• ErikaST80

    Lämna tvillingar 10 minuter?

    Ett praktiskt problem: Hur har ni löst detta?

    Jag behöver slänga sopor, gå till tvättstugan i samma hus och snabbt ladda eller tömma en maskin eller hänga tvätt i torkskåp. Hämta deras barnvagn i barnvagnsrummet, eftersom den varken kan stå inne i lägenheten eller i trapphuset. Även ett jättesnabbt ärende till en jourbutik kan bli aktuellt, t ex för att köpa mjölk. Detta kan ta ca 10 minuter.

    Om tvillingarna sitter i ett barnsäkrat rum, t ex vardagsrummet, där vi säkrat alla dörröppningar med barngrindar, har säkerhetslås på alla skåp och fönster och tagit bort alla uppenbart farliga föremål som t ex krukväxter och prydnadsföremål - är det då ok att de är ensamma i lägenheten när jag går ifrån och gör ett ärende på max 10 minuter?

    Samma sak när de sover i barnsäkrat rum med stängd dörr eller säkerhetsgrind: Tycker ni att det är ok att gå ifrån i 10 minuter?

    Liknande frågor har kommit upp i andra trådar på FL, men där handlar det om enlingar som kan tas med i vagn eller bärsele, eller följa med till fots själva.

    Ni vet själva vilken stor "apparat" det är att klä och ta med tvillingar. För ett ärende på 10 minuter...

    Dessutom blir ärendet så mycket längre om barnen ska med  - och i vissa fall inte ens möjligt. Tvillingvagnen går inte in i tvättstugan utan en massa bök som i sig utgör en risk för barnen. Därinne måste man ständigt hålla ögonen på dem båda  - för tvättstugan är inte barnsäkrad. Att hämta en barnvagn med två lösspringande småbarn i ett flerfamiljshus är inte heller lätt och säkert  - är det inte bättre att själv hämta vagnen medan barnen sitter säkert i ett avgränsat rum?

    Om jag skulle ha tagit en dusch (med öppen dörr) eller gjort hushållsarbete i ett angränsande rum i 10 minuter - då skulle jag ju inte heller haft fullständig koll på dem. 

    Jag har funderat på detta sedan barnen var spädbarn och nu är de två år. Det har hänt att jag lämnar lägenheten kortare stunder för de situationer jag beskrivit. Vid dessa tillfällen har jag alltid med mig mobiltelefon och ser till att någon i närheten som har nyckel till lägenheten finns tillgänglig per telefon.

    Är detta ok tycker ni, eller hur har ni löst situationer som dessa?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-02-29 02:26
    Inlägget gäller enbart tvillingar!

  • Svar på tråden Lämna tvillingar 10 minuter?
  • TeresB
    Anonym (nnnn) skrev 2016-03-01 11:21:24 följande:

    Nja, jag kan nog någonstans förstå att man väljer att lämna två bebisar (om de sover såklart, inte om de är vakna!) och smiter ner till jourbutiken på andra sidan gatan för att köpa ersättning. Inte optimalt såklart, men jag kan förstå att man som väldig sliten tvillingförälder väljer det en gång. Men jag skulle i det läget smsa en kompis, mormor eller annan närstående och berätta att nu måste jag gå hemifrån och har jag inte skickat ett sms att jag är hemma igen inom 15 minuter så vill jag att du åker hem till mig direkt. Och att man kan glömma köpa ersättning, det kan jag också förstå. Det är bara mänskligt. Men att lämna bebisar eller småbarn för att slänga sopor eller tvätta kuddar - nä, det gör man bara inte.


    Personligen hade jag nog kånkat ut barnen i en nödsituation. Sopor/ post och tvätt kan man vänta med tills man endå skall ut eller ens partner är hemma.

    Iaf om det är en bit att ta sig, är det nära kan man ta babyvakten med sig.

    Nu var väl dessa barn typ 2 år. Vilket säkert gör det hela mer utmanande eftersom de skaffat sig en vilja och förmågan att springa åt olika håll. Men det innebär ju även en större risk att lämna dem eftersom de kan hitta på bus, skada varann etc.

    Förstår att det för ts och andra med barn nära i ålder är tufft och det är upp till henne att bedöma vad som är rimligt för dem.
  • Anonym (gå?)

