• ErikaST80

    Lämna tvillingar 10 minuter?

    Ett praktiskt problem: Hur har ni löst detta?

    Jag behöver slänga sopor, gå till tvättstugan i samma hus och snabbt ladda eller tömma en maskin eller hänga tvätt i torkskåp. Hämta deras barnvagn i barnvagnsrummet, eftersom den varken kan stå inne i lägenheten eller i trapphuset. Även ett jättesnabbt ärende till en jourbutik kan bli aktuellt, t ex för att köpa mjölk. Detta kan ta ca 10 minuter.

    Om tvillingarna sitter i ett barnsäkrat rum, t ex vardagsrummet, där vi säkrat alla dörröppningar med barngrindar, har säkerhetslås på alla skåp och fönster och tagit bort alla uppenbart farliga föremål som t ex krukväxter och prydnadsföremål - är det då ok att de är ensamma i lägenheten när jag går ifrån och gör ett ärende på max 10 minuter?

    Samma sak när de sover i barnsäkrat rum med stängd dörr eller säkerhetsgrind: Tycker ni att det är ok att gå ifrån i 10 minuter?

    Liknande frågor har kommit upp i andra trådar på FL, men där handlar det om enlingar som kan tas med i vagn eller bärsele, eller följa med till fots själva.

    Ni vet själva vilken stor "apparat" det är att klä och ta med tvillingar. För ett ärende på 10 minuter...

    Dessutom blir ärendet så mycket längre om barnen ska med  - och i vissa fall inte ens möjligt. Tvillingvagnen går inte in i tvättstugan utan en massa bök som i sig utgör en risk för barnen. Därinne måste man ständigt hålla ögonen på dem båda  - för tvättstugan är inte barnsäkrad. Att hämta en barnvagn med två lösspringande småbarn i ett flerfamiljshus är inte heller lätt och säkert  - är det inte bättre att själv hämta vagnen medan barnen sitter säkert i ett avgränsat rum?

    Om jag skulle ha tagit en dusch (med öppen dörr) eller gjort hushållsarbete i ett angränsande rum i 10 minuter - då skulle jag ju inte heller haft fullständig koll på dem. 

    Jag har funderat på detta sedan barnen var spädbarn och nu är de två år. Det har hänt att jag lämnar lägenheten kortare stunder för de situationer jag beskrivit. Vid dessa tillfällen har jag alltid med mig mobiltelefon och ser till att någon i närheten som har nyckel till lägenheten finns tillgänglig per telefon.

    Är detta ok tycker ni, eller hur har ni löst situationer som dessa?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-02-29 02:26
    Inlägget gäller enbart tvillingar!

  • Svar på tråden Lämna tvillingar 10 minuter?
  • Maddi

    Vi bor i hus och jag går ut och slänger sopor, hämtar något från bilen eller posten. De tar mindre än en minut. De skulle vara som att jag satte mig i bilen och körde 10 minuter, aldrig att de skulle hända!

    Även fast man vet att dom nu snällt sitter och pysslar med sitt så kan de faktiskt börja brinna och då tror jag du ångrar att du köpt mjölk, hängt upp tvätten eller vad det nu kan vara.

  • ErikaST80

    Hej, och tack för alla synpunkter och råd - skicka gärna in fler erfarenheter!

    Jag har all respekt för att det i alla lägen kan vara knepigt och kräver planering att ha barn - små barn, större barn osv - men de jag vill ha råd från i denna tråd, är bara från dem som har eller har haft just tvillingar (eller annan flerbörd) som varit i ålder under tre år och de enda hemmavarande barnen i en familj just då.
     

  • Voodoodoll

    Hur är det relevant i sammanhanget att de är tvillingar? Man lämnar väl inte ett barn, trillingar eller sjulingar heller för den delen ensamma hemma i 10 minuter!

  • ErikaST80
    Voodoodoll skrev 2016-02-29 09:05:37 följande:

    Hur är det relevant i sammanhanget att de är tvillingar? Man lämnar väl inte ett barn, trillingar eller sjulingar heller för den delen ensamma hemma i 10 minuter!


    Ja, hur just tvillingar är relevant för ämnet, det ger jag mig inte in i att diskutera.

    Jag har skrivit min fråga under rubriken Tvillingförälder, och det är för att jag vill ha svar av just tvilling- (eller andra flerbörds-) föräldrar.

    Det finns flera andra trådar om att lämna småbarn ensamma på andra ställen än just "Tvillingförälder". Jag har läst i en del av de trådarna och lärt mig mycket där också, tack!
  • Anonym (nej)

    Nej, jag hade aldrig lämnat tvillingar hemma i ens mindre än 10 min utan uppsikt, just för att de är 2 st kanske ännu mera riskabelt. Den ena kan slå en leksak i huvudet på den andre, eller puttas, eller på andra sätt kivas så en vuxen hade behövt rycka in.

    På sin höjd hade jag kanske slängt sopor om barnen sover i spjälsängar utan att komma åt varandra om de vaknar, men då hade jag haft vår monitor på också så jag hade kunnat prata med dem via den om de skulle vakna under den tiden. Men det förutsätter att soprummet är nära, inte mer än 1 min bort typ.

  • Pastella

    Nej du kan inte lämna dina barn ensamma. Jag utgår från att du är ensamstående eftersom detta inte hade varit ett problem annars, du får planera ihop dina ärenden och göra det till en aktivitet.

  • Anonym (Håller med)
    viseversa skrev 2016-02-29 07:13:44 följande:

    Nej man lämnar inte små barn ensamma någonsin. Du får helt enkelt hitta ett sätt för att ta med dom.


    Jag håller med, det går inte lämna så små barn ensamma någonsin.
  • Anonym (twinmom)

    Hej!

    Ser att det är många enlingsmammor som svarat nu, dom som inte verkligen kan förstå problematiken att ha med sig två i den åldern. Jag har tvillingar 17 månader, och vet exakt vilka situationer du menar.

    Överlag så ska man ju inte lämna dom ensamma. Men om det verkligen krisar så skulle jag nog inte göra alla dom saker du räknar upp på en och samma gång. Utan dela upp momentena. Tvättstugan först. Sedan hem kolla läget. Och mjölken skilt, och skräpet skilt. 

    Jag lämnade dom 3 gånger när ersättningen var slut och ingen kunde komma med mer. Men då var dom 4 månader och låg och sov i barnsängen. Och det var 6 minuter dom lämnades.

    Jag vet inte om jag skulle våga i nuläget, men om jag var tvungen så skulle jag dela upp momenten så jag kunde kolla till dem mellan varven. Och babymonitorn kanske fungerar till tvättstugan?

  • Anonym (twinmom)

    Jag sätter nog mina framför youtube i matstolarna (fastspända) när jag behöver duscha. För då kan jag duscha med dörren öppen så jag hör dem.

    Har jag dom fritt i huset och ska duscha. Då måste dörren vara stängd, för anors är vi 3 i duschen rätt snabbt..eller 2 som river hela badrummet...

    Föredrar då att ha dom "isolerade" med öppen dörr.

    Om dom kan gå så kanske sele skulle kunna hjälpa?

Svar på tråden Lämna tvillingar 10 minuter?