• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Mama Mia
    Kavat skrev 2010-09-08 21:26:21 följande:
    Vad säger hennes läkare?

    Numera sägs det att man ska ge till den nivån barnet klarar utan reaktioner.
    Men vad som är reaktioner är jätte svårt att veta när de är så små tycker jag. Sömnproblem, överaktivitet och annat är också symptom, fast sällan lika tydliga om man inte vet vad man ska kolla efter.
    Äggfläckar kan ge  torra vita fjällande fläckar när de är inaktivt och röda när de fått i sig ägg. Torr hud och eksem är ytterligare symptom.
    Sen vart man lägger gränsen av vad man tycker är ok hos sitt barn är ju upp till var och en.

    Tänk bara på att symptomen kan ändra sig med åldern och för varje gång. Dvs. idag kanske hon får diarré om ett par månader kanske hon får eksem eller blir förstoppad.

    Hoppas ni kan hålla äggnivån, lättare att kunna ge lite om barnet mår bra.
    Han sa inte så mycket alls. Det blev inte så mycket tid för "eftersnack" efter testet eftersom skruttan var så arg över att alla hållt på så mycket med henne, stuckit coh så. Hade det varit mer lugn och ro hade man kanske kommit på lite frågor som nu kommer i efterhand istället.

    Men att tillåta  lite ägg ibland tycker jag känns bra, så länge vi inte märker nåt.
    Billabong skrev 2010-09-08 22:05:54 följande:
    Vilken grad av äggallergi har din ditter, Mama Mia?
    Vår äggallergiske pojke har grad 4 (5-gradig skala) och har fått direktiv om att helt och hållet undvika ägg i alla former även i ytterst liten mängd. HELT äggfri kost mao.
    Informerade de inte i samband med pricktestet vad som skulle vara bäst för er dotter vad gäller ev. intag av ägg i någon form?

    Inom ett år från förra pricktestet kommer vi göra om det för att se om det blivit lindrigare. När allergi-ssk/barnläkaren anser att hans allergi är så pass mkt mindre att det är lämpligt att börja provocera honom med ägg så kommer han att få äta sockerkaka med ägg i på barnkliniken. Om det går bra får vi sedan tydliga instruktioner om hur och i vilken mängd vi kan öva att återinföra ägg i hans kost.
    Enligt all info jag läst och fått muntligen är det oerhört viktigt att helt låta bli att ge honom ägg under ca ett år - för att ge kroppen en möjlighet att slippa reagera på det.

    Kanske är din dotters äggallergi av betydligt lindrigare art och att ni därför inte fått direktiv att helt utesluta ägg på samma sätt?
    Grad? Det blev en 2a på pricktestet, är det det som är graden? Är det 5-gradig skala även på pricktest? I så fall är det väl rätt lindrigt, eller?
  • Billabong
    Mama Mia skrev 2010-09-10 21:20:23 följande:
    Han sa inte så mycket alls. Det blev inte så mycket tid för "eftersnack" efter testet eftersom skruttan var så arg över att alla hållt på så mycket med henne, stuckit coh så. Hade det varit mer lugn och ro hade man kanske kommit på lite frågor som nu kommer i efterhand istället.

    Men att tillåta  lite ägg ibland tycker jag känns bra, så länge vi inte märker nåt.
    Billabong skrev 2010-09-08 22:05:54 följande:
    Vilken grad av äggallergi har din ditter, Mama Mia?
    Vår äggallergiske pojke har grad 4 (5-gradig skala) och har fått direktiv om att helt och hållet undvika ägg i alla former även i ytterst liten mängd. HELT äggfri kost mao.
    Informerade de inte i samband med pricktestet vad som skulle vara bäst för er dotter vad gäller ev. intag av ägg i någon form?

    Inom ett år från förra pricktestet kommer vi göra om det för att se om det blivit lindrigare. När allergi-ssk/barnläkaren anser att hans allergi är så pass mkt mindre att det är lämpligt att börja provocera honom med ägg så kommer han att få äta sockerkaka med ägg i på barnkliniken. Om det går bra får vi sedan tydliga instruktioner om hur och i vilken mängd vi kan öva att återinföra ägg i hans kost.
    Enligt all info jag läst och fått muntligen är det oerhört viktigt att helt låta bli att ge honom ägg under ca ett år - för att ge kroppen en möjlighet att slippa reagera på det.

    Kanske är din dotters äggallergi av betydligt lindrigare art och att ni därför inte fått direktiv att helt utesluta ägg på samma sätt?
    Grad? Det blev en 2a på pricktestet, är det det som är graden? Är det 5-gradig skala även på pricktest? I så fall är det väl rätt lindrigt, eller?
    Ja, det är pricktestet som har den 5-gradiga skalan jag nämnde. Vet inte hur lindrigt 2 är, men avsevärt lindrigare än 4 som min pojke fick förmodar jag... Kanske är 2 så lindrigt att det är ok att ha lite ägg i maten? jag vet inte alls vad som gäller för lägre grader av äggallergi, bara att vår pojke som hade 4 inte ska få i sig minsta lilla äggbeståndsdel alls ens i lagad mat.

    Låter jättekonstigt att ni inte fick några kostråd och allmänna förhållningstips/regler. Har/ska ni träffa en dietist? Allergisjuksköterska? Om inte, ring dem och fråga. Gör dem uppmärksamma på att ni inte fick något av detta efter själva pricktestet.
    Kavat skrev 2010-09-08 21:26:21 följande:
    Vad säger hennes läkare?

    Numera sägs det att man ska ge till den nivån barnet klarar utan reaktioner.
    Men vad som är reaktioner är jätte svårt att veta när de är så små tycker jag. Sömnproblem, överaktivitet och annat är också symptom, fast sällan lika tydliga om man inte vet vad man ska kolla efter.
    Äggfläckar kan ge  torra vita fjällande fläckar när de är inaktivt och röda när de fått i sig ägg. Torr hud och eksem är ytterligare symptom.
    Sen vart man lägger gränsen av vad man tycker är ok hos sitt barn är ju upp till var och en.

    Tänk bara på att symptomen kan ändra sig med åldern och för varje gång. Dvs. idag kanske hon får diarré om ett par månader kanske hon får eksem eller blir förstoppad.

    Hoppas ni kan hålla äggnivån, lättare att kunna ge lite om barnet mår bra.
    Men, det där med att man ska "ge till den nivån barnen klarar utan reaktioner" - hur har du fått veta hur mkt ägg du ska ge ditt äggallergiska barn? För det är ju inte så att man ska testa sig fram själv väl? Eller det kanske man ska efter att ha undvikit ägg en längre tid. Vilken grad av allergi har/hade ditt barn när ni började provocera med mindre mängder ägg? Förmodar att det var under övervakning/doseringsanvisningar från allergimottagningen?
  • Karla79

    Vi fick inte heller något "eftersnack" efter pricktestet, och inget om vilken grad det var på allergin... tur vi ska till allergologen i november. Trist att alla får så olika hjälp....

  • Kavat
    Billabong skrev 2010-09-10 22:40:55 följande:
    Ja, det är pricktestet som har den 5-gradiga skalan jag nämnde. Vet inte hur lindrigt 2 är, men avsevärt lindrigare än 4 som min pojke fick förmodar jag... Kanske är 2 så lindrigt att det är ok att ha lite ägg i maten? jag vet inte alls vad som gäller för lägre grader av äggallergi, bara att vår pojke som hade 4 inte ska få i sig minsta lilla äggbeståndsdel alls ens i lagad mat.

    Låter jättekonstigt att ni inte fick några kostråd och allmänna förhållningstips/regler. Har/ska ni träffa en dietist? Allergisjuksköterska? Om inte, ring dem och fråga. Gör dem uppmärksamma på att ni inte fick något av detta efter själva pricktestet.
    Kavat skrev 2010-09-08 21:26:21 följande:
    Vad säger hennes läkare?

    Numera sägs det att man ska ge till den nivån barnet klarar utan reaktioner.
    Men vad som är reaktioner är jätte svårt att veta när de är så små tycker jag. Sömnproblem, överaktivitet och annat är också symptom, fast sällan lika tydliga om man inte vet vad man ska kolla efter.
    Äggfläckar kan ge  torra vita fjällande fläckar när de är inaktivt och röda när de fått i sig ägg. Torr hud och eksem är ytterligare symptom.
    Sen vart man lägger gränsen av vad man tycker är ok hos sitt barn är ju upp till var och en.

