålla ordning på dina egna saker? Vad skulle du själv vilja ha i ditt rum som hjälp för att hålla snyggt?    Se dig omkring i ditt rum - vad går att förenkla o förbättra?  
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Raggarbruden skrev 2013-07-14 23:06:17 följande:
    ett litet rum rensade ut 7 svarta sopsäckar rent skräp för några veckor sen. Jodå tvättkorg finns och handdukarna kommer tack o lov tillbaka. Tidsskriftssamlare finns. Tittar man ut över mitt lilla rum från sängen ser det ut som om en handgranat råkat vilsegå å sprängts i mitt rum Har hyllor överallt. men likförbaskat ligger saker överallt å hyllorna är fulla.  
    vad har du för möbler i ditt rum då? Kanske dags att byta ut möblerna till några som rymmer mer prylar?  Eller byta ut mot mer funktionella möbler. 

    förvaring under sängen? Kan det vara något? Finns ju såna här stora lådor på hjul i plast på IKEA som är tänkt att vara under sängen.  
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Hur ser det ut på insidan i garderoben?  Har du stänger att hänga på eller har du hyllor?  Kan du göra något för att förbättra förvaringen i garderoben?  Riv ner stänger och fixa hyllsystem som ELFA?   Sätta upp fler hyllor  - har du såna här hål är det bara att skruva i lite skruv och sätta upp fler hyllplan. 

    Sen är det väl helt ärligt så att du får lära dig den hårda vägen att sortera och organisera dina kläder o prylar.  Slit inte ut 8 tröjor o låt dom ligga på golvet om du bara ska ha en enda tröja....  Riv inte ut 10 par jeans i en enda röra för att ta byxorna längst in i garderoben osv... 

    Du får lära dig att sortera kläderna så dom är lätta att hitta och komma åt . och det är upp till dig själv att hitta ett lätt och enkelt system för hur du ska ha kläderna .

    Vad har du för typ av byrå?  Får du plats med större och mer funktionella byråer?   Kan det här vara något kanske?  

    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00239271/

    Jag skulle också tipsa om att använda även dolda ytor för förvaring.  Som tex att sätta upp krokar på baksidan av din rumsdörr, det finns även krokar man hänger över dörren och på så sätt kan du få krokar både på baksidan och framsidan av dörren. 

    Gamla hederliga gympapåsar är skitbra förvaring.  Bra för sortering om du vill ha koll på olika saker. Är du duktig på att sy kan du sy säkert 8-10 stycken på bara ett par timmar.  Skriv med textilpenna på påsarna det som ska vara i dom. Häng sedan upp dom på krokar - lämpligen då kanske bakom dörren tex.   Bra för småsaker som gärna försvinner och som ofta ligger överallt.  

    Vanliga enkla konsollhyllor kan du skruva upp ovanför dörren  - ovanför fönstret om det får plats och gärna högst upp längs med taket.  Jag hade sånt när jag bodde hemma o hade trångt.  Smala enkla konsollhyllor sattes upp precis längs med taket i hela rummet. Jag fick plats med ca 600 böcker o diverse småprylar...   

    Häng krokar i taket och låt förvaring hänga ner längs med väggen eller fritt i taket.  tex såna här trådkorgar i kedjor. 

    Utnyttja dina hörn i rummet - vanliga enkla hörnhyllor av diverse slag går att skruva upp och du får  plats med antingen vitrinskåp eller bara hyllor. Finns i många varianter och storlekar o slukar massor! 


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    kom också ihåg att bara ha saker i rummet du verkligen använder...   Ditt rum ska du bo i och inte använda som förråd... 

    Plocka ut det du inte använder och som bara tar en massa plats.  Tryck inte in 50 par jeans i garderoben om du hela tiden bara använder ett och samma par gympabrallor tex.  

    Samma gäller böcker o prydnadssaker, tidningar, cd-skivor, dvd-filmer och annat småplock.   rensa ur .

