Sabbi skrev 2011-11-22 21:48:54 följande:
Det är fakta och information.
Men ok du ville ha siffror:
22 % blir urininkontinenta
10 % får framfall
Vet ej hur många som får bestående samlagssmärta men det är ganska vanligt så kanske en 5 %, samma sak med analinkontinens kanske ligger på 1 %.
Så slutsats: 38 % får något men efter vaginal förlossning.
Att minska dessa skador är ju att föda med KS, att förhindra dem helt så ska man inte alls skaffa (biologiska) barn.
Men snälla nån... Varifrån kommer de här siffrorna? Du måste väl ändå inse att du inte bara kan slänga ur dig nummer hur som helst och tro att detta ska ge någon tyngd till ditt inlägg? Du erkänner ju
t.om. att du chansat med samlagssmärtorna och analinkontinenssiffrorna, vilket ju bara gör detta ännu mer bisarrt. Dessutom kan man inte bara lägga ihop nummer som du gör, eftersom det är mycket möjligt att samma person drabbas av flera komplikationer. Om 2 av 10 får ett äpple och 3 av 10 får en banan betyder inte det säkert att 50% har fått en frukt, eftersom två personer kan ha fått både äpple och banan. Det kan med säkerhet betyda att minst 30% har en frukt, men du kan inte lägga ihop 3 + 2 och med säkerhet få 50%.
Dina siffor kan dessutom omöjligtvis stämma, eftersom det
enligt den här rapporten är endast 9% av kvinnor i 40-årsåldern som lider av urininkontinens, där endast en tredjedel av dem verkar bero på andra orsaker än ansträngning och genetiska förutsättningar, en siffra som inte ens i närheten av matchar dina 22%. Enligt
den här rapporten från Socialstyrelsen drabbas ungefär 3.5% av föderskorna av bristningar av tredje eller fjärde graden, och av dessa 3.5% består problemen efter ett år för ca. 30%. För den som behöver hjälp med matematiken betyder det att ungefär en person av 100 får problem som måste rättas till kirurgiskt. För den som behöver hjälp att förstå hur ovanligt det är kan jag
tipsa om att gå hit, gissa på ett nummer mellan 1 och 100, och trycka på knappen "Random". Gissade du fel? Inte så konstigt, du har oddsen emot dig.
Båda dessa rapporter nämner epidural, assisterad födsel (såsom sugklocka) och långdragna förlossningar som primära riskfaktorer när det gäller komplikationer efter födsel. För de allra flesta kvinnor finns det sätt att undvika alla dessa åtgärder. Att läsa på och informera sig är ett bra sätt att börja.
Vad det gäller kejsarsnitt tycker jag att det är olyckligt att så många verkar tro att det är det säkrare alternativet, eller som du uttrycker det "ett sätt att minska skador". Det är viktigt att förstå att komplikationer kan uppstå med kejsarsnitt också, och att dessa ofta är allvarligare än de komplikationer som kan uppstå vid vaginal förlossning.
Jag föreslår att du läser lite om det innan du tar något för givet.