Inlägg från: nymåne |Visa alla inlägg
  • nymåne

    Runt 40 och vill följas åt med att försöka få en bebis del 5

    Om KUB,

    Jag fick risken 1:17 för Downs när jag var gravid vid 43 års ålder (1:37 som jag nämnt tidigare var fel - har kollat). Och jag födde ett helt friskt barn!  

    I efterhand har jag undrat vad det var i min kropp som gjorde att värdet blev så oerhört dåligt. Det irriterar mig lite att man inte kunde svara på den frågan.

    Jag har planerat ett KUB även denna gång. Men nu börjar jag tveka. Om värdena blir bra vill jag nog ändå dubbelkolla med FVP (MKP görs inte på mitt sjukhus). Och då är det ju lika bra att slopa omvägen om KUB.   
  • nymåne

    BIM = beräknad icke mens (ett skämtsamt uttryck som används av barnlängtande kvinnor för den dag när man befarar att en ny menscykel startar, dvs. första mensdagen - ett icke efterlängtat bevis på att man ännu inte är gravid...)

    NUPP = nackuppklarningsprov. Fosterdiagnostik när man via ultraljud undersöker fostrets s k nackspalt, en vätskefylld spalt i nacken, för att se indikationer på om fostret har downs syndrom. Bred spalt = hög risk.

    BM = barnmorska

    KUB = kombinerat ultraljud och blodprov. Fosterdiagnostik där man dels ser till ultraljudsresultatet vid NUPP (se förklaring ovan) och dels till resultatet av ett blodprov som mäter ett enzym som utsöndras av moderkakan (+ några andra variabler såsom kvinnans ålder och livsstilsfaktorer ex. rökning). Resultatet blir en riskbedömning av om barnet har någon av kromosomavvikelserna trisomi 13, 18 eller 21 (det senare kallas även Downs syndrom). Till skillnad från fostervattensprov är det en prognos, inte en säker diagnos.  

    FVP = fostervattensprov. Fosterdiagnostik när man via en nål suger ut en liten mängd fostervatten som sedan odlas i laboratorium för att man ska se om fostret har kromosomavvikelser. Kan även ge svar på fostrets kön.

    IVF =in vitro fertilisering, "befruktning i glaset". Ett annat ord för provrörsbefruktning. När man plockar ut mogna ägg från kvinnans äggstockar för att utanför kvinnans kropp låta dem få chans att bli befruktade genom att blandas med spermier. Befruktat (-ade) ägg återförs sedan i kvinnans livmoder med hopp om att det ska ske en implantation med bebis som resultat. Oftast, men inte alltid, innebär en IVF att kvinnans äggstockar med hjälp av syntetiska hormoner stimuleras så att flera ägg mognar samtidigt och kan tas ut för större gravidchans.  

    ÄL och BF gissade du rätt på!

    Hoppas jag inte har farit med några oklarheter eller osanningar nu. Ni andra får rätta mig om jag har fel. Kompletteringar emottages tacksamt!

  • nymåne
    Tjatte,

    Även jag undrar oroligt Förvånadhur det gick på Aurorasamtalet. Du behöver förstås inte berätta om du inte vill. Helt OK!
    Jag blev lovad Aurorasamtal redan för 3 år sedan, om jag nu - mot förmodan - skulle bli gravid igen. Fast jag bad inte om det utan erbjöds det utan omsvep efter att jag haft en förlossning där jag utan att få bedövning oupphörligen skrikit efter dödshjälp i timme efter timme. En barnmorska kom in till mig efteråt och beklagade: "Vi kan tyvärr inte förutse hur alla förlossningar ska gå".  Och så nämnde om Aurora. 

    Får se hur det blir den här gången, om jag ska ta emot erbjudandet eller ej.   
  • nymåne
    Tjatte (igen),

    Haha, vi skrev nästan samtidigt - men nu har jag fått min oro stillad. Det gick tydligen bra på Aurorasamtalet! Bra.
  • nymåne
    Schäfer,

    GRATTIS!
    Åh vad jag ryser när jag läser din dramatiska berättelse...så skönt att allt slutade bra!
  • nymåne
    Jag tänker...
    på en viss person som är på väg att göra igångsättning. För visst var det väl idag? Skrattande

    Och idag är det dessutom STORA BIM-DAGEN här på listan! En hel drös med plussare tror jag det blir! Flört
  • nymåne
    Stenbock68,

    Så man har alltså inte sett något hjärta ännu? Vilken vecka+dag är du i just idag?
  • nymåne
    Anyah,

    FörvånadGladSkrattande Ojojoj!
    Nu händer det saker! Rocka loss bara!

    Stenbock,

    Det är ju så dumt, så dumt att man helst ska ha gått in i åttonde veckan för att läkaren ska kunna se det där önskeblinket från hjärtat. Jag håller tummarna inför nästa koll!
  • nymåne

    Sorg. Rädsla. Vågar knappt röra mig. För en stund sedan konstaterade jag några rosa strängar efter toabesök. Ska meddela er under dagen hur tillståndet utvecklas. Är det missfall får jag trösta mig med att embryot inte var livsdugligt. Men jag har glatt mig så oerhört mycket. Och imorgon ska jag ju på privat, dyrt ultraljud...frågan är om jag ska avboka det. Att konstatera ett missfall gör läkarna i Borås gratis.

  • nymåne

    Ringde BMM och fick det förväntade svaret att det inte alls säkert är ett missfall på gång. Och de tyckte jag skulle genomföra ultraljudet imorgon i alla fall. Ringer kanske igen och frågar om gratis ultraljud, Mariatösen.

Svar på tråden Runt 40 och vill följas åt med att försöka få en bebis del 5