    Tänk bara på att symptomen kan ändra sig med åldern och för varje gång. Dvs. idag kanske hon får diarré om ett par månader kanske hon får eksem eller blir förstoppad.

    Hoppas ni kan hålla äggnivån, lättare att kunna ge lite om barnet mår bra.
    Men, det där med att man ska "ge till den nivån barnen klarar utan reaktioner" - hur har du fått veta hur mkt ägg du ska ge ditt äggallergiska barn? För det är ju inte så att man ska testa sig fram själv väl? Eller det kanske man ska efter att ha undvikit ägg en längre tid. Vilken grad av allergi har/hade ditt barn när ni började provocera med mindre mängder ägg? Förmodar att det var under övervakning/doseringsanvisningar från allergimottagningen?
    Jag har inte gjort det men Blå Myran. Min  lille kille reagerar på enbart kontakt med ägg så han får absolut inte utsättas för ägg. Så i vårt fall är det noll tolerans.
    Men hur man gör och var man gör det beror ju på reaktioner och testar. Men om man nu redan gett ägg utan att märka av allergin så tydligt så får ju barnet inte andnöd och då kanske en viss mängd tillagat funkar. Men det där berhöver man ju diskutera med läkaren också. Man ska ju aldrig ge ägg till ett barn som reagerat kraftigt på eget bevåg!
  • Billabong
    Kavat skrev 2010-09-11 18:23:20 följande:
    Jag har inte gjort det men Blå Myran. Min  lille kille reagerar på enbart kontakt med ägg så han får absolut inte utsättas för ägg. Så i vårt fall är det noll tolerans.
    Men hur man gör och var man gör det beror ju på reaktioner och testar. Men om man nu redan gett ägg utan att märka av allergin så tydligt så får ju barnet inte andnöd och då kanske en viss mängd tillagat funkar. Men det där berhöver man ju diskutera med läkaren också. Man ska ju aldrig ge ägg till ett barn som reagerat kraftigt på eget bevåg!
    Ok.
    Vi kommer göra om pricktestet minst en gång om året och när allergin är avsevärt lindrigare - eller han inte reagerar alls så kommer vi få ett schema för återinföring av ägg i kosten. Som jag förstod det på allergissk så är det då viktigt att föra in ägg igen väääääääääääldigt långsamt och försiktigt.
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-09-11 18:23:20 följande:
    Jag har inte gjort det men Blå Myran. Min  lille kille reagerar på enbart kontakt med ägg så han får absolut inte utsättas för ägg. Så i vårt fall är det noll tolerans.
    Men hur man gör och var man gör det beror ju på reaktioner och testar. Men om man nu redan gett ägg utan att märka av allergin så tydligt så får ju barnet inte andnöd och då kanske en viss mängd tillagat funkar. Men det där berhöver man ju diskutera med läkaren också. Man ska ju aldrig ge ägg till ett barn som reagerat kraftigt på eget bevåg!
    Och har man ätit ägg utan att märka några symtom av tillagat ägg fram tills det att man gjort pricktest som då visat positivt för ägg är det oftast bara bra att fortsätta ge ägg i den mängd som tolereras utan att få några symtom - för att bibehålla den tolerans man har mot ämnet istället för att börja ha nolltolerans för allt med ägg, då kan toleransen istället minska om man har viss tolerans och tar bort det helt. Även om man skulle få reaktion av ägg i tex majonäs/glass (eftersom det då är rått), men kan äta tillagat ägg utan att få någon reaktion (proteinetstrukturen i ägg förändras mycker mer än andra ämnen av värmebehandling)  så bör man låta bli ägg i rå form, men fortsätta att ge tillagat ägg - just för att bibehålla toleranser.

    Har man fått kraftiga reaktioner även av tillagat ägg tidigare så brukar man följa med pricktest hur det utvecklar sig. När pricktestet ger väldigt små/inget utslag så brukar det vara att man då börjar att testa med att väldigt försiktigt prova att introducera små, små mängder med tillagat ägg. Och då börjar man ugnsbakat ägg som varit inne länge i ugnen som tex  några smulor av sockerkaka innehållande ett ägg (eller ibland att man börjar med enbart äggulor eftersom huvuddelen av proteinet finns i vitan) och därefter ökar mängden så att det blir först när det funkar med någorlunda normala mängder med ugnsbakat ägg som man testar med stekt ägg som tex pannkakor och föst när det går med stekta saker med ägg i att man testar med rent ägg i kokt/stekt form. Och om det också går så testar man med rått ägg i form av glass/majonäs etc.   I korta drag hur man brukar gå till väga.

