• Tom Araya

    Fyfan så usla politiker vi har!

    Politiker på alla nivåer och av alla färger är allt för ofta helt urkassa.

    Skatteutjämningssystemet drogs igång 1977 och syftade till att fördela ekonomiska resurser från rika kommuner till fattigare, för att förhindra en ond cirkel som fattiga kommuner inte kunde ta sig ur.
    För 50 år sedan hade invånarna i Botkyrkas kommun i genomsnitt bara 62 % av Lidingöbornas inkomst.

    Problemet är att kommuner får bidrag utan motkrav. De behöver således inte spara något eller satsa på att höja nivån för utbildning och sysselsättning för att undvika bidragsberoende. 

    Botkyrka kommuns invånare har idag bara 55 % av Lidingöbornas inkomst i genomsnitt.

    Malmö får årligen 6 miljarder kronor i bidrag, men väljer att satsa flera miljoner på projekt som en skattesamordnare, en skatepark och en skateskulptur.

    ?Lidingö vill inte betala för skejtare i Malmö.? ? Sydsvenskan

    Samtidigt är Lidingö en av de kommuner som sysslar med sk "social dumpning". D.v.s. att de ser till att personer med stora stödbehov flyttar till andra kommuer, vilket såklart innebär att kostnader flyttas från rika kommuner till fattigare (eftersom tillgången på bostäder oftast är högre där).

    Social dumpning i var tredje kommun - Dagens Samhälle (dagenssamhalle.se)

    Regeringen utreder social dumpning | SVT Nyheter

    Regeringsutredare: Social dumpning strider mot lagen | SVT Nyheter

    Social dumpning | SVT Nyheter

    Åtgärder mot social dumpning (Interpellation 2022/23:157 av Peter Hedberg (S)) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

    Regeringen lägger ner utredningen om att motverka social dumpning | SVT

    Nyheter

    Kommuner var emot social dumpning ? gör själva samma sak - P4 Örebro | Sveriges Radio

    www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/interpellation/motverkande-av-social-dumpning_hb10571/

    Man jobbar verkligen från flera håll och med olika strategier för att förstöra det här landet.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2024-03-27 19:39
    Rättar stavning.
    I meningen nedan ska det stå skatesamordnare, inte skattesamordnare.
    "Malmö får årligen 6 miljarder kronor i bidrag, men väljer att satsa flera miljoner på projekt som en skattesamordnare, en skatepark och en skateskulptur."
  • Svar på tråden Fyfan så usla politiker vi har!
  • nattuw
    Padirac skrev 2024-04-28 10:37:46 följande:
    Svensk demokrati fungerar inte på det sättet du föreställer dig.
    I en demokrati så är det de folkvalda som tar de beslut som påverkar samhället. Att vissa tjänstemän öppet säger sig strunta i demokratiskt tagna beslut eftersom de inte delar den sittande regeringens åsikter är ett direkt angrepp på demokratin.
  • Anonym (Stadsanställd)

    Politiker är den enda yrke som inte kräver någon utbildning så det är därför vi har det så här i Sverige

  • Tom Araya

    Ibland är det inte vänstern som slösar och högern klagar, utan tvärt om...

    <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FVansterpartietYstad%2Fposts%2Fpfbid02Lvu9A2sFWNdUPwfdL4Bzq1PATMKtiZPmnVJi3rFnSQmqhaSKadsJFYn8EsUR8ZnYl&show_text=true&width=500&is_preview=true" width="500" height="609" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

  • Padirac

    Såväl politiker som tjänstemän måste följa lagar.

    Om politiker väljer att inte följa lagar så ger det inte tjänstemän rätt att genomföra olagliga beslut.

    I den demokrati vi har så tar mycket riktigt politiker beslut, men det är förvaltningar som beslutar om hur dessa beslut ska genomföras för att bara lagenliga.

    Om tjänstemän inte delar en sittande regerings beslut om att muslimer är kriminella eller att judar kontrollerar världen så är det politikerna som gör ett direkt angrepp på demokratin.


    nattuw skrev 2024-04-29 06:50:22 följande:
    I en demokrati så är det de folkvalda som tar de beslut som påverkar samhället. Att vissa tjänstemän öppet säger sig strunta i demokratiskt tagna beslut eftersom de inte delar den sittande regeringens åsikter är ett direkt angrepp på demokratin.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-26 17:05:02 följande:
    Vilka är de "sakkunniga"? Är de verkligen sakkunniga eller är de handplockade för att uppfylla den politiska viljan?
    Tom Araya skrev 2024-04-29 00:13:48 följande:
    ...och om de faktiskt är politiskt tillsatta då?
    nattuw skrev 2024-04-28 08:03:42 följande:
    För att vissa av oss vill leva i en demokrati och i en demokrati är det folkvalda politiker som tar de slutgiltiga besluten.

    Från raandom kommuns hemsida där det en del har svårt att ta till sig förklaras

    www.forshaga.se/kommunochpolitik/kommunensorganisation/skillnadenmellanpolitikerochtjansteman.4.3fc7f2c5158e7b6dfa152.html

    "
    Skillnaden mellan politiker och tjänstemän

    Tjänstemän bereder och politiker beslutar. Låter enkelt, men vad är egentligen skillnaden?


    Kommunens politiker är folkvalda och väljs av dig som invånare vid de allmänna valen vart 4:e år. Politikerna är därmed demokratiskt tillsatta och ska återspegla invånarnas önskemål om hur kommunen ska styras och ledas. En demokrati fungerar inte utan förtroendevalda.


