• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • harvärldensunderbarastefamilj

    MCL- men fy sjutton, hoppas det inte e någe illa utan bara nån infektion o mjölkgångarna. Härligt att känna liten e lite avis. Tror inte att jag känt något ännu eller e lite osäker. Kände någe skumt i förrgår kväll när jag gick o la mig men kan inte säga om det var mina jobbiga tarmar eller någe annat *S*

  • na96gen
    Vallmoblomman skrev 2010-07-29 18:48:18 följande:
    Hur ofta kollar niförresten hba1c? Är det ni som får be om det eller finns det på något slags rutinschema? Jag tyckte allt var rörigt sist jag var gravid, fick be om allt själv, alla test och så. Nu vet jag mer vad jag vill ha och kommer fråga efter det direkt. Men kul att veta om det finns några fasta rutiner runt om i landet.
    På mig kollar de var 14 dag, så det känns superbra. Går varannan vecka hos doktor och varannan hos diabetessköterska.
    Sen när jag blev inskriven kollade de även där, hos barnmorskan. så det är mycket koller .. vilket känns superbra
  • Vallmoblomman

    Ja, jag gillar också många ultraljud och många koller. Blir så stressad annars. Och det är verkligen mycket spring, iblad så det känns svårt att hinna med, utan att norpa för mycket tid från jobb och annat.

    Nu tänker jag skriva något som jag vet är provocerande men....
    Jag har länge tänkt att banta, men har ju varit gravid ganska nyligen, sen ammat...

    Så jag hoppade på Cambridgekuren fasten jag var gravid och fasten jag har diabetes.
    Ja, jag vet att man inte ska banta när man är gravid, men men för er som vet något om kuren så körde jag inte "ren kur" utan blandade ut den med mat. Och gissa vad, redan dag ett hade mina värden förbättrats något enormt! Nu efter 5 dagar äter jag pulver 3 gånger dag+kompletterar med lite mer mat här och där samt en riktig måltid/dag. Och jag ligger alltid mellan 5,4-5,9+ och då har jag även skurit ner på mitt insulin massor, behöver ex inte ta något långtidsverkade alls!

    För mig, helt ofattbart. Jag äter mindre än normalt, men inte mindre än sist jag var gravid, för jag mådde så illa fram till v 14 så jag inte fick behålla vidare mcyket mat, gick ner 6 kg mellan v7-14 förra gången. Nu har jag gått ner 0,7kg på 5 dagar.

    Slutsats, jag tror att Cambridge är fantastiskt om man bara kompletterar med mat, och inte går in för att svälta sig. Jag har under mina 2 år som typ 1 diabetiker aldrig haft så jämnt värde...

    Och nej, jag är inet återförsäljare av sopporna

  • harvärldensunderbarastefamilj

    vallmo- skoj att det funkar så bra för dig nu. Tänk bara på att det inte e bra att ta bort långtisinsulinet utan bättre att ta bort korttids då  man behöver basalen för att inte riskera att hamna i insulinbrist. =)

  • Vallmoblomman

    VhBi:

    Snälla förklara, hur påverkas man om man tar bort långtidsverkande? Insulinbrist? Känner mig ju ganska ny som diabetiker och testar fram och tillbaka lite

  • harvärldensunderbarastefamilj

    vallmo- det mina läkar alltid har sagt är att även om man blir magsjuk o inte kan äta får man aldrig ta bort basalen. Man kan sänka den men inte ta väck den. Hamnade på sjukan i tunisien för nått år sen, spydde hela tiden o var superdålig. De tog väck min basal o gav mig bara humalog allteftersom det behövdes, när jag sen kom till sös ca en v senare hade jag ketoner (även då mitt bs legat rätt ok) Var då de förklarade hur viktigt det e att aldrig ta bort basalen! =)  Tar du bort långtidsverkande insulinet så har du ju ingen bas då har du "tomt" på insulin när humloget eller det korttidsinsulin som du har slutar verka.

  • Vallmoblomman

    VhBi:

    Aha, och tack! Då kasnke jag gör tvärt om, att jag tar låg dos insulatard, och kasnke kan ta pyttelite novorapid. Ska ju kolla med min läkare också, kanske...Vet att många är så jätteneg mot att "banta" när man är gracvid, så så fort jag skulle nämna Cambridge skulle de slå volter och jag skulle inte hinna förklara att det är bantning light det handlar om.

    MCL: Stackare! Men de går säkert bra! Under min grav har jag haft massor med konstigheter, och det har alltid löst sig

    na96gen: Jag älskar koller, även om det känns som man borde ha vip-kort tillslut som man har egen plats i väntrumssoffan

  • MCL

    Hej på er och god måndag! I dag skrivs jag in på DS, så det är lite nervöst, såklart. Hoppas att det blir ett bra första möte. Ska få remiss till mamografi också - bröstet ömmar och jagk ände en liten knöl i morse. Förhoppningsvis är det bara mjölkgångar och kanske levrat blod. INTE kul. Hoppas att alla ni har det bra!

  • MCL

    Nu är det bara jag som orerar...! Var på inskrivning på Danderyd i går och fick träffa läkare och läkarstudent och visa tuttarna och ha mig. Mamografi på tisdag. Får se vad det blir av det hela. Bäst var ändå att de gjorde ett vul på mig för att se fosterstatus och där inne låg lillpyret och fäktade vilt med små armar och ben. Alldeles fantastiskt stort att få se det i sån full aktivitet! Jag blev oerhört berörd. Vi gjorde ju många ultraljud förra grav också (som alla diabetiker) men just i vecka 12-15 gjorde vi bara ett megasnabbt för att se att fostret var vid liv inför vårat bröllop - det gick så fort att jag inte ens hann se det. Men nu fick jag se den där lilla individen vara helt superfysisk. Mycket mysigt! Visade sig att jag är lite längre gången än vi trott, så 13+0 i dag var senaste budet. Känns mycket fint!

  • Protea

    MCL- grattis!!! Visst ar det fantastiskt att se det lilla livet sprattla runt darinne!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare