Primrose skrev 2010-12-28 20:02:59 följande:
Handlar inte det om forskning på råttor, ännu så länge? Finns det någon forskning på människor som har fötts av litet äldre (var nu gränsen går) föräldrar? Handlar det om att båda föräldrarna ska vara äldre eller räcker det med att en är det? Äldre män (40+) har ju fått barn i alla tider.
Mitokondrier finns bara i ägget, inte i spermier, så mannens ålder har inte samma betydelse. Och nej, det är inte bara forskning på råttor. Jag kan tyvärr inte ange mer exakta data eftersom det jag hörde var ett radioprogram som refererade de allra senaste forskningsrönen och det var kanske 2 år sedan, och jag kan inte länka till det eller tala om vilken dag det sändes etc. Har letat på nätet men hittar inget som jag kan länka till.
Sen, visst har äldre människor fått barn i alla tider, och i alla tider så har det fötts barn som har haft geneitiska skador. Men man har kanske inte tänkt så mycket på att äldre mödrar har varit överrepresenterade bland dessa födslar, det är just det man börjat titta på nu.
Jag har en nära släkting som fött fyra barn, och den yngste fick hon när hon var c:a 45. Det märktes inget särskilt med honom när han var bebis, men vid 4-5 års ålder började det märkas att han inte utvecklades mentalt på samma sätt som sina syskon. Nu är han 18 år och har stannat på en 5-årings nivå rent mentalt. Läkarna har ingen förklaring, ingen känd diagnos att sätta på hans tillstånd. Inga konstigheter hände vid förlossningen, alla värden var OK osv. men han har alltså ändå någon brist. Jag skulle kunna sätta en hel på att man skulle finna nån genetisk skada, kanske på mitokondrierna, om man gjorde en analys, och att detta skulle kunna bero på att mamman var såpass gammal.
När man är 40+ är det faktiskt som att spela rysk roulette med barnen hälsa, rent oddsmässigt.