Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Fyfan så usla politiker vi har!

    Tom Araya skrev 2024-04-26 17:05:02 följande:
    Vilka är de "sakkunniga"? Är de verkligen sakkunniga eller är de handplockade för att uppfylla den politiska viljan?
    De sakkunniga är opolitiska tjänstemän och/eller externa specialister.

    SD och andra inom skrikhögern har inte sällan påstått att tjänstemän, myndigheter och förvaltningar är partiska då de inte är politiskt tillsatta.
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-04-28 08:03:42 följande:
    För att vissa av oss vill leva i en demokrati och i en demokrati är det folkvalda politiker som tar de slutgiltiga besluten.
    Svensk demokrati fungerar inte på det sättet du föreställer dig.

    Det finns en månghundraårig förvaltningsmodell där politiker ger myndigheter regleringsbrev och sedan är det myndigheter med opolitiska tjänstemän som i linje med lagar och etablerad kunskap ansvarar för genomföranden för att på olika sätt implemenera politikernas beslut.

    Förvaltningen är inte politiserad på det sätt en del vill påstå att den är eller önskar att den vore.
  • Padirac

    Såväl politiker som tjänstemän måste följa lagar.

    Om politiker väljer att inte följa lagar så ger det inte tjänstemän rätt att genomföra olagliga beslut.

    I den demokrati vi har så tar mycket riktigt politiker beslut, men det är förvaltningar som beslutar om hur dessa beslut ska genomföras för att bara lagenliga.

    Om tjänstemän inte delar en sittande regerings beslut om att muslimer är kriminella eller att judar kontrollerar världen så är det politikerna som gör ett direkt angrepp på demokratin.


    nattuw skrev 2024-04-29 06:50:22 följande:
    I en demokrati så är det de folkvalda som tar de beslut som påverkar samhället. Att vissa tjänstemän öppet säger sig strunta i demokratiskt tagna beslut eftersom de inte delar den sittande regeringens åsikter är ett direkt angrepp på demokratin.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-26 17:05:02 följande:
    Vilka är de "sakkunniga"? Är de verkligen sakkunniga eller är de handplockade för att uppfylla den politiska viljan?
    Tom Araya skrev 2024-04-29 00:13:48 följande:
    ...och om de faktiskt är politiskt tillsatta då?
    nattuw skrev 2024-04-28 08:03:42 följande:
    För att vissa av oss vill leva i en demokrati och i en demokrati är det folkvalda politiker som tar de slutgiltiga besluten.

    Från raandom kommuns hemsida där det en del har svårt att ta till sig förklaras

    www.forshaga.se/kommunochpolitik/kommunensorganisation/skillnadenmellanpolitikerochtjansteman.4.3fc7f2c5158e7b6dfa152.html

    "
    Skillnaden mellan politiker och tjänstemän

    Tjänstemän bereder och politiker beslutar. Låter enkelt, men vad är egentligen skillnaden?


    Kommunens politiker är folkvalda och väljs av dig som invånare vid de allmänna valen vart 4:e år. Politikerna är därmed demokratiskt tillsatta och ska återspegla invånarnas önskemål om hur kommunen ska styras och ledas. En demokrati fungerar inte utan förtroendevalda.


    För att bereda och genomföra politikens beslut behövs offentligt anställda. Det rör sig inte bara om allmänkunniga administratörer utan också om specialiserade professioner som jurister, ekonomer, lärare, läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden och många andra yrken. Dessa är tjänstemän och är alltså inte valda av folket utan är anställda som vem som helst. Tjänstemännens uppgift är att hjälpa politikerna att bereda och verkställa deras olika beslut.


    I korthet kan man säga att politikerna tar beslut om vad som ska göras i kommunen. Tjänstemännen bestämmer sedan hur man praktiskt ska göra för att uppnå de mål eller resultat som politikerna tagit beslut om."


  • Padirac
    nattuw skrev 2024-04-30 21:32:35 följande:
    Skillnaden är att politikerna stiftar lagarna och har därmed även mandat att ändra lagar. Vilket inte gäller tjänstemän. En annan skillnad är att i en demokrati är politikerna ytters ansvarig inför folket vilket inte gäller de tjänstemän som inte väljs av folket.
    Tjänstemän har anställningar då de inte har politiska uppdrag. De anställda omfattas av arbetsrättsliga villkor och inte valmekanismer.  Tjänstemännen är inte politiskt tillsatta och har intw politiska uppdrag.   Det finns en del som vill politisera myndigheter och tjänstemän, exemplen på detta har setts i Ungern, Polen och andra länder där SDs politiska polare har fått för mycket inflytande för att demokratin ska tillåtas leva och utvecklas.

    Det är som du skriver de valda politikerna som har politiska uppdrag. 
Svar på tråden Fyfan så usla politiker vi har!