    Men om barnen är två år så kan de väl gå med dig? Inte behöver du släpa med vagn eller bära dem. Affären ligger 50 m bort skriver du. Så om du nu verkligen måste handla med dem så är det är väl inga problem att de går med dig till affären?
    Och vad i tvättstugan är farligt för dem? Mina älskar att vara med i tvättstugan och stoppa i och ur tvätt. 
    Ser inte problemet med att ta med dem. Jag skulle aldrig lämna mina tvillingar. Endast om det handlade om att slänga soporna vilket tar 30 sek.

  • Anonym (k)
    suziz skrev 2016-03-01 09:36:41 följande:
    Men om man har kvar mat för några dagar men av någon anledning så blir den förstörd, man har kanske tappat ut hela paketet på golvet. Är det också dålig planering?
    Men om sånt händer får man väl bita i det sura äpplet och ta sig ut. Även föräldrar med två barn kommer väl ut ibland så det kan ju inte vara helt omöjligt?!
  • Anonym (noo)

    Har förvisso inga tvillingar. Men har 3 barn tätt. En nyfödd, en 1 åring och en 2½ åring. Nej. Inte en chans att jag skulle lämna dom. Och vet du, det är jobbigare att ta på 3 än 2. Är det saker som kan vänta tills vi är hemma bägge 2 så gör vi så. Nu bor vi i villa och har tvättstuga i källaren. Men om jag måste köpa mjölk så får barnen följa med helt enkelt. 

    Hämta posten kan jag göra, men det är utanför tomten precis. Samma sak med soporna. Hade aldrig gått iväg ifrån huset/trädgården med små barn ensamma hemma. 

    Har du 2 åringar är det väl inte något måste med vagn till tvättstugan/köpa mjölk. Dom kan väl gå?

  • EnAnonumius
    ErikaST80 skrev 2016-02-29 00:21:13 följande:
    Om jag skulle ha tagit en dusch (med öppen dörr) eller gjort hushållsarbete i ett angränsande rum i 10 minuter - då skulle jag ju inte heller haft fullständig koll på dem. 
    Förstår du inte att det är signifikant skillnad mellan "inte ha full kontroll" och "ingen kontroll alls"?

    För du har ju INGEN kontroll alls om du försvinner i tvättstugan eller ner i kvartersbutiken då är du ju ut ur lägenheten.

    *"Inte ha full kontroll":
    Du befinner dig forfaranade i samma våningsplan, och även om du är i angränsande rum och städar så kommer du ju kunna HÖRA att det händer något så kan du ju komma snabbt till rummet där tvillingarna befinner sig. Du har delvis kontrollen kvar men inte fullt ut som om du satt i samma rum.

    *"Ingen kontroll alls":
    Det är läget där man springer ned till tvättstugan (i källaren) och eller till kvartersbutiken du befinner dig även utom hörbart avstånd för ungarna. Även om du nu skulle ta med dig en babymonitor så tar det längre tid att springa från tvättstugan och eller kvarters butiken än från ett angränsande rum.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Flygfotogen

    Lämnar ensam gör man bara om det gäller liv och död. Säg att du lämnar barnen och går till affären och blir påkörd? Och inte kan förmedla att barnen är ensamma? Eller det börjar brinna hemma hos barnen när du är ute.

  • Anonym (Mjo)

    Tvillingar eller inte, ponera att det händer DIG något under tiden du går iväg, då blir det inte bara tio minuter! :/ Då spelar det ju ingen roll att du har mobiltelefon osv.. Bara en tanke. Det handlar ju inte alltid om att det händer just barnen någonting.

  • Myling

    Räkna på riskerna och multiplicera med konsekvensen. Risken att det börjar brinna just dessa 10 min: En på 1000 miljarder? Risken att tvillingarna smiter och blir överkörda på vägen ute: En på 1 miljon. Risken att mamma blir slutkörd och hamnar på sjukhus med utmattningssyndrom: En på två. Osv.

    Till alla som yrar om "tänk om nåt händer DIG". Det är väl bättre om nåt händer mamma utomhus där hon blir hittad. Om man får plötslig hjärnblödning hemma kan det ta lång tid att bli hittad. Har ni satt upp rutiner så att någon kontrollerar att ni lever en gång i timmen? För det är väl så lång tid det skulle ta för polisen att hitta era ungar om ni segnar ner i jourbutiken.

Svar på tråden Lämna tvillingar 10 minuter?