Astrid Morberg talar ut om tuffa tiden – tvingades fly: ”Isolerad och inlåst”

Astrid Morberg berättar om en destruktiv relation där hon var tvungen att fly och söka skydd från ex-pojkvännen. 

Astrid Morberg och Per Morberg.

Skådespelaren och tv-kocken Per Morberg har stått i ramljuset i flera år. Efter några år på filmduken knöt han istället på sig föreklädet och lagade mat för hela svenska folket i succéprogrammet ”Vad blir det för mat?”. 

Per och hustrun Inese Morberg har varit gifta sedan 1987 och har fyra gemensamma döttrar. Lisa MorbergAlida MorbergMolly Morberg och Astrid Morberg. Inese har även dottern Janine Bergs från en tidigare relation.

Döttrarna Lisa, Alida och Astrid, har gått i sin pappas fotspår och givit sig in i filmbranschen, antingen som regissörer eller skådespelare.

Astrid Morberg är just nu högaktuell i serien ”Standhotellet” som är deckardrottningen Camilla Läckbergs succésåpa. 

Per och Inese Morberg med döttrarna Molly och Astrid 2006.

Läs mer20 rygg mot rygg frågor – perfekta för bröllopet

Astrid om stödet från pappa Per

I en intervju med Expressen har Astrid berättat att hennes karriärsval inte alltid har stöttats av Per, som tyckte hon skulle välja ett mer traditionellt yrke. 

– Nej, men Gud alltså. När jag var yngre sa han: ”Nej, fy fan. Gör inte det här. Bli läkare eller gå in i finans. Gör inte som jag!”. Men det är så långt från mig och vad jag vill göra som man kan komma, säger Astrid till tidningen och fortsätter: 

– När pappa såg det fösta jag gjorde på film sa han: ”Det här var det värsta jag sett. Du var jättebra. Men vad tråkigt Astrid att du måste vara med i sånt här. Men snart släpper det”. 

Läs mer12 snapsvisor till midsommar att skriva ut till ert sånghäfte

Astrid Morberg flyttade hemifrån som 13-åring

Under uppväxten bodde familjen utanför Stockholm och döttrarnas längtan att komma in till stan var stor. Till Expressen berättar Astrid att hon lämnade familjehemmet som väldigt ung, hon har ynka 13 år när hon flyttade hemifrån. 

– Jag och min syrra Molly flyttade från landet in till Stockholm och Gamla stan. Men syrran drog i väg med en kille efter någon månad, så jag har i princip bott själv sedan jag var tretton vilket förstås är väldigt ungt, säger Astrid. 

Det gick däremot inte så vilt till. Astrid var en mönsterelev och fokuserade på sång, dans och teaterskolan hon gick på. 

– Alltså, Gud vad jag allt hade kunnat spåra ur i den där lägenheten. Läget. Alltså, jag bodde helt själv i en fin lägenhet mitt i Gamla stan. Men jag hade inte en enda fest. 

Astrid Morberg och Adrian Öjvindsson 2022.

Läs merRoliga lekar till midsommar för barn och vuxna

Talar ut om tuffa tiden – tvingades fly 

Astrids karaktär i ”Strandhotellet” påminner mycket om hennes egna bakgrund. Hon bodde nämligen i Los Angeles under en period i livet och var tillsammans med en kille som inte behandlade henne bra. 

– Min rollkaraktär i serien blir misshandlad av sin kille. Så långt gick det inte för mig även om jag också har varit i en väldigt destruktiv relation och till slut blev tvungen att fly. 

Vidare berättar hon att kan relatera till att leva med någon som utsätter en för psykisk misshandel. Den destruktiva relationen i LA gick till den grad att polisen blev inblandad och ett besöksförbud mot exet utfärdades, och att det var pandemi och lockdown gjorde inte situationen bättre. 

– Jag var isolerad och inlåst med exet vilket var jättetufft. Det gick aldrig så långt som till fysisk misshandel, men det var… det var mer psykiskt. Och jag lät det gå alldeles för långt. 

– Och efter att jag lyckats fly så letade han rätt på mig där jag sökt skydd och försökte bryta sig in. Det var jätteläskigt. Jag sov inte på flera nätter. 

Läs mer: Allt om Felicia Truedsson: Längd, tv-serier och Edvin Ryding

Astrid: ”För rädd för att stanna” 

Exets hotfulla beteende var anledningen till att Astrid avslutade sina studier och flyttade hem till Sverige igen. 

– Jag var helt enkelt för rädd för att stanna. Det var den värsta tiden i mitt liv. Mycket som hände då. Jag hade också precis gjort mina två första filminspelningar. Jag vill helst inte gå in på det nu, men det var inte heller några bra erfarenheter om man säger så. 

Hon fortsätter berätta att hon försökt prata med familjen om den tuffa tiden men att hon inte delat med sig av hela sanningen, det var helt enkelt för jobbigt. Hon har däremot pratat med en psykolog om sina traumatiska upplevelser. 

Upplever du eller någon du känner våld i nära relation? Här kan du få hjälp: