Allt om målvakten Zećira Mušovic: Ålder, familj, ursprung och pojkvän

Fotbollsmålvakten Zećira Mušovic var namnet på allas läppar när hon gjorde succé i VM 2023. Här är allt du vill veta om Zećira!

Allt om Zećira Mušovic!

Landslagsmålvakten Zećira Mušovic har hyllats både i Sverige och internationellt efter sina prestationer i det svenska fotbollslandslaget. Men fram tills VM 2023 var hon lite av en doldis. Här kan du lära känna henne lite bättre? 

Zećira Mušovic  ålder – hur gammal är hon? 

Zećira Mušovic föddes den 26 maj 1996, vilket innebär att hon fyllde 28 år i maj 2024. 

Zećira Mušovic längd – hur lång är hon? 

Enligt Fotbollskanalen är Zećira 180 centimeter lång. 

Zećira Mušovics ursprung

Zećira Mušovic är från bosniakisk härkomst. Hennes familj emigrerade till Sverige från Prijepolje i Serbien på grund av de jugoslaviska kriget. 

Zećira Mušović

Zećira Mušovic familj – har hon syskon? 

Zećira Mušovic har en mamma och en pappa och tre äldre syskon. 

Hennes föräldrar flydde från kriget i forna Jugoslavien, och serbiska Prijepolje nära den bosniska gränsen, med Zeciras tre äldre syskon och hon föddes själv i Falun innan flyttlasset senare gick ner till Helsingborg.

Zećiras bakgrund och familj har en stor betydelse för hennes framgång. 

– De har alltid fått vara tacksamma för de lilla de har fått under vägen och den kulturen har vi haft hemma i familjen. Man är tacksam för det man får och man ska kämpa för det man vill ha, har Zećira Mušovic sagt till Sportbladet.

– Jag brinner så otroligt mycket för det jag vill och det tror jag absolut har hjälpt mig i tuffa tider i karriären till exempel nu med utebliven speltid i klubblaget. Jag vet vad jag vill och vet vad mina slutgiltiga mål är och då är det här bara en del av den vägen.

Zećira Mušovic partner – har hon pojkvän eller flickvän? 

Zećira Mušović är tillsammans med hockespelaren Alen Bibic. Han spelar i svenska Rögle BK. Paret har varit tillsammans i flera år. 

Spelar Zećira Mušović fotboll? 

Bara några år efter att Zećira Mušović och familjen flyttat till Helsingborg inleddes hennes karriär som fotbollsspelare. 

När hon var 13 år gammal spelade hon i sin klubbs A-lag, och 2012, när hon var 16 år, blev hon värvad till FC Rosengård, ett av de bästa lagen i Damallsvenskan.

Zecira Musovic berättar för Sportbladet om familjens stöd – men att hennes släkt inte alltid förstått hennes val av karriär. 

– I början av min karriär var fotbollen mer eller mindre ett skämt. På semestern tyckte jag att det var skitkul att spela boll med killkusinerna och vek mig inte. Det var inte så konstigt att jag spelade med dem, men det konstiga var att jag hade så höga mål. Jag fick frågor som ”När ska du sluta med det? När börjar det riktiga?”. Jag försökte förklara att det här var det riktiga för mig, men ingen fattade, säger Musovic.

Zećira Mušović är målvakt i svenska damlandslaget

Vilket lag spelar Zećira Mušović  i? 

Zećira Mušović spelade i Rosengård fram tills dess att den brittiska storklubben Chelsea köpte henne. Sedan 2021 spelar hon i Chelsea. 

Zećira Mušović är även målvakt i det svenska damlandslaget. Under VM i Australien 2023 fick hon stor medial uppmärksamhet pågrund av sina insatser i målet. Specifikt efter åttondelsfinalen i mästerskapet då Sverige ställdes mot topplaget USA och höll nollan både under matchtiden men även i straffläggningen efter förlängningen. 

– Hon är matchens spelare, hon hade många bra räddningar. Hon är nog en av de största, om inte den enda, anledningen till att de vinner. Hon gör några räddningar som inte många målvakter i världen som klarar av, sa USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski efter matchen.

Sverige slutade på en tredjeplats i VM 2023 och åkte hem till Sverige som hjältar med en bronsmedalj runt halsen. 

Zećira Mušović sommarprat i P1 2024

Zećira Mušović har fått den stora äran att leda sitt eget program i Sommar i P1 2024. 

Zećiras sommarprat sänds den 10 juli klockan 13.00 på P1 eller streamas i SR-appen från klockan 07.00. 

”Stolt, ärad och inte minst PIRRIG över att äntligen kunna berätta att jag ska SOMMARPRATA!
”– Räddningen du såg på TV tog sju sekunder. Det var sju ynka sekunder som förändrade allt... Men bakom de sekunderna ligger ett helt liv av arbete, tvivel och tålamod.” 10:e juli, då åker vi och jag hoppas att jag får låna era öron för en stund!”, skriver hon på Instagram. 

Har Zećira Mušović  instagram? 

Zećira Mušović heter kort och gott @zecriamusovic på Instagram. Där har hon 335 000 följare och lägger upp bilder från fotbollskarriären men också en inblick i hennes privatliv. 

Missa inte: 

Här är alla sommarpratare i Sommar i P1 2024 – hela listan

Allt om Vivi Wallin: Ålder, familj, barn, mammasanningar och mammans sjukdom

Allt om Sigge Eklund: Ålder, fru, kända familjen och så mycket tjänar han på podcasten