Inlägg från: Fröken NollÅtta |Visa alla inlägg
  • Fröken NollÅtta

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

    madlo: Gör du APU:n på en särskola?
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta
    Jonna 3: Vad bra att du fick användning av mina kunskaper Resten av arbetet som jag skrev är ju om annat som inte har med kommunikation att göra, men visst kan jag skicka om du vill. Ska jag skicka hela kursen till dig?

    Peand: Tack, känner mig lagom nervös inför att träffa kärringen i dag. Hon ska väl försöka trycka ner mig. Kan ju hon glömma. Jag har aldrig träffat en otrevligare lärare än hon, men det lustiga i sammanhanget är att hon nog hade en bild av mig som dålig osv redan från start pga mitt APU val. Alla andra har ju fått sina platser av skolan utom jag och det verkar inte gillas av lärare som nog är van att ha övertaget själv, så då har hon dumt mig på förhand. Sedan att hon blir ställd att jag har svar på tal det förvånar henne så då håller hon på och skiter i mina frågor jag har och är allmänt otrevlig och snäsig mot mig.

    Jag tror Människan kommer gå bättre. Den är inte lika flummig, men den bygger mycket på dina egna tolkningar. Jag hade svårt för den kursen och svor många gånger, och tyckte mina arbeten var så kassa, men läraren överröste beröm öve rmina arbeten och gav mig MVG och sa att det var så självklart. Tackar ju och tar emot, men så bra var det väl inte det jag gjorde

    Hampus och Anton: När jag gick termin 1 var det inte så mycket redovisningar och inte så mycket arbeten heller.
    Men termin 2 så var det otroligt mycket, hela terminen bestod av det. Vi satt mest i tvärgrupper och redovisade och så gick läraren runt och lyssnade en stund hos varje grupp.
    I termin 3 så valde jag att läsa på distans, dels för barnens skull och dels för att jag vill komma ifrån grupparbeten och redovisningar då det alltid blir jag som åker på att göra hela gruppens arbete ändå. Jag trivs ganska bra med att plugga på distans. Jag väljer sjäv tidpunkt på dagen då jag vill plugga och jag väljer när jag vill ta en paus. Nackdelen är att man har väldigt lätt att göra andra saker som att hänga på FL tex

    Ida 84: Var går du för soft utbildning med så få prov? Vi har haft prov i alla ämnen jag radade upp igår, tom tandvård Vad jag nu skall med den kunskapen till på en förlossningsavdelning
    Jag läser ju själv akutsjukvård och...ja...vad har jag gett mig in på frågade jag mig själv igår...insåg då att jag har alldeles för få hjärnceller för den kursen. Men som vanligt så är jag envis och har gett mig f*n på att jag ska fixa det. När det är klart så är jag.....FÄRDIG!!! Vad underbart läskigt det låter. Ska jag klara av att jobba då? Jag?!?!
    Ähhhhhhhh, jaha...hur gör man då???????
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta

    Pluggar alla i dag? Bara jag som är lat alltså


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta

    madlo: Blev bara förvånad eftersom man där jag går väljer inriktning under sin sista termin (ellerpå gymnasiet sista året) Jag vet ju iofs inte hur det är på gymnasiet eftersom jag pluggar via distans (vuxenutbildning)

    Och vad menar du med att utbildningen är liiite bredare än att lära sig torka kärringar om röven och lägga om sår?

    Jo, tack jag vet, men varför så rå i tonen? Har jag påstått nåt annat?


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta
    Peand: Den uppgiften du har känner jag väl igen, har gjort den själv och det var faktiskt lättare än jag trodde. Kultur är INTE bara populärkultur utan så mycket annat.

    Jag har pågått misstaget själv att sätta mig i soffan för att läsa, men jag blir alltid så jädra trött då så det är inget bra alternativ för mig

    Ska i väg och klippa mig nu på eftermiddagen och kan bara säga att det verkligen behövs, hela håret är slitet.