    Och sen förekommer det ju också att såväl pricktest som blodprov kan visa falskt positivt, dvs att det ger utslag på test men att det inte uppstår några symtom över huvud taget när man utsätts för ämnet  - även om det är betydligt vanligare att det visar falskt negativt, dvs visar inget på tester men symtom vid intag.
    Tester är ändå bara ett hjälpmedel och en ledtråd man kan använda sig av, det absolut viktigaste är hur man reagerar på intag av ämnet.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Mama Mia
    Billabong skrev 2010-09-10 22:40:55 följande:
    Låter jättekonstigt att ni inte fick några kostråd och allmänna förhållningstips/regler. Har/ska ni träffa en dietist? Allergisjuksköterska? Om inte, ring dem och fråga. Gör dem uppmärksamma på att ni inte fick något av detta efter själva pricktestet.
    När vi fick mjölkallergin konstaterad fick vi gå på mjölkskola, som dom kallade det för. Men nåt sånt var det inget snack om nu. Det enda var att vi blir kallade om ca ett år igen om vi inte hör av oss innan för att det är något.

    Pratade med en fd allergissk i bekantskapskretsen, idag. Hon sa ungefär detsamma som miralicia säger ovan. Så efter att ha hört vad ni har att säga här i tråden, pratat med henne och eftersom skruttan verkar klara tillagat ägg och när hon har reagerat på ägg har det inte varit så allvarliga reaktioner, så känns det vettigt att fortsätta ge lite ägg ibland. Så jag nöjer mig nog med det tillsvidare...

    Tack för hjälpen, alla. Kommer nog fortsätta hålla koll på vad som skrivs här i tråden
  • Billabong
    Miralicia skrev 2010-09-11 19:36:06 följande:
    Och har man ätit ägg utan att märka några symtom av tillagat ägg fram tills det att man gjort pricktest som då visat positivt för ägg är det oftast bara bra att fortsätta ge ägg i den mängd som tolereras utan att få några symtom - för att bibehålla den tolerans man har mot ämnet istället för att börja ha nolltolerans för allt med ägg, då kan toleransen istället minska om man har viss tolerans och tar bort det helt. Även om man skulle få reaktion av ägg i tex majonäs/glass (eftersom det då är rått), men kan äta tillagat ägg utan att få någon reaktion (proteinetstrukturen i ägg förändras mycker mer än andra ämnen av värmebehandling)  så bör man låta bli ägg i rå form, men fortsätta att ge tillagat ägg - just för att bibehålla toleranser.

    Har man fått kraftiga reaktioner även av tillagat ägg tidigare så brukar man följa med pricktest hur det utvecklar sig. När pricktestet ger väldigt små/inget utslag så brukar det vara att man då börjar att testa med att väldigt försiktigt prova att introducera små, små mängder med tillagat ägg. Och då börjar man ugnsbakat ägg som varit inne länge i ugnen som tex  några smulor av sockerkaka innehållande ett ägg (eller ibland att man börjar med enbart äggulor eftersom huvuddelen av proteinet finns i vitan) och därefter ökar mängden så att det blir först när det funkar med någorlunda normala mängder med ugnsbakat ägg som man testar med stekt ägg som tex pannkakor och föst när det går med stekta saker med ägg i att man testar med rent ägg i kokt/stekt form. Och om det också går så testar man med rått ägg i form av glass/majonäs etc.   I korta drag hur man brukar gå till väga.