    Kanske läge att fundera på att hyra ett förråd nånstans?   Det kan vara värt nån hundring i månaden för att få tillgång till ett bra förråd.  Om du inte har möjlighet att förvara i huset/lägenheten där du bor.

    Sälj det du inte måste ha , det du vill spara får du lägga undan i förrådsutrymmen.  Förvara bara det du verkligen använder i ditt rum. 


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Elnvei skrev 2013-07-29 14:35:39 följande:
    Får man ställa frågor här? Jag tycker att det är helt ok att städa och faktiskt älskar att rensa, organisera osv. Men jag har en hang-up: trasor! Både disktrasor och trasor att städa i badrummet med. Jag gillar wettex. Helst skulle jag vilja ha en stor hög hemma och kasta varje gång jag använt en, men så kan man ju inte göra, eller? Tänker både på miljön och pengarna (utan att ha en aning vad en wettex kostar) ... Hur gör man??? Ska jag koka dem? Tvätta 60 grader? Ska jag ha olika färger till toaletten och handfatet? Jag har fler frågor om trasor men börjar så här :) Har någon svar att ge mig? Gärna väldigt bestämda och detaljerade, typ som order hur jag ska göra ;)
    jag kör återbruk ... 

    det finns alltid gamla handdukar, badlakan och lakan/påslakan/örngott  - för att inte tala om barnens gamla filtar och frottebadrockar, makens gamla skjortor  osv...

    Klipp i lämpliga fyrkanter och lägg i en påse.  Har har du möjlighet att färgbestämma också. Kanske det gräsliga gröna lakanet får funka till toalett o badrum tex...

    Eftersom det alltid finns trasor till precis allt så har jag inget problem med att slänga dom efter x antal användningar.   

    Totalt repfria trasor och du kan använda frotte där det är smutsigt i tex badkar  och kanske mjuka gamla t-shirts för att putsa fönster  och tunna fina bomullsskjortor för att torka rent bland prydnadssakerna du är rädd om och hundens gamla trasa funkar utmärkt att göra rent cykelsadeln med....  tex..
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Solblomma28 skrev 2013-08-21 15:44:38 följande:
    Ojojoj....det känns som att det var jag som hade skrivit denna trådstart. Det där är jag i ett nötskal! 

    Nu blir jag lite nyfiken här....har du som startade tråden blivit hjälpt av alla de som har ställt upp med tips och kommentarer? För jag känner mig själva, det verkar inte finnas något som hjälper. Jag har läst alla möjliga "rensa i röran" och städböcker, och googlat på nätet, skrivit listor, tagit emot tips, och inget biter på mig. 

    Jag är också väldigt omständlig när jag ska göra saker, så det blir istället inte av. Och när jag tar tag i något så blir det inte avslutat. Det är få människor som förstår vad som pågår i hjärnan på en när man har det så här.
    Jag har till och med provat terapi för jag tänkte att det kanske skulle hjälpa, men inte ens hon hade förståelse för att jag verkligen kan vara så och att detta är min verklighet och den vardag jag lever i. Man känner sig verkligen annorlunda, och besvärad av att inte klara av att lösa något som för andra verkar så enkelt!

    Hade varit kul att veta om det finns något utav det som har hjälpt åtminstone lite, ibland nöjer man sig med det lilla bara för att känna att man kommer en bit på väg.    

                
    som vi redan konstaterat i tråden så är vi många med Asperger (jag har det)  och många med ADHD och för många är det då krångligt att ta sig till vissa råd . Men den här tråden har funnits länge och så länge man kan avsluta något litet projekt om det så bara är att städa plåsterlådan så har man ändå åstadkommit något och fått en aha-upplevelse. 

    Jag som har Asperger måste ha ordning o reda annars funkar inte jag och därför har städning och plock/pyssel blivit en sorts hobby.

    Så det här är inte bara en ren konkret tips-tråd utan det är även en chans att få lite förståelse o input till att man är som man är när man inte blev den man skulle...  
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...