    För att bereda och genomföra politikens beslut behövs offentligt anställda. Det rör sig inte bara om allmänkunniga administratörer utan också om specialiserade professioner som jurister, ekonomer, lärare, läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden och många andra yrken. Dessa är tjänstemän och är alltså inte valda av folket utan är anställda som vem som helst. Tjänstemännens uppgift är att hjälpa politikerna att bereda och verkställa deras olika beslut.


    I korthet kan man säga att politikerna tar beslut om vad som ska göras i kommunen. Tjänstemännen bestämmer sedan hur man praktiskt ska göra för att uppnå de mål eller resultat som politikerna tagit beslut om."


  • nattuw
    Padirac skrev 2024-04-29 18:21:21 följande:

    Såväl politiker som tjänstemän måste följa lagar.


    Skillnaden är att politikerna stiftar lagarna och har därmed även mandat att ändra lagar. Vilket inte gäller tjänstemän. En annan skillnad är att i en demokrati är politikerna ytters ansvarig inför folket vilket inte gäller de tjänstemän som inte väljs av folket.
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-04-30 21:32:35 följande:
    Skillnaden är att politikerna stiftar lagarna och har därmed även mandat att ändra lagar. Vilket inte gäller tjänstemän. En annan skillnad är att i en demokrati är politikerna ytters ansvarig inför folket vilket inte gäller de tjänstemän som inte väljs av folket.
    Tjänstemän har anställningar då de inte har politiska uppdrag. De anställda omfattas av arbetsrättsliga villkor och inte valmekanismer.  Tjänstemännen är inte politiskt tillsatta och har intw politiska uppdrag.   Det finns en del som vill politisera myndigheter och tjänstemän, exemplen på detta har setts i Ungern, Polen och andra länder där SDs politiska polare har fått för mycket inflytande för att demokratin ska tillåtas leva och utvecklas.

    Det är som du skriver de valda politikerna som har politiska uppdrag. 
  • KillBill

    Detta har många av oss förstått länge.  Sverigedemokraterna driver troll fabriker som sprider desinformation och propaganda på nätet. Målgruppen är oftast ungdomar. 

    Det ska bli mycket intressant att se programmet som visas på tisdag i nästa vecka.  Om TV 4:s påstående stämmer bör regeringen genast ge myndigheten för psykologiskt försvar att granska vad Sverigedemokraterna har hållit på med. 

    omni.se/tv4-vill-avsloja-sd-s-trollfabrik-med-dold-kamera/a/63n16r
    x.com/emilhellerud/status/1785588520230273328


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • Tom Araya

    Sakine Madon om SD och etablissemangets hantering av SD.

    youtube.com/clip/UgkxWDU9o-A7xZiXlxpBFig_Nbxpof_WvxEX

    youtube.com/clip/UgkxI0pXVnKGL1dH6hDgolIYwbehssCf8WN0


    Sakine Madon - ?Sverige tar yttrandefriheten för given?

    Reklambefriad återutsändning av ett avsnitt från 2022, som tidigare endast kunde ses i sin helhet bakom betalvägg. Navid pratar med politiska chefredaktören för Uppsala Nya Tidning, författaren och skribenten Sakine Madon, om hennes nya bok ?Inget är heligt? och om den svenska yttrandefriheten. De pratar om hur yttrandefriheten uppstod i Sverige och hur den fungerar i praktiken idag. De pratar även om identitetspolitik, hets mot folkgrupp och antirasism.



  • Anonym (jag)
    Tom Araya skrev 2024-05-01 23:46:08 följande:

    När man säger sig vilja ha fler med utländsk bakgrund, gärna även kvinnor i debatten, politiken e.t.c. så är det inte sällan mest av symboliskt värde eller att den inbjudna även måste ha "rätt" åsikter för att platsa.

    youtube.com/clip/Ugkxib6UM-0r_mWE8ygiFSZcHb1wPNXhX0NX


    Ja hur ska man annars kunna tvätta bort rassestämpeln om man bara har en massa svenskar... klar man behöver lite nyttiga idioter som man kan använda som exempel på "titta här, vi är ju inte alls rassar"... att större delen av dessa nyttiga idioter sen visar sig vara antisemiter med minst lika sjuka värderingar glömmer man såklart ta med i propagandan Cool
  • Anonym (jag)

    Det var extremt komiskt när SD försökte tvätta sig rena med sin fina "vitbok" eller vad den nu kallades...som sen visade sig vara skriven av en SD anhängare... LOL!

    Tydligen var det så jäkla svårt att hitta nån som kunde skriva under på att att de är så rumsrena som de påstår att de var tvungna att gräva fram nån tomte ur de egna leden Tomte

  • nattuw
    Tom Araya skrev 2024-05-01 23:46:08 följande:

    När man säger sig vilja ha fler med utländsk bakgrund, gärna även kvinnor i debatten, politiken e.t.c. så är det inte sällan mest av symboliskt värde eller att den inbjudna även måste ha "rätt" åsikter för att platsa.

    youtube.com/clip/Ugkxib6UM-0r_mWE8ygiFSZcHb1wPNXhX0NX


    För vissa är hudfärgen eller könet blir viktigare än individen. När sedan en person inte tycker som de borde tycka baserat på sin hudfärg eller sitt kön så blir det för vissa väldigt svårt att hantera.
  • KillBill
    nattuw skrev 2024-05-03 12:29:50 följande:
    För vissa är hudfärgen eller könet blir viktigare än individen. När sedan en person inte tycker som de borde tycka baserat på sin hudfärg eller sitt kön så blir det för vissa väldigt svårt att hantera.
    För SD handlar allt om hudfärg.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/63nVOe/filmen-pa-alan-tog-ur-sitt-sammanhang-sprids-av-sverigedemokraterna

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
Svar på tråden Fyfan så usla politiker vi har!