    Och sen förekommer det ju också att såväl pricktest som blodprov kan visa falskt positivt, dvs att det ger utslag på test men att det inte uppstår några symtom över huvud taget när man utsätts för ämnet  - även om det är betydligt vanligare att det visar falskt negativt, dvs visar inget på tester men symtom vid intag.
    Tester är ändå bara ett hjälpmedel och en ledtråd man kan använda sig av, det absolut viktigaste är hur man reagerar på intag av ämnet.
    Stort och varmt tack för en väldigt tydlig och informativ beskrivning!
    Förstår också nu varför det är just sockerkaka han ska få prova första gången när testet tillåter det. Det ska han då få äta på allergimottagningen.
    *Håller tummarna för litet/inget utslag på nästa pricktest*
  • Vimma

    Vår dotter på 10-månader verkar vara väldigt känslig mot både mjölkprotein och ägg. Direkt hon fått i sig några smulor av t.ex. en sockerkaka blir hon lös i magen och får utslag över hela kroppen. Vi ska på utredning men tyvärr är det långa väntetider och råden jag fått från BVC har inte varit bra så jag kan inte lita på dem. T.ex. sa sköterskan på BVC att jag kunde äta mjölk fast jag ammade men jag insåg själv att jag var tvungen att vara helt mjölkfri annars blev hon dålig. När det gällde ägg så frågade jag om det finns någon koppling till allergi mot kyckling men hon visste inte. Vi valde att ta bort kyckling ur kosten och vår dotter blev bra i magen direkt. Vad har ni fått för råd om kyckling och liknande? Finns det något samband med ägg och alla fåglar? Vi provade ge henne kalkon i förrgår bara för att se om hon skulle reagera men hon fick ont i magen och utslag över magen, ryggen och benen. Hur länge brukar reaktionen vara för era barn om de får i sig något de inte tål? Det  tar flera dagar för dottern att bli bra i magen och huden även om det bara är små mängder hon fått i sig.

  • Yosa
    Vimma skrev 2010-09-15 22:26:06 följande:
    Vår dotter på 10-månader verkar vara väldigt känslig mot både mjölkprotein och ägg. Direkt hon fått i sig några smulor av t.ex. en sockerkaka blir hon lös i magen och får utslag över hela kroppen. Vi ska på utredning men tyvärr är det långa väntetider och råden jag fått från BVC har inte varit bra så jag kan inte lita på dem. T.ex. sa sköterskan på BVC att jag kunde äta mjölk fast jag ammade men jag insåg själv att jag var tvungen att vara helt mjölkfri annars blev hon dålig. När det gällde ägg så frågade jag om det finns någon koppling till allergi mot kyckling men hon visste inte. Vi valde att ta bort kyckling ur kosten och vår dotter blev bra i magen direkt. Vad har ni fått för råd om kyckling och liknande? Finns det något samband med ägg och alla fåglar? Vi provade ge henne kalkon i förrgår bara för att se om hon skulle reagera men hon fick ont i magen och utslag över magen, ryggen och benen. Hur länge brukar reaktionen vara för era barn om de får i sig något de inte tål? Det  tar flera dagar för dottern att bli bra i magen och huden även om det bara är små mängder hon fått i sig.
    Vår dotter hade också mjölkproteinallergi samt äggallergi som fastställdes när hon var ca 8 månader. Mjölkallergin växte bort och vid drygt 2 års ålder kunde vi testa/provocera på sjukhuste och då gick de bra.

    Vår läkaren sa att de flesta kan äta kyckling trots sin ägggallergi. MEN vi märkte att Elin ficik mycket eksem när hon ätit kyckling så vi lät bli det under något eller möjligne 2 år. Idag är hon 5.5 år och har kvar sin äggallergi men den har minskat något pyttelite. Fortfarande jättehög allergi och tål inte minsta ägg i någon form. Däremot tål hon numera om jag tex hållt i kokt ägg och sedan tar i henne utan att tvättta mig så reagerar hon inte, vilket hon gjorde som liten. Hon testades på barnmedicin inför svininfluensavaccinet och så pass tålde hon attt hon fick vaccinet.

    I min blogg står det lite om mjölk- och äggproteinallergi (men inte uppdaterad på väldigt länge) men läsa gärna där. KAVAT och BLÅ MYRAN är ena hejjare på detta så rådfråga gärna dem.

    Fraåga också gärna här i tråden också!

    Familjeliv (äggtråden) har lärt mig MYCKET mer än vad sjukvården har gjort!

    Men ni bör (så fort allergin bekräftats) få en tid hos dietist för att få veta vad ni ska tänka på och vilka grejer ni kan välja istället för de med ägg och mjölk i sig.

    Lycka till!
Svar på tråden Äggallergitråden