• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Vallmoblomman

    Jar precis fått mitt första grav Hba1c, i v 8, och hade 6,0. jag var inte nöjd men mmin läkare tyckte det var helt ok. Förra grav gick jag in på 4,7 och när jag fick barn hade jag 5,1.

    Läkaren sa att man ska vara orolig först när man har Hba1c över 11...kan det höga värdet stämma?

  • kim86

    Vallmoblomman.
    Min läkare sa att risen för att få ett missbildat barn låg på 20 % över normal risk om man hade hba1c över 10. Så det kan nog stämma. Han sa att hade man över 7 var risken inte nämnvärt större än vanligt...

  • MCL

    Villhabarnigår> Skönt att slippa höja. Jag är ff kvar på ungefär samma doser också - vilket förvånar stort.

    Vallmoblomman> Oj... så höga? Det är jävligt tröstande i så fall.Jag vet att jag gick in med 5,6 förra gången och då sa professorn i teamet att "Så ska du se att vi får ordning på blodsockret också" och vid nästa hba1c var jag nere på 4,8. Det tolkade jag som att han ansåg att det inte var optimalt vid start - men när jag läser så verkar det vara helt i sin ordning ändå. Och under 4.8 skulle jag inte med risk för för mycket känningar.

  • na96gen

    Det jag fick reda på när jag var till läkaren var att HbA1c måste ligga under 5.
    Låter som att alla verkar anse och rekommendera olika. Jag låg på 5.3 och hon var ej nöjd, så bara kämpa vidare

    villhabarnigår: ja jag skall ta och ringa till dem

  • harvärldensunderbarastefamilj

    Till mig har de också sagt att man skall ner under 5 i Hba1c så jag försöker hålla mig kvar. Får se om jag lyckats vid nästa test...

  • Vallmoblomman

    Ja, många läkare verkar säga olika. Jag vill såklart själv ner till ett hba1c under 5, och inte 6 som nu. Men jag tror att jag kommer ligga mycket bättre nästa gång, för jag visste inte att jag var gravid i flera veckor och skötte mig inte något vidare. Men nu då jävlar!

    Hur ofta kollar niförresten hba1c? Är det ni som får be om det eller finns det på något slags rutinschema? Jag tyckte allt var rörigt sist jag var gravid, fick be om allt själv, alla test och så. Nu vet jag mer vad jag vill ha och kommer fråga efter det direkt. Men kul att veta om det finns några fasta rutiner runt om i landet.

    Ett tips också, om ni bara går på spec mödravård, skriv in er som är förstagångsmorsor på vanlig mödravård också. Det är ju där alla föräldrautbildningar etc sker.

  • harvärldensunderbarastefamilj

    vallmoblomman- hmm har jag inte ens tänkt på att man kanske skall göra. Känner att jag inte kommer att hinna med allt spring till höger o vänster. Kikade i kallendern o har ca ett läkarbesök i v till sept nu...De sätter upp tider för Hba1c o THS för mig vid varje diarond som e ca var 4-5 v. Så där jag går har de stenkoll iaf =)

  • MCL

    Puh. Har haft en riktig rysarkväll/natt/morgon. Fick ut svart balsamvinägerliknande vätska ur ena bröstet ig år, ringde vårdguiden och blev lotsad vidare och uppmanad att kontakta barnmorska/läkare nu på morgonen. Träffade först barnmorska (jobbar tillfälligt i Göteborg) som inte kunde råda, så hon skickade mig vidare till läkare, som i sin tur ringde Sahlgrenska, som vill göra mammografi på mig. Nu blir det inte här utan i Sthlm förhoppningsvis nästa vecka. Det är ju som att det borde räcka som det är - diabetes, oro för nupp/kub, och sen detta på det hela. Bah. Jag är så less att jag kräks.

  • MCL

    Dock kan jag ju glädjas lite åt att jag i alla fall känner barnet när det slår volter. Jag har känt det på samma ställe, långt nere i buken, i flera dagar men trodde först att jag kände fel, att det var tarmarna, men så är det inte. Det är lillbebisen som vänder sig - det är exakt samma känsla som med stortösen. Det är mycket mysigt och tröstar mycket.

  • Maddie72

    MCL - Fy vad jobbigt. Tänker på dig.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare