• Ooof

    BVC sköterskan vill inte att hon får mer ersättning, och tycker att hon är ”sen”

    Hej! Vår dotter är 14 månader gammal och äter enligt följande:

    Frukost - Nan 3 
    Lunch - vanlig mat eller gröt och pannkaka/smörgås
    Mellanmål innan vila - Nan 3
    Middag - Vanlig mat och fruktpuré
    Läggdags - Välling 

    Hon äter ännu sin välling och Nan i flaska och BVC är på oss att ta bort Nan:en och helst inte ge i flaska heller. Hon ska lära sig att somna utan den, tycker de.

    Dottern växer jättefint och enligt kurva. Hon är väldigt verbal och finmotorisk men har inte börjat gå än. Något BVC också är på oss om, att hon är ?sen?. 


    Vi fick papper om att börja introducera pottan vid 10 månader och det känns som allting ska gå så fort numera. Har en son som är 11 och kan inte alls minnas att det var så när han var liten. 


    Fick vid senaste samtalet (på telefon) bara höra negativa saker om hur hon inte ska äta ersättning längre för att lära sig komma till ro utan den, hur det inte är stort att hon tog steg längs bordet för det skulle hon kunnat vid 10 månader osv. Har tidigare fått höra hur hon inte kommer kunna klara förskolan för att hon äter flaska, hur hon inte ska äta gröt för att det inte räknas som mat och så vidare. Och att vi inte får hjälpa henne i att börja ställa sig upp och gå.

    Börjar kännas stressigt och olustigt att gå till BVC med henne och det känns som vi bara gör en massa fel, fastän hon är en dokumenterat frisk, glad och välnärd tjej. 

    Överdriver jag? Gör jag något ni inte hade gjort och har ni tips till mig?

  • Svar på tråden BVC sköterskan vill inte att hon får mer ersättning, och tycker att hon är ”sen”
  • Anonym (:))

    Hej! Jag tycker det låter väldigt stressande och negativt på er BVC. Usch, riktigt känner hur du känner! Personligen tycker jag att välling i flaska är helt ok att ge på morgonen eller kvällen, mysigt :) , man känner när det är dags o sluta. Tycker nog strax under 3 är gränsen, enligt mig då. Förutom vällingen kan hon äta gröt på morgonen, smörgås i små bitar, vanlig lunch, mellanmål frukt eller gröt eller smörgås. Däremot tycker jag att ni kan sluta med ersättningen. Onödigt liksom. Semper har en variant som heter mjölkdryck för större barn, typ komplement. Jag tycker ni borde fundera på att byta BVC. De bestämmer inte när ni ska sluta ge välling eller flaska. Galningar. Visst, 14 månader är väl lite mer åt det senare hållet med att gå men gör hon framsteg är det ju bra. Alla barn är olika. Vårt barn slutade självmant med välling vid 3, helt plötsligt. Började gå utan att hålla i vid 14-15 månader. Klarat förskolan galant. Idag springer hen fort som bara den. Däremot är det viktigt att lyfta och undersöka ifall något avviker lite så att man eventuellt kan få hjälp/stöd i tid. Byt BVC, tycker de hackar på onödiga saker. Var sedan öppensinnad ifall BVC vill undersöka något i just utvecklingen. Allt är nog precis som det ska med er tös. Kram

  • Anonym (Mamma till 4)

    Ursäkta senaste anonym här? du skriver att barnet ska äta smörgås?  Inte macka dä?  Äter du själv smörgås?

  • Anonym (Ja)

    Ovanstående... Macka och smörgås är väl ändå samma sak?

  • Anonym (Mamma till 4)

    Så varför ger man små barn smörgås då? Men själv tar man en macka?

  • Anonym (Ja)

    Orden kan användas synonymt förstår du väl? Varför haka upp sig på det?

  • Anonym (Ja)

    Och vem är det du menar använder dessa ord? Kan inte hitta inlägget du syftar på.

  • Anonym (Mamma till 4)

    Bara löjligt att säga smörgås för att de är till ett barn

  • Anonym (Ja)

    Haha ja har man inte mer att haka upp sig på så :) Macka är slang för smörgås och helt ok att använda vilket man vill eller blanda i samma inlägg eller använda olika i skilda inlägg.

  • Anonym (Mamma till 4)

    jag vet de men alla småbarnsföräldtar säger alltid smörgås men jag kan lova att dom inte säger de om dom tar En lika själv. Då tar man en macka 
    ska väl låta fint o duktigt på nåt vis att ge barnet en smörgås 

  • Ooof

    Tack för fler svar. Verkar vara fler som har barn som går ?sent?. Hon är lite försiktig av sig och tror att det spelar in också. Om hon trillar och slår i, även om det är lätt, så blir hon snabbt avskräckt från att försöka igen. Vi har dock barnsäkrat och satt skydd så hon inte gör sig allvarligt illa på något vis så hoppas det kommer igång av sig självt och med lite stöd från oss, annars pratar vi med dem vid 18 månade. Idag gick det bra igen med Nan 3, som egentligen är mjölkdryck vad jag förstått, sedan gröten till frukost och så vanlig lunch. Nu sover hon en stund men hoppas middag och ev mellanmål går lika bra. Det är lättare att få in fler mål nu när hon bara tar en tupplur så är glad att vi provade igen. 


    Macka och smörgås är väl för övrigt samma sak? Bara olika ord Glad

  • Anonym (Fråga)
    Anonym (P) skrev 2024-07-12 10:44:51 följande:
    Jag har gjort det, flera gånger. Ungen äter vanlig mat till lunch (ibland gröt) och till middag. Sen har föräldrarna valt att ge ersättning till mellanmål. Vad i detta indikerar att barnet inte kan äta vanlig mat? Min unge fick ersättning till frukost fram tills han var 16 månader. Han var ingen frukostmänniska och genom ersättning fick han i sig energi på morgonen. Han har aldrig haft några problem med maten på förskolan. Faktum är att han är den som äter bäst på hela förskolan. Mattanten brukar ofta stoppa mig och berätta hur roligt det är att servera min son maten.
    Hej! Hur har ni gjort med maten? Vi försöker introducera hela tiden mat .. saker att bita på tugga osv.. men våran tvär vägrar med munnen.. gröt och burkmat som vi gör pure av.. vi är ledsna o känner oss misslyckade.
Svar på tråden BVC sköterskan vill inte att hon får mer ersättning, och tycker att hon är ”sen”