    I går var jag på HLR och gissa vad....det var bara jag och en annan där av en distansklass på runt 30 pers Ähhh!! Det gick bra och jag har nu intyget att jag genomgått den i plånboken. Jag undrar bara är de inte väldigt stor skillnad på att utföra HLR på riktigt än på en docka? Hävs bröstkorgen uppåt på den skadade när man gör 2 inblåsningar? Och ska man verkligen göra 30 hjärtkompressioner? För bara något år sedan var det 15.
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta
    Peand:  Nåt sånt här kanske

    Redogör för kulturbegreppet Kulturbegreppet är indelat i två typer som är: "Finkultur", dvs olika konstarter såsom musik, teater och litteratur Antrapologiskt kulturbegrepp (studiet av människan) och i det ingår även socialantropologin som är nyckeln till förståelsen av människors tänkande och agerande. Kulturbegreppet kan förklaras som en grupp människors regler, värderingar, symboler och språk. I begreppet kultur ligger de grundläggande värderingar av vad gruppen uppfattar som rätt eller fel.  b) Vilka fördelar och nackdelar finns det med en individorienterad respektive grupporienterad kultur? Individorienterad kultur + FördelarMan ses som ansvarsfull och självständig Man har ett värde inför samhällets lag Ens personliga integritet är ens egna kropp och själ Man väljer själv sina vänner, arbeten och kläder och vem man vill leva med Individen ses som en förutsättning för jämlikhet, frihet och demokratiska rättigheter.  

    -         Nackdelar


     

    Samhällets instituationer har byggts utifrån den individorienterade principen


     

    Man förlitar sig i första hand på sjukvård, barnomsorg och socialtjänst skall ställa upp då man behöver hjälp och inte den egna familjen


      

    Grupporienterad kultur


     

    + Fördelar


     

    Gruppens överlevnad prioriteras framför individens


     

    Livslång trygghet och tillhörighet samt gemenskap inom den egna familjen


     

    Gamla och unga bor tillsammans och åldringsvården sköts i hemmet


     

    Familjen är en sluten enhet som har till uppgift att skydda sina medlemmar


      

    -         Nackdelar


    Inga gränser mellan olika personers sfär (ingen integritet)


     

    I vissa samhällen ges inte män och kvinnor socialt erkännande förrän de gifter sig och bildar egen familj


     

    Män har högre värde än kvinnor, äldre högre värde än yngre och den välbärgade högre värde än den som är fattig


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta

    Fast SoL har inget med socialbidrag at göra, det är två skilda saker. SoL är en lag, socialbidrag något helt annat.


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta

    Syns senare! Ska i väg till frisören nu och jag hoppas jag kommer se ut som en människa efter det besöket


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta
    Peand: Okej, du kanske har rätt där med SoL, men jag tycker ändå att det är två skilda saker, jag har faktiskt ärligt talat inte gått igenom vad det är så mycket i skolan.

    Men om man är i behov av ekonomisk hjälp så kontaktar man ju socialbyrån och det är ju inte alltid man får hjälp av dem så jag vet inte om man kan dra det så lätt att bara för man har ett behov så vänder man sig dit bara för att SoL finns.

    På tal om CSN. Jag får sista bidraget i slutet av maj och det är knappt några pengar alls, mindre än hälften. Jag börjar ju jobba i samband med att jag avslutar min utbildning så jag får väl lön till midsommar, hoppas jag iaf.
    Men det är svårt det där. Du har ingen möjlighet att jobba extra? Kan ju svårt med heltidsstudier och dessutom när man har barn.

    ericas mamma: Jag var på HLR utbildning i går och det var helt okej. Jag har ju gjort det mååånga gånger under utbildningens gång och det lustiga är att det är nya saker varenda gång jag går på en sån. Första gången var det 5 hjärtkompressioner, andra gången 15 och nu senast 30. Snart är vi väl uppe i 100. Iofs man ska ju hinna 100 på 1 minut.
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Fröken NollÅtta

    madlo: Grattis, bara uppkörningen kvar nu


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III